2012/07/11

Matchrapport: IFK Göteborg - Örebro SK (U21)

David Moberg Karlsson hade en bra afton mot Örebro SK
MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs U21 spelade oavgjort ikväll mot Örebro SK på Jonsereds IP. Under 90 minuter fick man se en stark upphämtning från en svag inledning och 0-2-underläge genom två klassmål av David Moberg-Karlsson.

Det var en regntung eftermiddag då IFK Göteborgs U21 tog emot Örebro SKs dito på Jonsereds IP. Efter gårdagens smärre debacle då man trots stort spelövertag inte lyckades vinna mot Helsingborgs IF och efter den knackiga säsongen hittills så kan man tänka sig att det finns många möjligheter för de som stod på banan idag att visa inför såväl Mikael Stahre som Håkan Mild att man skall få vara med i A-lagstartelvan framöver. I startelvan återfanns namn som Robin Söder, Hannes Stiller, Joel Allansson, Erik Dahlin samt Nicklas Bärkroth, som fått dispens att få spela trots att han egentligen inte är spelklar för Blåvitt igen efter sin utlåning till Benfica.

A. Hannes Stiller (K)

Avbytare: August Strömberg, Allan Mohideen, Sebastian Ohlsson, Fredrik Alnäs, Fredrik Landén, Jesper Andersson och Josef Melin

IFK Göteborg får en riktigt dålig inledning på matchen. Efter lite trevande fram och tillbaka får Örebro en hörna i 9:e minuten. På hörnan når en svartklädd högst och bollen sitter hårt i ena burgaveln. Några minuter senare får Örebro ytterligare en hörna, som slås på första stolpen. Erik Dahlin går på bollen, men Simon Leonidsson i Örebro sticker fram huvudet och skarvar bollen förbi Dahlins händer. 2 hörnor, 2 mål. Och det på bara några få minuter. Tungt är bara förnamnet.

Men IFK Göteborg jobbar sig in i matchen och tar över spelet allteftersom tiden går. Örebro är dock inte ofarliga med sina kontringar och har flera skott på mål som Dahlin får göra tv-räddningar för att få undan. Framförallt imponerar Simon Leonidsson på högerkanten som ger Bärkroth och David Gutierrez Arvidsson vissa bekymmer med sina dribblingsraider. Men Blåvitt för spelet och till slut får man utdelning då David Moberg Karlsson mycket behärskat placerar bollen med en bredsida från straffområdeslinjen. Bollen seglar förbi en chanslös Tomer Chencinski i målet och går stolpe in. Mycket vackert.

Blåvitt spelar riktigt bra nu med mycket kombinationer mellan Söder, Moberg Karlsson och Bärkroth och några gånger är de igenom, men Chencinski i örebromålet låter sig inte överlistas. Halvleken slutar 1-2 i örebrofavör.

Allan Mohideen
Inför andra halvleken gör IFK Göteborg ett byte då Joel Allansson går ut till förmån för Allan Mohideen. Trots att jag tycker att Mohideen gör ett riktigt piggt inhopp lyckas inte Blåvitt skapa samma farligheter mot Örebro som man gjorde under första halvlek. Det blir mycket felpass när man spelar lite väl svårt i vissa lägen och Örebro är inte mycket bättre. Från en mycket underhållande första halvlek förs vi över till en rätt så tråkig andra. Ett av få glädjeämnen som är kvar är David Moberg Karlsson.

Häng med nu för det gjorde inte motståndarförsvaret. I 74:e minuten får Örebro en frispark i rätt så bra läge, men Dahlin greppar bollen och sätter igång spelet snabbt. Han ser David Moberg Karlsson, som går i djupled med bara en försvarare på sig och slår en lång boll som flyger en bra bit över mittlinjen och landar perfekt framför den vindsnabbe anfallaren, eller som det hördes några rader bakom mig, "Kolla, den é go dô!". Och go är den. Moberg Karlsson driver ifrån sin försvarare enkelt, lyckas få kontroll på den studsande bollen och chipplobbar över en utrusande Chencinski. Ett fantastiskt mål, helt enkelt.

Kvitteringen tänder båda lagen, Örebro vill återta sin förlorade ledning och IFK Göteborg vittrar tre poäng. Sen tidigare har Blåvitt bytt ut slutkörda Nicklas Bärkroth och Robin Söder och fått in Sebastian Ohlsson och Fredrik Alnäs istället. Dessa två tillsammans med jämnåriga Muhamed Dizdar och Allan Mohideen bildar en samspelt kvartett och det är på vippen att man lyckas trolla in ett vinstmål i 89:e minuten efter ett riktigt fint anfall som till slut ger Sebastian Ohlsson bra läge. Men avslutet styrs över och matchen blåses av nån minut därefter. Matchen slutar 2-2 efter att IFK Göteborg visat god moral och kämpat sig in i en match som såg förlorad ut efter bara tio minuter.

Sebastian Ohlsson är mycket nära att avgöra på slutet.

Några intryck från matchen:
  • Det diskuteras mycket kring målvaktsfrågan i IFK Göteborg för tillfället. Vad gäller Erik Dahlins insats ikväll så gjorde han ett flertal riktigt bra räddningar och assisterade dessutom till kvitteringsmålet. Han släppte in två mål på hörnor och skulle möjligtvis kunnat agera lite mer resolut vid 2-0-målet när han bestämmer sig för att gå på bollen, men får se örebroaren hinna före och skarva bollen förbi honom. Det första målet ser jag inte riktigt bra, då jag är upptagen med att plita ner föregående händelse i mitt block, så där får jag lämna det öppet om han får ta på sig målet eller ej.
  • David Moberg Karlsson har en enorm löpkapacitet. Hans snabbhet och uthållighet var ett ständigt hot mot Örebros backlinje matchen igenom. Hur stora lungor får det plats i den där kroppen egentligen? Stabila mål gjorde han också, så det vore fasen skam om han inte fick en ärlig chans i Allsvenskan snart.
  • Nicklas Bärkroth var på ett mycket gott spelhumör och hade flera bra aktioner tillsammans med Moberg Karlsson och Söder. Han mattades i andra halvlek, vilket inte är så konstigt då han förmodligen är rätt ringrostig med avsaknad av matcher i kroppen den senaste tiden.
  • Jag har knappt nämnt Hannes Stiller i rapporten ovan och det är inte så konstigt. Det var helt enkelt inte hans typ av match. Med Moberg Karlsson och Bärkroth på kanterna så blir det inte särskilt mycket inlägg, utan anfallspelet blir mer av snabba bollar i djupled och instick och det är inte Stillers paradgren, direkt.
  • Hampus Zackrisson spelade mittback tillsammans med Jonatan Azulay. Det var första gången jag såg honom i den positionen och han gjorde helt OK ifrån sig, tycker jag. Med tanke på Blåvitts mittfältsutbud i A-truppen kontra backutbudet känns det som om det är ett klokt val att skola in Zackrisson som mittback för att på den vägen kunna nå A-kontrakt.
  • Jonathan Azulay skulle inte göra bort sig i Allsvenskan. I vilket fall inte med en rutinerad mentor bredvid sig. Men var har vi en sån mittback tillgänglig i A-truppen? Kan Jakob Johansson, som har spelat mycket med Azulay i U-lagen, stötta honom i de stora sammanhangen? Johansson var briljant igår mot HIF, men är han mogen att leda en debutant? Hoppas det, för det börjar bli dags att få känna på hetluften nu för Jonathan Azulays del.

IFK Göteborg - Örebro SK (2-2)
    1-2 David Moberg Karlsson (31'')
    2-2 David Moberg Karlsson (74'')