2010/04/26

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Vårens stora gåta: har Jakob Johansson verkligen fått sitt genombrott, eller om det är så att han ser ut att vara riktigt bra på det mesta han gör för att han håller samma nivå som han haft tidigare men att resterande spelare gått och blivit riktigt jävla usla. Förhoppningsvis är det den förstnämnda anledningen, men jag börjar mer och mer luta åt att det ligger åt den senare också.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Jakob Johansson gör i alla fall en bra match. Han verkar ha hittat sin roll i laget där han inte behöver göra det han inte är speciellt bra på och istället kan koncentrera sig på det han är bra på. Han har lite växelspel med Söder och Bärkroth. Han spelar enkelt när det behövs. Han vågar lite mer än tidigare. Han fixar en straff.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Men då låter man Hjalmar Jonsson ta den straffen. Inget ont om Hjalmars vänsterfot vid fasta situationer, men vid frisparkar har skytten ingen större press på sig att han måste sätta frisparken, till skillnad från vid straffsparkar. Hjalmar Jonsson. Jag kan dra mig till minnes att han slagit två straffar i Blåvit tröja i tävlingssammanhang. En mot FCK i Royal League-finalen 2005, en mot Kalmar FF i cupfinalen 2008. Båda visserligen i mål, men ingen av dem speciellt säkert. Hjalle känns inte som killen som gör sig bäst under press. Den enda spelaren på plan i går som i mina ögon hade kunnat gå in för uppgiften till 100 procent, det var Kim Christensen. Där hade det inte varit någon tvekan. Ingen ängslighet. Ingen rädsla.

Om vi bortser från alla andra jävla saker som Rehn/Olsson behöver träna med laget så är det hög tid att börja träna på straffar. Vem vet, i höst kanske vi blir tvungna till straffläggning i kvalmatcherna till Allsvenskan... Vi har, teoretiskt sett, tappat sex poäng på att vi inte har någon given straffskytt. En ledning mot Häcken och en ledning mot Åtvidaberg hade vi med hyfsat stor chans inte fumlat bort. Det hade givit en tabellrad på 4 2 2 istället för 2 2 4. Det hade vait en topp fem-placering istället för en elfteplats. Visserligen med samma hackiga spel, men åtminstone med lite arbetsro.

Ta en hel träningsdag på Kamratgården. Hyr in en straffexpert. Träna straffar tills spelarna spyr och Christensen slitit ut sina träningsbyxor. Men att slå en straff handlar lika mycket om att palla för pressen som att få bollen i mål. Nu minns jag inte vilken tränare det var, men han sade i alla fall att metoden han använde sig av för att få in någon form av press i straffläggning under träning var att ge spelarna löneavdrag för varje missad straff. Låt spelarna få veta att de ska slå 100 straffar var idag. För varje missad straff får de ett löneavdrag på 1 % av lönen. Missar de alla straffar får de ingen lön i maj.

Orättvist mot de eventuellt "dåliga" straffskyttarna i laget? Tja, det kanske visar sig att Adam Johansson som inte gjort ett enda allsvenskt mål i sin karriär (men däremot satte en straff i RL-finalen) är en jävel på att sätta straffar under press. Det kanske visar sig att Gustav Svensson som inte är speciellt teknisk har samma bomberförmåga från straffpunkten som Ölme—det vill säga högt och hårt åt en kant, skit samma i finliret. Det kanske visar sig att Bärkroth är expert på att vänta ut målvakten.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Chansning eller ej, det är svårt att tro att Robin Söder inte spelade en fotbollsmatch på 10 månader innan Trelleborg borta. Vågar man hoppas på att Nicklas Carlsson får samma start och kanske lyckas få ordning på ett försvar som inte varit sig själv i vår? Vi har gjort tolv mål framåt, det är tredje mest i Allsvenskan. Vi har släppt in tio, det är sjätte sämst. Det håller inte.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Åtvidabergs FF, borta
5 poäng: Robin Söder
3 poäng: Jakob Johansson
2 poäng: Niklas Bärkroth
1 poäng: Nicklas Carlsson

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 8 omgångar
1. Jakob Johansson – 13 poäng
2. Tobias Hysén – 8 poäng
2. Stefan Selakovic – 8 poäng
4. Robin Söder – 7 poäng
5. Adam Johansson – 6 poäng
6. Erling – 5 poäng
7. Niklas Bärkroth – 4 poäng
7. Kim Christensen – 4 poäng
7. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
10. Pär Ericsson – 3 poäng
10. Sebastian Eriksson – 3 poäng
12. Nicklas Carlsson – 1 poäng
12. feldgrau – 1 poäng
12. Gustav Svensson – 1 poäng
12. Karl Svensson – 1 poäng
12. Joakim Wulff – 1 poäng

31 kommentarer:

  1. Det står IF Elfsborg hemma vid poängen. Skulle nog vart Åtvid borta.
    Cut and Paste ?

    SvaraRadera
  2. Hade du inte slutat ge femman
    Eller är det efter behag?

    I alla fall det DU hyllar nu
    Är för mig en petning, så olika kan man se på det!

    Bättre att fylla upp en kolumn med Hjalmar o straffar,*skrattar*

    SvaraRadera
  3. Bo/ Sorry, visst ska det stå ÅFF där ja. Jag använder naturligtvis tidigare femma som mall när jag skriver nästa (eftersom tidigare poäng står där), då blir det så ibland.

    Gbg Angel/ Nej, jag har inte slutat ge femman. Resten av din kommentar förstår jag överhuvudtaget inte. Hyllar? Petning? Kolumn med straffar och Hjalmar?

    SvaraRadera
  4. Niklas "Slår bollen för långt ifrån sig" Bärkroth, ska inte få någon poäng. Tycker det är mycket märkligt att han trots att han är snabbare än motståndaren alltid kommer efter och orsakar frispark.
    Missförstå mig inte nu. Bärkroth är mycket bra, och kan bli hur bra som helst. Men för att det ska hända måste han ha någon/några som kan guida honom. Tyvärr finns det inga sådana i Blåvitt i dagsläget.

    Som jag ser det så har för mycket ansvar lagts på Hysén. Det var nog jävligt dumt att hann vann priset som allsvenskans viktigaste spelare 2009.

    Blåvitt med Hysén pos 3-1
    Blåvitt utan Hysén pos 11-8

    SvaraRadera
  5. Inget ont om Jakob, men...
    När vi spelar så många långbollar som vi gör nu, så behövs det en typisk targetspelare som nr. 10. Typ Walle, Boom Boom eller Stiller. Jakob är inte den typen, han vinner inte speciellt många nickdueller. Alltså har vi svårt att få fast bollen på offensiv tredjedel.

    Inget ont om Carlsson, men..
    Han är Ragges fjärde (!) kollega denna säsong. På en position där det är som viktigast att man är samspelta. Det är inte konstigt att Ragge har sett ovanligt svajig ut i år. Och det är inte lätt för Carlsson heller, men han såg väldigt inblandad ut vid båda baklängesmålen. Hoppas Risp snart är tillbaka, jag tycker han har sett minst svajig ut av de fyra.

    Och Carlsson? Ja,han spelade ju target i somras (ersatte Boom Boom) innan han blev korsbandsskadad och han gjorde det bra. Han är erkänt duktig i luftrummet är kanske den i laget just nu som har störst chans att nita fast långbollarna där uppe.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att Kalle Svensson är den av mittbackarna som svajjat minst, inkluderat Ragnar. Är det bara jag som har den åsikten?

    SvaraRadera
  7. Helt rätt. tycker dock att femman skall se ut såhär

    5 Bärken
    3 Söder
    2 JJ

    SvaraRadera
  8. feldgrau: Christer, den trevliga åtvidsupportern vi träffade på stallet borde fått någon pinne. Även de tappra som jobbade i kioskerna som gav gratis korv till ledsna Blåvita efter slutsignalen.

    SvaraRadera
  9. En målvakt kan inte slå en straff mitt i matchen eftersom risken alltid finns att vi åker på en kontring.

    För övrigt är "ängslighet" inget ord. Tror det är "ängslan" du söker.

    SvaraRadera
  10. Anonym 26/4/10 09:21

    http://sok.saol.se/pages/P1117_M.jpg
    Kolla upp saker innan du leker duktig.

    SvaraRadera
  11. Tre raka missade straffar:
    Hysen
    Sigurdsson
    Jonsson

    Vem blir nästa straffläggare/sumpare?

    SvaraRadera
  12. Stefan Rehn2010-04-26 10:32

    Hur fick Nicklas en poäng? Bara som ett grattis att han är tillbaka? fattar inte hur han kan missa gubben vid 1-0. Sådana situationer som varit hans styrka, bort med bollar som kommer in i luftrummet. Nu trippar han ner på hälarna och gör inget för att vinna bollen. Uselt agerande!

    SvaraRadera
  13. Jag tycker det är jättekul att baraben räknar ner antalet minuter till guldet är säkrat. DET är STOR ironi.

    SvaraRadera
  14. Håller med om femman till 100%!

    Lite komiskt med alla som totalsågar Bärken och Jacob - iofs var väl inte konkurrensen benhård, men de var ju tillsammans med Söder de enda som kom ifrån den här matchen med någonting som i alla fall liknade hedern i behåll.
    Tycker faktiskt även att Sebs inställning är värd att nämnas - man ser i alla fall att han vill vinna, både boll och matchen, till skillnad från vissa andra...

    /Muddy

    SvaraRadera
  15. Håller med om femman till 100%!

    Lite komiskt att det finns folk som totalsågar Bärken och JJ - iofs var väl konkurrensen inte direkt benhård, men de var väl tillsammans med Söder de enda som kom ut från matchen med någonting som liknar i alla fall liknar hedern i behåll.
    Och då vill jag ta till protokollet att jag har varit väldigt skeptisk till JJ tidigare.
    Håller med om analysen att han numera fokuserar på det han är bra på...
    Tycker även att man bör nämna Sebs inställning - man ser att han vill vinna, både boll och match, vilket man tyvärr inte kan säga om vissa andra...

    /Muddy

    SvaraRadera
  16. 10:35: Ja, NÅN kommer ju ta SM-guld. Eller?

    SvaraRadera
  17. När Ragge kom 2007 var han grym hela året, det ryktades om 70 miljoner i värde. 2008 var han bra, men han saknade lite den snabbheten han hade 2007. 2009 började han bli osäker, han fick uppenbara svårigheter att kommunisera med kim, en sån sak som att hjalmar var den bästa mittbacken av de 2 under hösten säger mycket. I år är det bara att titta på feldgraus femma för att se hur bra ragge är i år. Är han kvar i blåvitt? Kan någon förklara för mig hur en 21 årig kille kan göra sin bästa säsong 2007, och bli sämre för varje år?

    SvaraRadera
  18. DU Feldgreu undrar vad jag menar

    Jag skrev det du hyllar , men ska bokstavera det för dig
    Du skriver att JJ var i alla fall bra
    Och tilldelar han 3 poäng
    Fick han dom för han ramlade eller

    Jag menade att för min del hade jag petat han för länge sen...

    Straffar ja du tillhör du gänget som påstår att en back inte lägger straffar, vet inte om jag ska skratta eller gråta

    Det gör dom visst
    SEN Bestämmer tränarna vem som lägger dessa
    Nytt för många kanske

    Nej ursäkta mig Feldgreu, du är ute i periferin i dina satta poäng och hyllningar
    Straffar är inte märkvärdigare än att alla och då menar jag alla dom största missar

    I dag lämnade Sthare aik och av eget beslut
    En eloge till honom..

    Våra då?

    SvaraRadera
  19. hat/ Sant, Krister borde kanske fått någon poäng. Och Stefan. Och italienskan.

    Anonym 09:21/ Å andra sidan hade Kim satt sina straffar och så hade vi sluppit kontringar. Jag tar hellre den risken än att konstant missa straffarna.

    Angående stavning och existensen av ord hänvisar jag till kommentaren under dig. Inte leka besserwisser när man inte kollat upp fakta.

    Gbg Angel/ Är du konstant full? Har du ens läst inlägget?

    Angående JJ, läs övriga kommentarer. Uppenbarligen är jag inte ensam om att tycka att JJ var en av de få som presterade lite.

    Angående straffar, var skriver jag att en back inte ska kunna lägga straffar? Jag har ju för fan Ölme som ett bra exempel på hur en straffskytt ska vara.

    Åfan, är det tränarna som bestämmer? Får jag inte ha en åsikt då? Varför har du då en åsikt om att JJ borde petas? Är det inte tränarna som bestämmer?

    Jag skrattar mest åt dina kommentarer för att de är så roliga.

    SvaraRadera
  20. Tur du är lättroad då Feld


    Du har glömt en del 5 or de sista här
    och ska jag kritisera kan jag säga att straffar är väl inte det som blåvitt har störst behov av nu
    Eller?
    3an suger ännu!!!!!

    Absolut alla har en åsikt, även jag
    Men det är du som skriver här och lägger poäng, lite skillnad...


    Notera att jag skrev om du tillhör dom som anser att en straff inte läggs av en back
    Bra att läsa allt om man ändå ska svara!!

    SvaraRadera
  21. Jag saknar fortfarande 5 an mot Trelleborg.Är det för att Tomas Olsson skulle haft den.Dina poäng denna gången är åt helvete .Din 3a skulle gått till Sella.Han som fick den skulle inte haft nåt.Ni som pratar om att backar inte ska lägga straffar vet inte vad ni pratar om.I min förening är det en mittback som lägger våra straffar.Det är tränarna som bestämmer.Jag tror inte Hjalmar tvingade sig att ta straffen. Heja Tomas o Hjalmar ni är bäst..

    SvaraRadera
  22. HUR FAN KAN jj LEDA FELDRAGUAS FEMMA ?

    SvaraRadera
  23. Om man undrar hur jj kan leda femman begriper man nada om fotboll.
    Har man verkligen sett blåvitts matcher om man tycker jj ska petas?
    I såna fall, börja med boule eller ngt annat.

    SvaraRadera
  24. Förstår inte att svenska landslaget och Blåvitt ska ha så svårt att slå straffar (för att nämna några). Bollen ska skjutas stenhårt mitt i mål, höjden är inte så viktigt men ju högre desto bättre såklart. Finns hur mycket statistik som helst på det. Vad fan är problemet liksom?

    Sen att JJ leder säger mer om Blåvitt än om JJ. Ni som hackar på Bärken, lägg ägg, han är inte sämre än någon annan. Första halvlek var han inte bra men i andra när han fick leka lite mer Söder kom han igång fint och var klart en av de bättre i Blåvitt.

    SvaraRadera
  25. Ja, det är definitivt dags för straffträning! Man får inte missa straffar! Det är gratischanser till mål vafan! Bara att dunka dit den! Dra dit Totti eller någon och lär dom lite!

    SvaraRadera
  26. Törs man fråga, utan att bli idiotförklarad, varför IF Elfsborgs andremålvakt har fått poäng i matchen mot Åtvidaberg? Freudiansk felskrivning, eller ett desperat rop på hjälp från ett lag i kris?

    Guliganen

    SvaraRadera
  27. Hoppas vi kan klara MFF nu. Ser hellre att HIF tar guldet.

    SvaraRadera
  28. Pat the Cat2010-04-26 22:00

    Nu är det 14 poäng upp till Helsingborg... Det gör så ont i själen...

    SvaraRadera
  29. Träna på straffar?Vem fan som helst kan väl dunka in en straff på träning, det är inte samma sak i match.

    SvaraRadera
  30. Guliganen: Det är den totala sammanställningen över säsongen du ser. Wulf fick en tapperhetspoäng för sin insats häromsistens. Hade hela Elfsborg gjort samma insats som honom hade ni aldrig tappat ledningen.

    SvaraRadera
  31. Så går det när man värvar gaisare. Förlorarmentaliteten smittar av sig

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.