2010/02/24

Onsdag i Ayia napa - Mindervärdeskomplex

CYPERN 2010. Mindervärdeskomplex och lillebrorskomplex är två fenomen som ett yngre syskon har pejl på i de flesta lägen. Antingen får storebror lite mer av något och skapar avund, eller så blir lillebror bortskämd och fokus för äldre syskons ilskna blickar. Det förhållandet finns även mellan fotbollssupportrar, där Öis och Gais är ”yngre bröder” till Blåvitt men där Göteborg samtidigt har den större kusinen Stockholm hängande över sig som en mörk skugga.

Här på Cypern får vi se flera andra mindervärdeskomplex under kvällarnas kikande på OS, eller OL som de säger på NRK. Vårt hotell har nämligen främst norska, tyska och ryska gäster, vilket innebär att tv-apparaterna får in en av varje dessa nationers tv-kanaler. Nu bryr jag mig inte tillräckligt om storslalom, skidskytte och andra obskyra grenar för att irriteras över hur Ryssland och Tyskland verkar gå fram som en slåttermaskin genom de olympiska spelen...men: norrmännen är tamejfan inte kloka.

I norska sändningar från ”De Olympiske Lekerne” finns det två saker som står i fokus:
1. Norrmännen bör ta medajl.
2. De bör komma före Sverige så vi kan håna grannlandet.

Som Ida konstaterade torrt så har självklart vi svenska idrottsfans en viss krass attityd, oftast med glimten i ögat, mot grannländer som Finland, Danmark och Norge. Men när de sitter på NRK – Norges SVT – och ägnar stora delar av kvällarna åt att konstatera hur Sverige har fuskat, hur Sverige har misslyckats, hur ”de svenska storfavoriterna inte ens gick till final”, från flera olika vinklar - blir i varje fall jag lite trött på deras eeeeeeviga tjat om storebror Sverige.

Jag antar att det finns ett visst mått av denna känsla i det att exempelvis Gais ständigt ser Blåvitt som sin stora fiende och ärkerival, när det egentligen inte finns någon logisk rivalitetsgrund mellan dessa två lag. Det är helt enkelt så att ”storebror”, till meriter i relationen Blåvitt – Gais, är en nagel i lillebrors öga. Då produceras en framtvingad rivalitet som ska skapa hat och en känsla av att missgynna den andre parten framgångar.

Men lika lite som jag sitter inför allsvenska omgångar och hoppas på att Gais ska förlora eller tappa poäng så ägnar jag mitt fokus på att det ska gå åt helvete för Norge i ett lopp där Sverige ställer upp. Men för norrmännen är det precis tvärt om, skidstjärnan Petter Northug i NRK efter att en viss blåblodig Stockholmare uttalat sympatier för grannarnas skidkung:
- Det är ju inte så många svenskar som imponeras av mig. Men har jag kungen deras på min sida så behöver jag inte sympatier från fler av dem.

Tänk då hur genomsnittslillebror resonerar hemma i Göteborg.
Där kan jag kan ge mig fan på att det är större med en blåvit förlust än grönsvart seger.

BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com

”Ligger man efter Kazachstan borde man skjutas.”
–Ida M Henriksson om skydskyttefiaskot.

BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com

I dag kommer BaraBen.com att bevaka bägge Blåvitts fotbollsträningar på Ayia Napa sportcenter därifrån det blir intervjuer, träningsrapport och möjligtvis även rörliga bilder från själva träningen – om intresse för det finns? Förutom det kommer vi även bjuda läsarna på ett besök på Ayia Napa FC:s hemmaarena och en hel del annat matnyttigt. Kom ihåg att ni när som helst kan påpeka vad ni vill se mer/mindre av till oss på cypern@baraben.com eller genom att kommentera under en av bloggtexterna.

BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com BaraBen.com

Vid sidan av Blåvitt-bevakningen kommer vi ta en första titt på Mjällby för att bedöma vilken nivå den allsvenska nykomlingen håller i förhållande till ryska Ural som de träningsmatchar mot vid 15:00. Därifrån kan ni förvänta er en ”Know your enemy”-rapport under de närmaste dagarna. Vi försöker portionera ut material så gott det går över dygnet, för att maximera utväxlingen av läsarupplevelse för er som följer bevakningen från Cypern här hos Blåvittbloggen.

Dock kommer vi även att lägga upp små teasers på ”Hemliga forumet” (http://forum.baraben.com) med info om vad som kommer på BaraBen.com, senare under samma dag. Så kika in där för lite tidigare känningar om vad som komma skall, varje dag vid lunchtid eller under eftermiddagen...

17 kommentarer:

  1. GÖTT! PRESTERA, PRESTERA! :)

    SvaraRadera
  2. ... och ta tillbaka Helena Jonssons bragdguld!

    SvaraRadera
  3. Rörliga bilder är alltid trevligt!
    Video-blogg av någon av spelarna vore sjukt trevligt,
    keep up the good work!

    SvaraRadera
  4. Skidor? Ska ni börja blogga om skidor nu? Kamma er!

    ;-)

    Men visst är det mycket lättare att vara storsint när man är storebror. Jag kan glädjas åt att Norge tar medalj, men inte när Stockholm får t.ex ett större evenemang. Så liten är min värld.

    SvaraRadera
  5. Rörliga bilder vore en dröm! Om ni levererar det så finns det inte mycket vi kan klaga på! :)

    SvaraRadera
  6. Det är mer troligt att mindervärdeskomplexet resulterar i att storebrors förlust är viktigare än det egna lagets vinst när storebrors supportrar ankommer till lillebrors stad med HATA-banderoller, kastar glasflaskor på spelarlegender, tvingar sig in utan biljett på arenan när de trycker upp 2000 grader heta bengaler i ansiktet på säkerhetsvakterna, attackerar lillebrorlagets spelare osv, osv.

    Rörliga bilder vore trevliga om de visar något intressant..

    SvaraRadera
  7. o de finns ingen som heter "bägge"! ^^

    SvaraRadera
  8. Så länge vi är storebror när det kommer till SM-guld och Europatitlar så skiter jag fullständigt i att vi bor i en mindre stad.

    Alltid kul att reta "storebror" för de är ruskigt medvetna om vår överlägsenhet där.

    SvaraRadera
  9. Å andra sidan hatar rektiga Göteborgare, Sveriges Rövhååål Stockholm

    SvaraRadera
  10. Vi håller på Göteborg! Göteborg!

    SvaraRadera
  11. På tal om att påverka vad som ni skall bevaka. Rörligt material från matcher och träningar är det ENDA som räknas.

    SvaraRadera
  12. Om folk undrar varför klipp dröjer är det för att Ayia Napas snabbaste lina ligger på under 1 mb upp och är dessutom inte speciellt stabil, så förutom att "ladda upp" text så tar det en halv evighet att få upp material av typen filmklipp - speciellt redigerade filmer som behöver mer plats och HD-filmat ska vi inte ens snacka om. Drygt 2 timmar för ett klipp på två minuter, vad sägs om den lilla utmaningen...

    SvaraRadera
  13. Ståndaktig2010-02-24 13:10

    Vad fan, är Frankie kär i Ida eller vad rör sig egentligen den här dyrkan om? Hennes uttryck om skidskytte är ju inte bara irrelevant utan heller inte det minsta kul. Höj ribban! ...Och Frankie - sänk din.

    SvaraRadera
  14. Jag vill se videoblogg, helst att Tobbe bloggar men någon annan spelare skulle också gå bra! Verkar som att ni inte kommer att ha något sådant?

    SvaraRadera
  15. 24/2/10 13:10

    Ja man börjar ju fundera varför Ida är med... Jag donerade aldrig några pengar tack vare att man inte fick reda på vilka man skickade ner... (Men nu vet man ju varför!)Och så här i efterhand är jag jävligt glad att jag inte donerade och ni som gjorde... Känn er BLÅSTA!

    SvaraRadera
  16. vi vill se mer spelarintervjuer & extramaterial om killarna!
    till exempel lund & seb var det länge sen man såg nåt om? likaså söder har man inte hört så mkt av det sista.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.