2010/01/30

Allsvenskans 50 bästa - ett halvår senare

ALLSVENSKAN. För nästan exakt sex månader sedan så rankade vi på BaraBen.com "Allsvenskans 50 bästa spelare just nu". Kriterierna var enkla. Det skulle vara spelare som var igång och inte långtidsskadade, och spelare som redan vid den tidpunkten hade flyttat utomlands räknades alltså heller inte med. Samtliga BaraBens skribenter - exklusive Tobias Hysén - fick vara med och tycka till om listan, och så även ni läsare när vi publicerade den. Listan är tänkt att bli ett återkommande inslag varje sommar här på BaraBen.com.

Så vad har då hänt sedan dess, hur mycket har allsvenskan urvattnats på sina stjärnor? Vilka har blivit utlandsproffs, vilka är kvar? Vilka kom med på landslagets januariläger och vilka missade på grund av skador?

Här är uppföljningen av listan: Ett halvår senare.

Svart text = kvar i samma klubb
Röd text = slutat, bytt klubb inom landet eller blivit utlandsproffs
Blå text = uttagen till landslagets januariturné

1. Rasmus Elm - Gick till holländska ligan och AZ Alkmaar. Har precis som sin kollega i samma lag, Pontus Wernbloom, något svårt att på allvar slå sig in i startelvan i laget.

2. Tobias Hysén - Fortsatte regera under hösten och delade skytteligasegern med listans nästa plats. Hade varit given på landslagets januariturne om inte skada hade hindrat. Kvar i IFK Göteborg och det tackar vi för.

3. Wanderson - Än så länge kvar i gais men här kan det gå undan de sista dagarna på transferfönstret. Kan med stor sannolikhet ha ny klubbadress inom ett par dagar.

4. Ivan Obolo - Valde att flytta hem till sin gamla klubb i Argentina.

5. Anders Svensson - Kvar i Elfsborg och given ledargestalt och kapten på landslagets januariturné.

6. Gustav Svensson - Kvar på Avenyn, trots rykten om utlandsflytt. Hade varit given på landslagets turné om inte en planerad operation hade stoppat.

7. Emir Bajrami - Kvar i Ellos trots en del rykten även här om diverse. Pigg i sin efterlängtade landslagsdebut.

8. Henrik Larsson - Legendaren lade skorna på hyllan efter säsongen för att bli tränare hos rivalen Landskrona. Ett stort avbräck för Allsvenskan och ett enormt avbräck för Helsingborgs IF.

9. Kim Christensen - Kvar i IFK Göteborg med ett år kvar på kontraktet. Klubben vill förlänga, Kim avvaktar än så länge.

10. Rasmus Jönsson - Talangen är kvar i HeIF men frågan är hur han klarar sig utan Larsson. 2010 blir ett superintressant år att följa Rasmus Jönsson.

11. Stefan Selakovic - Trotjänaren är kvar i IFK Göteborg och har sett pigg ut på årets inledande träningar. 2009 var troligen hans bästa säsong i klubben, kan han toppa det 2010?

12. Amadou Jawo - Sommarens stora sena värvning när han bytte från Gefle till Ellos där han dock hade svårt att spela sig till en ordinare plats.

13. Sebastian Eriksson - Talangen blir kvar i Göteborg minst ett år till. Utvecklingskurvan pekar fortsatt uppåt och belönades därför med plats i landslaget. Fyller 21 på söndag.

14. Stefan Ishizaki - Kvar i Ellos och har dessutom förlängt sitt kontrakt. Med på landslagets turné men gjorde inget större intryck.

15. Ragnar Sigurdsson - Trots rykten i flera år är försvarsgiganten kvar i Göteborg. Blir en fortsatt viktig kugge i IFK Göteborg under våren.

16. Rasmus Bengtsson - Blev utlandsproffs i Herta Berlin efter en kontrakt/agenthärva under sommaren.

17. Dominic Chatto - Kvar i Häcken med två år kvar på kontraktet.

18. Emil Johansson - Hammarby åkte ur men den duktige vänsterbacken följde inte med utan gick istället till Molde. Med på landslagets turné.

19. Teddy Lucic - Gamlingen bestämde sig till slut för att köra ett år till. Är det förresten någon som vet om Lundby fått sina pengar än?

20. Magnus Bahne - Har lämnar Halmstad och pratat med Norrköping, där det dock inte verkade bli något kontrakt. Även AIK uppger ha tackat nej till målvaktens tjänster. Oklar status just nu.

21. Marcus Lantz - Slitvargen är kvar i HIF. Blir viktigare nu när Larsson lagt av av.

22. John Alvbåge - Örebros viktigaste spelare och givna förstemålvakt är kvar.

23. Michael Görlitz - I skrivande stund kvar i Halmstad men sägs vara på väg bort. Kan med stor sannolikhet ha ny klubbadress innan måndagen.

24. Labinot Harbuzi - Problembarnet blev utlandsproffs senare under sommaren när han gick till turkiska Gençlerbirliği SK.

25. Pär Hansson - HIFs målvaktslöfte är kvar i klubben.

26. Marcus Allbäck - Örgryte åkte ur, Allbäck lade skorna på hyllan för att bli "player manager" i landslaget.

27. Pär Ericsson - Ingen kan ha missat Ericssons övergång som blev känd på juldagen. Kan han ta nya kliv på listan i sin nya klubb eller blir konkurrensen för tuff?

28. Kim Olsen - Kvar i Örebro.

29. Christoffer Andersson - Kvar i Helsingborg.

30. Paulinho - Kvar i BK Häcken trots en del rykten om flytt.

31. Daniel Mendes - Kvar i Kalmar.

32. Pavel Zavadil - Kvar i Örgryte med ett år kvar på kontraktet, trots de rödblåas degradering.

33. Sidleds-Danne - Gamle Daniel Andersson är kvar i MFF och lär bli det ett tag till också.

34. Hans Berggren - Gjorde samtliga sina mål för Gefle under våren för att sedan tappa form främst på grund av skador. Fyller 37 i år.

35. James Keene - Åtta mål blev det tillslut och därmed hans bästa säsong i Elfsborg.

36. Mathias Ranegie - Blev något oväntat uttagen till landslagets januariturné där han även lyckades snubbla in en boll. Ännu högre förväntningar på sig i år.

37. Viktor Noring - Målvaktstalangen blev en an fyra målvakter som fick chansen under landslagets Oman- och Syrienturné.

38. Tobias Eriksson - Även Kalmars rivige mittfältare fick chansen i landslaget och gjorde faktiskt inte alls bort sig på den speltiden han fick.

39. Tomas Olsson - Den gamle håller än. Fortfarande viktig för IFK Göteborg med sin rutin och sitt spelsinne. Bra på att styra tempo i matcherna.

40. Guillermo Molins - Gjorde ett bra U21-EM och glimtade stundtals till under hösten. Duglig debut i landslaget.

41. Daniel Sjölund - Kvar i Djurgården.

42. Mattias Lindström - Ytterligare en gaisare som flydde klubben efter säsongen. Nu tillbaka i sin gamla klubb Helsingborg.

43. Jonatan Berg - Kvar i Gefle där han fortsätter hota med sina frisparkar.

44. Philip Haglund - Gjorde en kanonhöst som belönades med ett proffskontrakt i holländska Heerenveen.

45. Roni Porokara - Var extremt nära en övergång till Maccabi Haifa men det sprack i sista stund. Kanske inte så konstigt när han har rikspajasen Olivier Cabrera som agent. Är trots det fortfarande aktuell för flytt och kan mycket väl lämna nu innan fönstret stänger.

46. Joakim Runnemo - BPs energiske mittfältare fick trots se sig frånsprungen av Haglund förra hösten. Kanske är det Runnemos tur att slå igenom 2010?

47. Jonas Henriksson - Spelade samtliga matcher och svarade för 17 poäng totalt under säsongen. Inte så pjåkigt ändå för Henriksson.

48. Michael Almebäck - Örebros tuffe back belönades för en bra säsong med en plats i Hamréns nordiska landslag.

49. Erik Sundin - Helsingborgs yrväder är kvar i klubben.

50. Bengt Andersson - Fick inte förnyat kontrakt Öis men säger sig trots det forsätta satsa på fotbollen, 43 år ung.

17 kommentarer:

  1. dålig nyhetsdag - publicera samma skit som för ett halvår sedan?

    SvaraRadera
  2. 08:05

    Nu är det ju inte samma utan en liten uppföljning på hur det gick. Tanken var väl att belysa hur många profiler som försvinner från allsvenskan varje år, och det tycker åtminstone jag är intressant att reflektera över. Gillar du inte "skiten" så finns det inget lästvång.

    SvaraRadera
  3. Daniel Sjölund, Bengt Andersson och Jonatan Berg på en lista över Allsvenskans bästa spelare sommaren 2009?!
    Bortsett från Obolo inte en enda spelare från det lag som vann Allsvenskan?

    Bättre bevis för vad du kan om fotboll har man väl sällan fått...

    SvaraRadera
  4. Rasmus Jönsson före Stefan "Assistkungen" Selakovic?

    Inte ens i somras

    SvaraRadera
  5. Håller med Anonym 09:40, hur missades Hooiveld, Ortiz, någon mer i A*K? Lite pinsamt att missa segern mot ett lag med bara Obolo med på listan...men snart tar vi det!

    SvaraRadera
  6. Visst, några gnagare till kanske skulle varit med. Men aik gjorde ju framförallt en start höst, när man knappt förlorade en match. Men så är det ju en blåvit-blogg också

    SvaraRadera
  7. Anonym 09.40

    "Samtliga Barabens skribenter - exklusive Tobias Hysén - fick vara med och tycka till om listan"

    Ouch, pinsamt att inte kunna läsa och förstå ... om du fortfarande inte förstår så är de inte Erlings egen lista.

    SvaraRadera
  8. Nog troligt att alla baraben:are tyckt till om detta.

    SvaraRadera
  9. vart var Pontus Wernbloom ifall Elm var med??

    SvaraRadera
  10. Var är Alvaro Santos?

    SvaraRadera
  11. Wernbloom hade redan gått då, det hade inte Elm.

    SvaraRadera
  12. Var är Daniel Larsson?

    SvaraRadera
  13. Värt att notera: Antalet spelare som lämnat övriga topplag kontra situationen i Blåvitt...

    SvaraRadera
  14. HAHAHAHA! SAMTLIGA i AIK hade tagit en plats i startelvan i ifk sill.

    SvaraRadera
  15. Vi får utgå från att senaste anonym inte heller skulle önska sig någon av Blåvitts många - och dyra! - landslagsspelare. När man har dubbelhakan i backlinjen behöver man väl egentligen inte ens ett mittfält!

    2nedflyttish10

    SvaraRadera
  16. Ha ha ha det är roligt och så blir kort kort förbannad på rankingar. Kanske är jag lite för BLÅ Gefle IF men att Andreas Dahlén inte är rankad högre än Emil Johansson är horribelt! Än värre dahlén är inte med på listan det är..... ha ha ha ha

    SvaraRadera
  17. John Chibuike... lägg det namnet på minnet han skulle varit på topp 30 helt klart!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.