2011/06/28

Att leva utanför verkligheten

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. Idag publicerar vi ett inlägg av exil-stockholmaren Erik Haking i debatten om s.k "fotbollsvåld", tidigare publicerat på bloggen Den ömhet du är värd.

Så har riksdagen röstat för förslaget om anmälningsplikt för huliganer (DN, AB, SVD, Ex). Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern sålde ut. Nu återstår bara för Regeringen att ta ställning till en utredning om åtgärder mot läktarvåld innan förslaget kan klubbas igenom. Vad det låter på Beatrice Ask så innebär det att Per Unckel ska åka över och hänga med lite bobbys i London.

Anmälningsplikt innebär att den som har tillträdesförbud på svenska arenor på grund av brott som kan relateras till evenemangen tvingas anmäla sig på polisstation i samband med matcher för att säkerhetsställa att personen inte kan bryta mot förbudet. Föregångslandet är - som så ofta - England som med liknande åtgärder, enligt påstått initierade figurer, lyckats stävja fotbollsrelaterat våld i samband med matcher. Vart våldet istället kanaliseras verkar egalt. Hur tvingandet av individer att infinna sig på en viss plats vid en viss tidpunkt går ihop med rörelsefriheten lämnas obesvarat. Varför det ska råda separata lagar för fotbollsrelaterad brottslighet likaså.

Som politiker är det ytterst tacksamt att kunna ställa sig upp och modigt ta ställning mot våld. Särskilt sådant våld som blir föremål för kategorisering som vittnar om att problemet egentligen ligger någonstans utanför det samhälle man själv är med om att förvalta. Att såväl felet som ansvaret för att åtgärda det ligger någon annanstans.

Videovåld, Hedersvåld, Läktarvåld. Alla begreppen tydliggör att det inte rör sig om "vanligt" våld. Det vanliga våldet är nämligen ingenting man vill ta i, därför att man i sådana fall måste ta tag i sociala orättvisor, djupt rotade strukturer, sjukvård, missbruk, en snedvriden maskulinitet och till och med den otäcka insikten att våldet är en manifestering av rådande normer.

Med kategoriseringen undslipper man det och kan istället skyla över det hela med en quick fix. Paragrafer, åldergräns, slöjförbud, anmälningsplikt. Bekvämt och oerhört ohederligt.


För den luttrade besökaren är detta gammal skåpmat. Parlamentariker som vill lysa upp sin gloria använder gärna fotbollen som svavelsticka. Varför försöka begripa när man kan förbjuda? Varför inte bara göra det lätt för sig? Självrannsakan hör inte heller samman med ämbetet.

Vad som är mer uppseendeväckande och oroande är att vi faller för det varenda gång. Vi tror på allvar, trots att vi ständigt finner bevis på motsatsen, att den polisiära vägen är den enda rätta.

Den gravt förenklande låtsasvärld som politiker, polis och på tok för många journalister önskar att vi levde i börjar mer och mer sippra in i det allmäna medvetandet. Prat om "hårdare tag" hörs överallt ifrån, med särskilt höga röster från oinsatta skribenter och diverse samhällsförbättrare som aldrig satt sin fot på en fotbollsmatch.

När en överförfriskad 18-åring tog sig in på planen i samband med matchen mellan Malmö och Helsingborg och knuffade till HIF:s målvakt piskade drevet upp till en lynchstämning som spred kalla kårar längs ryggraden. Sju-åtta poliser bar bryskt ut honom, pressen förföljde honom hem och fiskade kommentarer från föräldrarna. Allt ivrigt påhejat av såväl internets alla anonyma troll som krönikörer, supportrar, politiker, - statsministern! - och företrädare för rättsapparaten.

Livstids avstängning! Längre fängelsestraff! Vatten och bröd! Satt i proportion till vad den här personen möjligen gjort sig skyldig till - olaga intrång och ofredande - anser jag det legitimt att kalla reaktionerna överdrivna och dessutom farliga.

Men den som påpekar detta får räkna med mothugg. "Hur kan du försvara det?" är det vanligast. Som om det handlade om det. Det är väl ingen som försvarat att skjuta raketer mot folk eller ta sig in på plan och knuffa till spelare? Bara att reaktionerna och "lösningarna" på sådana ting är - i bästa fall överilade, ogenomtänkta och verkningslösa, i värsta fall integritetskränkande, rättsosäkra och har spår av totalitära drag.

Varje gång vi lagstiftar eller gör polisiära problem av sociala offrar vi också en del av allas vår integritet. Därför måste vi noga väga dessa uppoffringar mot varandra. Tendenserna verkar vara att vi låter detta ske mer lättvindigt utan eftertanke.

Ofta haglar också anklagelser om att vara naiv eller "springa huliganers ärenden". Men naiv är den som tror att problem försvinner för att man lagstiftar mot dom eller för att det rekryteras fler upprätthållare av rådande bestämmelser. Den som inte problematiserar integritet och rättssäkerhet kontra utökadade kontroller och hårdare lagstiftning saknar förmåga att tänka längre än näsan räcker.

Den som tror på repression som medel i första hand och ökad polarisering är den som "springer huliganers ärenden".

Erik Haking

119 kommentarer:

  1. Demokratins värsta fiende = Demokratin2011-06-28 16:22

    Jag tycker att författaren av detta inlägg lever i en fantasivärld. Det fotbollsrelaterade våldet (och dessutom hoten) har enligt mig förvärrats de senare åren. Framför allt så tycker jag att det har hänt mer i närheten av arenan och matchen. Detta MÅSTE stoppas, och det måste stoppas nu! Inga mer undersökningar eller diskussioner.
    STOPPA DET NU!

    Om detta sker på bekostnad av några idioters rörelsefrihet, det ger jag blanka faan i! De har med sin blotta existens förnekat andra människor att kunna känna sig säkra då de går på fotboll.

    De som påstår att de som är stökiga är en liten klick. Har ju inte sett klippen på de "supporterskaror" som tågat genom stadsdelar och krossat allt i sin väg. Det är nästan fånigt vilka får månniksor kan vara. Bara några drar igång något hänger gärna flera hundra på...

    SÄTT DIT ASEN, OCH SÄTT DIT DEM HÅRT!

    SvaraRadera
  2. Kollektiv bestraffning när den är som bäst... Katastrof

    SvaraRadera
  3. DvF=D: Sluta gå på allt som står i tidningarna. Problemen vid arenorna har minskat helt klart å d vet varenda jävel som är aktiv supporter. Är bara d att svff och tidningarna har sänkt ribban av vad som är en skandal numera... Snart bryts la matcher för man skriker domarjävel..

    SvaraRadera
  4. Dvfd, din jävla mediasupporter, Går du ens på fotboll? När det på 90talet var regelrätta slagsmål INNE på planen, jag tycker du kan komma med SAKLIGA argument om precis det som har förvärrats innan du är så jävla PK och spyr dig ur dessa påståendena.

    SvaraRadera
  5. Bättre att föra en dialog :), haha nej kör hårt mot hårt.

    SvaraRadera
  6. Inte en enda lösning, nähä det var ju oväntat.

    SvaraRadera
  7. Det här förslaget är så jävla rätt det bara kan bli. Jag tycker inte ett dugg jävla synd om de individer som fått tillträdesförbud till arenorna. Hur kommer det sig att dessa nötter alltid är ståplats alternativt Kat-C människor?

    Ger man fan i att springa in på planen, ger man fan i att slåss utan står på läktaren, sjunger och hejjar på så blir man inte avstängd av sin förening. Kan man inte bete sig som en vanlig människa har man inget på en fotbollsmatch att göra! Svårare än så är det inte!

    SvaraRadera
  8. Jag älskar det här förslaget, kan man inte sköta sig har man inte på arenorna att göra.

    SvaraRadera
  9. Vad är syftet bakom förslaget om anmälningsplikt för den som har tillträdesförbud? Till att börja med så har, mig veterligen, ingen undersökning gjorts rörande hur många av de fåtal personer som har tillträdesförbud som trots detta tagit sig in på arenorna runt om i landet och gjort sig skyldig till någon form av ordningsstörning. Såvitt jag känner till så respekterar faktiskt de flesta med tillträdesförbud detta och om de trots allt går på en match väljer man att hålla en låg profil. Så vad är det då politikerna vill stoppa? Förslaget kommer garanterat inte, per se, att medföra någon minskning av ordningsstörningar i samband med matcher. Politikerna har röstat igenom ett förslag som de tror ska lösa ett problem men faktum är att ingen skillnad kommer att ske.

    Politikerna har fallit för myten om att det skulle vara förenat med livsfara att gå på fotboll. Alla som går regelbundet på fotboll vet att så inte är fallet. Jag ska inte sticka under stol med att det förekommer våld i samband med matcher men när drabbades en helt vanlig och oskyldig fotbollssupporter av det livsfarliga fotbollsvåldet som alla huliganer tydligen ägnar sig åt? Väldigt sällan om inte aldrig. När drabbades en helt vanlig och oskyldig fotbollssupporter av livsfarligt våld som tydligen inga poliser någonsin ägnar sig åt? I princip i samband med varje stormatch. Min avsikt är inte att rättfärdiga det vissa supportergrupper ägnar sig åt utanför arenorna, inte heller att hävda att allt är polisens fel utan jag vill bara synliggöra att allt inte är så svart eller vitt som media framställer det och som politikerna uppenbarligen tror på.

    Man kan också ställa sig frågan varför politiker lägger ner så oerhört mycket tid på ett problem som under alla omständigheter, i jämförelse med övriga problem i samhället, är en bagatell? Givetvis handlar det om att ge den stora massa (väljarna) det de vill ha – hårdare tag mot ”buset” vars beteende vi skattebetalare årligen betalar åtskilliga miljoner för. En intressant aspekt är varför fotbollsrelaterade problem särbehandlas jämfört med andra mycket större problem. Varför får personer som vid flera tillfällen misshandlat någon på avenyn en fredags- eller lördagskväll inte tillträdesförbud till avenyn under dessa tider och skyldighet att anmäla sig på en polisstation i Herrljunga? Varför får en notorisk snattare inte anmälningsskyldighet i långt från alla affärer? Det finns hur många exempel som helst på samhällsproblem som, i mycket större utsträckning än fotbollen, förtjänar hårdare tag.

    Hur förslaget går ihop med regeringsformen och europakonventionen behöver vi inte ens gå in på, det är självklart att det är ytterst tveksamt ur alla aspekter.

    SvaraRadera
  10. Oerhört bra inlägg! Kanske det bästa denna blåvita skitbloggen någonsin levererat.

    Anmälningsplikten löser INGA problem överhuvudtaget. Huliganer kommer fortsätta slåss långt ifrån arenorna och antagligen inte ens på matchdag, precis som det är nu. Hur ska någon kunna hindra dom från att fortsätta med det i all evighet? Ingen kan stoppa det organiserade fotbollsvåldet ändå, så låt dom hålla på och slå på varandra.

    Fortsätt ni inbilla er att det här helt absurda förslaget leder någon vart överhuvudtaget. Ingenting kommer att ske förutom att redan straffade och avstängda kommer behöva planera sina liv efter vad poliser och åklagare känner för stunden.

    Positivlaktarkultur.se!!!

    SvaraRadera
  11. Vill vi ta efter England måste vi höja biljettpriset till 5 gånger mer än vad de kostar nu. Det är den största anledningen till att man inte slåss på och utanför arenan att man helt enkelt tvingar bort underklassen bort från fotbollen. Det handlar väldigt lite om anmälningsplikt

    SvaraRadera
  12. http://nyheter24.se/sport/fotboll24/allsvenskan/article581411.ece

    SvaraRadera
  13. Sjukt jävla bra skrivet. Cred! Sprid vidare ordet.

    SvaraRadera
  14. Den tilltänkta lagen löser inte problemen, men inte är den fel för det. Jag skiter även i om den är en överreaktion och inte står i proportion till idrottsvåldets utbredning. Inte mig emot att bråkmakare hålls utanför arenan.

    Vad det beträffar rättssäkerhet så kommer inte fler oskyldiga drabbas av lagen än vad som drabbas av våldet/stöket idag.

    SvaraRadera
  15. Bästa som någonsin kommit ur den här skiten till blogg.

    Fruktansvärt bra!

    SvaraRadera
  16. I grunden är det väldigt enkelt. De som är emot förslaget är de som själva vet om att de riskerar att en dag bli avstängda. Ni tror att fotbollen och kulturen runtomkring inte klarar sig utan er, men ni har fel fel fel. Jag går själv på många bortamatcher och en del hemmamatcher men har inget emot förslaget. Mycket bättre än kollektiv bestraffning som plexiglas, nät och böter till klubben man älskar o.s.v. Så länge folk gör bort sig i klackarna måste man ju göra något. Straffa-klubbarna metodiken har vi kört ett par år nu så det känns helt rätt att byta.

    SvaraRadera
  17. Det här är ett rätt och riktigt förslag. På tiden också. Slut med snack om samhällsproblem, det hjälper inte bla bla. Handling!

    Sköter man sig kan man lugnt fortsätta att gå på fotboll, förhoppningsvis utan att bli associerad med slöddret.

    Håller med Dvf=D
    Sätt dit asen och sätt dit dem hårt!

    Fotboll är fan ingen rättighet, tänk på det!

    SvaraRadera
  18. Det bästa som hänt svensk fotboll sen aik åkte ur sist!

    Skribenten är ute och cyklar.

    SvaraRadera
  19. I mitt tycke handlar det till stor del om en avskräckande effekt. Hade det inte funnits några straff alls för att hålla på med skit i samband med matcher skulle fler göra det. Nu finns det straff, men de är fan knappt kännbara.

    Ifall folk vet att de troligen kommer bli tvungna att anmäla sig till en polisstation varje match ett bra tag framöver om de gör nån skit och blir identifierade, så drar de sig från att hålla på med skit. När mindre skit händer så blir det lättare att sortera ut de som gör skiten vid de tillfällen då det sker, vilket bidrar till spiralen att folk drar sig ÄN mer för att göra skit då det är ÄNNU större chans att de identifieras.


    Sjukt bra förslag, de som inte gillar det kan dra åt helvete och kolla på handboll eller nåt.

    SvaraRadera
  20. Är långt ifrån att gilla våld kring fotbollsmatcher men detta förslag är löjligt, kan säga att jag haft årskort/säsongsbiljett(jo, det var säsongsbiljetter förr) till Blåvitt sen 95 och de gånger jag sett våld på eller omkring arenan är väldigt få gånger. JA, det har hänt att det varit stökigt några gånger.

    Men om man tar i jämförelse så ser jag mer stök och slagsmål på och omkring Avenyn en vanlig fre/lördagskväll. Vart skall man dra gränsen?

    Låta alla som åkt dit för misshandel anmäla sig på Mölndals polisstation kl 16 varje fredag för att sen bli inlåsta till söndag morgon?

    Låta alla som nån gång åkt på en LOB infinna sig för blåskontroll 7 dagar i veckan?

    Låta Mats Persson infinna sig på stationen varje gång det skall signas nyförvärv?

    Vad är det som gör just en avstängd fotbollssupporter så farlig?

    För övrigt är Håkan Mild och JO pajasar!

    SvaraRadera
  21. Jag var i polen (som har problem med huliganer) under veckan och gick till Legias affär för att kolla läget. Nu, om man vill gå på match, måste man ha med sig sin ID kort som man skaffar genom klubben. Har man inte med sig den, kommer man inte in på arenan. Så är deras lösning mot huliganismen.

    SvaraRadera
  22. Alltså vad är grejen med att man läser stup i kvarten i kommentarerna att det är farligt att gå på fotboll?

    Vadå farligt? Vad fan är det som är farligt med att gå på fotboll?

    Det är ju fan så mycket större chans att åka på en snyting på plan i t.ex. en div 5 match än att göra det utanför GU! Ska man sluta spela fotboll också då eller?

    SvaraRadera
  23. Fy fan vad jag hatar pk-människor som alltid ska slicka röven på politiker och journalister och aldrig står på folkets och verklighetens sida!

    SvaraRadera
  24. "Verkligheten" är att de flesta supportrar inte vill ha stökmånsarna på arenan. Den som inte begår brott inne på arenan riskerar inte att drabbas av tillträdesförbud. Det handlar inte om rövslickeri utan om att se till att beivra och bestraffa brott. Verkligare än så blir det inte.

    SvaraRadera
  25. Problemet när en majoritet som inte är insatta ska bestämma över en minoritet som är insatta.

    SvaraRadera
  26. Inte ett enda förslag på hur man skall göra, bara gnäll på det som görs. Kan inte skribenten vara vänlig att ge några förslag på hur man ska lösa problemen om inte de föreslagna passar?

    SvaraRadera
  27. Om man skulle prova med lite dialog kanske? Kanske belöna klubbar som sköter sig bra med te x att dem får chansen till att organisera ett bengaltifo. D vorre bättre än att hålla på att straffa ihjäl oss till ett BigBrother samhälle...

    SvaraRadera
  28. Om man har misskött sig så förtjänar man sitt straff. Om man t ex tänder en bengal som kostar Blåvitt pengar eller slåss på läktaren och på så vis solkar ner klubbens rykte så skall man få sota för det.

    Tycker också att politikerna (på båda sidor) lever i en drömvärld men just anmälningsplikt för idioter som inte kan sköta sig KAN inte vara fel.

    SvaraRadera
  29. Jimmy sa...
    Inte ett enda förslag på hur man skall göra, bara gnäll på det som görs. Kan inte skribenten vara vänlig att ge några förslag på hur man ska lösa problemen om inte de föreslagna passar?

    28/6/11 21:45


    +1 på den

    SvaraRadera
  30. Människor som druckit för mycket öl och hamnar i slagsmål på avenyn en fredagskväll borde få anmälningsplikt ute på en förortsstation varje fredag och lördag under 2 års tid! Man får inte begå misstag som människa. Fyy fan för politiker som inte vågar stå upp för sin personliga åsikt. Det här beslutet är långt från genomtänkt. Lever i ett sjukt samhälle. Punkt och slut

    SvaraRadera
  31. Jag mår dåligt av att hålla på IFK. Här pratas det om att man är ett lag av "underklassen" som blir klämda av "eliten" eller dom som bestämmer. Men gud, är dom kvar i 70-talet??

    Ska det vara så svårt att hålla bort lite stökigt folk? (de finns även på sittplats). Ska det vara ok att när man går upp för trapporna till sin stol hör en ståplatsslyngel stå helt ensam och bara skrika hora?? Var annars i samhället är detta ok? Kan en sådan någonsin få ett jobb? Ut med skräpet. att gå på fotboll är fan ingen mänsklig rättighet!

    SvaraRadera
  32. Till alla Er som tycker att förslaget är bra och kommer mer kommentarer till oss kritiker med i stil med "ni har inte lämnat några förslag på lösningar", "alla som är emot förslaget är själva rädda för att drabbas" och "alla som inte stökar riskerar inte att drabbas" osv. För det första så finns det inga belägg för att förslaget kommer innebära någon skillnad i praktiken. Min kritik grundar sig inte i huruvida individer som gör sig skyldiga till ordningsstörningar i samband med matcher förtjänar hårdare straff eller ej, jag anser bara helt enkelt att förslaget strider mot grundläggande fri- och rättigheter.

    Det finns åtskilliga undersökningar som visar att hårdare straff inte har någon brottsförebyggande verkan. Det är därför vi i Sverige har, i förhållande till stora delar av världen, har relativt milda straff. Att därför särreglera fotbollsrelaterade brott jämfört mot alla andra innebär att vi går emot den funktion vi har med straff i Sverige (reparativ).

    Det är sant att man inte riskerar att drabbas om man inte stökar i samband med matcher men med att sluta sitt resonemang där så gör de flesta sig dummare än vad de är (förhoppningsvis?!). Ser man inte att denna fråga är betydligt större bör man kanske inte uttala sig. Förslaget är ett steg mot ett samhälle som jag inte vill vara en del av. Varför inte utrusta alla medborgare med gps och filma allt och alla? Gör man inget fel har man ju inget att dölja, eller?

    Slutligen, till alla er som tycker att förslaget är bra:
    - Vad finns det för belägg för att problemet kommer att lösas med förslaget?
    - Ser ni inga problem alls om man ser förslaget i ett större perspektiv?
    - Anser ni att problemet är så stort att vi ska inskränka människors fri- och rättigheter i större utsträckning om man begår ett brott i samband med fotboll än om det inte är fotbollsrelaterat?

    SvaraRadera
  33. Javier Zanetti2011-06-28 23:30

    Bland det bästa jag läst på denna blogg.

    Vem tror att anmälningsplikten är lösningen?. Det är bara ett populistförslag för att visa att vi tar hårda tag. Valfläsk...

    De flesta som stör ordningen åker ju inte ens fast. Hjälper det då att de få som har inträdesförbud frihetsberövas?

    Jag hatar fotbollsvåld, lika mycket som jag hatar allt våld som drabbar oskyldiga. Men om man tror att det räcker med hårdare straffsatser tror man fel.

    SvaraRadera
  34. Bästa som skrivits här, ni PK människor, tänk efter både en och två gånger, har ni upplevt nåt våld på arenan? Eller är detta bara nåt som är så rätt för att media skriver om ett oexiaterande våld? Har du någonsin fått en snyting när du suttit på sittplats utan någon som helst anledning? Nej! Så sluta vara så jääävla PK och kom in i matchen där svenska rättssystemet försöker bokaföra oss som judar i berlin under andra världskriget!

    SvaraRadera
  35. Den dagen pedofiler, folk som slås på avenyn, fortkörare, rattfyllon m.m blir tvingade till anmälningsplikt så ställer jag mig bakom detta förslaget.

    SvaraRadera
  36. Anmälningsplikt, liksom rökförbudet, är saker vi inte skulle behöva ha om folk bara kunde bete sig.

    Det är pinsamma lagar att ha, men tyvärr återspeglar de en minoritets ovilja att respektera majoritetens önskan att slippa rök och stök.

    SvaraRadera
  37. Erik Haking!

    Är du ett skämt - ber du för din sjuka mor?

    BaraBen! Ta bort denna artikel omedelbart.

    Erik Haking, du måste tillhöra rötäggen själv. Det måste vara du som lever utanför verkligheten ..

    Felet med våra politiker inkl. lagar, är att de ligger efter, så klubbarna är bakbundna att ta hand om er Rötägg som förstör för alla oss andra.

    Även om förslaget som är på remiss (eller var det är ..) inte bra, är det bättre än inget.

    /Franz

    SvaraRadera
  38. Undrar vem Haglund ska bli polare med? Gurra hade han nog funkat med... men med nötterna v i har idag?

    SvaraRadera
  39. 29/6/11 07:43

    Rökförbudet på krogen är fan det bästa som hänt, skönt o slippa lukta sunk för att wt-folk ska röka.

    Om det är PK att försvåra för drägg som slåss så är jag gärna pk.

    SvaraRadera
  40. "Att leva utanför verkligheten".

    Verkligen. Det finns egentligen inget problem. Om det finns, så är det medias fel, oinsatta journalister eller fega politiker. En tidningsanka helt enkelt.
    Det är absolut inte supportrarna fel.

    Det ställningstagande som görs i den här artikeln, välformulerat som det är, gör att supporterklubbarna och dess företrädare förlorar trovärdighet i debatten. Oviljan att se problemen som de facto finns, ointresset att hitta lösningar och den offer-roll som man tar på sig tror jag gör att åtgärder kommer att sättas in utan att man tar hänsyn till en hel del av de bra förslag som annars kommer från supportergrupperingarna.

    Klubbarna kan inte heller göra så mycket mer. Problemet är supportrar och det är där lösningen måste förankras. Supporterklubbarna bör för sin egens skull hålla rent i de egan leden och hjälpa polis och fotbollsklubbar med identifiering av de fåtal problemsupportrar man ofta hävdar står för allt bråk.

    Ingen har bättre koll på vilka dom är än den egan supportergrupperingen, och om man från klubbhåll inte upplever full öppenhet och vilja att hjälpa till bör fotbollsklubbarna avsluta allt samarbete med sina respektive supporterföreningar. Det är det enda påtryckningsmedel som står klubbarna till buds.

    Att stoppa huvudet i sanden och låtsas att problemet inte finns eller försöka bagatellisera det, som författaren gör här, kommer bara leda till att man som supporterorganisation marginaliseras, både i debatten och i beslutsfattandet.

    SvaraRadera
  41. Sämsta skiten jag läst på Bara Ben, bara ett stort försvartal för allt stök (inlindat med integritetprylar ungefär som det är de man bryr sig om).

    Hoppas remissen landar i anmälningsplikt och fotboja. Man skulle börjat stävja den här skiten för 15år sen. Nu har politikerna vaknat, tycker man inte de folkvalda gör sitt jobb är det fritt fram och starta upp ett nytt parti.

    SvaraRadera
  42. Poängen är att problemet med våld på fotbollsarenor inte är en isolerad företeelse som kan kopplas till fotboll så som politikerna vill göra gällande ("fotbollsvåld"), på samma sätt som att det inte finns några klara bevis för att s.k. "videovåld" leder till "riktigt" våld. Däremot är det klarlagt att det finns ett samband mellan våld och samhälleliga företeelser som exempelvis socioekonomisk status.

    Man kommer inte åt problemet genom att straffa några få personer och dessutom tumma på mänskliga fri- och rättigheter i samma veva. Alla sorter av våld är problem som berör samhället i stort, och att våldet skulle upphöra bara för att man ger en handfull individer tillträdesförbud på fotbollsarenor och på så sätt för bort våldet ur offentligheten löser inte några problem, utan förflyttar bara våldet någon annanstans.

    Till er som klagar på att skribenten inte har några lösningar, varför ska man uppfinna hjulet på nytt? Det råder stor konsensus i forskarvärlden kring vad som orsakar våld i samhället, och det existerar redan utarbetade förslag, väl underbyggda av forskning, för hur ett samhälle borde agera mot våld. Potemkinkulisser och 500 spänn mer i plånboken ingår inte i detta.

    SvaraRadera
  43. Jag märker en stor skillnad mellan dom som är emot anmälningsplikt och dom som är för. Dom som är för har verkligen noll kött på benen, man har inga vettiga argument för varför anmälningsplikt skulle behövas och på vilket konkret vis denna terroristlag skulle lösa några problem överhuvudtaget.

    "Media har rätt, vi har ett jätteproblem inne på arenorna"

    NEJ! Vi har inget jätteproblem bara för att det finns en och annan idiot som kastar in smällare eller hoppar in på planen då och då. Ja, det finns idioter i alla klackar. Men det är fortfarande inte värt ett uttalande från statsministern och 18 helsidor i valfri kvällspress.

    Men tack ni fullständiga idioter till skribenter som skiter fullständigt i er egna integritet och människors rörelsefrihet(!) som är grundlagsskyddad! Nej den kan vi ju strunta i! Vi gör så istället att vi slänger in en lag som inte LÖSER ETT ENDA PROBLEM BARA FÖR ATT DET SKA SE UT SOM OM VI AGERAR?

    SvaraRadera
  44. 29/6/11 10:14

    Jättetrist att någon äntligen tar tag i skiten :(.

    SvaraRadera
  45. "Jag märker en stor skillnad mellan dom som är emot anmälningsplikt och dom som är för. Dom som är för har verkligen noll kött på benen, man har inga vettiga argument för varför anmälningsplikt skulle behövas och på vilket konkret vis denna terroristlag skulle lösa några problem överhuvudtaget.

    "Media har rätt, vi har ett jätteproblem inne på arenorna"

    NEJ! Vi har inget jätteproblem bara för att det finns en och annan idiot som kastar in smällare eller hoppar in på planen då och då. Ja, det finns idioter i alla klackar. Men det är fortfarande inte värt ett uttalande från statsministern och 18 helsidor i valfri kvällspress.

    Men tack ni fullständiga idioter till skribenter som skiter fullständigt i er egna integritet och människors rörelsefrihet(!) som är grundlagsskyddad! Nej den kan vi ju strunta i! Vi gör så istället att vi slänger in en lag som inte LÖSER ETT ENDA PROBLEM BARA FÖR ATT DET SKA SE UT SOM OM VI AGERAR?"


    Wow... dum och blind på samma gång.

    SvaraRadera
  46. Problemet är inte huliganlagen i sig - det är väl ok att man inför anmälningsplikt - problemet är istället att det finns folk som inte vill sätta sig in i situationen utan tror att det räcker med denna typen av "lösningar".

    Alla "våldsproblem" kring fotbollen är ett samhällsproblem som måste lösas med många fler typer av insatser, varav polis och straff bara är en del i det.

    Och det gör mig uppriktigt ledsen när vanligtvis ansvarstagande människor bara slutar att fundera mera och hoppar på "bura-in-dem" racet.

    Självklart ska brott straffas, men det finns andra beteenden som lagen aldrig kommer att straffa men som borde diskuteras och bemötas. Nu senast tex det dif-gäng som rörde sig runt valand.

    SvaraRadera
  47. Stökig inledning på "Peace & Love"-festivalen, med mycket fylla, misshandel, narkotikabrott och två anmälda våldtäkter.

    Undrar om dessa personer kommer vara tvungna att anmäla sig på en avlägsen polisstation inför varje svensk festival i framtiden?

    SvaraRadera
  48. Det jag vänder mig emot är främst sättet som detta förslag arbetas fram. Trots att det pågår en grundlig utredning i frågan och det därmed saknas underlag för en lagstiftning, godkänner man hastigt ett förslag som har extremt långtgående konsekvenser. Det innebär en extraordinär åtgärd i svenska mått mätt, då det bryter mot en rad principer lagstiftarna hittills har följt. Det är en obehaglig utveckling där politiska vinster ställs framför rättsprinciper.

    SvaraRadera
  49. Erik Haking, lagförslaget spelar dig och många andra supportrar i händerna. Ni vill vara arga och protestera mot allt som kommer uppifrån. Det fyller flera funktioner för er:
    Vi-känslan stärks, ni känner er viktiga och starka i grupp, ni får vara som era utländska förebilder i Italien och Tyskland.

    Rätta mig gärna om jag har fel. Och tala om vad lösningen på problemet är. Eller är det inget problem att ett fåtal kan avbryta matcher som det stora flertalet betalat för att titta på? (och då menar jag även majoriteten aktiva supportrar som stöttar laget, viftar med flaggor, visar känslor, skriker domarjävel och så vidare) Kom nu inte dragandes med att problemet minskat, det är bara marginellt och inget i jämförelse med droghandel o.s.v. Fotbollens problem existerar oavsett hur det ser ut i övriga samhället. Om det är orättvist på något sätt att man inte lagstiftar hårdare mot annan kriminalitet må så vara. Men vi behöver inte engagera oss i vad som sker utanför arenan. Låt arenan vara en verklighetsflykt och låt oss vara tacksamma att någon vill hjälpa oss med detta.

    SvaraRadera
  50. Jasså, är jag blind och dum? Du bevisar precis det jag påstod, att ni som försvarar anmälningsplikten inte gör det särskilt bra alls. Kom med något eget istället. Ni har inte ett enda vettigt argument till varför man ska införa speciallagar för supportrar, lagar som kränker mänskliga rättigheter.

    Avskräckande? För en idiot? Jo tjena! Kevin Hagens liv är förstört! Tror du han behöver mer straff än så? Han är en idiot, alltså tänkte han inte så långt fram i tiden. Killen kan ju inte ens gå ut i sin egna stad, men media vill ha hårdare straff än att bli den mest hatade fotbollssupportern sedan fylledansken skulle tillbaks till jobbet dagen efter att han vunnit en landskamp åt Sverige på egen hand.

    Som jag förstått det så är man helt i händerna på åklagare och polisen. Det betyder alltså en total godtycklighet i alla beslut som tas om ditt straff, precis som det är nu med tillträdesförbud med andra ord. Är det rättvist att inte ens få en rättegång innan man döms?

    Att man redan har tillträdesförbud på lösa grunder innebär att man tvingas anmäla sig på en avlägsen polisstation varje gång ens lag spelar match helt utan rättegång ändå. Bra rättssystem? Du är helt enkelt dömd på förhand och tillträdesförbudet behöver inte ens vara legitimt alls. Det vill säga; man är helt utelämnad och hjälplös inför lagen. Demokrati? Rättssamhälle?

    För att inte tala om alla onödiga resurser polisen måste tillsätta för att extremt stora mängder människor(som inte ens fått en rättegång) ska anmäla sig på deras polisstation innan dom åker tillbaka in till sin stad en timma senare och slår någon på käften lika enkelt som man gjorde innan den här skitlagen kom till.

    SvaraRadera
  51. Vilket äckligt överhypat problem detta är. Så länge d gäller Män som inte tillhör pk-elite gänget kan man tydligen straffa dem för allting och nu även för man skriker "domarjävel" Varför tas inte våld vid demonstrationer upp lika mycket? Svar: för dom tillhör PK-eliten som är allmänt skyddande från medias driv.

    LÅT OSS VA!

    SvaraRadera
  52. 29/6/11 10:53


    bara för att dem har sänkt ribban för vad som ger böter(numera får man inte säga domarjävel) och dessutom avbryter dem matcher om d förekommer en enda bengal. Trots d inte är några som helst problem att spela vidare matchen. Har våldet ökat då? Nej, d är snarare bara ett steg i lagrells plan att få en "Betala, sitt och hållkäft" läktare

    SvaraRadera
  53. Ställer min fråga igen, har någon er som är för anmälningsplikten blivit slagen inne på arenan någongång? Är det på liv och död när ni går på fotboll? Blir ni systematiskt misshandlade På arenan? Är det krigszoner där fans slåss med varandra på arenan? NEJ!!!! Ett exempel, ni är ute på avenyn, någon slår till dig, polisen ser detta och uppfattar det som att du har startat bråket, ord står mot ord, du blir oskyldigt dömd och du måste infinna dig på en polisstation varje helg 20 mil där ifrån under 2 år tid? Fan va gött eller? Inget som säger det är fel?

    SvaraRadera
  54. En hyffsad krönika men återigen saknar jag ett annat förslag till vad som ska göras istället. För min del är det självklart att den som inte sköter sig på arenan blir portad. Var i ligger problemet? Intregitetskräkning pratar krönikören om, men hallå!!! beter man sig som en idiot så får man väl ändå ha det i bakhuvudet att man blir synad, det är ju tyvärr myndiga personer som förstör.

    SvaraRadera
  55. 11:25, oskyldigt dömd kan man bli enligt alla lagar vi har i det här landet. Vad säger att denna lagen ska vara extra rättsosäker och strunta i bevisföring?

    Ibland är det krigszoner, ja. Oftast inte dock. Men det räcker att EN idiot (som i Malmö t.ex.) gör bort sig så får 20 000 personer gå hem. Kalla det gärna ett marginellt problem, men ett problem är det och vad gör det att man försöker göra något åt det? Därmed inte sagt att lagen är den enda lösningen på problemet.

    Låt du bara bli att slå folk på käften och rusa in på planen så ska du nog klara dig. Du kommer inte få anmälningsplikt för att du ropat okvädningsord till domare eller motståndare. Du kommer inte straffas för att du visar glädje, sorg eller hat på annat sätt.

    SvaraRadera
  56. Kan inte säga att jag är "för" anmälningsplikt. Tycker att det är en tom tunna som skramlar.

    Kan inte se att jag har något problem med om 200 pers vill ställa upp sig i ett grustag i Skene och leka fightclub heller.

    Men att gå runt på stan och söka konfrontationer med folk och polis, ropa hora åt alla tjejer på stan mm. Den mentaliteten och drägg vill jag få bort.

    Men det är mer ett samhällsproblem. Men jag hade hellre sett och gett Polis mer rättigheter att ta folk som beter sig som idioter på stan att slänga in dem i en buss och stänga in dem tills matchen är slut.

    Problemet är att dessa gömmer sig mitt bland andra folk.
    Samma problem som vid demonstrationer. Och folk i tågen skyddar sina fränder från polisen när de försöker gå in och ta fast dem.

    Mer CivilKurage från de andra i tågen( och på läktaren) Är det som behövs. Detta är inget som Klubbarna kan ordna, inte fotbollsförbundet heller.

    Nästa gång någon i klacken( eller sittplats) bränner av en smällare/bengal, så outa dem.
    Gå undan från dem, låt polisen gå in och ta dem, och försöker de gömma sig bakom gruppen, så ta och stig undan så att de inte skyddas.

    Varför inte ha en brandman framför varje klack med en stor brandspruta, och om någon tänder en bengal så får han fulla direktiv att försöka släcka branden?

    SvaraRadera
  57. 11:39, Jo faktiskt så kan den det, eftersom polisen kan stänga av dig från fotbollen utan att det finns belägg för det, detta protesterades det emot 08, glömt av vad lagen heter men det kan säkert någon hjälpa mig med, så blir du avstängd så är det ju lika med anmälningsplikt.. Du kan altså åka dit på en anmälningsplikt utan bevis, du borde nu känna att detta är ganska skevt, eller?

    SvaraRadera
  58. Det spelar ingen roll vilken lagstiftning som görs om inte vi riktiga, aktiva fans agerar. Vi alla incidenter i år, inkl de som skett med blåvitt anknytning, så vet man exakt vilka det är som utför detta, men väljer att tiga! "Ingen kan dömas på förhand", bla bla bla . Ta ansvar för Blåvitt och bli en del av motståndet mot våld och huliganism. Skydda inte de som bråkar. Bevis på att detta sker är den oerhört cyniska banderollen "Sympati för de avstängda". De som gjort denna är inte riktiga fans

    SvaraRadera
  59. 29/6/11 11:48

    Det kommer nog bli så att när någon skriker faan på läktaren så åker personen på anmälningsplikt och fotbolja. Eller inte...

    SvaraRadera
  60. "Vi alla incidenter i år, inkl de som skett med blåvitt anknytning,"

    Snälla berätta vilka incidenter detta med blåvitt anknytning är... Vad jag vet d enda blåvitt relaterade såkallat "HuliganVåld"(snacka om att förvränga)vid arenan har varit en banger lr två som har smällt av och dessa utan att varit nära skada nån ala aik-syria.

    SvaraRadera
  61. De enda människor som kan kritisera det här förslaget är:
    - Hulliganer
    - Bengalbrännare
    - Knallskottskastare
    - Idioter

    Alltid från klackhåll så hör man att "det är förjävligt" när folk slåss och "det är konstigt att inget görs åt det". När det nu faktiskt görs någonting åt det så ska det gråtas! Sånn jävla dubbelmoral!

    Kritiker menar att det inte "finns några bevis" för att det här skulle minska våldet osv. Det finns heller inga bevis för att fallet inte är sådant!

    Jag ställer mig upp och applåderar oppositionen som fått igenom ett ypperligt förslag för att stoppa för de idioter som förstör för den sport jag älskar att beskåda!

    SvaraRadera
  62. anonym 12:12
    bangern som kastades mot Norrköpings familjeläktare?

    Begåvningsreserven i vintras som tände inte 1 utan 2 bengaler inomhus, stående på en träläktare.

    SvaraRadera
  63. 11.39

    Ja, du kan bli oskyldigt dömd för andra saker. Men då har du fortfarande en rättegång. Det behövs bevis och en jury helt, nu är det bara en åklagare i ena hörnet och du i det andra. Min poäng är att du kan bli helt oskyldigt dömd och få anmälningsplikt för att du blivit felaktigt utpekad på läktaren. Frågor på det?

    Min andra poäng är att folk som slåss på matchdag kommer få åka och anmäla sig på en polisstation, vilket inte är förenligt med rörelsefriheten i detta land. Folk som slåss alltså. Det händer hela tiden, varje helg, överallt i denna stad och alla andra städer i detta rike. Men får några av dessa människor anmälningsplikt på en polisstation varje gång IFK spelar? Nej, uppenbarligen inte. Men vi är ju inte vanliga medborgare heller, vi är fotbollssupportrar. Ungefär lika mycket värda i medias ögon som judarna för Hitler under förintelsen.

    SvaraRadera
  64. helt enkelt*

    SvaraRadera
  65. Den här texten skrev jag efter att lagen om anmälningsplikt röstats för av oppositionen samma dag som jag varit på AIK-IFK Norrköping där två supportergrupper framfört gemensam kritik mot SvFF. viss media under parollen "Positiv Läktarkultur".

    Texten handlar om min åsikt gällande det nämnda lagförslaget och det dilemma som alltid uppkommer när inskränkningar i allas vår frihet måste vägas mot vikten av lagstifning. Min mening är att just denna lag är politisk kosmetika.

    Den som har förmåga att se längre än näsan räcker inser nog att man bör kunna skriva en text som handlar om en sak utan att behöva bli attackerat för att man inte skriver om annat. Den som inte är född i farstun inser också att det är allas integritet ett lagförslag slår emot och inte bara "asens".

    Diskussionen verkar frodas, vilket är positivt, men den som beväpnad med guilt-by-association och i skydd av anonyma nick helt sonika "läser in" (hittar på) åsikter och anknytningar för att smeta av dom borde stirra sig själv i spegeln innan han/hon publicerar.

    Den som bagatelliserar är den som tror att en så komplex företeelse som våld - i anslutning eller inte till fotboll - bäst botas genom en lag.

    Hade jag en snabblösning skulle jag dela med mig av den. Jag avskyr och skräms av våld lika mycket som de flesta. Men nu har jag ingen sådan och det har ingen annan heller. Särskilt inte oinsatta politiker.

    MVH

    SvaraRadera
  66. Det räcker med att EN person kastar EN banger. Bort med han. Låt han rapportera till en polisstation. Jag skiter i vilket, han ska fan väck, och knappt något straff är hårt nog när man skiter fullständigt i andra människors hälsa.

    Jävla idioter, försvinn för fan.

    SvaraRadera
  67. Baraben, snälla ta inte in den här typen av dynga i fortsättningen. Vi skiter väl i vad den här göken tycker.

    SvaraRadera
  68. Haha, Glenn har sagt sitt... Du talar för alla läsare förstår jag? Göken? Försök bemöta hans argument istället för att göra bort dig.

    SvaraRadera
  69. W! O! R! D!
    Det finns alltså vettiga fotbollssupportrar? Känns bra.

    Tyvärr är dom i minoritet.

    Bra text som fan! Tyvärr vet ju inte folk vad integritet betyder. "Alla som är emot denna lagen är personer som själv riskerar att drabbas".. Så jävla långt i från sanningen så det är skrämmande.

    SvaraRadera
  70. 11:48, nu har vi inte sett förarbetet till den eventuellt nya lagen ännu. Inte alls säkert att gamla lagen om avstängning och den nya kommer kunna samköras på det sättet.

    Men visst vore det skevt om det blir som du säger.

    Men vad tycker du man ska testa istället? För visst är det även skevt och integritetskränkande för den stora oskyldiga massan som drabbas av enskilda personers dårskap.

    Om 20 000 oskyldiga får sina matcher förstörda med jämna mellanrum, eller om några oskyldiga drabbas av den nya lagen. Vilket är värst?

    SvaraRadera
  71. Oliver Cromwell2011-06-29 17:36

    Mycket bra och läsvärd text! Utvecklingen skrämmer mig lite, är starkt emot en ev. anmälningsplikt. Är fotbollens problem så stora, att sådana drastiska speciallagar krävs? Jag känner faktiskt inte igen problembeskrivningen, om att det skulle ha blivit "värre och bråkigare" kring fotbollen det senaste. Samhället har många andra saker som i nuläget är viktigare att satsa knappa resurser på. Problemet med fotbollsvåld kan nog minskas på andra sätt, främst ansvarstagande/givande och dialog. Positivlaktarkultur.se!

    SvaraRadera
  72. Många i denna tråd ifrågasätter varför just personer med tillträdesförbud till fotbollsmatcher, men inte andra våldsverkare och ligister, ska tvingas till anmälningsplikt. Min fråga till er är följande:

    I vilka andra sammanhang än fotboll kan en mycket liten grupp människor, ibland endast en person, få en match avbruten och på så sätt drabba tusentals personer?

    Problemen kring fotboll BÖR bemötas med en anpassad lagstiftning.

    Jag är positiv till anmälningsplikt. Jag är osäker på vilken effekt den kan få men jag har svårt att se att den skulle försämra. Att den inskränker på vår integritet och rörelsefrihet köper jag.

    SvaraRadera
  73. OK Mr Cromwell, kul med någon som kommer med ett alternativ. Men hur ska dialogen se ut? Vi har haft våld och stök i samband med matcher under lång tid nu. Minns hur det i början av 90-talet fördes dialog med vissa element. Inte minskade stöket för det.

    Bengaler, hatramsor och könsord är en sak, men när det kommer till stök och bråk på läktaren finns det inte så mycket att föra dialog kring. Det är liksom inte OK, hur man än vrider och vänder på det. Kredd dock till våra "grabbar" som brukar hålla slagsmålen långt från arenan.

    SvaraRadera
  74. Du har helt rätt. Strunta i det. Låt folk fortsätta kasta in grejer och springa in på plan. Gör överhuvudtaget ingenting för att stoppa det. Så fort politikerna börjar lägga sig i är vi nära en totalitär stat.

    SvaraRadera
  75. Folk i det här landet tycks gilla att få sin frihet inskränkt och bli övervakade och kontrollerade. Jävla underdånig slavmentalitet! Släng pk-förtryckarna åt helvete och kasta bojorna!

    SvaraRadera
  76. vafan om jag vill slåss gör de la inget? ska jag få reportera till en polistation för de? asså de e ju fotboll hör ju till med lite stök!! fan dom förstör sporten vi älskar dom har inget med de o göra! gefan i o gå på match om dom inte tål det istället??

    SvaraRadera
  77. Varför ska vi skydda, tycka synd om och omhulda en skara, förlåt, idoter som högljutt ska hävda sitt eget berättigande? Vari ligger det märkliga att låta marodörer få ett kännbart straff?

    Visst inser jag problematiken med en ny lagstiftning och det integritetskränkande det innebär att få stå till svars för sina enfaldiga handlingar... Men att som vissa oskuldsfullt hävda det totalitära med att stävja allmänfarliga handlingar anser jag tämligen insiktslöst.

    Oavsett vad vi tycker om lagstiftning eller SvFFs svek mot "alla riktiga supportrar" (vars rättighet ligger i att HATA, bränna eller allmänt göra bort sig), så måste vi få till lite civilkurage och blandade läktare på våra matcher!

    Allt som allt är inte detta något stort problem, så låt oss lösa det innan det blir det!

    SvaraRadera
  78. Om vi ska se till oss själva å när d kmr till IFK GBG kan nån förklara för mig exact vilka problem vi har och hur vi inte gör nått att lösa dem? Vi hade "problem" med bangers sen gick ett antal organisationer ut och tog avstånd från dem. Sen har jag ej sett röken av dem. Samma grej löste vi med bengaler för ett antal år sedan. Med undantag av den där träningsmatchen då... Ändå är folk inte nöjda? Man begär för mycket.. Å när man löser grejer får man bara mer hårdare restrektioner.. Å skit för att en jävla skåning springer in på plan. Allt är så jävla snevridet.

    SvaraRadera
  79. Bra skrivet. Välformulerat. Håller inte med om ett ord dock.

    Sätt dit jävlarna som förstör för så många. Sätt dit dem rejält så det svider.

    Döm för olaga intrång, samt ofredande av varenda människa som tänkt följa matchen - på plats, via TV, via radio. Alla har fått sin tid förstörd på grund av en bortskämd snorunge som inte kan uppföra sig.

    Dags att lämna fantasivärlden. Vi kommer inte komma tillrätta med huliganproblemen om vi inte avskräcker individer från att utföra dessa handlingar. Detta gör vi genom hårdare lagstiftning.

    Och visst, det vore bra om folk kunde uppföra sig utan lagar. Egentligen skulle vi inte behöva någon lagstiftning mot varken mord eller våldtäkt, om folk bara hade vett att låta bli att ägna sig åt sådant. Verkligheten ser dock inte ut så. En del människor är tyvärr dumma i huvudet.

    Det är lätt att säga att hårdare lagstiftning är fel väg att gå, men jag ser inte ett enda förslag till annan lösning i hela texten. Kom upp med något bättre, så är jag beredd att omvärdera.

    SvaraRadera
  80. Alla ni som är för har ännu inte sagt något om att ni har blivit misshandlade inne på läktaren, då antar jag att ni således ej har det, det är en jävla häxjakt media har dragit igång, för ärligt, är det verkligen detta helvete på läktaren som ni skriver om? NEJ! Det finns inget våld på VÅRAN läktare, att en överförfriskad skåning springer in och knuffar målvakten, han blev tagen och kommer få sitt straff, bara för att han sprang in ska man då riskera att bli bokförd då det är match? Nej det är helt fel väg att gå, den rätta vägen att gå är att SvFF blir mer sammarbets villiga och arbetar fram en väg att gå tex, att dom ej står över Sveriges grundlagar (yttrandefriheten) att dem kommer överens om hur man tex skulle kunna bränna bengaler lagligt, tex att det måste finnas vatten hinkar längst ner och det måste vara på nedersta raden osv.. Tror ni inte att lite kommunikation hade varit ganska så mycket bättre?

    Och snälla lägg ber det här snacket om det fruktansvärda våldet som måste stoppas på läktaren, enda gången det har vart regelrätta slagsmål på läktaren var när AIK gästade GAIS för ett ex antal årsen.

    SvaraRadera
  81. 23.46 all din rädsla handlar om att behöva anmäla dig på en polisstation för att du bränt en bengal, eller?

    Är det så viktigt för dig att få elda i samband med fotboll? Eller är det så att du inte vill att någon annan säger till dig vad du får och inte får göra?

    Vad hände förresten med möjligheten att ansöka om att bränna bengaler? Finns inte den kvar, och isåfall, varför försvann den? Det var väl kommunikation?

    SvaraRadera
  82. @Anonym 19:47:
    Och på vilket sätt skulle vår frihet inskränkas av den här typen av lagförslag? Din frihet skulle möjligen inskränkas om du nu är en av de huliganer saken gäller. Till och med du borde väl förstå att vi andra vill gå på fotboll utan att riskera att matchen avbryts pga sådana som du. Vi skiter i din frihet.

    SvaraRadera
  83. Vilket dravel av Erik Haking,, känns som han har gått på AFA-anhängarnas slogan om att skydda den enskildes intrigitet. För oss oskyldiga fotbollsintresserade som går på matcherna för att titta på just fotboll (inte slåss) spelar det absolut ingen roll eller intigritetskränkande. Vi har inget att dölja!

    Usel krönika och usla synpunkter om ni frågar mig! Huliganer och liknande kriminella pack förstör så mycket för fotbollen. Jag kan inte förstå hur man kan gå in i något som liknar försvar av denna grupp. Krönikören förstår kanske inte hur illa läget är eller vill kanske inte försvåra för dessa kriminella grupper att förstöra eller försämra vår fotbollsupplevelse.

    -Tänk vad skönt om det äntligen kunde få ett stopp på dessa hormonstinna och samlingar av osköna pojkar...

    SvaraRadera
  84. @Anonym 22:57
    Word som fan!

    Ska det vara så jävla svårt att fatta att vi som vill följa vårt lag, vill göra det utan bengaler och bråk? De flesta av oss är där för att se fotboll i första hand och ser inte olika avarter av så kallad läktarkultur som ett självändamål.

    Det är inte samhällets eller SvFF:s fel att folk bråkar, det är individen som gör det valet, som tar sig rätten att sätta sig över alla bestämmelser.

    Jag personligen skiter i om det finns bengaltifon eller inte. Jag gick på fotboll innan det var viktigt att vara en del av någon påhittad läktargrupp - och det gick hur fint som helst.

    Bengaler är förbjudna bland annat för brandrisken. De är inte förbjudna för att SvFF är taskiga.

    Bråken, oavsett om de sker i en grusgrop eller på läktaren ska stoppas. Det här förslaget är en utmärkt början!

    Fotboll är ingen rättighet, det är dags att inse det nu för helvete.

    SvaraRadera
  85. 10:39, vad exakt är det som är så allvarligt? EXAKT va är det? Fan ingen av er som är för kommer med SAKLIGA argument, ska ni kritisera får ni fan ha belägg för det med, så 10:39, kom med ett SAKLIGT argument om varför det är allvarligt. Jag lyssnar.

    SvaraRadera
  86. @Anonym 10:41

    Huvudet på spiken!

    Sluta ta skydd bakom 'samhällsproblem'. Alla har ett personligt ansvar, och idioter kan inte skylla på någon annan när dom beter sig som idioter.

    "Organiserade supportrar" tror att fotbollen dör om dom inte ordnar tifon, resor till bortamatcher, ramsor, pyro, och allt annat dom håller på med. Allt för att intala sig själva och fotbollsklubbarna att 'vi är minsann viktiga vi med'.

    Om supporterklubbarna skulle lägga ner verksamheten helt och hållet tror jag publiksnittet i allsvenskan skulle gå upp. Självförhärligande idioter mår fotbollen bättre utan.

    SvaraRadera
  87. Bengaltifo går att annordna 100% riskfritt om d sker organiserat med en supportergrupp som vet vad den gör. Jag efterlyser denna möjlighet att just göra detta, att söka tillstånd till att bränna bara man redovisar hur man tänker genomföra fet 100% riskfritt. Men eftersom Svff har 0 kontakt med dessa typ av grupper händer inget. Och folk kmr fortsätta med diverse bojkotter som allmänt leder till sämre stämning på läktaren och småbränningar som skulle ha kunnat vara 100% säkra.

    SvaraRadera
  88. 06:39, Nej verkligen inte. Skall jag vara helt ärlig så vet jag inte varför det försvann, antar att inte SvFF inte ville ha kvar det.

    Jag rädd för att tända en bengal? Du ser ju inte till helheten, för att du är fotbollssupporter, så finns det alltså en risk att du kanske måste anmäla dig på en polisstation 1-2 gånger i veckan i 1 år för att du kanske hamnar på fel stämma vid fel tid punkt, händer det så har du ingen chans i världen att försvara dig eftersom det blir ditt ord mot en polis, vilket väger tyngst hos en åklagare tror du?

    Jag tycker bara det har blivit så fel med den godtyckliga häxjakten på fotbollsfans, när en smällare flyger mellan två läktare så uttalar sig ministrar och det får 15 sidor i kvällspressarna, medans det vid samma tidpunkt blir bara nån sida om en pedofil som ofredat fyra barn.. Du ser inte hur skevt de är?

    Alla pratar är inne om kris, men TÄNK efter från ERA upplevelser och inte det som skrivs i media, är det verkligen KRIS?

    Jo jag vet att det finns en överhängande risk med att tända bengaler, men hade du fått dig en "pyro-zon" tex längst ner på läktaren, med en hink vatten och du är godkänd "pyro-brännare" tror du inte då olagliga brännigar hade försvunnit?
    Mvh

    SvaraRadera
  89. "Pace and Love" Första dagen

    Våldtäkt: 2 fall, varav 1 försök (okända gärningsmän).
    · Misshandel: 4 fall, varav ett försök till grov misshandel (4 personer gripna och utreds för närvarande).
    · Stölder: 4 fall.
    · Narkotikabrott: 16 fall, varav 4 för mindre mängd innehav.
    · Skadegörelse: 3 fall.
    · Knivinnehav: 1 fall.
    · Vapeninnehav: 1 fall (elpistol).
    · Speciallagstiftning: 1 fall (innehav av grön laser).
    · Bedrägligt beteende: 2 fall (plankning).
    · Lagen om omhändertagande av berusad: 14 fall.
    · Direktförverkande av alkohol: cirka 10 fall (öl).
    · En person, efterlyst enligt lagen om vård av unga (LVU), har omhändertagits.

    Varför inga krigsrubriker i tidningarna?? Varför inga ministrar som uttalar sig? Varför inga special lagar?

    SvaraRadera
  90. Det känns som exakt samma PK-människa har skrivit samtliga inlägg.

    "Stäng av packet"
    "hårdare straff, kriminella grupperingar förstör för alla oss vanliga supportrar"

    Ja men herregud, inte ett enda sakligt argument till varför den här anmälningsplikten ska finnas. Ni har inga erfarenheter av våld inne på arenorna själva och det vet ni om, ändå sitter ni här och förmedlar era åsikter likt ett gäng sjuka journalister som tror att det inte går att gå på fotboll längre.

    Som sagt, det finns problem, men dom är så ofantligt mycket mindre än vad politiker och media påstår.

    SvaraRadera
  91. @12:38
    Det känns snarare som att det är samma idiot som sitter och skriver inlägg som i mina ögon ser ut som
    "ööuuhhh säg exempel då!! säg exempel!! ge mig ett bevis då!! ööööuuhh"

    Vill du ha ett exempel? En banger. Det har kastats bangers på våra läktare också. Ja, NU är de borta, men det hade inte varit något problem FRÅN BÖRJAN om idioterna visste att de kan straffas riktigt jävla hårt om de blir identifierade!

    Vill du ha ett till exempel? Idioterna som tänder en bengal inomhus. Där. Exempel. Förstår du nu? Det är sånt jävla pack vi vill ha BORT.

    Jävla idiot...

    SvaraRadera
  92. Ett sakligt argument varför det är bra med anmälningsplikten.

    Inte svårare än följande:

    Den som drabbas av detta har gjort sig skyldig till något som inte hör hemma på fotbollsarenan och som följdaktligen inte kan följa de uppsatta reglerna som finns och som de flesta av oss förstår. Den som drabbas av detta vet uppenbarligen inte hur man uppför sig på ett fotbollsarrangemang och förstör då för så många andra samt för klubben.

    -Att hålla borta en sån person från fortsatt tillträde till matcherna kan väl aldrig vara fel?

    I resonemanget utgår jag självfallet från att det finns bevisning m.m.

    SvaraRadera
  93. 12:34 Bara för att man inte tar krafttag mot festivalerna, som är bra mycket mer kriminella (håller med dig där), så ska man inte göra det på fotbollsläktaren heller?

    Bara för at media förstorar upp problemen inom fotbollen, så vill du inte att man gör något åt de problem som de facto finns?

    SvaraRadera
  94. Det ingen nämner någonstans, och som är den största enskilda faktorn till att våld samt idiotgärningar på läktare och vid matcher har ökat, är den nästan obegränsade tillgången på narkotika i alla fomer som finns i samhället. Om man befinner sig i närheten av miljöer där supporters som vill benämnas kategori C vistas kan man enkelt se detta. Det är i många fall avgörande för att vissa personer skall"våga" eller om ni så vill gå över gränsen vid slagsmål och upplopp.

    SvaraRadera
  95. 12:51 du säger ju emot dig själv, oj försvann bangersen utan anmälningsplikten? Oj kunde man lösa nåt utan anmälningsplikten?

    Jävla idiot!

    Om det va de bästa du kunde komma med kan du lika gärna hålla käften.

    SvaraRadera
  96. ITK du har rätt att det finns bakomliggand orsaker till stöket. Detta måste man också jobba på från samhällets sida.

    Anmälningsplikten är som att ösa vatten ur en sjunkande båt. Om man inte lagar hålen fortsätter båten sjunka. Men ingen skulle få för sig att sluta ösa för det.

    SvaraRadera
  97. 13:33 ett bevis på att det är en jävla dubbelmoral, du ser, det finns värre grejer? Varför inte lägga ner resuser på de som ä värst då?

    "våldtäkterna ökar vad ska vi göra åt de?" "Huuuumm, fan asså.. Vet inte.. Men vi kan ju lägga ner mer resurser på Att få dit någon som kastat en smällare på en fotbollsarenan istället?" "Ja men fan va bra! De kör vi på"

    Jag spyr på skiten!

    SvaraRadera
  98. Sluta ljuga om att d finns Våld på våra läktare för det finns ej och har inte funnits på ett antal år nu. Men om man inte är insatt och bara läser tidningar så kan man få lätt den bilden, d kan jag förstå. Men ge fan i att yttra er i saker ni inte vet ett piss om.

    SvaraRadera
  99. Ärligt nu. Når såg någon senast våld inne på läktaren? Detta fruktansvärda och allt mer tilltagande läktarvåld som debatteras överallt. Jag går på de allra flesta av våra matcher.. inte fan ser jag något våld inne på arenan. Ser betydligt mer våld och bråk en vanlig utekväll eller på din lokala festival. Stök på stan ÄR ett samhällsproblem, vill inte se några integritetskränkande lagar eller behöva bli bokförd bara för att gå på en sketen fotbollsmatch. Proportioner?

    SvaraRadera
  100. 12.51

    Du kallar mig för idiot och kommer kanske med det mest paradoxala jag läst sedan den där om att man ska ta bort folkölen på arenorna och sluta med populistiska lösningar.

    Som en tidigare skribent svarat, smällare eller valfritt inkastat föremål(plastmugg har lett till tillträdesförbud för en så kallad "huligan" i Halmstad)leder alltså till att du drabbas av anmälningsplikt

    Vissa kommer alltid vara idioter, tyvärr verkar du vara en sådan.

    SvaraRadera
  101. Det ni pk-tomtar verkar missa är ganska mycket. Man kan undra hur många fotbollsmatcher ni egentligen varit på. Har ni någon gång varit på en bortamatch?

    Har ni någon gång tänkt på hur polisen IBLAND kan bete sig mot SAMTLIGA bortasupportrar. Du ska kunna få tillträdesförbud och ANMÄLNINGSPLIKT för ORDNINGSSTÖRNINGAR(!!?) blir man ens dömd för det i Sverige, jag gissar att man ej blir det. Då bestämmer alltså en åklagare detta baserat på uppgifter en polis lämnat. Alla vi som nu varit på fotboll och sett stressade poliser vet att en ordningsstörning skulle kunna vara att du vill gå åt ett håll för att UNDVIKA bråk. Polisen vill ej att du ska gå åt detta hållet, hmm ordningsstörning. Vem har inte sett folk bli gripna helt utan anledning vid fotboll? Folk som inte är huliganer kan lika gärna dom bli gripna för att polisen tror att dom är det och vips så åker det med några oskyldiga. Att du argumenterar eller diskuterar med en polis kan bli en lob eller ordningsstörning. Underbart att folk som påstår sig gå på fotboll har så stor tro på polisen.

    Och som många sagt innan, är detta det största problemet vi har i samhället? Blir fan mörkrädd över hur jävla idiotiskt vissa resonerar.

    SvaraRadera
  102. Ni som efterlyser proportioner kan ju räkna ut med röven att det är skillnad på olaga intrång och olaga intrång. Om ett fyllo bryter sig in hemma hos mig är det visserligen trist för mig men det är inga fler som blir drabbade, om ett fyllo tar sig in på plan när malmö och hif spelar får 20 tusen pers gå hem, mff förlorar matchen och får dessutom böta en massa pengar, plus att man riskerar att tappa sponsorer osv osv. Tror fan att mff i egenskap av arrangör vill göra precis allt för att det fyllot inte kan ta sig in på arenan i fortsättningen. Det är egentligen väldigt enkelt.

    SvaraRadera
  103. VA FYFAN!! va heter han som storma? hoppas blåvitt stänger av honom.. kan tänka mig att blåvitt får böta en hel del, ja tänker då aldrig gå på en blåvitt match mer man kan ju bli nedslagen av nazister numera..

    SvaraRadera
  104. 18:01 skrev:

    "Anmälningsplikten löser INGA problem överhuvudtaget. Huliganer kommer fortsätta slåss långt ifrån arenorna och antagligen inte ens på matchdag"

    Mina problem löser det, skiter fullständigt om ett gäng slåss i en grushåla 2dagar innan 3mil bort.
    Problemet löst för oss fotbollsåskådare. Skönt att kunna gå med sin son igen utan att vara orolig.

    SvaraRadera
  105. Till er nollor som skriver, "Har ni någonsin sett/åkt på våld på GU".

    Jag har sett/åkt på båda delarna.

    Men om ni nu inte har det, spelar det då någon roll för er om det finns en lag som stöder en våldsfri läktarkultur.
    Om det nu är så lugnt som ni säger spelar ju denna lagen ingen som helst roll för er.

    SvaraRadera
  106. Och "problemet" är vadå? Så fort ni ska definera problemet vet ni inte riktigt vad ni ska säga eftersom d ej förekommer nått våld på arenorna längre, inte heller att nån farsa som går med sitt barn blir attackerad heller. Om han inte aktivt söker konfrontation då.

    SvaraRadera
  107. "Vilket äckligt överhypat problem detta är. Så länge d gäller Män som inte tillhör pk-elite gänget kan man tydligen straffa dem för allting och nu även för man skriker "domarjävel" Varför tas inte våld vid demonstrationer upp lika mycket? Svar: för dom tillhör PK-eliten som är allmänt skyddande från medias driv."

    Kan med största sannolikhet bekräfta om jag inte missminner mig allt för häftigt så ska de vara sisådär fem till sex kvadratmeter ovanpå fasaden. Men det gäller att inte bli en

    SvaraRadera
  108. Det är SvFF det är fel på och deras löjeväckande "regler" om bötesstraff etc för klubbarna. Kolla in vad som har hänt på Love and Peace t ex. Var är krigsrubrikerna där?

    SvaraRadera
  109. Svff är en stor bov i detta dramat och hur dem ignorerar all form av dialog med vanliga supportrar.

    SvaraRadera
  110. Det är fel på alla utan de idioter som förstör, medans jag säger tvärtom. Bryr mig föga om de behöver anmälla sig i Kiruna på matchdag.

    SvaraRadera
  111. @13:52 / 14:25

    Du borde läsa texten igen och be någon som inte förstört hjärnan på GHB i tonåren översätta åt dig. Folk ville ha exempel på vad denna lagen skulle göra. Jag ger exempel. Idioter skulle dra sig från att kasta bangers om dom vet att dom kan åka på anmälningsplikt. Detsamma gäller för att tända bengaler, bråka i samband med matcher, och så vidare.

    För mig är den situationen fullständigt UTMÄRKT. Okej? Jag VILL att folk får tänka till lite extra innan dom bestämmer sig för att ställa till djävulskap bara för att dom tycker det är kul och tufft. Jag VILL att idioterna som sysslar med sådant ska veta att dom kan få ett kännbart straff. Det kanske är ett svårt koncept för dig att greppa, men det är det jag och väldigt, väldigt många andra vill.


    Jag vet inte hur mycket klarare jag kan vara. Poängen var alltså INTE att "vi löste ju bangers själva", utan poängen är att om folk vet att dom får anmälningsplikt kan jag LOVA dig att en andel av incidenterna vi sett på allsvenska fotbollsmatcher i år aldrig skulle hänt.

    Jag säger inte att INGET av det inte skulle hänt, men kanske till exempel råttan som förstörde hörseln för resten av livet på linjedomarn i Syrianska-matchen hade tänkt "Hmm... Äh vafan, det är inte värt det", om han vet att han kan få anmälningsplikt i ett år. Kanske gaisarn som kastade en bengal på LS, eller gaisarna som höll på att elda upp hela bortaläktaren hade bestämt sig för att låta bli.

    Och från mitt perspektiv, vad i helvete har jag och resten av alla som faktiskt vill se på fotboll att förlora på det hela? Jo, inte ett skit. De enda som har något att förlora på det är de som "råkar ut" för att få anmälningsplikt. Okej? Bra, hej.

    SvaraRadera
  112. Verkligheten som några hundra våldsverkare och fanatiska fans lever i eller den verklighet 99,99% lever i?

    SvaraRadera
  113. Fortfarande verkar i princip alla som är för förslaget tro att hårdare straff leder till färre brott. Som jag tidigare påpekat så har forskare runt om i världen konstaterat just att hårdare straff INTE leder till färre brott. Att hävda att förslaget kommer lösa problem är bara naivt och okunnigt. Att tycka att personer som gör sig skyldiga förtjänar hårdare straff är givetvis en annan femma.

    SvaraRadera
  114. @Gustav

    Inget straff alls ger inte heller färre brott.

    SvaraRadera
  115. Var är bötesstraffen för "Love and Peace" för allt jävelskap som hänt där? Nähä, inte det!!!

    SvaraRadera
  116. Anonym sa...

    "Stökig inledning på "Peace & Love"-festivalen, med mycket fylla, misshandel, narkotikabrott och två anmälda våldtäkter.

    Undrar om dessa personer kommer vara tvungna att anmäla sig på en avlägsen polisstation inför varje svensk festival i framtiden?

    29/6/11 10:37"


    Antagligen inte, eftersom dessa personer inte avbröt festivalen och tvingade alla besökare att gå hem i förtid.

    SvaraRadera
  117. Vem var det som tvingade alla besökare att gå hem i förtid? Ja inte var det killen som sprang in på plan i alla fall!

    SvaraRadera
  118. Mycket tjöt om en helt meningslös lag för alla parter oavsett vad ni tycker eller är för typer. Politiska poäng och lite lösnummer är vad som händer.

    Ska det bli nån förändring av läktarkultur så är det vi själva som får ändra kulturen. Människan är ett flockdjur!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.