2010/04/28

ÖIS-bas i muthärva

UPPDRAG GRANSKNING. Mutor, bluffakturor och privata byggen som betalts med skattepengar. Så ser kvällens reportage i Uppdrag Granskning om byggskandalen kring ÖIS-basen Stefan Allbäck ut.

SVT:s reportrar Janne Josefsson och Nils Hanson granskar har granskat hur flera före detta tjänstemän i Göteborgs kommun hade i uppdrag att beställa byggnadsarbeten till stora fritidsanläggningar i Göteborg och valde Allbäck som byggherre - samtidigt som de umgicks privat med och skämdes bort av ÖIS egna byggherre.

Mellan 2002 och 2005 godkändes fakturor från ett byggföretag ägt av Stefan Allbäck, tidigare ÖIS-bas och ekonomisk storpamp inom "Sällskapet". Samtidigt var tjänstemännen polare med Allbäck:
"I KVÄLLENS Uppdrag granskning avslöjas hur flera centralt placerade tjänstemän haft privata affärer med Stefan Allbäck, samtidigt som de beställt uppdrag för flera miljoner kronor av Allbäcks firma. Kommunen har vid flera tillfällen de senaste åren fått anonyma brevtips där namngivna tjänstemän pekas ut som mutkolvar - men ingen har gått till botten med anklagelserna. En tjänsteman har bland annat fått ett hyreskontrakt på en exklusiv adress och fått kök och badrum renoverade.

SAMMA TJÄNSTEMAN har bjudits på middagar på dyra krogar, han har fått ett garage uppfört vid en privat fastighet - och till och med fått bilreparationer betalda av Allbäck. Tillsammans med sin chef har han också varit gäst i Stefan Allbäcks lyxiga sommarhus på franska Rivieran."
Kvällens reportage blir högintressant även för fotbollsgöteborg, för visar det sig att uppgifterna stämmer så har en av Örgryte IS stora ekonomiska stöttepelare finansierat delar av klubbens verksamhet genom pengar besudlade av mutbrott och korruption. Den anklagade, Stefan Allbäck, var under perioden dessutom fotbollsansvarig och sportchef i Örgryte IS.

Se Uppdrag Granskning i kväll.

22 kommentarer:

  1. Orkar inte ens känna någon skadeglädje just nu utan är mer allmänt bedrövad. Dels för hur skattekollektivets pengar nyttjas av vissa tjänstemäns och entreprenörers allt för rymliga samveten, men störst för den skada sånt här gör för idrotten. Visst kan varken lag, utövare eller supportrar lastas men visst faen skvätter det över trots allt.

    SvaraRadera
  2. Ingen från IFK skall någonsin försöka beskylla en annan klubb för att trixa med pengar. Aldrig någonsin! Och i det här fallet så är väl inte ens ÖIS inblandade, eller ?

    SvaraRadera
  3. Öizzzzzz.....

    SvaraRadera
  4. anonym 11:21 nr1..
    är ingen från IFK som beskyller öis om du tänker efter..

    dessutom visar ju det här att fler klubbar än blåvitt har lik i garderoben.. gais riskerar poängavdrag för wanderson-affären och detta med öis..

    men det är väl fortfarande bara "ifk fuskeborg" som inte sköter sig..

    SvaraRadera
  5. Att IFK Göteborg dessutom, enligt lagen (vilken trots allt är det enda vi ska rätta oss efter när vi dömer), blev betraktade som brottsoffer säger ju det mesta.

    SvaraRadera
  6. Haha...

    Mjölet var visst inte så rent i andra klubbars påsar heller. Men det passar att gnälla på Blåvitt.

    Nån som är förvånad?

    SvaraRadera
  7. Äh, det är egentligen ingen nyhet att det är en grupp storföretagare som är de som egentligen haft makten i Göteborg. Att de kunnat skapa kontakter privat har gjort att många kvarnar malt snabbare än de skulle gjort annars, arenabyggen osv. Det som är grejen är väl att Janne J fått upp ögonen för det och har lust att dissekera den moraliska grunden.

    SvaraRadera
  8. kan någon IP-bana han ovanför.
    Funderar på bojkott a för att han håller på sådär.

    SvaraRadera
  9. Kom igen, varför försöka göra detta mer kopplat till ÖIS än vad det är? Det är en stark sponsor, men ännu större sponsor är till exempel ICA till IFK Göteborg.

    Kan inte minnas att Inferno försökte koppla ihop IFK Göteborg till skandalen Kalla Fakta avslöjade om ICA:s köttfärs-fusk...?

    SvaraRadera
  10. anonym 13:36/ Vad är inferno? Fjortisarna med bengaler? Haha. Fin referenspunkt.

    SvaraRadera
  11. Bara ben, you did it again.. Ännu ett av era patenterade lågvattenmärken..

    SvaraRadera
  12. Korven borde halla sig till Bikinidesign och inte till politik. Personligen tycker jag att det är ett under att sa lite av de svarta lönerna som finns i svensk fotboll har kommit upp till ytan. Vet inte hur det är men vet att flera Göteborgsklubbar i Superettan-div3-skiktet betalar en del svarta löner. Imorgon tar vi tre enkla poäng när vi slar MFF med 3-0. Allways look on the bright side of life.
    Sen vaknade jag...

    SvaraRadera
  13. Haha, Örgryte Byggfusk Sällskap!

    SvaraRadera
  14. Allt är som vanligt med andra ord.
    Överklassen försnillar arbetarnas pengar.
    Västarna försöker sälja sin spelare till slavhandlare och på ön bygger röva sin verksamhet på barnarbete.

    SvaraRadera
  15. Det här är sossarna i Göteborg i ett nötskal. Kejsaren av Göteborg, Göran J, har för länge sedan satt igång en slåttermaskin av korruption och lögner som ingen kan hejda. Detta är bara toppen på isberget- korruption genomsyrar all kommunal förvaltning. Sossarna snor från dom fattiga och ger till sig själva!

    SvaraRadera
  16. Hela landet är genomsyrat av fiffel och mutor , helst i toppen

    Inget ovanligt alls

    SvaraRadera
  17. Jaja, om inte SR & JO får ordning på säsongen så riskerar vi att möta ÖIS nästa säsong i Superettan.

    SvaraRadera
  18. anonym 18:23/ Bra att du börjar skylla på sossarna när man i reportaget ser att det är våran MODERATELIT i Göteborg som haft fingrarna djupt ner i syltburken. Är borgarklassen dummare än tåget eller är de dummare än rälsen? Man börjar ju undra.

    SvaraRadera
  19. Det är moderaternas fel. De har ju trots allt haft makten i Göteborg de senaste 40-åren. Eller?

    SvaraRadera
  20. semafor: enligt säkra källor har mild haft kvartsamtal med vissa av spelarna, men tydligen skall ragge inom kort byta klubb, sedan kan det också sägas att Olsson(tränaren) ligger illa till för att få sparken

    SvaraRadera
  21. anonym 23:20/ Och de som är utpekade som moderater som mutat tjänstemän inom kommunen är ju de som har den politiska makten i Göteborg? Nej, det var ju byggherrar i detta fallet med Allbäck i spetsen. Men det är klart, du kanske tror att tjänstemän är politiker? Men då kan jag informera dig om att det är de inte. Tänk först, kommentera sen.

    SvaraRadera
  22. Undra om det är vi skattebetalare som har byggt om Öis-gården de senaste vändorna.
    Där var ju en viss Stefan Allbäcks gubbar och byggde, och detta "bjöd" Allbäck på.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.