2012/03/16

Ny bra andra halvlek när Fakels fackla slocknade

TURKIET 2012. Förra året blev det en snöplig 1–2-förlust mot ett ryskt andradivisionslag under lägret i Antalya. I eftermiddags tog Blåvitt revansch både för den matchen och tisdagens förlust mot BATE genom att till slut rätt enkelt avfärda ryska Fakel Voronezj med 2–0 efter mål av Robin Söder och Logi Valgardsson.

Då varken Salomonsson eller Dyrestam var tillgängliga för spel mönstrade man en backlinje där Lund fick spela på sin riktiga kant och Logi fick en hel match ute på vänsterbacken. På yttermittfältet fick vi i dag se lite mer utpräglade offensiva yttrar med Sobralense och Söder som flankerade Gerzic i hans släpande roll bakom Hysén. Som i avslutningen av matchen i tisdags hade Söder en lite friare roll där han agerade både anfallare och ytter.

IFK Göteborg
Dahlin
Lund – Waehler – Jonsson – Valgardsson
Haglund – Farnerud
Sobralense – Gerzic – Söder
Hysén

Fakel Voronezj körde en blandning mellan 4-1-3-2 och 3-1-4-2 där vänsterbacken väldigt ofta gick upp och agerade vänsterytter även i försvarsarbetet, med en tydlig mittfältsroll precis framför backlinjen för Klopkov och med svenskbekantingen Peter Gitselov på vänsterkanten:

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Återigen finns det en minut-för-minut-rapportering på officiella hemsidan. Matchen startade något avvaktande och Blåvitt lyckades inte riktigt med sin intention att föra spelet som man kanske förväntat sig. IFK pressar dock på högt och lyckas vinna boll ofta men kommer inte till några särskilt farliga lägen. Hysén har ett tidigt genombrottsläge där han fälls och nog borde ha fått en straff. Det visar sig dock rätt snart att domarna för dagen inte riktigt håller den klass som man kunde hoppats. Sanningen är nog att de inte höll någon klass alls.

De första 20 minuterna passerar utan att speciellt mycket händer förutom att spelet från ryssarnas sida blir lite mer grisigt. I den 25 minuten så får Söder en riktigt ful tackling över foten och tvingas kliva av för en stund. Ingen annan åtgärd än frispark från domarens sida. Fakel spelar nästan bara långbollar och springer offside en hel del samtidigt som Blåvitts spel inte riktigt klickar. Med tio minuter kvar av första halvlek slår Gerzic en hård och välriktad hörna som Kjetil kan skarva vidare mot bortre ytan där Philip Haglund står helt fri och får möjlighet att dra på en riktig kanon mot mål som dock den ryske målvakten lyckas rädda. En fin hörnvariant.

Strax därefter får Haglund det som visar sig bli matchens enda gula kort när han i en nickduell väldigt, väldigt lätt sätter upp händerna i ryggen på sin motståndare. Pinsamt dålig nivå på domarna och det märks även bland ledare och spelare att det är lite grinigt. Stahre föreslår att Haglund ska "ta honom nästa gång istället" om motståndaren som tacklade Söder och Farnerud börjar också ilskna till.

Med några minuter kvar lyckas ryssarna skapa en av få möjligheter där Erik Dahlin tvingas rusa ut och slänga sig framför en anfallande Fakel-spelare som dock lyckas peta bollen vid sidan av men sedan ramlar/lägger sig över Dahlin. Domaren blåser dock inte här och spelet går vidare. När så halvleken håller på att ta slut lyckas Farnerud och Hysén väggspela sig fram och till slut kan Farnerud spela in bollen parallellt med mållinjen där Söder står på bortre stolpen och enkelt kan lägga in bollen i öppet mål. Skönt för spelarna att få ett mål inför halvtidsvilan trots att spelet inte riktigt sitter.

I andra halvlek är det ett nytt Blåvitt, igen, som kliver ut på mattan och visar en helt annan aggressivitet, rörelse och passningsförmåga. Efter sju minuter tar Haglund en jättefin båglöpning ut på högerkanten där Sobralense gått in i banan och lämnat en yta. Haglund får bollen och sätter en stickare på Hysén som löpt ut åt höger. Han spelar i sin tur in bollen snett inåt bakåt och både Farnerud och Gerzic släpper bollen trots bra skottlägen, istället är det Logi som smugit med upp som klipper till bollen med sin (sämre) högerfot från rätt lång distans. Skottet letar sig in vid målvaktens högra stolprot och i just det ögonblicken känner jag mig jävligt glad för Logis skull som gjort bra träningar på sistone.

IFK dominerar totalt nu och Fakel slår bara i från sig. Sobralense får en riktigt ful stämpling som domaren ändå släpper, men i det här läget har Blåvitt spelat upp sig såpass att frustrationen över ryssarnas spel snarare gör att man bara spelar ut dem ännu mer. En fin hörna där Hjalle nickar ner till Hysén som drar till direkt räddas av målvakten. I den 63 minuten byter Stahre ut båda de svårt tacklade spelarna Söder och Sobralense mot Moberg-Karlsson och Sana i raka byten.

Ryssarna lyckas fortfarande inte med någonting och byter in två lite längre spelare för att få bättre utdelning på sina långbollar och eventuella fasta situationer. Det ger inte speciellt mycket då Blåvitt fortsätter att ha bollen men visserligen inte skapar så enormt många farliga möjligheter. Med kvarten kvar säkrar man upp lite genom att byta ut Haglund mot Selakovic (vilket medför att Sana flyttar över till vänsterkanten och DMK flyttar upp på topp) och Hysén mot Stiller, vilket ger ett mer klassiskt 4-4-2 med mindre offensiva yttrar.

Elljuset på anläggningen drar äntligen i gång efter att solen gått ner bakom horisonten, men någon värme ger det inte direkt när temperaturen sjunker ner mot noll grader (känns det som, vi fryser i alla fall lika mycket som vi brukar göra på Vallhalla). Stahre gör ett par byten till i slutet av matchen, Waehler kliver av till förmån för Azulay som gör en av sina första (eller sin första?) matcher för Blåvitt och Allansson kommer in istället för Gerzic. Blåvitt spelar under den sista kvarten mest av matchen och uppgivna ryssar kommer inte långt i sina anfallsförsök.

En rättvis seger där Blåvitt återigen snäpper upp sig till andra halvlek och går och kör över ett Fakel Voronezj vars klass kanske skulle kunna motsvara ett lag i allsvensk botten/toppen av Superettan.

FELDGRAUS FEM.En väl genomförd match slutar i seger och det återspeglar sig så klart i vad som finns med i feldgraus fem:

• Stahres matchcoaching är intressant att följa. Han är aktiv och ger ständigt korrigeringar ut till spelarna även om vissa tillrop är lite mer av det allmänna slaget ("spela fotboll!"). När spelet inte riktigt sitter i första halvlek gör han även en taktiskt omdisposition där Gerzic och Haglund byter plats för att få lite mer spelskicklighet närmre backlinjen och Haglunds löpstyrka längre upp.

• Logi Valgardsson gör en bra insats i dag och får krydda det med att drämma in ett av de där skotten som jag väntat på. Rent defensivt sattes han inte på några större prov men var väldigt bra i offensiven. Kanske kan han ändå ta ett kliv till och bli den utpräglade vänsterback vi saknar?

• Hela backlinjen sköter sig klanderfritt i dag och Hjalmar/Waehler agerar stabilt tillsammans med Lund som även är väldigt delaktig i offensiven.

• Dagens negativa punkt kan inte bli annat än domarna. Jag vet inte riktigt vad man kan säga. När ni ser matchen i efterhand kommer ni förstå...

• De två som manar på laget mest ute på plan sitter även bredvid varandra i omklädningsrummet. Att Hysén är en av de två är inte speciellt oväntat. Att den andra heter Nordin Gerzic och bara varit i IFK i en och en halv månad är lite mer oväntat, men inte desto mindre väldigt kul att se och höra!