2010/04/25

Har spelartruppen Milds förtroende för tränarparet?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag frågar sig signaturen "Sirlando" vad som har hänt med Blåvitt sedan förra säsongen.

Efter lördagens förlust, är det många som känner en viss förtvivlan inför hur IFK Göteborg skall gå vidare. Exakt hur denna lösning ser ut, är det många som har idéer om. Det enda som de flesta verkar vara överens om är att det måste till en förändring på något sätt.

Om man ser till de matcher som spelats denna säsongen, så skiljer det en hel del från föregående säsong. Jag vill här försöka förklara hur jag ser på saken. Detta handlar inte om att hänga ut vissa spelare eller andra personer, utan är endast en sammanfattning av hur jag själv uppfattar det som hänt det senaste året.

Ni kan historien nu, men vi tar den igen.

Under första halvan av förra säsongen (som här får agera exempel) så visade spelarna en otrolig glädje, och ett enormt självförtroende. Man sprang och kämpade för varenda passning och det kändes som om våra spelare hade ätit taggtråd inför matcherna.
Som ni alla vet, tappade vi Pontus Wernbloom och Mattias Bjärsmyr under sommaren, vilket skulle visa sig vara oerhört svåra att ersätta. Till råga på detta råkade några spelare ut för långtidsskador.
När sommaruppehållet var över så hade vi hittat, vad Håkan med flera trodde skulle vara ersättarna. Vi var redan då många, som var osäkra på om man verkligen skulle kunna fortsätta med det framgångsrika spelsystem som vårt lag hade visat upp under våren.
Nu gick det bra till sist, trots spelarförlusterna, men om vi skall vara ärliga så återfanns aldrig det där härliga spelet som vi hade blivit så bortskämda med på vårkanten. Hösten präglades istället av den ena kämpainsatsen efter den andra som gav oss oväntat många poäng.
Inför denna säsongen, så värvades Pär Ericsson och förhoppningarna att Pär skulle vara den "nye Wernbloom" var stora. Pär hade under 2009 visat på bra egenskaper som centertank i Gais, och enligt pappret hade vi nu ett mycket slagkraftigt elva att ställa på benen.

Efter att ha sett de första 8 omgångarna av Allsvenskan 2010, så dyker direkt följande frågor upp i mitt huvud.

¤ Är det rätt att fortsätta jaga efter det spel som vi hade innan Pontus såldes?
Om jag skall vara ärlig, så känns det lönlöst att söka efter en ny Pontus, som skall gå rakt in i laget och ha samma spelsätt och ta den plats som han hade. Han var en spelare som vann oerhört mycket på att bara visa sin vinnarinstinkt. Inställningen smittade av sig på övriga spelare, som höjde sig både ett och två snäpp. För varje match som gick, blev det mer och mer uppenbart att killen var en stor anledning till våra framgångar under våren.

¤ Om vi inte hittar denna nya Pontus (vi har trots allt provat ett antal spelare i den positionen sedan han lämnade), skall vi då verkligen fortsätta med samma spelidé?
Det grundspel, som alla lag måste ha, verkar idag vara bortglömt då man istället stirrar sig blind på vem som skall spela target-player. Pontus hade en förmåga att bjuda på delikata framspelningar, samtidigt som han vann mängder med dueller och andra-bollar. Idag har vi ingen sådan spelare. I alla fall ingen av de spelarna som än så länge har fått chansen, har kunnat uppvisa dessa kvalitéer.
Är det då kanske istället läge att gå över till att spela med 2 anfallare på topp (Pär och Tobbe) och en bolltalang (Elmar) tillsammans med en jordfräs (Gurra eller Seb) på mitten? Speed på kanterna går ju att lösa med till exempel Bärken/Sana/Söder.

¤ Vad har hänt med Gustav Svensson och Sebastian Eriksson, som förra året ägde mittfältet?
Det är en fråga som möjligtvis kan hänga samman med ovanstående. Detta är rena spekulationer från min sida, men kan det vara så att de helt enkelt inte känner samma förtroende för spelarna runtomkring som inte klarar av spelidén, vilket i så fall leder till att de kommer fel in i dueller och uppvisar illa timing i sina löpningar och tacklingar? Man överjobbar helt enkelt, och hamnar för långt ifrån sin motståndare och får då svårt att hinna rädda situationen.

¤ Hur är stämningen i truppen? Har spelarna samma förtroende för tränarna som Håkan Mild säger sig ha?
Detta är en oerhört viktig punkt, som måste tas tag i redan nu, innan det är för sent. Vi har trots allt ett Europaspel som väntar och det är snart dags för Svenska Cupen.
Om ryktena stämmer, så är stämningen inom truppen allt annat än på topp. Det ryktas om kompismentalitet, och att tränarna helt enkelt har blivit för mycket "best buddy" med en del av spelarna.
När Rehn/Olsson kom till IFK Göteborg, så kom de i precis rätt läge. Efter några turbulenta år med bl.a Arne Erlandsen som tränare, och en hel del skriverier i media om skatteproblem, behövde klubben en stabil och trygg tränare som kunde få spelarna att börja tänka på fotboll igen. Valet föll på Rehn/Olsson, som vi har mycket att tacka för. Spelarna började så smått uppvisa en trygghet på planen och en känsla av harmoni i truppen spred sig. Resultaten infann sig till sist, även om en del laguttagningar kritiserats under åren.
Däremot så är frågan om detta nu har gått lite för långt. Är det verkligen så bra att tränarna nu har blivit mer "kompis än tränare", som en anonym källa uttryckte sig på en träning häromveckan?
Det är många som anser att man absolut inte skall röra Stereo, utan att de är heliga kor. Jag kan hålla med om detta till en viss del.
Är det kanske läge att redan nu sätta en gräns? Göra klart för spelare och tränare att detta är sista säsongen som Stereo kommer att träna vårt lag, och att det nu helt enkelt är upp till samtliga att köra järnet i den kommande cupen och det som kvarstår av säsongen!
Eller skall vi sätta gränsen redan vid sommaruppehållet?
Jag tror mer på det första alternativet, då jag vill att en ny tränare skall få en ärlig chans och en hel försäsong på sig att hitta rätt lag och spelsätt. Annars är risken stor att vi gör som AIK när de bytte ut Richard Money år 2004. Vi vet ju alla vad som hände med dem efter det.
Ser man på hur tränarduon agerar under matcherna, så skiljer det sig en hel del från många andra tränare. Jag gillar Stereo skarpt, men ibland kan man fråga sig om det inte krävs en tränare som är mer engagerad och visar mer känslor under hela matcher. Se t.ex på en sådan som Mourinho, som manar på sina spelare i 90 minuter och är oerhört delaktig i allt som sker. Är det en sådan ledartyp vi behöver istället för "armarna i kors vid sidlinjen"? Vad tycker ni själva?

¤ Varför skapar vi så få chanser i våra matcher?
Även detta är en gåta, och har antagligen ingenting med vårt spelarmaterial att göra. Jag skulle snarare säga att det har med inställningen att göra. Vi har sett det under de 2 senaste matcherna. Mot Elfsborg var inställningen en helt annan än vi sett i tidigare matcher. Spelarna sprang och kämpade, vann dueller och gapade på varandra för att tagga till. Igår kunde vi se detta under en 20-minuters period i Åtvidaberg.
I samband med vår kvittering igår radades det upp bra lägen på främst vänsterkanten. I mina ögon så är detta den utdelning som vi får om våra spelare kan tänka sig ta en extra löpning för någon av sina kamrater.
Om våra spelare inte löper i luckorna utan boll, så kommer vi aldrig att skapa några ytor för övriga spelare. Är det däremot så att spelaren löper i luckan för att dra med sig en försvarare eller två, så kan man ge sig f-n på att det öppnar sig luckor på andra ytor som vi kan dra fördel av. Är det så att försvararna INTE följer efter dig i din löpning, så skrik som en idiot, för då är du uppenbarligen helt fri och bör vara ensam med målvakten.

Det finns mycket att säga, och mycket att önska. Detta är endast mina tankar och funderingar och absolut ingen universallösning.
Däremot så är det läge för förändring, då detta uppenbarligen inte verkar fungera.

Vi supportrar kan inte göra annat än att fortsätta sluta upp på matcherna, och ge vårt lag vårt absolut bästa stöd. Övriga delar bör vi lämna till de som tar beslut i frågorna, även om våra åsikter och tankar givetvis måste ventileras.

Kom igen Blåvitt! Vi stödjer er i med- och motgång! Knyt näven nu, och visa på torsdag i matchen mot Malmö att alla tvivlare har fel.

/Sirlando

23 kommentarer:

  1. You did it Sirlando!

    SvaraRadera
  2. Vi kanske skulle försöka locka över Murinho? Killen har ju ett ego som få, så säg till honom typ att "Det här är Blåvitt, Sveriges största fotbollsklubb. Det har gått knackigt för oss i år, och svensk fotboll i flera år. Nu kommer vi med en liten utmaning till dig. Klarar du av att gå fason på detta gäng och dominera både Sverige och Europa än en gång? Skulle du ta det här laget till sin 3:e europacupframgång så är du beviseligen en av världens bästa tränare genom tiderna. Vad säger du?"

    Då jävlar ska ni se att de hade blivit fart i benen på spelarna, när de känner sig säkrare på planen än på bänken hos José.

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. Vi måste vinna på torsdag. Får nästan ta och säga att det kan vara en avgörande match för denna säsong...

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet!

    Jag är säker på att säsongen redan är körd om vi skall diskutera SM-guld, vi har redan gett bort alldeles för många poäng som skall vara säkra OCH det finns framförallt inga tecken på ljusning, snarare tvärtom.

    Krossa Malmö och Jeff!

    SvaraRadera
  5. Jag tror att vi skulle må bra av en säsong i superettan. Vår nuvarande standard passar bäst där och det skulle vara nyttigt för oss att göra en nystart där.

    SvaraRadera
  6. Fan den här gillade jag
    Lite spekulera men ändå informativ
    Mer sånt uppskattas
    Kan bara hålla med och säga
    Keep up the good work!

    SvaraRadera
  7. Tränarna är inte heliga kor, inte spelarna heller. Men frågan är om klubben har stake och insikt nog att göra de förändringar som behövs?

    Tveksamt. Vi ska ju skynda långsamt, har vi lärt oss.

    SvaraRadera
  8. Bra skrivet Sirlando.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  9. En plats i solen2010-04-26 07:55

    Bra Sirlando, skriv gärna här igen.

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet! Vad det gäller Elmar (vår enda centrala kreativa spelare) så ligger väl han brevid Bengans fiskpinnar. Tyvärr.

    SvaraRadera
  11. Sparka inte tränarna... dock kanske man bör tänka i lite nyare offensiva banor...

    Blåvitt har en klar viktning på defensiva spelare. De tre mitten mittfältarna kan inte klandras för att vara tekniska och offensiva spelare. Gustav Svensson är i landslagsklass när det gäller defeniven. När det gäller den offensiva biten är förmodligen en division två spelare.... O han kommer så förbli tills han börjar våga försöka att spela bollen mer än i sidled och bakåt.... Vi som brukar klaga på sidledsDanne....

    Blåvitt anfaller bara via:
    1) Kanter
    2) Snabba långbollsomställningar
    3) Långa bollar mot anfallare och de tre defensiva musketörerna i mitten skall återvinna bollen på offensiv planhalva...

    Vore kul med en offensiv/kreativ mittfältare... (läs Elmar)

    SvaraRadera
  12. Jag har sagt det redan från början och jag tror att du har helt rätt, inställningen har ändrats. Jag saknar att se glöden i spelet, någon som verkligen VILL göra mål. Framförallt blir jag riktigt förbannad när jag ser att vissa spelare verkar "nöjda" när det står lika. Inget utom tre poäng är bra!

    SvaraRadera
  13. Sparka tränare är bara AIK som gör men däremot så får även våra tränare skärpa till sig lite och bevisa sitt fotbollskunnande genom att finna ett nytt sätt att spela på.

    SvaraRadera
  14. Sparka tränare är bara AIK som gör men däremot så får även våra tränare skärpa till sig lite och bevisa sitt fotbollskunnande genom att finna ett nytt sätt att spela på.

    SvaraRadera
  15. Årets trupp suger det är bara att inse fakta, det saknas mod och spelskicklighet i laget därför dessa pinsamma långa bollar på gamle Hysen med sina skadedrabbade ben.
    Köp snarast ett gäng nya gubbar och sälj Pärlan billigt till Qviding?

    SvaraRadera
  16. Skönt att jämföra Stereo med typ tidernas genom bästa tränare.

    SvaraRadera
  17. 11:38

    Tror iofs inte att det är meningen att jämföra Stereo med tidernas bäste tränare. Snarare hur olika ett ledarskap kan se ut. Ett aktivt ledarskap kontra ett passivt sådant.

    SvaraRadera
  18. Pat the Cat2010-04-26 18:31

    Sparka tränarna är bara skitsnack. Det blir inte bättre för det. Däremot så tror jag att tränarna måste våga instruera spelarna att försöka spela kreativ fotboll efter marken (likt tidigare år) även om planerna är dåliga. I år är det ju så tydligt om att spelarna har fått order om att "spela enkelt", dvs slå långt, för att komma rätt in i matchen, dvs riskminimera. Det klassiska "spela enkelt" funkade tidigare när vi hade Wernbloom och Walle men de spelartyperna har vi inte längre. Då måste man tänka om...

    SvaraRadera
  19. Rätt nivå på texten. Inget "Avgå alla!" eller "Nu ska jag fan klippa mitt kort!"

    Insiktsfullt och ärligt skrivet av Sirlando. Bra där!

    SvaraRadera
  20. Jag undrar om vårat försvarspel har påverkats av petning av Elmar? Dom isländska bröderna har nog inte tagit det hela med ro...

    SvaraRadera
  21. Bra skrivet! men vi ska inte, INTE sparka Olsson/rehn. De är de bästa för jobbet, kanske bör de tänka lite i nya banor men det kommer bara skapa mer turbulens om de åker.

    Det är ju inte tränarnas fel att spelarna går in med en usel inställning. Precis som du skriver var det en enorm glädje förra året och alla slet sekund för sekund!

    I år tycker jag det bara är en spelare som nått upp till samma nivå, glädje och kämparglöd... Nämligen Robin Söder. Han har kommit tillbaka som en frälsare nästintill. Den kärleken till att få kliva ut på en fotbollsplan och lira är det få som har!

    Jag tycker vi ska göra som malmö hockey för ett par år sedan om jag inte minns fel när de sparka hela laget. Vi ska naturligtvis inte sparka hela laget, men tycker vi ska spela med ungdomslaget eller delar av det i alla fall då de har hungern! och då skulle de "rutinerade" gubbarna i a-truppen(-ett antal) få sig en tankeställare att de måste höja sig!

    I medgång och SORG! Vi är satta på prov.. men vi kommer resa oss starkare än någonsin! En tröst med är att AIK ligger efter oss fortfarande:')

    SvaraRadera
  22. Nån är något måste stoppa hif innan det är för sent!

    SvaraRadera
  23. Det kanske inte är så dumt att lufta ett antal yngre spelare, eller varför inte spela med Sana, Elmar, Faltsetas, Turunen, Sandberg, Kalle m.fl från start?

    Annars väldigt bra skrivet och huvudet på spiken på många ställen!

    /Håkan

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.