2012/02/20

Träningsrapport 20/2

VALHALLA. Det var inte många från lördagens startelva som deltog i dagens träning på Valhalla. Av de som spelade 45 minuter eller mer var det bara Dahlin, Söder, Sella, Salomonsson och Sana som var med. Glädjande nog kunde det tiotal åskådare som var på plats se en ganska pigg Daniel Sobralense i spel, så vitt jag vet första gången sedan hemkomsten från träningslägret. Dessutom verkar Gerzic närma sig sin matchform. Han var väldigt aktiv i dag, snackar som alltid mycket, och är tydlig med hur och var han vill ha boll. Han glimrar till flera gånger och jag tänker - jävlar! - vilket passningsskickligt mittfält vi har i år.

Trots den ganska lilla skaran spelare så var det full insats och mycket vilja från samtliga. Man började med en lugnare passningsövning, och med tanke på att de redan hade avverkat ett styrketräningspass på förmiddagen, så trodde jag att det skulle bli en väldigt lugn eftermiddag. Men när väl den första spelövningen kom igång så var det brinnande viljor hos de tolv utespelare som deltog. Större delen av träningen upptogs av matchspel där spelarna var uppdelade på tre lag om fyra utespelare och en målvakt.

Alvbåge sköt en boll ut mot parkeringen och en annan ut på ståplatsläktaren i ren frustration när hans lag spelade dåligt. Dahlin sköt bort åtminstone en boll samt släppte loss ett avgrundsvrål av samma anledning som sin målvaktskollega. August Strömberg höll sig coolare. Full logiskt då hans lag Grön spelade bäst och vann den lilla turneringen. Lag Grön bestod utöver Strömberg av Lund, Sobralense, Sam Larsson och Hannes Stiller (har jag för mig). Men utöver energin och den oerhörda viljan att vinna hos alla spelare, så finns det inte så mycket att delge från träningen.

Avslutningsvis vill jag bara skriva några ord om Jakob Johansson. Han har varit riktigt stabil på träningarna under de senaste två veckorna då jag har följt laget ganska intensivt. Som alla vet är han inte en spelare som utmärker sig med offensiv elegans och kvickhet, vilket ofta gör det besvärligare att se vad han tillför spelet. Men jag tycker att han verkligen har bevisat så här långt på säsongen vilken kompetent lag- och fotbollsspelare han är. En detalj som han tycks ha förbättrat är aggressiviteten och pondusen, vilket han i mitt tycke har saknat lite tidigare år. Nu är det han som tar plats och trycker till, nu är det han som är där och vinner tillbaka en boll som någon annan har förlorat.

På träningslägret i Spanien gjorde han en stabil match i segern mot Rosenborg och i förra veckans U21-match mot Trollhättan var han en av de absolut bästa på plan. Framför allt p.g.a. hans defensiva kvaliteter, men också med ett lugnt och rappt passningsspel. Likadant i inhoppet mot Degerfors i lördags då han kom in och stängde till bakåt från sin låga mittfältsposition. Ärligt talat så har jag förbannat svårt att förstå kritiken mot honom, som blossar upp gång efter annan. Jakob är med allsvenska mått mätt en bra defensiv mittfältare som innehar kvaliteter som är väldigt viktiga för balansen i en trupp som ska hålla för toppstrid en hel säsong. Så som konkurrensen ser ut nu är han ingen startspelare redan i vår, men med den utveckling jag tycker mig ha sett så här långt så kommer han absolut att flåsa i första hand Haglund i nacken. Den bredd och spets vi har just nu i laget gör att ingen kan vila eller känna sig säker, och Jakob kommer vara en oerhört viktig del i den strukturen kommande säsong.