2011/09/13

Blåvitt mot Europa - var på plats!

SVENSKA CUPEN Åsikterna om Svenska Cupens vara eller icke vara är något som under många år diskuterats in i absurdum bland fotbollsentusiaster i Sverige. En del ser en viss charm i att storklubbar reser land och rike för att slutligen hamna i en håla i vilken ett mediokert lag från de lägre seriesystemen väntar på årets match som inte sällan slutar i total utskåpning. Bybefolkningen går man ur huse, speakerrösten dånar i bandyhögtalarna, det säljs korv med bröd på löpande band och allt känns härligt lantisaktigt och anspråkslöst.

Andra förstår inte tjusningen och menar att Svenska Cupen endast är i vägen för Allsvenskan och ser inte poängen i att sitta på en stor arena som gapar tom och titta på två måttligt intresserade lag. Kanske tycker de att det är ett krystat försök att kopiera den betydligt mer populära FA-cupen i England. Det räcker så, vi behöver inte ta den debatten en gång till. Vad jag istället avser göra med det här inlägget är att försöka motivera dig som hellre stannar hemma i morgon när Blåvitt möter Kalmar i semifinal i Svenska Cupen kl. 18.30, att istället finnas på plats.

Vi kan börja med att titta till den allsvenska tabellen som finns litet längre ner till höger på denna sida. Notera IFK Göteborg på plats nummer sex och det sju poäng stora avståndet upp till vår värsta lokalrival Gais. Fjärdeplatsen innebär som alla vet en plats i Europa League-kvalet nästa säsong och som det ser ut nu kan det bli riktigt svårt att nå den. Morgondagens match kan därför bli skillnaden mellan att själva stå på läktaren när Blåvitt prövar vingarna mot internationellt motstånd efter nysatsningen med ny tränare, nyförvärv och revanschsugna återvändare tillbaka från lån och att läsa om Gais (jag upprepar, Gais) uppladdning i tidningen inför stundande EL-kval. Där har vi det svart på vitt, att ha chans att spela i Europa eller inte. Det är vad morgondagens match handlar om.

Att spela i Europa innebär naturligtvis en hel uppsjö av fördelar. Det innebär minst två matcher mot internationellt motstånd och bortaresor som är bra mycket roligare än Trelleborg på Tjongavallen för oss supportrar. Det går inte heller att negligera det faktum att avancemang i Europa League innebär ett rejält ekonomiskt uppsving som kan generera spelarköp och bättre ungdomsverksamhet. Malmö FF kommer efter avslutat deltagande i Europa League ha inkasserat minst 50 miljoner kronor. Minns bara hur vi var snubblande nära att slå ut F.C. Basel på bortaplan i augusti 2008 och därmed vara en kvalomgång bort från spel i Champions League. Tänk vilket lyft det hade blivit för föreningen. Att ha den, förvisso mikroskopiska, chansen nästa säsong vore positivt i så många bemärkelser.

Förutom den ekonomiska biten och supportrarnas välmående, innebär också en kvalplats i Europa League nästa säsong att spelare, etablerade som talanger, ser IFK Göteborg som ett mer attraktivt alternativ. Speciellt i dessa tider när Europa står högst upp på alla unga fotbollsspelares önskelistor. Många borde rimligen hellre välja en klubb som har möjlighet att nå dit än en som inte har det.

Med bakgrund av det jag berört ovan uppmanar jag er alla som har möjligheten att ta er till Gamla Ullevi i morgon, att också göra det. Var med och visa våra spelare att vi bryr oss om vårt älskade IFK Göteborg och är måna om framtiden. Vi behövs extra mycket när spelet inte fungerar fullt ut och det är allmänt känt att vi flera gånger direkt påverkat utgången av matcher med vårt stöd. Jag minns speciellt när Blåvitt hämtade upp ett 2-0-underläge mot Häcken för några år sedan ackompanjerade av ett unisont "Framåt Blåvitt, gör ett mål" oavbrutet i närmare tjugo minuter. Kanske uppstår ett sådant läge i morgon och då vill jag kunna göra allt i min makt att stötta spelarna ute på plan mot Europa. Gör det du också.

Biljetter som är rejält mycket billigare än till allsvenska matcher kan köpas här. Att vara på plats är enda chansen att se matchen då den inte TV-sänds.

Vi ses i morgon!

UPPDATERING: Undertecknad har bevisligen snurrat till det och, som det korrekt påpekats i kommentarerna, skrivit att fjärdeplatser garanterar Europa League-kval vilket inte stämmer. Istället är det plats två och tre som innebär det medan fyran får kvala om de som slutar på andra eller tredje plats vinner cupen och därmed kvalar i egenskap av cupmästare. Det är alltså ännu svårare, än jag tidigare ville göra gällande, för Blåvitt att få spela i Europa nästa säsong om man inte vinner Svenska Cupen. Jag ber om ursäkt för mitt misstag!

18 kommentarer:

  1. 120:- överallt på arenan, årets viktigaste match. INGA TVIVEL - KÖP

    SvaraRadera
  2. Äntligen!!
    har väntat på den här artikeln.

    Detta är en oerhört viktigt match och det borde i alla fall finnas minst 10000 Blåvita som inser det och kommer och stöttar på plats!!

    MOT EUROPA

    SvaraRadera
  3. Nu ger ju inte fjärde platsen i Serien en plats i Europa per automatik, utan har att göra med vem som vinner och vilka som möts i finalen av cupen.

    Men jag förstår vad du menar

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet!
    Som det tidigare nämnts så är ju inte fjärdeplatsen en garanti för europaspel, därför blir semifinalen än viktigare!

    En liten inflik också (inte så viktigt kanske) men det var ett 2-0 underläge mot hbk och inte häcken som hämtades upp.. :P

    SvaraRadera
  5. Både Häcken och Halmstad fick genomlida en 2-0 ledning raseras på Gamla under 2009.

    SvaraRadera
  6. Tack till er som påpekade att min artikel innehåll felaktigheter. Jag har nu lagt till en rättelse i slutet. Ber om ursäkt!

    SvaraRadera
  7. Mycket bra artikel!!

    SvaraRadera
  8. Svenska cupen är trist bryr mig inte alls om denna dynga den är ett spel för galleriet spara på krafterna inför den allsvenska slutspuretn istället?

    SvaraRadera
  9. 1: Champions League
    2: Europa League
    3: Europa League
    Svenska Cup: Europa League

    4:an får ingen Europaspel. Du har fel.

    SvaraRadera
  10. Helt riktigt - årets viktigaste match! Låt oss sedan hoppas på att det blir HIF i finalen så är Europaplatsen klar.

    Jag bor utomlands och kan inte se matchen, värdelöst att inte tv får sända heller. UEFA - Fotbollsmördare ;) Man kan tycka att UEFA borde ha självförtroende nog att inte låta en cupsemi i Sverige konkurrera ut CL men icke...

    Den stora frågan är: vad gör Sobralense? Vågar han sätta en avgörande straff och blåsa sin nya klubb på en Europaplats? Vågar Nanne låta honom spela? Vågar han bänka honom? Om jag var Sobralense skulle jag inte tycka det var värt vinsten att missa en Europaplats...

    @18:54 - sluta trolla och läs hela artikeln istället.

    SvaraRadera
  11. Adam fortfarande felaktigt avstängd antar jag men varför är inte Sana med i truppen?

    http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2011/September/Truppen-mot-Kalmar-/

    SvaraRadera
  12. Årets viktigaste match. Den som inte fattar det, är ingen riktig supporter.

    SvaraRadera
  13. Bra skrivit!

    Detta är ju det enda vi har kvar, vår enda chans att nå något typ av europaspel nästa år. Ullevi ska ta mig fan fyllas.

    SvaraRadera
  14. 21:15
    Sana är sjuk enligt Gp

    SvaraRadera
  15. Ärligt talat. Vad ska dagens blåvitt ut i europa å göra ??? För en som varit med länge, känns det som en ren utopi, det som Mild&Co ropar efter - Europaspel. Jo jag tackar jag. Med det torftiga spelet. Vem lurar man? Se först till att ta väck de sega spelare som tar upp platser i dagens trupp. Inte bara sega förresten, utan en del kan väl inte göra tio på foten heller. När Hjalle,Lund, Stiller, Drugge, Elmar, JJ, Sella är borta och ersatta med kvicka spelare med lite teknik - då först är jag med i snacket om europaspel.

    SvaraRadera
  16. Kom igen nu supportrar, chans på en ny titel! Det är 3 år sedan vi vann nåt! Man ur huse!

    SvaraRadera
  17. @Anonym 18:54 - Att bli sexa, sjua eller åtta i Allsvenskan? Kan du förklara hur det skulle spela någon som helst roll jämfört med en cuptitel?

    SvaraRadera
  18. Lund var riktigt usel ikväll tycker Tobbe föll bort helt också glöm denna säsong gubbar och hoppas sega Sobra piggnar till som Brasse-ängel 2012 men jag är skeptisk mycket sketisk GONATT

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.