2011/05/22

Kvartalsrapport

VÅRENS BÄSTA. En fjärdedel av säsongen har passerat och det är dags att ta reda på var IFK Göteborg står:

Vårens snigel: Jonas Olsson. JO har i och för sig ryckt upp sig. Han ser proffsigare ut i sin kostym, han ger ett mer sympatiskt intryck i intervjuer och han har till slut hittat en balanserad startelva med Sana till vänster om triangeln Elmar-JJ-Seb. Men utvecklingen hos JO går för långsamt. Det var 14 (fjorton!) månader sedan fansen ville se Elmar i mitten och Sana till vänster. Ska det verkligen ta över ett år för en tränare att genomföra det fansen propagerade för redan i början av säsongen 2010? Frågan är nu hur lång tid det nu kommer att ta för JO att genomföra något som fansen förra hösten började efterlysa, nämligen att man i passande matchbilder ska spela ett rakt 4-4-2. Eftersom alla förutom Hysén som försökt spela ensam på topp har misslyckats, måste man väl kunna spela 4-4-2 när Hysén är skadad, avstängd, sjuk eller helt under isen (som han var igår mot Trelleborg). Men med JO´s utvecklingkurva lär det nog dröja minst ett halvår till innan vi får se ett rakt 4-4-2.

Vårens spelare: Tobias Hysén. 5 mål bättre än tvåan i interna skytteligan, tyvärr är detta också en nackdel eftersom Blåvitt är alldeles för beroende av en het Hysén.

Vårens frågetecken: Markus Sandberg. Många baklängesmål har sett långt ifrån omöjliga ut. Backlinjen verkar ha tappat förtroendet för Markus. Grabben har nu snart haft ett helt år på sig att bli varm i kläderna, om han inte börjar imponera snart kommer det snart att börja blåsa ordentligt kring en av lagets stora nyckelpositioner.

Vårens genombrott: Tobias Sana. Har ökat tempot ytterligare ett snäpp sedan förra säsongen, och är precis den spelartyp Blåvitt tidigare har saknat.

Vårens duo: Duracelmar och JJ. Stormen runt JJ har bedarrat och detta är mycket Elmars förtjänst. För jag tror inte JJ har blivit så mycket snabbare. Jag tror istället att det är Elmars eviga löpande som gör att luckorna som JJ tidigare inte hann fylla nu täpps upp av islänningen som är överallt. Framförallt mot Malmö sprang Elmar outröttligt fram och tillbaka i djupled, han täckte därmed upp den yta mellan balansspelarna och 10:an som tidigare varit tom. Elmar och JJ kompletterar helt enkelt varandra alldeles ypperligt.

Vårens porslinspjäs: Mikael Dyrestam. Vi lider med Dyre, när han kommer tillbaka från sina skador kommer grabben bli en klippa i försvaret. Det är dessutom inte många backar som kan spela på samtliga positioner i försvarslinjen. Vi snackar Carles Puyol, Jamie Carrager och Mikael Dyrestam.

Vårens sidsteppning: Robin Söder. Robin har varken fungerat på kanten eller ensam på topp. Så länge JO vägrar spela 4-4-2 verkar det därför inte finnas någon plats för Robin . Möjligtvis som nummer 10, där har han ännu inte testats, men jag tror tyvärr inte att JO kommer att testa Robin som 10:a mot Halmstad på torsdag heller (då Seb är avstängd). Iskalla alternativen Drugge och Stiller verkar båda gå före Söder eftersom JO verkar ha kört fast i tanken att 10:an måste vara en stor targetspelare. Om IFK slarvar bort Robin till en annan klubb har man gjort en jättemiss, grabben har fortfarande Juventus ögon på sig på grund av hans fantastiska insatser som toppforward i ett 4-4-2 för två-tre år sedan.

Vårens byten: I 60:e minuten byts Sana ut och Bärkroth kommer in, följt av att Stiller byts in med 10-15 minuter kvar. I dagsläget känns det som att JO har bestämt bytena på förhand. Det här är en annan sida JO behöver utveckla, fingertoppskänslan vid byten. I matchen igår mot Trelleborg bröts dock trenden, troligtvis på grund av att det var omöjligt för JO att byta ut Sana eftersom han var matchens bäste spelare.

Vårens match: Mot Malmö FF. Här hade JO för första gången en mästerlig "gameplan" som var specialsydd för motståndet. Tänk om han kunde visa upp en liknade specialanpassad taktisk triumf mot alla motståndarlag.

49 kommentarer:

  1. Senast jag kollade på spelades matchen mot Trelleborg.. IDAG?!

    SvaraRadera
  2. Hysén har gjort 4 mål mer än tvåan i interna... och om tränaren skulle lyssna på vad fansen propagerade hela tiden så skulle det nog bli kaoz

    SvaraRadera
  3. Kaoz eller inte...detta borde tränare och övriga läsa, skicka över!

    SvaraRadera
  4. Helt rätt! Om JO fattade att blåvitt skulle spela så sjukt mycket bättre i en 4-4-2 uppställning så skulle de ju vara underbart! Och INVESTERA I NY MÅLVAKT! Bengan Andersson är så galet saknad för tillfället. Måste få in nån med mer kvallité och som backlinjen litar på. Kolla bara idag hur arg Ragge blev. Syns ju att någonting inte står rätt till!

    Tycker annars spelet var kanon idag, och de var riktigt surt att vi inte fick med oss 3 sköna!

    SvaraRadera
  5. Sorry 1. Jag är lite före min tid, det var meningen att denna post skulle läggas upp först måndag morgon, därav står det igår.

    Sorry 2. Jag glömde att Ragnar gjort 2 mål. Men visst är det då symptomatiskt att tvåan i interna skytteligan är en mittback?

    SvaraRadera
  6. Köpa tillbaka en bänkad Kim från FCK?

    SvaraRadera
  7. Jamie Carragher

    SvaraRadera
  8. OBS när sana fick spela längre än 60min slutade det i att killen fick kramp. Tro inte att JO är dum i huvet.

    Jag har inte sett söder i U21 men jag gissar på att han inte presterar tillräckligt för att peta nån i a-laget.

    Jag litar på JO i dessa situationer däremot håller jag med om att han är för lånsam i att se förändringarna som behövs i ett större perspektiv som spelsystemet eller byta typ av "system" i mittenmittfältet.

    SvaraRadera
  9. Man ser även hur mycket spelarna själva styr över spelbilden. Första mot trelleborg var ju underbar. TFF var fortfarande lika katastrofalt dåliga i andra halvlek som i första, det enda som skiljde var våra spelares inställning. Då börjar man skrika att JO ska agera. Men va ska han göra när Joel är den enda på planen som gör sitt jobb, kan inte byta 10 spelare.

    SvaraRadera
  10. Kan ni inte skriva ett inlägg om vilken 442 startelva ni på Baraben vill se om JO byter till den uppställningen.

    Sedan kan alla supportrar kommentera vilka elvor det vill ha.
    Skulle vara väldigt intressant då jag inte själv vet vem jag helst ser petad om Söder ska gå in som den andre anfallaren bredvid Hysén.

    Sebbe eller JJ? Svårt faktiskt.

    SvaraRadera
  11. Vårens bästa ramsa: Vi sjunger högt för vårat lag!

    Den höll att fortsätta sjunga jäkligt länge! Få till så att folk lär sig andra versen också så blir det grymt!

    SvaraRadera
  12. Rätt bra analys på det hela taget. Håller dock inte med om 442, för jag tror det skulle innebära att det "mörka hålet i mitten" skulle bli större. Vi BEHÖVER en mötande offensiv mittfältare som erbjuder ytterligare ett passningsalternativ till övriga mittfältare.

    Men i övrigt kan jag nog skriva under på det mesta, bra analys Collberg.

    SvaraRadera
  13. Vi behöver en ny nummer 10.
    Bra spelfördelare, bra skott, bra i luftrummet.
    Det plus Risp och Kim så vinner så vinner vi SM-guld 2012... kanske tom 2011

    SvaraRadera
  14. Med en grym målvakt så skulle vi vara med och slåss om guldet...

    SvaraRadera
  15. Jag kan inte förstå er som försvara JO. Han har fått förutsättningar som få blåvita tränare har haft de senaste 15 åren och ändå så misslyckas han fatalt. Att Stiller går före söder är ett hån mot fotbollen. Jag riktigt trött på denna idioti och hoppas att JO snart ryker och när vi ändå är igång kan vi plocka bort Mild också.

    Sandberg, pärlan, stiller, drugge. Där har vi riktigt dåliga fotbollsspelare....

    SvaraRadera
  16. Håller inte med om att bara Hysén lyckas med att spela ensam på topp. Inte ens han lyckas särskilt bra med det spelsystemet (minns 2010). Bara om vi pressar högt och Drugge/Seb följer med funkar det. Våra motståndare låter sig inte längre luras av ett sterotypt spel med "Långa bollar på Bengt".

    SvaraRadera
  17. 01.29, Killer Stiller var grym 09. Förra året hade han otur med skador och i år får han oftast bara korta inhopp. Inte lätt att prestera då. Särskilt inte första matcherna då alla var kass. För övrigt glömde du Sebastian Eriksson på din lista!

    SvaraRadera
  18. Om det var den låten ni sjöng igår så kan jag berätta för dig att den sög. I stort sett allting sög från klacken igår.

    Var det något fyllo (gaisare) som fått tag på den där megafonen?

    "Men hoppa då för fan!"

    Say no more...

    SvaraRadera
  19. Laul i Aftonbladet:

    "Om vi leker med tanken att målvakterna hade bytt lag skulle matchen slutat 5–0 till Göteborg"

    Förmodligen sant.

    SvaraRadera
  20. Sana bäst på plan igår, Sandberg sämst.

    SvaraRadera
  21. Vårens bästa nykomling: Joel Allansson? Bra insats igår!

    SvaraRadera
  22. "– Jag blir aldrig skadad. Det är jag som delar ut tacklingarna." - Ragnar Sigurdsson
    http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/ifkgoteborg/article13066653.ab

    ONE MORE YEAR! Älskar dig Ragge <3

    SvaraRadera
  23. Riktigt bra skrivet.

    Läs även Lauls artikel om matchen idag på aftonbladet.

    Två stora frågetecken finns i truppen för tillfället. Sandberg självfallet. Varit det nu i 1 1/2 år. Sen är det Sebbes roll, visst gör han otroligt mycket nytta defensivt men offensivt är han riktigt dålig. När han var defensiv spelade han som nu fast då hade han bara någon spelare att dribbla av för att sen slå en lätt passning nu skall han dribbla av 3-4 spelare för att sen slå svår passning vilket han inte klarar sen när han väl kommer fri mot backarna verkar han vilse. Jag älskar Sebbe så tycker han skall vara kvar men kanske dags att testa JJ där framme igen istället och flytta back sebbe. Är inget fan av JJ men därframme kanske han kan slå lätta passningar och inte göra idiot passningar bakåt. JJ var dock bra i gårdagens match förutom hjärnsläppet som nästa resulterade i 2-0, där räddade bjarnarsson han igen.

    Matchen var ändå rolig att se för ifk spelade verkligen bra och underhållande fotboll. Mitt största önskemål är att sätta Söder bakom Hysen. Tror det kan bli hur bra som helst.

    SvaraRadera
  24. 08:17, klacken skapar tryck. Ett riktigt bra sådant! Men det är också allt. Håller med de klubbar som tycker vi är monotona och fantasilösa. Hade klacken varit en mix mellan gammalt och ungt så hade man fått en annan dynamik. Man hade fått en annan kreativitet blandat med ung energi. Det hade varit oslagbart.

    SvaraRadera
  25. Klacken är i princip död... Iom Levande sittplats så känns det som att hela den "äldre" skaran av sjungande fans är borta. Allt som körs i princip är nya ramsor med två-tre sidor text som ingen över 20 kan. (Om man inte hänger på diverse forum). Det blir ALLTID bättre tryck med de gamla ramsorna, men det händer ju max en gång per match. Annars är det mest tjalalalalala pippi tjooho tjing, klappklapp trum trum. Samt en extrem oförmåga att hålla takten, TROTS trumma...

    SvaraRadera
  26. Snälla Kim kom tillbaka!!!!!
    Du får ju ändå inte spela i FC.

    SvaraRadera
  27. Fick inte blåvitt massa pengar från inkassoföretag? Som skulle yttjas till att köpa spets?

    SvaraRadera
  28. Anonym 23.22:
    En stor anledning till att Sana var så oerhört bra igår, var att han rörde sig över mycket större ytor än tidigare då han mest stått kvar på vänsterkanten. Alltså hade han säkert i de tidigare matcherna klarat 90 minuter utan kramp.

    SvaraRadera
  29. 10:58, Jag har aldrig hört ramsan förut (är hemma i götet för sällan) men lärde mig den direkt, vill man så kan man. Sjukt många dock som inte tror att det hörs om de inte sjunger. Som inte bryr sig om att lära sig nya ramsor. Med resultatet att klacken inte hörs. Varför ställa sig i klacken om man inte tänker sjunga? Du är tuff om du sjunger, du är löjlig om du står tyst.

    SvaraRadera
  30. Som någon skrev tidigare. LS är kul för dem som är där men klacken har rasat rätt rejält sen andra året när många flyttade dit. Speciellt i matcherna mot tråklagen. Som 24-åring och hyfsat röststark känner man sig trots allt obekväm i klacken när 18-åringar skriker att folk e tråkiga och ska sjunga på deras beställning. Det skulle behöva blandas ut mycket mer som folk säger.

    SvaraRadera
  31. 11.40; jag kunde inte bry mig mindre om jag är tuff eller löjlig. Jag står ibland i klacken och sjunger med i de ramser jag gillar, kan och är sugen på. Jag lyder inte order från nån 17-åring med megafon. Jag är mig själv med en egen vilja. Jag är övertygad om att fler äldre i klacken, speciellt på flanken mot Gunnar Gren, hade sjungt med mer med ett annat upplägg.

    Back in the old days på GGU kunde vem som helst starta en ramsa, och var folk sugna så hängde man på. Nu blir man hyschad av nån megafonnisse som självutnämt sig själv till ledare. Nej tack.

    Din logik är att jag inte ens får stå i klacken, fastän det är långt ifrån fullt? Ska jag sitta på sittplats? Då missar man ju min röst på de ramsor jag faktiskt sjunger med i... Men logik är väl inte Ultras starka sida.

    SvaraRadera
  32. Citat som: "blåvitt har fantastiska supportrar" kommer inte av att det är många som står tysta i klacken utan av att de som står i klacken håller på i lite mer än 90 minuter. Det är ett bättre stöd för laget att sjunga hela tiden än lite då och då när folk känner för det. Det är ett bättre sätt att hålla kontakt med LS (och YF) än att köra sitt eget race. De enda gångerna jag hörde någon hyschas var inför växelsång. Jag sjunger inte för min egen saks skull utan för att jag tror att det hjälper laget att göra bättre ifrån sig eller i vilket fall att anstränga sig mer. Jag tror att klackledning behövs för att klara av det. Varför sjunger du?

    SvaraRadera
  33. Ja denna kärlek och frustration, tänk om "gumman" fått detta engagemang som blåvitt får, då hade vi varit Sveriges "gulligaste" par men av någon underlig anledning så kan hon inte engagera som blåvitt. Egentligen är det väl ett erkännande på att man är "idiot"/nörd men tyvär, så är det.
    Hursomhelst, bra synpunkter i denna krönika. Några ytterligare funderingar: blåvitt gör en bra "pressmatch" men det blir inte särskilt "vasst". Allt hänger på att Hysén gör trollkonster och det är för chansartat. Sebastian E:s roll som nr.10 tycker jag skall läggas ner, en underbar ADHD-gubbe men inte tillräckligt kylig och rapp i direktspelet när han hamnar för långt fram. Drugge har de kvalitéerna men nu när han hamnat i "kylan" så blir det naturligtvis mer spänt och prestationsångestbetonat när han får sina korta chanser. Som många andra fattar jag inte JO:s idéer, är inte Sana skadad så varför åkte han ut ut mot Norrköping när Sella kippar efter luft? Varför får inte Söder chansen istället för Stiller, hur mycket tålamod finns det med bollbehandlingen hos nye isländske vänsterbacken eller med JJ:s offensiva spel (i och för sig bättre än på länge mot Trelleborg). Sen vårens gåta: Elmar, när han väl kommer in på mitten gör han ett par kanonmatcher men sen förvandlas han till ny ADHD-gubbe som verkar tappat sin underbara kyla/teknik och t.o.m. ligger och lipar som en dagisunge på plan, vad f-n händer? Piskar ni gubbarna i duschen eller varför blir duktiga fotbollsspelare helt krampaktiga? En annan helt sanslös diskussion, hur skall vi ersätta Wernblom, vilket snack, finns inte Wernblom så får man väl lägga upp spelet efter de spelare som finns. Att försöka "göra" om eller hitta någon som kan ta hans plats finns inte, vi har de vi har och alla med något vett vet att då lägger vi upp spelet efter det. Varför är vissa gubbar "heliga", låt Eriksson och JJ slåss om en plats och Drugge/Söder om den mer offensiva och kör 4-4-2 om det fungerar bättre. Sen lite kärlek: vilken debut, så underbart att se en 18-åring kliva in och visa upp sig som Allansson. Tyvär avslutas inlägget med sågning av JO:s kommentar till Sigurdssons mobbing av Sandberg, en tränare med "alla hästar hemma" hade skällt ut honom efter noter, Sandberg är ett val som Mild/klubben gjort (i stället för att köpa en "klassmålvakt) och en ung kille i det läget ska stöttas, speciellt av någon som orsakat 2 baklängesmål matchen innan, sluta hylla ADHD-beténde JO och få gubbarna att prestera med åtminstånde lite glädje/avspändhet, ömsesidig sex är väl bättre än våldtäkt, släpp krampen och låt våra fantastiska killar prestera utan panikångest, de hör lätt hemma i svensk toppfotboll om deras "max" plockas fram på rätt sätt.

    SvaraRadera
  34. I klacken sjunger man i 100 minuter minst annars har man inte där att göra!
    Det är en sjungande läktare!

    SvaraRadera
  35. Det blir inte bättre än så här med J.O vid rodret, vinner ibland förlorar ibland. Troligtvis så kommer vi komma på 5-6 plats. "Alla" verkar nöjda med det, annars så är man ingen "genuin" supporter enligt vissa.

    Avgå J.O

    SvaraRadera
  36. Hallå eller! Är vissa i klacken en klubb för inbördes beundran eller t.o.m ett forum för vissa egon? Ni som har andra syften än att älska och heja på blåvitt släpp greppet och börja med kampsport. Tillsammans älskar vi och hanterar motståndare men nu är det ta mig f-n dags att kräva av klubben att lyfta sig och att ta sig till den översta plats i Sverige som vi skall ha, megafonhitlers och andra negativa krafter, stanna hemma, kärlek och samhörighet gäller, vi skall tillsammans med alla andra blåvittälskare på alla övriga läktare vara bäst i Sverige, vi är unika, stötta klubbens vilja att försöka spela fotboll på högre nivå och strunta i ufon som inte bryr sig om fotboll. Blåvitt skall åter bli Sveriges bästa klubb med Sveriges bästa supportrar, ni som tycker annat: försvinn! Blåvitt är stolthet och samhörighet.

    SvaraRadera
  37. pascalduder2011-05-23 19:23

    Nu glömde ni Logi.. Jag tycker att han har varit duktig somfan.

    SvaraRadera
  38. Håller med om det mesta av krönikan men jag tror inte att vi behöver överge nuvarande spelsystem.

    Håller dock med många andra kommentarer om att Sebban inte rikigt har kylan för att spela där fram. Låt Drugge/Söder konkurrera om platsen bakom Tobbe och låt Seb/JJ/Elmar slåss om de två platserna på innermitt.

    Sella är vår assistkung och ska starta men han kan gott bytas ut efter 60-70 minuter och lämna plats åt Bärken/Söder. Sana är nu på den nivån att han levererar i två halvlekar.

    Ytterbackspelet börjar äntligen likna något! Tror att Logi kan bli Allsvenskans bästa vänsterback och detsamma gäller för Allansson på högern, vilken debut!!

    SvaraRadera
  39. Logi, bra?! Han slår ju skitinlägg 99 fall av 100. Sen visst, det blev mål på det enda lyckade, det ska man inte förneka. Men även det var en usel ballongboll som Trelleborgsförsvaret borde tagit hand om. Varför envisas med att han ska slå bort samtliga högerhörnor? Och hans förstatouch sen... hör hemma på Heden 7 kl 21:15 en torsdag, inte i Blåvitt.

    SvaraRadera
  40. Anonym 21:13

    Gött att se att nån annan har lagt märke till Logis TOTALA brist på talang. Han är Blåvitts sämsta köp genom alla tider. På riktigt alltså!

    SvaraRadera
  41. Nu ska vi inte bara kasta skit på klacken och ultras. De skapar tryck och det ska de ha beröm för. Men en del av dem måste vara helt ointresserade av fotboll och Blåvitt. En capo med ryggen mot matchen och en flaggviftare som viftar oavbrutet oavsett vad som händer på planen måste ha andra drivkrafter än fotbollen och kärleken till Blåvitt. Därför blir det svårt att prata med dessa om acceptans och kamratskap blåvita emellan.

    SvaraRadera
  42. Senaste har inte en susning om vad han pratar om, jag står med flagga i 90 minuter och jag har gått på blåvitt sen 2002 sluta kasta paj din pajas!

    SvaraRadera
  43. Förövrigt kallas det läktarkultur

    SvaraRadera
  44. Vi kommer aldrig att vinna Allsvenskan med Jakob Johansson på plan, han är för långsam och hör inte hemma på den här nivån. (punkt)

    SvaraRadera
  45. 23:18 bara för att du gått på matcherna sedan ´02 så innebär inte det at du är blåvit och fotbollsintresserad. Men förklara gärna hur du kollar på matchen samtidigt som du viftar med flaggan i 90 minuter.

    SvaraRadera
  46. Vad är det som säger att man inte kan vifta och kolla samtidigt?

    Och att jag gått på blåvitt länge betyder väl allt annat än att jag inte är intresserad av dem? eller inte känner till blåvit kamratskap?

    Blåvitt är min familj och jag accepterar alla som stöttar blåvitt på diverse sätt. Varför kan inte du göra detsamma?

    Min personliga åsikt är att sveriges bästa klubb förtjänar sveriges bästa läktarstöd både visuellt och i sång.

    SvaraRadera
  47. OK, då har du förklarat och jag köper att du verkligen är intresserad av fotboll. Accepterat dig har jag gjort hela tiden.

    Men just acceptans var upprinnelsen till mina tidigare inlägg. Från vissa individer som kallar sig ultras känner man allt annat än acceptans. Min teori var att om man inte är där för att man bryr sig om fotboll och Blåvitt så har man inget intresse i att välkomna de som inte är på samma sätt. Om man helt enkelt går på Blåvitt för att tillhöra den lilla klicken kompisar och för att få en kick i att se sin flagga på TV och som capo höra "sina" sånger.

    Nu vore det kul med en förklaring från en av dina capo-kompisar hur de ser på fotboll, om de är intresserade av själva spelet? Och innan någon går igång vill jag bara säga att de gärna får vara helt ointresserade om de vill. Jag accepterar dem i den blåvita familjen ändå. Men jag accpeterar inte att någon skriker i örat på mig med megafon att jag inte håller på Blåvitt för att jag inte sjunger med hela tiden. Det händer då och då på bortamatcher, trots att man inte står i mitten och "förstör".

    SvaraRadera
  48. Vill du få svar på dina frågor föreslår jag att du vänder dig till ultrasgbg.se eller tar det på arenan men att anklaga dem för att inte vara fotbollsintresserade är en förolämpning.

    SvaraRadera
  49. Det är även en förolämpning att stå och anklaga folk för att inte hålla på Blåvitt bara för att de inte sjunger hela tiden. Hade de inte gjort det så hade vi aldrig haft den här diskussionen och jag hade fullständig struntat i om de var fotbollsintresserade eller inte.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.