2011/08/26

Sebastians försäljning visar systemfelet i Sverige

SILLY SEASON. Är det här en oskyldig gratulation mellan två nyblivna utlandsproffs? Eller är det en signal om det största systemfelet i svensk fotboll? Jag är benägen att stanna till vid det andra alternativet. Problemet är inte nytt, inte särskilt chockerande men lik förbannat ett allvarligt problem. Svenska fotbollsklubbar saknar förmågan att skapa en föreningsmentalitet där den egna organisationen är det viktigaste i spelarnas värld.

I stället handlar allt om att ta sig vidare till större äventyr.
Inte ens spelarna tror på Europaframgångar i svenska lag.

Till och med Håkan Mild - sportchef i mesta mästarklubben, "hela Sveriges lag" - pratar oftast om att Blåvitt ska försöka påverka spelarna att sikta på riktiga storklubbar. Föreningen har sedan länge kapitulerat inför det faktum att man är alldeles för svag på den internationella marknaden för att duga som slutstation för talanger.

Därmed har man anpassat sin strategi till att handla om förädling i stället för förbättring. I IFK Göteborg, eller de flesta andra svenska lag för den delen, handlar det sedan 15 års tid att samla talanger under tillräckligt lång tid för att de ska kunna säljas vidare till större ligor och klubbar. I många fall får vi vara glada för att spelarna inte blir bättre än de gör under de inledande allsvenska åren. Därmed får vi underhållning till publiken, på en nivå som är acceptabel i gärsgårdsserien vi har som högstaliga, men där spelarna inte är färdiga för utmaningar på en större scen.

En nyligen utlandsflyttad lirare - till Danmark - gratulerar en ännu mer nyligen utlandsklar lirare - till ett "sketgäng" i Italien. En kille som går till bänken i ett grannland gratulerar en kille som går till ett lag på undre halvan i Serie A. Varför de gratulerar varann? Jo, dels handlar det ju om plånboken. Den blir tjockare och i dagens värld är det mycket viktigare än att spela eller att vinna matcher. Men framför allt så är det en gratulation som syftar till att Sebastian nu slipper lira kvar i gärsgården. I Allsvenskan. Tragiskt? Ja. Men sant.

37 kommentarer:

  1. Ett "sketgäng" i Italien. Jo tjena. Fråga vem fan som helst på gatan: Vill du hellre jobba i Sverige för 50.000 i månaden eller göra samma sak i Italien för 300.000?

    SvaraRadera
  2. Cagliari har upprättat ett låneavtal med IFK Göteborg och Sebastian Eriksson. Därefter har de en köpoption på "Sebban" från och med sommaren 2012.
    Hmm kan någon förklara vad detta innebär lite mer ingående?

    SvaraRadera
  3. Yes cliff!
    Det handlar om pengar och tyvärr inte hjärta!
    Det är svårt för en supporter där allt handlar om hjärta!

    SvaraRadera
  4. Hur i helvete skall Seb klara läkarundersökningen?

    SvaraRadera
  5. Frankie har gått till att bli kungen av gnällighet.

    SvaraRadera
  6. Levande Sittplats2011-08-26 16:03

    Cliff/ Så du menar att vi helt ska ge upp försöken att bygga Blåvitt till en storklubb och få framgångar nationellt och internationellt? För det låter ju så.

    Och jag hade då fan inte flyttat till Italien för att någon femdubblat sin lön, det finns väl för fan andra värden i livet än pengar? Men det kanske det inte gör för vissa småungar...

    SvaraRadera
  7. Det sjukaste av allt är att typ 80 procent av fansen hamnat i samma position. De tycker inte att Blåvitt är en plats för bra spelare utan är jätteglada när vi får in några miljoner och säljer de bästa lirarna vi har. DÄR snackar vi förlorarmentalitet! Men så är de flesta av dessa fans alldeles för unga för att ha varit med om fler framgångar än de som Rehn/Olsson hade första åren...

    SvaraRadera
  8. Du sätter fingret på den känsla jag haft sedan nyheten bekräftades på officiella hemsidan. Det här lånet/övergången lämnar efter sig en sur eftersmak som är svår att bli av med. Det är sannerligen inte lätt att vara supporter i den tid vi lever i där klubbkänsla är ett minne blott.

    Tragiskt att det tänks så kortsiktigt och egoistiskt. Vad hade hänt om Berg, Sebastian och spelarna däremellan hade haft litet mer is i magen och stannat? Hade inte Blåvitt varit ett rätt slagkraftigt lag då? Är jag för naiv?

    SvaraRadera
  9. men jag förstår att spelarna lämnar, hade inte gjort de om vi var en topp klubb i allsvenskan å vi alltid hade fått vara med och slås om en Europa plats men så är det ju inte, vem vill spela i ett mitten-lag i allsvenskan som nån gång kanske igen får vara med i kvalen till Europaleague

    SvaraRadera
  10. men jag förstår att spelarna lämnar, hade inte gjort de om vi var en topp klubb i allsvenskan å vi alltid hade fått vara med och slås om en Europa plats men så är det ju inte, vem vill spela i ett mitten-lag i allsvenskan som nån gång kanske igen får vara med i kvalen till Europaleague

    SvaraRadera
  11. anonym 16:09/ Nej, du borde jobba inom Blåvitt. Tyvärr har de gett upp dessa tankar helt. Nu för tiden handlar allt om att göra spelarna till lags, inte om att göra allt för att föreningen ska bli stark.

    Se bara på HIF som säljer sina två stjärnor mitt i guldstriden. Det borde vara helt otänkbart, men i Sverige är det hela naturligt.

    SvaraRadera
  12. anonym 16:03- tycker du att det är roligt och positivt att spelare som Ragge och Seb blir sålda och Blåvitt ett avsevärt försvagat lag???

    SvaraRadera
  13. Men herregud, det fattar väl vem som helst att spelarna går utomlands om de erbjuds att TIODUBBLA sina löner och dessutom spela Champions League, Europa League eller åtminstone spela mot några av de bästa spelarna i världen på några av de mest klassiska arenorna.

    Vad kan vi locka med för att hålla kvar grabbarna i Blåvitt? Visst, klubbkänsla.. Men ärligt, klart som fan man hellre lirar mot Milan på San Siro, och får 10x betalt för det, än spelar borta mot Norrköping i Allsvenskan.

    SvaraRadera
  14. Beritz igen2011-08-26 16:38

    Dessutom 16:12, så är det knappast "klubbarnas marknad" längre. Tror du någon spelare i någon svensk klubb förnyar kontrakt om de stoppas av föreningen att gå utomlands? Knappast. Då kommer alla spelare så småningom bli bosmanfall vilket innebär noll kronor in till i kassan. Och verkligheten ser tyvärr ut som så att svenska klubbar måste sälja spelare för att överleva. Tråkigt men så är det.

    SvaraRadera
  15. Vakna Frankie, det är inte 1994 längre. Fotbollskartan har ritats om!

    SvaraRadera
  16. Beritz/ Tiodubbla löner? E du rolig eller. Tror du att stjärnspelarna tjänar 30 000 kronor i månaden eller? Vill du att klubbarna ska kapitulera och lägga ner alla sina ambitioner så är du på helt rätt väg. Vi är för fan IFK Göteborg inte enskilda spelares fanklubb!

    anonym 16:45/ Fotbollskartan har ritats om och Blåvitt/Allsvenskan har därmed hamnat på Haiti. Mitt i jordbävningen.

    SvaraRadera
  17. ddfvbndäflkngäsen2011-08-26 16:59

    Systemfel. Där sa du det. Svensk fotboll saknar nytänkare som bryter mönstret. Vi bara följer efter och accepterar att vi är en farmarliga för andra länder. Pinsamt, men som du säger: sant.

    SvaraRadera
  18. Det är väl klart som fan att ingen tror på svensk fotboll när vi inte har haft ett lag i CL på 11 år.

    SvaraRadera
  19. KLart att pengar spelar roll MEN den som känner Sebbe vet att han inte är så lagd åt det hållet...detta är en kille som vill få ut max av sin utveckling och Caglari är ett mycket bättre lag än blåvitt tyvärr..för 20 år sen hade inte Sebbe gått...då var det ynnest att få träna på kamratgården med de bästa..nationen hade...

    SvaraRadera
  20. KLart att pengar spelar roll MEN den som känner Sebbe vet att han inte är så lagd åt det hållet...detta är en kille som vill få ut max av sin utveckling och Caglari är ett mycket bättre lag än blåvitt tyvärr..för 20 år sen hade inte Sebbe gått...då var det ynnest att få träna på kamratgården med de bästa..nationen hade...

    SvaraRadera
  21. De bästa spelarna kommer ALLTID att gå till Serie A, La Liga, Bundesliga och PL, så har det alltid varit och kommer att förbli. Torbjörn, Mild, Glenn Hysén är bara några exempel. Glöm inte det.

    Mer oroande är i så fall att Ragnar och Kim gick till FCK, Bjärs till Grekland , Gustav S. till Turkiet, Wernbloom till Alkmaar osv. men att en av våra bästa spelare går till en Serie A-klubb efter 3-4 säsonger i IFK Göteborg ser jag inte som särskilt konstigt. Pengarna det inbringar kan dessutom användas långsiktigt för på lång sikt gör Mild ett bra jobb med ekonomin även om det svider med den här mellansäsongen. När nya kamratgården står klar och vi har en ekonomi helt i balans kommer vi ha större muskler än Ellos, Kalmar m.fl. och vid det laget ligger GAIS och AIK på konkursens rand så Mild agerar ansvarsfullt.

    Skulle Söder gå till Molde, Sana till Ålesund, Bärkroth till Viborg, Allansson till Nordsjaelland, Dyrestam till Tromsö osv. så skulle jag däremot bli mycket orolig för hur Mild agerar.

    Problemet är inte att Sebban säljs utan snarare att vi har förlorat lite av återväxten och att de stora talanger som vi har: Söder, Bärk, Sana, Allansson, Dyre och även JJ, Sandberg och Pärlan, inte har utvecklats så mycket som de skulle kunna ha gjort med tanke på de förutsättningar de har. Det är framförallt tränarnas ansvar.

    SvaraRadera
  22. Nja, här luktar det lite unket, inte fan är Cagliari så "dumma" så att dom tar över Sebs lönekostnader, för att möjligtvis köpa han för 15 Miljoner när han är skadefri. Seb är ju inte värderad till så mkt mer än just 10-15 Miljoner. Lr är jag ute och Cycklar?

    SvaraRadera
  23. Jag gratulerar mina vänner som får nytt jobb, högre lön osv osv... Jag tycker inte det tyder på något systemfel

    SvaraRadera
  24. Jag gratulerar mina vänner som får nytt jobb, högre lön osv osv... Jag tycker inte det tyder på något systemfel

    SvaraRadera
  25. kul att så många gnäller på att spelare går utomlands enbart för pengar. Att få chansen att bo och jobba utomlands är en grym erfarenhet i sig, att det sen är i italien, med en fotbollsliga som är betydligt bättre än den svenska, gör inte saken sämre. Klart att spelarna vill kolla på hur hög nivå man kan spela. Får man chansen klart som fan man ska ta den, annars kommer man bara ångra sig. Sen kan man tycka att vissa spelare går till alldeles för dåliga klubbar/ligor, t.ex. norska och danska ligan. Men man kan knappast klandra en 23 årig kille för att vilja på fotbollslivet i italien och utvecklas betydligt mer än i allsvenskan.

    SvaraRadera
  26. Bortamatch mot Inter på San Siro eller mot Syrianska i Södertälje? Skitsvårt val!

    SvaraRadera
  27. Folk får kalla Allsvenskan vad de vill, men den har lyckats ge underhållning i många år och kommer fortsätta göra det många år till. Att hålla på Blåvitt är på riktigt - inte så där plastigt som det är att hålla på Barcelona/Man U/eller andra lag bara för att de vinner hela tiden.

    Jag ser en tjusning i att allsvenska lag brottas med riktiga problem, vardagsproblem. Här finns inga superlösningar a la oljeshejker eller feta reklamkontrakt. Här försöker vanliga spelare och supporters av kött och blod slå igenom och nå så högt vi bara kan. Jag tror fortfarande att vi kan vinna nya europacuptitlar, men jag tror också att det kommer vara en lång och svår väg. Och så ska det vara när det är på riktigt och inte på FM11 easymodeläge.

    Realiteten 2011 är att vi måste sälja Seb så här. Men 2013 kan det vara annorlunda. Eller 2023. Den som lever får se...

    SvaraRadera
  28. Varför skall Wenblom döda Mff? Han är så korkad....I Libyen dör folk...han har inga högskolepoäng ditekt

    SvaraRadera
  29. Haha! Senaste anonym: hur står det till med högskolepoängen för egen del?

    SvaraRadera
  30. the dum dum duh dee dum dum2011-08-26 23:29

    Fuck systemfel & överanalyser.
    För de (fåtalet) människor som fortfarande inte fattat hur världen funkar, bjuder jag på en GRATIS länk.
    http://www.youtube.com/watch?v=B6JAJVAGC9M

    SvaraRadera
  31. Målet för Blåvitt bör vara att själva vara den storklubb som spelar vill komma till och framförallt stanna kvar i. En slutstation, ett största mål, en allra högsta dröm.

    SvaraRadera
  32. Min respekt försvann för Wernblom efter det pinsamma " vi skall döda Mff". Adhd är hans nya namn

    SvaraRadera
  33. En dag spricker den europeiska låne-bubblan. Kanske den dag Platini får igenom att hälften av spelarna måste vara egna produkter?

    Då kommer Tyskland, med sin lite mer balanserade ekonomi, dominera och länder såsom Sverige kommer agera uppstickare med jämna mellanrum.

    Eller så fortsätter cirkusen i all evighet och om 10 år har vi ett kommersialiserat jippo, efter Nordamerikansk modell, utan engagerade supportrar.

    SvaraRadera
  34. Levande Sittplats 16:03:

    Är du seriös? Menar du att du inte önskar någon alla lycka i att leva sina drömmar för att du anser att de är skyldiga dig något?

    Ni som snackar om att det handlar om hjärta och inte pengar, ni har väl inte problem att betala dubbla biljettpriset isf? För att ge Blåvitt den ekonomiska friheten att matcha utländska b-klubbar.

    Ge er för fan ni egoister, som anser att unga talangfulla grabbar ska bo och spela i Gbg för peanuts hela sina liv bara för att ni råkat bli änglafans en gång i tiden.

    SvaraRadera
  35. @8:26: Dra härifrån din babyblaua sopa! Givetvis skall dom döda mff och vem fan bryr sig om ett gäng danskjävlar ?

    SvaraRadera
  36. Svarte Filip2011-08-27 14:49

    Som tidigare påpekats är det förstås mer inspirerande och utvecklande att möta Inter och Milan på San Siro än att möta t ex Häcken på Rambergsvallen. Att det är en sannolikt viktigare orsak till Sebs flytt än pengar verkar ha gått folk - inklusive artikelförfattaren - förbi. Att svenska spelare går till mindre klubbar på kontinenten är inte heller något nytt. Från Blåvitts framgångsrika 90-talslag gick t ex Mild och Rehn till schweiziska klubbar. Och så lär det nog förbli. Dock borde vi kunna konkurrera med Danmark och Norge och inte se hur spelare som egentligen borde spela i Allsvenskan istället hamnar i ett grannland.

    SvaraRadera
  37. Men man undrar ju när spelare går till klubbar som dom ej får spela i. Tjänar pengar några år men sen då? Hur många kommer inte hem med brutet självförtroende och karriären förstörd. Vissa spelare lyssnar för mycket på sina agenter som kanske säger att "denna chans kommer inte igen"...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.