2010/04/28

NÄSTA MÄSTARNA.

KRÖNIKA. Ett vinnande koncept som har visat sig fungera mer än en gång genom tiderna är viljan att göra något.

Att vilja vinna något räcker så mycket längre än vetskapen att man kan.

Att man är bäst på något spelar ingen roll om du inte vill det, jag kanske är bäst på att laga mat, du kanske är bäst på att fiska men så länge vi inte vill göra det, så händer det inget. Maten kommer inte att laga sig själv och hoppa upp på tallriken, och fisken kommer definitivt inte att kapitulera och gå upp ur sjön och hem till dig för att han vet att du ändå hade fångat honom om du ville.

Det finns inte ett lag i Allsvenskan som lägger sig inför en match mot oss, även om dem vet att IFK Göteborg är Sveriges bästa lag genom tiderna sett. Det finns inte en försvarare i Spanien som ställer sig ser på när Messi dribblar förbi utan att försöka stoppa honom, bara för att han vet att Messi är en av väldens bästa fotbollsspelare just nu.

Vill inte jag laga mat – blir det ingen mat.
Vill inte du fiska – blir det ingen fisk.
Vill inte Messi göra mål – blir det inget mål.
Vill inte blåvitt vinna varje match – vinner vi inte varje match.
Vill inte blåvitt ha guld – blir det inget guld.

Nu säger jag inte att vi och truppen innerst inne inte vill vinna matcherna. Men om vi ska vara helt ärliga med varandra så finns inte den glöden och det drivet vi såg i början av förra säsongen. Det kan vara så att det finns där i oss alla, i spelarna och i tränarna, till och med i Stina Hedin, men det syns inte. Vi har kanske fastnat i en ond cirkel, vi vill så mycket – men vi har ingen aning om hur vi ska ta oss dit.

Men den som inte har viljan, ska inte få vara en del av framgången. Den som säger sig ha viljan men inte visar den och låter den skina igenom och smitta av sig, får visa den innan han blir en del av oss som verkligen vill.

Jag vill göra en väldigt orättvis jämförelse, men jag har å andra sidan ingen som säger till mig att jag behöver vara rättvis, det här är mina ord och mina tankar.

Men låt oss drömma oss tillbaka till Glenn Hyséns tid, Glenn visade att han redan innan matchen hade bestämt sig för att ingen skulle ta sig förbi honom. Han hade bestämt sig för att han skulle vinna varje närkamp. Det fanns inget annat, han ville vinna, han visste vad han skulle göra för att få det han ville.

Låt oss ta några fler exempel, varför inte vår kära sportchef, Håkan Mild. Mannen som inget väder biter på, ingen motståndare var i Håkans ögon sett bättre än honom. Han ville vinna varenda närkamp, han visste att han kunde och kämpade alla 90 minuter av matchen för att göra det han kunde för att nå dit han ville.

Eller Torbjörn Nilsson, som redan innan han fick bollen hade bestämt sig för att göra mål.

Sen vill jag även lyfta fram en spelare som Magnus Erlingmark. Det spelade ingen roll på vilken position han blev placerad, han har om jag inte minns fel, under sin tid i blåvitt spelat i alla lagdelar. Han var inte en helt outstanding fotbollsspelare, men han kämpade och visade en enorm vilja. Ingen kör över mig, och jag ska vinna. Spelade han back visste han vilken uppgift han hade, lika så om han spelade mittfält eller forward. Tror nog till och med att Erlingmark hade gjort ett sju helvetes jobb i mål, han hade tagit uppgiften - att hindrat bollen från att gå in i mål.

Vi har väldigt varierande ålder på våra läsare här på BaraBen, så för en del av er kanske berättelserna ovan bara är tomma ord. Men låt oss då bara backa klockan till förra säsongen och den innan det.

Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom, Marcus Berg.

Wernbloom, verkligen inte Allsvenskans mest tekniska spelare, men bestämd och visste vad han ville. Han la sig aldrig ner, han fokuserade aldrig på vad han inte kunde göra, han körde på. Han höll hög press på motståndarna och han ville alltid vinna boll. Han visste att han kunde och han hade viljan att göra det.

Berg, vann skytteligan även om han bara spelade en halv säsong. När han fick bollen skulle den in i mål, det är så man vinner matcher, han visste vad han skulle göra för att få det han ville.

Så, där är vår lösning, Håkan Mild och Erlingmark – det är comeback dags för er. Glenn, pojken din är skadad, nu får du ställa upp. Ring till Micke Nilsson och be honom att damma av dojjorna, för nu är det dags att visa hur man maler vänsterkanten. Sen köper vi tillbaka Berg och Wernbloom. Och där mina vänner, har ni receptet till SM-guld.

Förslag på startelva mot Malmoe iff iff:

T-B.Nilsson – Berg
Söder – Wernbloom – Sella
H.Mild
M.Nilsson – M.Erlingmark – G.Hysén – Adam
Kim

Jag vågar inte ens tänka på med hur höga procentsatser Söder, Sella, Wernbloom och Berg med fler hade höjt sitt spel om de omgavs av dessa vinnarskallar till legender.

Men om vi slutar drömma om den äldre Hysén och en Mild i matchform och ser till att hitta lite jävlar anamma istället och kör över Danmark med det fantastiska material vi faktiskt har just nu, som vi vet att vi kan. Vi har många legender och en sinnessjukt bra historia, men fler legender ska födas och framtiden ska bli lika sinnessjuk som historian.

På torsdag ses vi på Ullevi igen, men du som har gett upp kan stanna hemma, och du som inte har viljan kan sitta kvar i omklädningsrummet. God natt.

23 kommentarer:

  1. Sella istället för Alex? Ytterst kuriöst.

    SvaraRadera
  2. Vad har du rökt Ida? Tur att du är snygg, för skriva kan du inte.

    SvaraRadera
  3. @ Berndt: Handlade ju inte om någotslags All time high blåvitt utan ett tankeexperiment om vilken nivå kvarvarande spelare kunde nå med riktiga vinnarskallar runt omkring sig.

    SvaraRadera
  4. Wernbloom la sig väl en jävla massa gånger..? Kriga och filma det kunde han göra! Men han gjorde det iof väldigt bra! =)

    SvaraRadera
  5. filma det kunde han göra

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet! Vet inte vad tjommen här ovanför har rökt...

    Men som redan påpekats, Pontus låg väl ner halva matcherna ibland, kändes det som... En legend, nonetheless. Och vi har varit på väg utför sen den dag han lämnade.

    SvaraRadera
  7. NU KÖR VI! SÅ JÄVLA BRA SKRIVET!

    Vi är IFK Göteborg, KÄMPA TILLS NI DÖR! KÄMPA, KÄMPA & KÄMPA!

    SvaraRadera
  8. Floskler Ida! Erlingmark och Mild var jävligt nära att åka ur allsvenskan med sina vinnarskallar

    SvaraRadera
  9. Dessa ord om Wernbloom fick mig att småle:
    "Han la sig aldrig ner"

    SvaraRadera
  10. Herregud. Vad går du på?
    Allt är inte gulligull.

    SvaraRadera
  11. Riktigt bra skrivet!
    Sen som någon annan sa, detta är ingen all-time-best-elva. Tanken är, för er efterblivna som inte förstår, är att dessa spelare skulle spetsa till och göra så att vi vinner resten med lite jävlar anamma.
    Nu kör vi!

    SvaraRadera
  12. Eller så har ni bara (I) en väldigt förutsägbar och lättläst taktik och (II) överskattade spelare? Det är kanske därför ni inte vinner?

    SvaraRadera
  13. Pat the Cat2010-04-28 12:25

    Wernbloom lade sig aldrig ner? Nähä... han var bara en av de allra värsta filmarna i hela allsvenskan...:)

    Wernbloom inte bra teknik? Fattar inte riktigt varför en del har kvar denna uppfattning. Jag kallar hans nedtagningar, små skarvningar och andra framspelningar för väldigt bra teknik. Sedan kanske han inte är 1,60 lång och har tränat överstegsfinter 8 timmar om dagen men det har inget med teknik att göra. Tekniken ska vara funktionell och just den typen har Pontus!

    SvaraRadera
  14. Men gubbbar. Att Wernblom aldrig lade sig ner får ni ju ta på det viset hon skriver. Han lade sig aldrig ner MENTALT är det ju hon menar.

    Ida, Erlingmark var riktigt bra. Han var dessutom i landslaget på alla possitionerna.

    Däremot är det lätt att säga att man ska vilja. Jag tror alla vill, men ingen verkar våga. Och när det handlar om att våga, så är tränarna och vi fans väldigt viktiga. Om vi skiter i vårat ego för stunden och inte buar när spelarna gör fel, så kanske de vågar göra rätt. Men fortsätter vi bua när de gör fel, så kommer de aldrig våga göra rätt.

    //Daniel

    SvaraRadera
  15. Men gubbbar. Att Wernblom aldrig lade sig ner får ni ju ta på det viset hon skriver. Han lade sig aldrig ner MENTALT är det ju hon menar.

    Ida, Erlingmark var riktigt bra. Han var dessutom i landslaget på alla possitionerna.

    Däremot är det lätt att säga att man ska vilja. Jag tror alla vill, men ingen verkar våga. Och när det handlar om att våga, så är tränarna och vi fans väldigt viktiga. Om vi skiter i vårat ego för stunden och inte buar när spelarna gör fel, så kanske de vågar göra rätt. Men fortsätter vi bua när de gör fel, så kommer de aldrig våga göra rätt.

    //Daniel

    SvaraRadera
  16. Vi har valdigt varierande alder pa vara lasare sa jag har tyvarr glomt vad som hande 2002 med Mild, Erlingmark, Risp mfl i laget...

    SvaraRadera
  17. @ Flimpen: Nu var det väl kanske inte dessa gubbar hon syftade på, utan kanske Glenn Hysén och Torbjörn Nilsson till exempel. Intelligensnivån i kommentarerna varierar en hel del.

    SvaraRadera
  18. Alex och Bengan? VAFAN?!

    SvaraRadera
  19. Bra skrivet! Helt rätt, KROSSA MALMÖ!!

    SvaraRadera
  20. När livet är tungt och vardagen känns tröstlös. Så frukta icke. Be inte gud göra livet lättare för dig. Be istället gud göra dig till en starkare människa. För utan prövning kan vi inte växa och bli ännu starkare. Och är vi inte tillräckligt starka kan vi inte bära våra huvuden med stolthet! Amen!

    SvaraRadera
  21. semafor: enligt säkra källor har mild haft kvartsamtal med vissa av spelarna, men tydligen skall ragge inom kort byta klubb, sedan kan det också sägas att Olsson(tränaren) ligger illa till för att få sparken

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.