2009/11/23

Hockeyvåldet värre än huliganvåldet?

IDROTTSVÅLD. Den senaste tiden har BaraBen:s chatbox fyllts av en återkommande debatt kring om fotbollsvåld är något som ska få diskuteras här på Blåvittbloggen eller ej. BaraBen.com har tidigare tagit officiellt avstånd från fotbollsvåld - men det innebär inte per automatik att vi ska, kan eller bör dölja ämnet. Det finns där, vare sig vi vill eller inte.

På flera plan.

Utan att leda in debatten på en pajkastning visar vi därför två filmer i dag. Den första är från fotbollens värld, från Ryssland. Den andra är från ishockeyns värld, från USA. Varför är debatten så vitt skild i moralisk panik mellan dessa fenomen? På en "arena" slåss organiserade huliganer långt från idrotten som de förknippas med, på den andra arenan slåss idrottsutövarna - vilt påhejade av sportkommentatorer - framför fullsatta läktare.

Video ett tillhör kategorin av "idrottsrelaterat våld" som i princip alltid fördöms med skapraste ordalag:

(Obs: Endast läsare med Youtube-användare kan se klippet.)

Video två tillhör kategorin av idrottsrelaterat våld som anses vara "fullt acceptabelt", i varje fall tillräckligt rumsrent för att inte väcka vilda fördömanden:


Nu förstår vi självfallet att det inte går att jämföra organiserat fotbollsvåld direkt med det organiserade ishockeyvåldet, det är två rätt så olikartade fenomen. Men det faktum att i princip varje tv-sänd NHL-match innehåller en eller ett par regelrätta knytnävsslagsmål väcker extremt sällan den samlade journalistkårens vrede. Fotbollshuliganismen ägnas samtidigt spaltmeter, när den väl syns (i jämförelse med hockeyvåldet - sällan) på arenorna.

Debatten kring varför dessa två våldskulturer behandlas så extremt olika är intressant och knappast någon enkel nöt att knäcka. Vi vill som alltid uppmana till debatt, men även höja ett varnande finger för att debattörerna inte ska spåra ur i regelrätt pajkastning mot meningsmotståndare.

Vilket våld är egentligen värst? Det som sker mellan likasinnade - långt bort från arenorna, eller det som sker mellan barn och ungdomars idoler - på arenorna och tv-skärmar världen runt? Kan en jämförelse mellan dessa två våldskulturer ens vara relevant - och om inte, varför?

47 kommentarer:

  1. "Vilket våld är egentligen värst? Det som sker mellan likasinnade - långt bort från arenorna, eller det som sker mellan barn och ungdomars idoler - på arenorna och tv-skärmar världen runt? Kan en jämförelse mellan dessa två våldskulturer ens vara relevant - och om inte, varför?"

    Fyfan vad grymt skrivet! Man har ju alltid vetat om att det varit såhär i hockeyn och på det andra viset i fotboll. Men när man framställer det på det här viset blir jag nästan chockad över hur mycket värre det är i Hockeyn. Tänk om Tobias Hysen och Martin Mutumba börjar veva igång på plan? Sjukt egentligen..

    SvaraRadera
  2. Jag kan tycka att båda de här delarna är ok. Våld som sker mellan två parter som båda är med på det, oavsett om det gäller organiserade supporterslagsmål, hockeyfighter, eller boxning har jag inte så mycket emot. Så länge det är en del av "spelet" och inte direkt drabbar utomstående så är jag ganska likgiltig inför det.
    När våldet däremot tar sig utanför ringen, när huliganer tar sig upp bland barnfamiljer på sittplats och börjar veva, det är då vi har de riktiga problemen. Och det är då vi ska fördöma och såga som fan! Men, dock, en intressant vinkling.

    SvaraRadera
  3. INGEN ÄTER PYTT I GÖTEBORG

    SvaraRadera
  4. Detta bevisar 3 saker. Fotbollsfans förefaller vara svagbegåvade. Fotbollsfans tycker det är ok att bryta mot Svea Rikes Lag. Fotbollsfans kommer att fortsätta slåss.

    SvaraRadera
  5. Snacket om att våld är OK om bägge parter är överens håller inte.
    Då det är svårt att påvisa hur frivilligt någon är med i ett slagsmål ser jag ingen anledning att acceptera våld överhuvudtaget. Säg att en femtonårig kille dras med av kompisarna I ett slagsmål som slutar med att han blir invalid för resten av livet. Tycker ni att det är ok ? Han får skylla sig själv typ ?

    Hockeyvåldet är sjukt och jag tycker dom som blir påhoppade I en match borde stämma skiten ur motspelarna.

    SvaraRadera
  6. Hockeyspelarna är säkert bättre försäkrade än huliganerna och drabbar därmed samhället mindre, jag tänker alltså på ambulanser som får rycka ut. Hockeyspelarna slåss bara mot varandra, när huliganerna drar igång vet man aldrig var det slutar, även oskyldiga blir ofta drabbade. Hur många blir rädda när två hockeyspelare drabbar samman på Scandinavium? O personer. Hur många blir rädda när huliganerna börjar slåss utanför eller på arenan? Väldigt många.

    SvaraRadera
  7. Hockeyspelarna är säkert bättre försäkrade än huliganerna och drabbar därmed samhället mindre, jag tänker alltså på ambulanser som får rycka ut. Hockeyspelarna slåss bara mot varandra, när huliganerna drar igång vet man aldrig var det slutar, även oskyldiga blir ofta drabbade. Hur många blir rädda när två hockeyspelare drabbar samman på Scandinavium? O personer. Hur många blir rädda när huliganerna börjar slåss utanför eller på arenan? Väldigt många.

    SvaraRadera
  8. Fotbollsvåldet stör inte mig så länge det håller till på bakgator och i grusgropar.

    Hockeyvåldet stör mig när det kommer rätt i fejset när man vill se fotbollsinslag på sporten.

    SvaraRadera
  9. DETTA HAR JAG TÄNK SÅ MÅNGA GÅNGER!!!

    Inter - Valencia, där några av världens största fotbollsstjärnor slåss för fullt är ju i grund och botten exakt det som huliganerna gör, Bortsett från att detta följdes av en miljonpublik världen över.

    Mycket bra artikel? Personligen tycker jag våldet på plan är betydligt värre än våldet utanför. Om huliganerna vill slås på en åker, låt dem göra det!

    SvaraRadera
  10. Mycket bra artikeln! ska det vara.

    SvaraRadera
  11. Väldigt intressant inlägg här på BB.

    Problematiken som jag ser det har redan nämnts dvs att "hockey våldet" inte påverkar oskyldiga rent fysiskt. Samtidigt försvinner ju inte problemet att det påverkar publiken psykiskt.

    Fotbollsvåld (som nu i skara senast) 2grupperingar som vill slåss på samma villkor med diverse kodex om vad som e OK och inte - FINE!

    Samtidigt kan man aldrig garantera att oskyldiga inte kommer emellan då "C- grupperingar" drabbar samman(läs Queens nu senast) och därför faller detta argument.

    Jag tror att vi människor är av den övertygelsen att så länge det inte drabbar oss själva fysiskt(hockeyvåld) så kommer detta accepteras i högre grad?

    Kommer bli spännande att följa denna diskussion.

    SvaraRadera
  12. Inget av det är väl speciellt bra och man kan inte använda hockeyvåldet till att skydda fotbollsvåldet...det är ganska idiotiskt. Risken för mig att som åskådare och privatperson bli indragen i ett hockeyslagsmål låter ganska långsökt...men att jag ska bli träffad av en sten eller bli påhoppad för att jag har fel halsduk låter mer överhängande troligt.

    SvaraRadera
  13. Om man i hockey pucklar på varandra kan man få en blåtira, oftast händer inget. I fotboll kan en person bli tacklad med dobbarna i knävecken och skadad för livet. Men ni fotbollsidioter tycker fortfarande det är värre om man slåss i hockey, trots att det aldrig leder till skador. Enligt er borde man väl förbjuda boxning? Nu förstår jag varför man aldrig kommer att sluta slåss bland fotbollsfans.

    SvaraRadera
  14. Det här var nog fan det dummaste jag läst på baraben på länge. Att jämföra fotbollsvåldet med ishockey är som att jämföra krogslagsmål med UFC.Pinsamt!

    SvaraRadera
  15. FB krossade dom fega Bajsmännen från Götet i Skövde. Dom om fick springa hela vägen tebaks till Götet. Gnaget tog därmed en trippel i år mot dom livrädda ynkryggarna från feskehålan!!


    Gnaget är guld!!

    SvaraRadera
  16. Men yo! Hockeyns slagsmål är inkorporerat i sporten och därför mer eller mindre ofarligt. Det är en absurd och direkt morbid jämförelse. Tror nästan att fler tillåtna känsloyttringar hos fotbollsutövarna hade lugnat ner publiken, men där finns inga säkra tendenser. Men rör inte min hockey. Ni förlöjligar er bara.

    SvaraRadera
  17. Slagsmål är INTE inkorporerat i hockey. Det är förbjudet och ett regelbrott. Föreslår att misshandeln i hockey alltid polisanmäls och att våldsverkarna hamnar bakom lås och bom, där dom uppenbarligen hör hemma och inte på en sportarena!

    Puckey för idioter!

    SvaraRadera
  18. En oerhört bra artikel! Sveriges media är alldeles för oinsatt.

    SvaraRadera
  19. Förbjud all kamp sport också tänk om Hysén vill få Bojan att tapa ut sig med ett armlås!!!!! Fotbollsvåldet är ju inte under de "kontrollerade" formerna som i kamp sporte ex hockey... Men jämför gärna äpplen och päron... Puss

    SvaraRadera
  20. Måste alla som älskar puckey ha sån jävla låg IQ? Hockey är ingen "kampsport", det är ett spel, precis som fotboll, och där är våld INTE tillåtet, inte heller i basket, handboll, innebandy osv osv! Media och alla taskiga journalister är inte trovärdiga om dom inte i första hand angriper våldet inom hockeyn

    SvaraRadera
  21. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article6172115.ab

    SvaraRadera
  22. På vilket sätt är ett slagsmål som detta en del av hockeyn och på något sätt bidrar till laget? Det är helt absurt att sådant får ske framför barnfamiljer på hockeyrinkar. Spärra in dom bara.

    UFC är en helt annan sak då det är en sport där syftet är att puckla på den andre. Hockey handlar om att vinna matcher genom att göra mål och inget annat.

    SvaraRadera
  23. Herregud vilken korkad artikel. Våld är inte OK. Våld mellan supportergrupper är inte OK, Inte på arenan, inte i en grusgrop. Är man så djävla korkad att man tycker det är OK så bevisar man att man inte respekterar landets lagar och regler och då bör man straffas. Det sker när man bryter mot reglerna i Hockey, så låt det ske med puckade fotbollsslagskämpar också. Utvisning i form av arenaförbud för alla idioter som slåss i fotbollens namn. Vi vill inte ha er på arenan.

    SvaraRadera
  24. Våld är skit oavsett vad. För mig spelar det ingen roll om det gör det på eller utanför plan det är lika illa.

    SvaraRadera
  25. anonym 18:19/ Herregud vilken korkad kommentar. Det står ingenstans att det är ok med våld, ett förslag:

    LÄS BLOGGEN INNAN DU KOMMENTERAR DITT HÖVVE.

    SvaraRadera
  26. Nu jämför vi äpplen och päron. Tror att ni som anser att fight inte är en del av spelet i hockey har snöat in er på den i mening alltför snälla Elitserien. I NHL ingår det ofta att ta en fight för att exvis ändra en matchbild. Fighting ingår i regelboken (förvisso som ett straff, men ändå), tom EA Sports har inkluderat fighting i deras NHL-spel, just för att det är en del av spelet.

    Men att jämföra det med fotbollshuliganismen? Herregud. Senast efter cupfinalen på Råsunda var jag påväg att få en sten i huvudet för att jag råkade vara på samma buss som några firmankillar som några andra firmakillar ville hämnas på. Tror ni någonsin det kan ske i eller i samband med hockey?!

    SvaraRadera
  27. Det är väl en jäkla skillnad.
    Därför att det "organiserade" fotbollsvåldet är så jävla dåligt organiserat så att det även drabbar alla oss andra som vill kunna gå på fotboll och ta med oss barn. Man måste tänka två gånger innan man går på fotboll eller ens går ut på stan när det är match.

    Att hockeygrabbar pucklar på varandra är en del av showen. Jag är inte rädd för att de plötsligt skall hoppa över rinken och börja veva urskiljningslöst mot publiken.


    Men om ni dårar vill puckla på varandra i fotbollens namn så gör gärna det jävligt långt bort från vanliga supportrar.

    SvaraRadera
  28. Herregud.

    Det här känns ju som något man läser på krönika-sidan i Göteborgsposten. Skriv inte artiklar om saker ni inte förstår er på.

    SvaraRadera
  29. polisanmäl dom jävla hockeysluskarna som slåss i rinken!

    SvaraRadera
  30. Folks okunskap är slående.

    Jag skulle vilja påstå att oskyldiga hamnar i bråk på läktaren i lika stor utsträckning på puckeyn som på fotbollen. De puckeylagen som inte är från Göteborg har ju många problem med våldssupportrar. Framför allt då Linköping, vars Kat C vid ett antal tillfällen vevat mot Fotbollsvåldsverkare, utan att ha någon speciell koppling alls till dem. Ett väldigt tydligt exempel om att det för många inte har något som helst med sporten att göra. Det har ju vart stora läktarbråk i matcherna "Linköping-Djurgården" och för något år sedan slängde ju en Linköpingsledare ur sig att de borde förbjuda stockholmare på hockeyn.

    Ovanstående är bara ren obestridlig fakta.

    Nedanstående är min personliga åsikt.

    Jag förstår inte hur vissa har tänkt att man ska göra sig av med problemet. Någon sa

    "Snacket om att våld är OK om bägge parter är överens håller inte.
    Då det är svårt att påvisa hur frivilligt någon är med i ett slagsmål ser jag ingen anledning att acceptera våld överhuvudtaget. Säg att en femtonårig kille dras med av kompisarna I ett slagsmål som slutar med att han blir invalid för resten av livet. Tycker ni att det är ok ? Han får skylla sig själv typ ?"

    Förstår inte hur denna personen tänkt att man ska stoppa våldet, om det ens är ett mål. Säg att man sätter höga straff på det, då kommer den personen som annars hade blivit invalid bli högt bestraffad för att hans kompisar drog med honom. Eller blir det enklare att säga nej då?

    Nej, min personliga åsikt är att då många skiter fullständigt i idrotten så bör man försöka separera dem mer och mer. Lätta reglerna för folk som slåss långt borta och förhoppningsvis försvinner mer och mer våld från området runt arenan.

    Tidningarna bör även skriva mindre om våldet, deras skriverier skadar sporten men hetsar bara våldsverkarna ännu mer.

    För övrigt ser jag ingen större skillnad på puckeyvåldet, fotbollsvåldet och krogvåldet.

    Jag menar, vem här har inte hamnat i slagsmål en lördagkväll? Någon idiot går in i dig och vill att du ska be om ursäkt trotts att han gick in i dig? Eller han kanske bara pucklar på direkt?

    SvaraRadera
  31. Alla som slåss är idioter. Inga undantag. Framåt blåvitt!

    SvaraRadera
  32. Jag skiter i vad det är för våld, jag tycker det är gött o sitta o runka till det vad det än är. Gött att ni postar litet goa våldsvideos, mer sånt!

    SvaraRadera
  33. I mina ögon kan inte det här jämföras. Du ser inga som kastar bengaler mot varanda och sprarkar på en liggande person i hockey. Liksom du inte ser tre domare som övervakar och bryter fighten när den ena personen inte försvarar sig..
    En fight är ju en del av spelet i NHL sen behöver man inte tycka om det. Men ser man på hockey så vet man om att bråk kan förekomma.

    SvaraRadera
  34. Om slagsmål och misshandel tillåts i puckey så ska det givetvis tillåtas i fotboll och alla andra sporter. Varför skulle puckey ha ensamrätt på denna "underhållning"? Varför bara i puckey, varför inte i alla andra lagidrotter?

    SvaraRadera
  35. Svårt att se varför en debatt i sammanhanget skulle vara nödvändig? - Allt annat än att fördöma allt slags våld är oseriös, dessutom imbecillt.

    Skulle gärna se att Baramen på ett mycket tydligare sätt fördömde våldet.

    SvaraRadera
  36. Anonym 01:40/ förklara gärna hur "baramen" (hatar du kvinnor?) ska fördöma våld tydligare än att huvudbloggaren frankie i ett öppet brev fördömde allt fotbollsvåld som vansinne?

    SvaraRadera
  37. 1:40. Till att börja med göra samma uttalanden i detta inlägg. Formuleringen på debatten borde även vara inriktad av hur man blir av med våldet snarare än att jämföra äpplen med päron.

    Förstår du nu?

    SvaraRadera
  38. Aha baramen var en ren feltryckning. Baraben ska det givetvis vara... sorry!

    SvaraRadera
  39. Videovixen allvarligt talat, gör oss alla en tjänst och sluta skriv här på Baraben. Du sänker nivån och man blir bara arg av att läsa dina artiklar. Hur i helvete kan du jämföra ett regelrätt huliganslagsmål där man använder alla former av tillhyggen med en fajt i en hockeymatch där båda spelarna har skydd och där dessutom domaren ingriper om det skulle gå överstyr?

    Hur jävla dum är du egentligen?

    SvaraRadera
  40. A1:45 Att i sammanhanget fördöma och sätta töntstämpel på "wisemen" vore inte heller fel!

    SvaraRadera
  41. Måste vi verkligen bestämma oss för vilket våld som är värst?

    SvaraRadera
  42. New Cult King2009-11-24 09:46

    Jätteviktig fråga. Verkligen. Känns litet flashback-wannabe typ. "Vi är ett fritt forum, så vi kan diskutera vad som helst". Jaha? Poängen med debatten är?
    För mig känns det som att de enda som vill ha den här typen av debatt är sådana som i slutändan vill ha en större acceptans för fotbollsrelaterat våld (eller försöka smutskasta hockeyn lika mkt som vår kära fotboll blir smutskastad).
    Visst, det är ett jävla hyckleri i sporten hockey. Men so what? Jag bryr mig inte mer om hockey än ngt annat i det dagliga nyhetsflödet. Fotboll är min passion.
    Hockeyspelare är f.ö. våldsbenägna idioter, och publiken är dumma bönder som inte förstår sig på så mkt annat än våld. Om vi ska generalisera litet =)

    SvaraRadera
  43. Chriswaddle2009-11-24 11:29

    Detta var det mest korkade jag läst här. Va fan är det med er som tar smygställning FÖR våldet. Är det bara skitungar här eller.

    Att ens jämföra ett hockeyslagsmål mellan två spelare och våldet som pågår runt fotbollen är fullständigt talanglöst.

    "-Folk som vill slåss ska få slåss". Så jävla pantade. Tänk några steg längre tack. Gärna förbi dagisnivån.

    Skäms över att läsa dessa inlägg på en sida om blåvitt. Jag är så jävla trörr på alla er som i smyg stödjer huliganer/firmor, kalla dem vad ni vill.

    "-Visst är det fel att folk slåss, MEN..." Har man vid ett flertal tillfällen hört anställda i AIK säga. Då är det illa.

    Snart måste fotbollssverige på allvar säga NEJ till det ligistpack som förstör fotbollen!

    ....och ni jämför det med Hockey...hahaha...man kan inget annat än att skratta...

    SvaraRadera
  44. Synd bara att det inte sker långt utanför arenan utan vid biljettkassorna, tågstationer, etc. Sluta försvara

    SvaraRadera
  45. Vad FAN har den som kallar sig Video-Vixen och hans kompisars youtube-favoriter, med Glenn Hyséns ben och Blåvitt att göra?

    SvaraRadera
  46. Håller med chriswaddle till 100%.
    Den sämsta artikeln i barabens historia!.

    SvaraRadera
  47. Krossa hockeyn! En jävla våldssport!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.