2010/01/29

Fotbolldirekt om Risp - i klass med Gunde om Haiti

MEDIEKRITIK. Fotbolldirekt har fått mycket - välförtjänt - kritik här på BaraBen genom åren. Vi har frågat oss varför de sysslar med frenetisk kampanj-"journalistik", varför de skriver saker som inte har någon som helst koppling till verkligheten på planeten jorden och rutit att de ska ta bort sina smutsiga agent-händer från Blåvitt.

I dag blev Fotbolldirekt sist ut på banan med "nyheten" om att Fredrik Risp har en ny klubbadress på gång. Då skriver den uppenbart okunnige reportern följande rader i slutet av sin text:
"IFK Göteborg uppges vara ett avskrivet kapitel, då många av lagets supportrar inte vill se honom i den blåvita tröjan igen."
Ok, nu undrar vi åter igen - vilken planet lever Fotbolldirekts varelser på? Flera Blåvitt-supportrar reagerar naturligtvis när de läser dessa rader och hör av sig via mejl till skribenten i fråga. På Alltid Blåvitts forum avslöjas ett svarsmejl från "journalisten" på Fotbolldirekt:


Följande kan i detta skede ha hänt:

PROPAGANDA
1. Reportern som skriver för en sida med tydliga agendor och dessutom drivs av IMG, det internationella konglomerat av ärkeskurkar som erbjöd både Malmö FF och IFK Göteborg guld och gröna skogar häromåret. Han har blivit tillsagd av någon inom sin organisation att skapa lite vågor på det numer rätt så stilla Risp-vattnet.

PROFESSIONALISM
2. Reportern är en fullständig amatör som inte har koll på fotbollsvärlden. Ingen kan väl ha missat den proteststorm som sattes igång bland IFK-fansen när Mild nobbade en värvning av Risp. Det vore ju rätt så dråpligt om ren okunskap låg bakom med tanke på att sajten kallar sig Fotbolldirekt och handlar enbart om fotboll. Därför ljuger han nu ihop en historia om att ha blivit mejlbombad för att täcka upp sin egna okunskap. En story som ingen riktigt kan motbevisa.

KÄLLKRITIK
3. Reportern saknar kritiskt tänkande och skolkade från lektionen om källkritik. Därför insåg han inte att det fåtal mejl (om han nu fick några) som trillade in faktiskt var en piss i Mississippi jämfört med de tusentals supportrar som högljutt - och uppmärksammat av de flesta medier - krävde att Risp skulle få återkomma till IFK Göteborg. 3 892 personer är med i Facebook-gruppen "Vi som vill ha hem Fredrik Risp till Blåvitt". En Facebook-grupp som blivit omskriven av Sportsday, Aftonbladet, Fotbollskanalen med flera. Att missa IFK-supportrarnas inställning till Risp-frågan vore en bedrift i klass med Gunde Svans miss av jordbävningen på Haiti.

Efter att reportern i fråga mötts av förmiddagens ilskna reaktioner hade de sista raderna i texten plötsligt bytts ut från "IFK Göteborg uppges vara ett avskrivet kapitel, då många av lagets supportrar inte vill se honom i den blåvita tröjan igen" till det mycket mer verklighetsförankrade:
"IFK Göteborg uppges vara ett avskrivet kapitel, då klubben har ett överflöd på försvarsspelare för tillfället."
Tragiskt nog tror jag att vi fick se en punkt två här. En reporter utan koll och som i stället för att skaffa sig lite koll, exempelvis genom en simpel Google-sökning, ljög ihop något som "lät bra". Så går det när multinationella företag försöker ge sken av att syssla med seriös journalistik, man idiotförklarar läsarna - som ser rakt igenom bluffen.

10 kommentarer:

  1. Mmmmmmm, medborgarmakt.

    SvaraRadera
  2. Väl rutet Frankie. Man satte kaffet i halsgropen i morse. Vad vore sorgligast egentligen av det du tog upp? Att han saknar kritiskt tänkande, är styrd eller vill jävlas?

    Komiskt också att han gärna ändrade sin artikel efter 2 sekunder.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  3. "han är inte välkommen tillbaka hit" som det står i det där mailsvaret är ju tvetydigt. Det är ju inte nödvändigtvis supportrarna som kände så.

    SvaraRadera
  4. Jag håller med dig i sak Frankie Absolut.

    Men du skriver "Så går det när multinationella företag försöker ge sken av att syssla med seriös journalistik, man idiotförklarar läsarna"

    Det är väl lika illa om ett ickemultinationellt företag eller annan hemsida gör samma sak eller?

    Om ni på Bara ben skulle ljuga medvetet så skulle jag ju faktiskt bli nästan ännu mer förbannad.

    Trevlig helg allesammans. Vi ses i kylan nästa lördag!

    SvaraRadera
  5. anonym 13:43/ Fast poängen var väl att en agentfirma försöker utge sig för att syssla med journalistik, när de egentligen har en agenda...

    SvaraRadera
  6. Det var väl en massa Solna-tattare som maila...eller?

    SvaraRadera
  7. Detta påminner en del om de lögner som Wallin & Co sprider till sina egna inom GAIS-leden.

    SvaraRadera
  8. Öhhh gais?? vad fan har det med detta att göra?

    SvaraRadera
  9. Dessutom kan reporten feltolkat de eventuella mailen.

    "Han är fan inte välkommen hit" kan ju vara en supporter röst som är besviken för att Risp inte kommer och som bara konstaterar faktum efter att Risp inte fick något kontrakt: att han fan inte är välkommen hit. ..betyder inte som sagt att hans åsikt är att inte supporten VILL ha hit Risp.

    /Mattias

    SvaraRadera
  10. Som att baraben har alla hästar hemma!?

    Ni är ju ett jävla skämt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.