2011/08/30

Föreningstänk eller chansvärvningar?

ERLINGS MIXPÅSE. Det var ett par år sedan jag var på Hjällbovallen vilket föranledde att jag körde fel tre gånger idag på vägen dit. Men väl på plats kände man igen sig. Förutom att det var konstgräs där det tidigare låg grus och det var tydligen där matchen skulle spelas. Tanken från början var att spela på gräs men regnet hade gjort planen ospelbar.

*******************************************************

Jag har föreslagit för IFK att man skall spela alla sina U21-matcher på Valhalla, och göra ett litet arrangemang av det med speaker och grejer. Problemet är bara att man verkligen vill spela på gräs, och det finns så få bra gräsplaner i Göteborg. Det är därför det flyttas matcher och byts planer hit och dit.

*******************************************************

Med den startelvan Blåvitt ställde upp med kanske man kunde tro att det skulle rinna iväg ganska snabbt. Söder, Sella, Sana, Lund, Kalle, Drugge... Mot ett Qviding som dessutom hade match igår. Men så blev det inte. Qviding höll uppe spelet bra och har några snabba tekniska killar som är rätt bra. Alexander Vrebac är en av dessa och han är alltid sevärd. Det var också han som gjorde Qvidings två mål idag.

Även Qvidings mittback med nr 24 var väldigt duktig och hindrade att det rann iväg redan första trekvarten. Namn?

Men det hjälpte inte att man höll uppe det i en halvlek och kvitterade de blåvitas ledning två gånger, från 0-1 till 1-1 och från 1-2 till 2-2. Det stack iväg till en seger för Göteborgskamraterna med 4-2 till slut och det kunde blivit mer därtill. I första halvlek var det jämt, men i andra var det ett lag som kontrollerade händelserna.

*******************************************************

Lite spelarkritik...

August Strömberg: Lite osäker ett par gånger men överlag trots allt stabilt. Gör 2-3 klassräddningar.
Backlinjen: Kalle väldigt stabil. Vinner allt i luften och står hela tiden rätt. Azulay också bra men inte lika tung i alla närkamper. Lund bra framförallt i första med Sella framför sig. I stort sett felfri defensivt. Allan har det lite tyngre på vänsterkanten mot Vrebac & company men sköter det ändå helt okej.
Mittfältet: Bragi & Dizdar gör det okej på mitten men visst saknas en JJ eller TO den här dagen. Dizdar klart bäst av de två och med sitt härliga fysiska spel vinner han mycket. Sana hade det väldigt svårt i första men spelade ut rejält i andra och var då planens bäste tillsammans med Söder. Sella bra den halvlek han spelade. Matade ett par fina bollar och hade några fina snurr-aktioner på kanten. Chris hade det svårare på högerkanten i andra och kom inte loss många gånger.
Anfallet med Robin & Drugge: Tyvärr är Drugge inte alls bra idag, trots att de Blåvita fick väldigt mycket ytor stundtals i det offensiva spelet. Gör ett par bra aktioner men slarvar för mycket i passningsspelet. Har dock ett par riktigt fina mottagningar. Robin levererar bra idag med sina tre mål och har även ett par skarvningar på en nudd som sitter perfekt. Bra samspel med Sana i slutet där de två nästan har lekstuga med Qvidings unga högersida.

*******************************************************

Målen...

1-0: Ett klassmål av Robin. Får en långboll som han tar ner med en tå perfekt i farten. Låter bollen studsa en gång och drar på en halvvolley i målvaktens första kryss.
2-1: Sana har lekstuga till vänster och vänder ut och in på sin försvarare. Får skottläge och lägger den lågt i målvaktens bortre hörn.
3-2: Dizdar bryter högt och spelar till Robin som i sin tur lägger ut till Drugge till höger. Denne drar på ett skott som målvakten räddar men returen går ut till Robin som enkelt lägger den i mål.
4-2: Ett märkligt mål. Bollen går mot målvakten som tar den först men sen tappar den. Robin får tag på i den efterföljande kampen och kan från minimal vinkel lägga in den i mål. Se målet här:



*******************************************************

Officiella hemsidan i sin tur beskriver målen så här:

"1–0 (13): En mycket vacker fullträff. Stefan Selakovic spelade upp till Andreas Drugge, som släppte tillbaka till "Sella". Djupledsbollen förvaltade sedan Robin med att dra upp den i taket.
3–2 (70): Muhamed Dizdar bröt centralt och sköt. Returen tog Söder hand om.
4–2 (87): En tremålsskytt rundade Qvidings målvakt och rullade i mycket dålig vinkel in slutresultatet."
Det är väl tur att vi alla ser saker på olika sätt... :)

*******************************************************


*******************************************************

Expressens bloggare Mattias Larsson skriver angående den senaste tidens värvningar att det håller på att skapas en hierarki i allsvenskan med tre klubbar (HIF, MFF & IFE) som har råd att köpa klass-spelare av de sämre klubbarna.

"Det som är lite förvånande är att IFK Göteborg bildar par med AIK och i dagsläget inte riktigt ser ut att kunna haka på. Göteborg har inte lika dålig ekonomi som AIK men man blev för länge kvar i ett föreningstänk som man fortfarande inte har kommit ur."

Här anser jag dock att han har helt fel.

Om det är "föreningstänk" att satsa långsiktigt med att få till ny arena, bygga ny Kamratgård & helt nytt center för ungdomsverksamhet som inkluderar en fullstor inomhushall... Och att göra allt det inom en tidsperiod på bara 4-5 år. Dessutom att trots det radat upp topp-placeringar i allsvenskan och i cupen.

Ja, då är jag gärna med på det föreningstänket. Och tänk vidare, när vi är färdiga med de satsningarna. Då kommer det finnas utrymme att på riktigt ge alla resurser till den sportsliga delen och kanske göra vissa av de satsningar (chansningar) som MFF, HIF, IFE & AIK gör.

Men än så länge är jag väldigt nöjd att vi inte gör det.

*******************************************************

Måste bara nämna några ord till om Muhamed Dizdar, Momo kallad. Bara 17 år men går fram som en ångvält i dagens match och har gått fram som en ångvält i sin utveckling hela våren och sommaren. Fysik som en kraftig a-lagsspelare och ändå god teknik och bra speluppfattning. Bra på att täcka boll och stark på huvudet. Att föreningen letat med ljus och lykta efter en "ny" Wernbloom sedan denne såldes kan väl inte ha undgått någon. Kanske kan man snart sluta leta på transfermarknaden och istället börja titta i egen fabrik...

41 kommentarer:

  1. Grym rapportering!
    Tack som fan.

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet!

    Håller helt med om den långsiktiga satsningen och långsiktiga värvningar som Salomonsson. Ranegie är en bra spelare men att hosta upp 12 miljoner för honom när han är 28 är inte precis långsiktigt.

    Appropå U-21 så är det roligt att unga Selakovic spelar U21, märks att det är landslagsuppehåll! :)
    Roligt att August får chansen i målet också.

    SvaraRadera
  3. Kul rapport-var också där och delar dina synpunkter till 100%.

    SvaraRadera
  4. Efter två raka säsonger i mitten och helt tappat (eller om man vill vara elak, slarvat bort) det ekonomsika och sportsliga försprånget från CL-tiden kan man inte vara allt för kaxig. Kanske lite bristande business-tänk och ny arena 20 år för sent kan inte hjälpt ekonomiskt. Men det viktigaste framöver måste vara en attraktiv förening för talanger som kan välja och vraka bland de allsvenska klubbarna och ger framgång och pengar vid försäljning. Vi har fått vissa som Allansson och Söder men inte fått andra. Jag tror Elfsborg och Malmö är hetare destinationer för tillfället.

    SvaraRadera
  5. IFK Göteborg behöver en egen arena, en egen identitet, precis som Malmö och Helsingborg.

    Och nej, jag hejar inte på något allsvenskt lag. Jag tycker bara om att följa serien.

    SvaraRadera
  6. Helsingborg och Elfsborg är två lag som ständigt spelar i Europa.

    Det är därför spelare lockas dit. Och på sikt kommer även Malmö göra det.

    SvaraRadera
  7. Nr.24 Pamajai Nije

    SvaraRadera
  8. Samtidigt finns knappast plats för "alla" talanger i MFF & HIF. Och deras upptagningsområde är inte direkt samma som vårt heller så tror inte vi behöver vara alltför oroliga där. Mycket handlar om hur man tar hand om talangerna också.

    SvaraRadera
  9. Upptagningsområde är ju lite flytande. Vi har ju Häcken i stan som åtminstone enbart baserat på tabeller verkar utmana oss.
    Allansson kom från Kalmars upptagningsområde. Claesson som valde Elfsborg var väl närmast Helsingborg. Bajrami som valde Elfsborg var från Köping. Toivonen som gick till Öis från Degerfors och Elmander från Alingsås valde Öis över oss. Tror spelstil och mediabild gör att Elsfborg och Malmö är populära bland många spelare. Malmö plockade ett par från Forward i Örebro. Vi och Helsingborg spelar lite mer old school och kanske inte lika popluärt.

    SvaraRadera
  10. Alltid läsvärt, Erling.

    SvaraRadera
  11. blir det något supervärvning innan fönstret stänger? Kollat intervju med Mild idag(tv4 gbg tror jag)o ch det verkar ju nästan som han har nogån på gång när han säger att det mycket väl kan komma något mer innan fönstret stänger? vad tror ni? Nr 10 är ledigt och det skulle inte förvåna mig om det är just en "10:a" (offensivmitt/forward) på gång in?

    SvaraRadera
  12. Olskrokisch2011-08-31 01:54

    En nördfråga: Vem ruvar på tröjnummer 13 i A-truppen för stunden?

    SvaraRadera
  13. tack Erling, har tjatat ett flertal gånger om dom långsiktiga satsningarna. Bra skrivet.

    //D-Day

    SvaraRadera
  14. Några nummer används inte, tex 10, 13 och 17 för tillfället.

    SvaraRadera
  15. Fin artikel med trevlig rapportering. Dizdar var han som spelade med sån där Batman-mask ett tag, va? Bruten näsa eller nåt.

    SvaraRadera
  16. Pat the Cat2011-08-31 09:56

    Varför hugger inte någon allsvensk klubb på Jos Hoiveld??? AIK säger att de är intresserade men de vill inte köpa nu när de har 3 bra mittbackar (4 om man räknar med Nisse Johansson). Blåvitt skulle behöva en mittback till. Slå till!!!

    Ps. Och jag skiter fullständigt att han har gjort en säsong i AIK... han var grymt bra...

    SvaraRadera
  17. Bra reportage, tack!

    SvaraRadera
  18. Juice Hoiveld grinade väl och bråkade som fan för att kunna lämna gratis från råttboet?

    I och för sig, vem hade inte gjort det?

    SvaraRadera
  19. Just det! Expressens bloggare vet inte vad han pratar om.

    Malmö satsar, men med vilka pengar? Klubben blöder ju ekonomiskt.

    HIF hade ett eget kapital på 600 000 när året började. Nu har man tvingats sälja fyra spelare mitt under pågående guldstrid bara för det!

    IFE:s ekonomi vet jag inget om. Men de har väl en del täta finansiärer?

    SvaraRadera
  20. Michael Görlitz hade varit en fin värvning om nu pengarna finns. Hans kontrakt går ju ut och det vore väl en fin nummer 10? Tycker han sett bra ut de gånger jag sett HBK på Ullevi i alla fall...
    //Karlsson

    SvaraRadera
  21. Söders vinkelmål igår.
    http://www.youtube.com/watch?v=OjBBNrZ68LU

    SvaraRadera
  22. Håkan Mild och Daniel Sobralense sitter och fikar i Varberg för tillfället!

    SvaraRadera
  23. Man ser väl det man vill se, hade hellre haft en möglig kamratgård och chans på sm-guld än moderna anläggningar och ett mittenlag med kramp.

    SvaraRadera
  24. ...och jag ser hellre en välmående klubb som istället för att ta ett sm-guld och sen sälja av allt av värde ta 5 sm-guld på 10 år för att man har tänkt långsiktigt. Tänk va folk är olika.

    "There's two bulls standing on top of a mountain. The younger one says to the older one: "Hey pop, let's say we run down there and fuck one of them cows". The older one says: "No son. Lets walk down and fuck 'em all" Colors 1988

    //D-Day

    SvaraRadera
  25. //D-Day
    Haha så vi ska ta 5 SM-guld de kommande 10 åren. Det kommer sluta med mycket "vi ska kämpa om topp 4" snack och alla lättlurade fortsätter att stå med mössan i handen och tala om karaktärsspelare medans Malmö går om i maratontabellen.

    SvaraRadera
  26. Jag tycker alltid Officiella beskriver matcherna fel. Man undrar ju om de ser matcherna själva eller får det beskrivet från tredje/fjärde part.
    De är rätt duktiga på att glorifiera insatserna också

    SvaraRadera
  27. Olskrokisch2011-08-31 15:56

    Nummer 17 har Anderas Peterson enligt svenskfotboll.se. Tycker bara att det är lustigt att TOs tröjnummer återanvänds innan kontraktet gått ut.

    Btw tycker jag att A-truppen skall ha nummer 1 till 25 utan onödiga glapp. Inga töntliga hockeynummer som 45, 99 och 107,3 osv.

    SvaraRadera
  28. Vill bara påminna Erling om att IFK Göteborg inte har fått till någon arena.
    Kommunen har däremot byggt en där IFK hyr in sig på ett ganska risigt avtal.
    Det där vet du ju.
    Annars jättefin rapport från U21. Tack.

    SvaraRadera
  29. Anonym 31/8/11 16:13
    Då kanske inte du vet det att IFK Göteborg har gjort ett avtal inför nästa säsong att vi tar över all typ av försäljning på arenan vilket gör vi inte bara tjänar pengar på biljetterna utan även försäljningen m.m.

    SvaraRadera
  30. Anonym 31/8/11 16:28

    Jasså har IFK skrivit avtal om Clean Court inför säsongen 2012. När fick de igenom det avtalet? Källa tack.

    SvaraRadera
  31. Snälla IFK bygg en egen arena. GU är så jävla opersonlig. Piss Gais spelar t.o.m där!

    SvaraRadera
  32. Länken 00:26 nämnde: http://www.nyheterna.se/tv?videoid=1983438

    Visst verkar det som att Mild har fler spelare på gång men jag trodde för egen del att han skulle presenterat bägge samtidigt. Kanske någon som vi är med och bjuder på där allt avgörs sista dygnet?

    10:17 word! Malmö och HIF har ju förvisso bättre ekonomi efter EL/försäljningar men många klubbar har dålig ekonomi och vi har byggt upp vår ekonomi långsiktigt. Det är egentligen bara Ellos som är stabilare. Det kommer ge oss bättre möjligheter att behålla spelare och vi kommer inte behöva paniksälja på det sättet som t.ex. AIK gör just nu. Att vi kunde behålla Tobbe är ett exempel och i framtiden tror jag att det blir lättare att behålla våra bästa spelare ett par år extra innan de ger sig iväg.

    SvaraRadera
  33. Sobralense riktigt nära just nu enligt sillyrykten...

    Nja säger jag om det...

    SvaraRadera
  34. @Verner 18:45

    1. Milds leende i slutet av klippet tyder definitivt på att det kan vara något mer på ingång.

    2. "...vi kommer inte behöva paniksälja på det sättet som t.ex. AIK gör just nu"

    Jag pissar också gärna på AIK men att säga att de "paniksäljer" är ju otroligt felaktigt. Sanningen är att de har gjort två enormt lönsamma transfers och har stabiliserat sin tidigare svaga ekonomi för en lååång tid framöver.


    @Anonym 16:28

    Jag skulle, precis som Anonym 17:32, gärna veta var du hört det där.

    SvaraRadera
  35. Sen måste man väl säga att om vi nu plockar hit Sobralense, har värvat två unga ex-u21-landslagsspelare (Pärlan och Samuelsson), samt Drugge (som ändå kanske var Trelleborgs främste spelare), samtliga från andra Allsvenska klubbar och värvade ganska nyligen (samt då behållit Hysén istället för att sälja) så är det väl ingen jätteskillnad mot HIF och Elfsborg? Har de värvat så mycket större och dyrare än Blåvitt gjort? Sen om de kanske värvade bättre när de hämtade Gerndt och inte Pärlan är en annan sak...

    SvaraRadera
  36. @OG: visst är det lönsamma affärer som täpper till de värsta läckorna men när man snackar om att sälja Teteh för att ha råd att behålla Mohamed säsongen ut och sedan säljer honom också någon månad senare så är man inte helt konsekvent. Sedan kan man inte precis klandra dem, det är bra pengar...

    Appropå silly season så har vi ju chansen att värva Andreas Isaksson också till nästa säsong, ingen som kommenterat det :) Inte sannolikt och "fel" bakgrund (ingen karaktärsspelare?) men ändå en stabil målvakt som skulle hålla ett decennium till i allsvenskan.

    SvaraRadera
  37. Sobralense klar.

    SvaraRadera
  38. Jag är övertygad om att du Erling har fel. Tyvärr. Det handlar om värderingar och det handlar om en förändrad omvärld där vi inte har hängt med. Jag tror inte att vi kommer att vinna allsvenskan och spela i europa med spelare som lider samma brist på teknik och spelförståelse som vår sportchef gjorde. Någon skrev old school och visst är det så. Det räcker inte att brinna för klubben och köra idioten.

    Dessutom finns det inte ett motsatsförhållande mellan att spela en "attraktiv" fotboll och att satsa på egna talanger. Det handlar om kompetens och vilja i ledningen.

    SvaraRadera
  39. Värmlänning2011-08-31 21:47

    En intervju med en som står i skymundan:
    http://www.vf.se/sport/fotboll/stefan-remner-%E2%80%93-mannen-som-fatt-sitt-dromjobb

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.