2009/10/22

Varför bedriver Fotbolldirekt kampanjjournalistik?

MEDIEKRITIK. I går publicerade Fotbolldirekt en artikel med rubriken "Blåvitt vägrar flytta AIK-match till Nya Ullevi", en löst baserad rewrite av artikeln "IFK Göteborg flyttar inte inför AIK-matchen" i Göteborgs-Posten. Poängen med artikeln verkar vara att starta en opinion för att flytta guldmatchen från Gamla Ullevi till Nya Ullevi.

I dag granskar BaraBen detaljerna i Fotbollsdirekts artikel.

Göteborgs-Posten skriver i början av sin artikel att:
"Gamla Ullevi är sedan länge utsålt och bland annat därför har synpunkter förts fram om att matchen borde flyttas till Ullevi."
Men vilka som framfört dessa krav, mer än ett fåtal AIK:are på diverse internetforum, framgår inte. Fotbolldirekt spinner vidare på samma linje och byter ut G-P:s "synpunkter" till "krav" med formuleringen:
"Kraven på att IFK Göteborg ska flytta AIK-matchen i slutomgången från nya arenan till den gamla ökar."
Åter igen framgår det inte vilka som ställer dessa "krav", var de i så fall förs fram och varför de helt plötsligt hårdvinklas som krav som dessutom "ökar". Eftersom Kent Olsson, IFK Göteborgs ordförande, i sin första kommentar till Göteborgs-Posten klarlägger att "Frågan finns inte ens på agendan" så har denna "växande kravstorm" i varje fall inte nått Kamratgården.

Möjligtvis är det så att fotbollsfans från Göteborg och Stockholm hör av sig till Fotbolldirekt när de har "krav" att ställa angående biljetter och arenor? Det känns ju logiskt att de ringer och mejlar till dem snarare än till de klubbar som faktiskt är inblandade i den match det gäller...

Göteborgs-Posten konstaterar i slutet av sin text att: "Blåvitts ordförande verkar ha ett hundraprocentigt stöd från såväl spelare som supportrar". En slutsats som Fotbolldirekts reporter inte riktigt delar och formulerar i stället så här:
"Flera synpunkter har den senaste tiden framförts till IFK Göteborg om att flytta matchen för att fördubbla publikkapaciteten."
Bortsett från att Göteborgs-Postens Ulf Niklasson har ställt dessa frågor till Kent Olsson är det en gåta varifrån dessa växande krav skulle ha riktats till IFK Göteborg. Naturligtvis kan en och annan som inte lyckades få biljett till den utsålda matchen ha hört av sig till Blåvitt, allt annat vore märkligt. Men en växande opinion? Det framgår i varje fall inga sådana fakta i Göteborgs-Postens text och inte Fotbolldirekts hårdvinklade omskrivning av den heller. Men en närmare granskning av slutet på text två visar att Fotbolldirekt, i det här fallet genom skribenten Ola Gustavsson - har en tydlig agenda. Han vill att matchen skall flyttas till Ullevi.

Här börjar de rent befängda argumenten hagla. Enligt skribenten ska "den gamla storarenan" ha större "säkerhetsmarginaler" än Gamla Ullevi. Med dessa marginaler måste skribenten rimligtvis mena löparbanorna som finns på Ullevi.

Trots massivt ökad vaktstyrka vid landskamper och Champions League-matcher har flertalet incidenter ägt rum på Ullevi genom åren. PKK-aktivister har sprungit in på planen under Champions League-match för att genomföra en protestaktion mot Turkiet, unga fans har sprungit in på planen för att komma nära Ronaldinho och company när Brasilien gästade och läktarslagsmål har förekommit mellan både hemmasupportrar och vakter som mellan borta- och hemmasupportrar. För att nämna ett par av dussintals säkerhetsfiaskon på Ullevi. På arrangemang där grundkraven för säkerhet är mycket högre än de som ställs på matcherna i Allsvenskan.

Skribenten borde se på Stockholms Stadion där löparbanorna så sent som för ett par månader sedan misslyckades med att hindra ett par Djurgårdssupportrar från att ta sig in på planen. Vi som dessutom har IFK Göteborgs guld från 2007 i färskt minne såg hur flera tusen supportrar genomförde en jättelik pitch invasion efter slutsignalen. Vid en match på Ullevi skulle AIK och IFK-fansen vara utspridda på fler läktarsektioner på en större yta än på Gamla Ullevi. Hur kan då säkerhetsskäl anges som orsak till att vilja spela matchen där? En eventuell (och på Ullevi trolig) pitch invasion av AIK-fans på friidrottsarenan skulle lämna dem omringade av 10 000-tals uppretade blåvita.

Det är vad jag kallar en handgranat med en trasig säkerhetspin.

Med alla dessa minnen på näthinnan frågar jag mig hur skribenten kan framställa Göteborgs-Postens intervju med Kent Olsson som ett samtal där säkerhetsargument inte biter på Blåvitts ordförande.

Som grädde på moset kör Fotbolldirekt ovanstående omröstning på sin hemsida, som de dessutom marknadsför med en textpuff längst upp på sidan. "Vilken arena ska Blåvitt välja...", precis som om det fanns ett alternativ eller en tveksamhet i frågan.

Detta när Kent Olsson i både Göteborgs-Postens artikel och Fotbolldirekts skarpa omskrivning av den direkt säger, utan tveksamheter: "Frågan finns inte ens på agendan". Då känns det ju väldigt välgrundat i verkligheten med en omröstning i frågan.

Ni som inte läst BaraBen tillräckligt länge bör även få reda på att Fotbolldirekt är IMG Swedens lilla lobbyistprojekt. IMG är multinationellt sport- och nöjeskonglomerat som bland annat specialicerar sig på verksamhet inom områden som fotbollsagenter, medieförsäljning, sportevenemang etcetera. I oktober 2006 ingick IFK Göteborg ett jätteavtal med IMG som dåvarande ordföranden Stig Lundström kallade:

- Bland det största som hänt i IFK Göteborgs historia. Inte minst för att det under många år framöver tryggar vår ekonomi.

Tre månader senare förutspådde BaraBen samarbetets undergång:
"Det låter underligt att IFK Göteborg än så länge inte har skrivit på det slutgiltiga avtalet med IMG med tanke på att samarbetet redan skördat förändring... Är IFK Göteborgs avtal med IMG på väg att spricka?"
Kort där efter sprack affären. Det visade sig att IMG inte alls kunde backa upp sitt storslagna snack om allt från marknadssatsningar till guldkantade ekonomiska incitament. IMG verkade allt mer som ett luftslott. Så deras lilla fotbollsorgan tillhör alltså inte den klassiska svenska medietraditionen, som (på pappret i alla fall) ser det som sin uppgift att granska makthavare. Fotbolldirekt går snarare sin ägares ärenden i många fall och kritiker har kallat dem för "en betald agenda maskerad som journalistik".

I detta fall är det i alla fall tveklöst så att Fotbolldirekt av någon okänd anledning vill att fler AIK-fans skall få tillgång till den sedan länge utsålda matchen. Därför lanserar de vad som bara kan ses som kampanjjournalistik på sin hemsida i ett försök att få matchen flyttad till den större arenan.

Trots att IFK Göteborg sagt blankt nej. Trots att i princip ingen inom den blåvita sfären vill se en flytt. Trots detta framställer Fotbolldirekt kraven på en flytt som omfattande, växande och välgrundade i olika logiska argument, som säkerhetsfrågan till exempel. Men fotbollsfans är smartare än så kära Fotbolldirekt, vi ser igenom propaganda-"journalistiken".

Matchen skall inte flyttas någonstans, det finns inte ens på agendan.

30 kommentarer:

  1. Sprid denna text. Skicka pressmeddelande. Twittra om det. Visserligen är detta en oerhört välbesökt blogg, men ut med detta på fler ställen. Själv ska jag också tipsa om detta.

    SvaraRadera
  2. Matchen ska spelas på Gamla Ullevi, punkt slut. Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  3. Bra granskning! Maila laul och lundh och allt vad de heter. Agentdirekts journalistisk är sjukt tveksam.

    SvaraRadera
  4. Detta är anledningen till att jag läser BaraBen.

    SvaraRadera
  5. Jag har inte lyckats på tag i biljetter till matchen men jag tycker absolut den ska spelas på GU. Det sportsliga bör verkligen väga tyngst och med den grymma sviten där så är det inget snack om saken. Det enda som skulle kunna få dem att flytta till Ullevi är nog att det regnar som satan nu när de lägger om delar av gräset. Jag undrar om man kan skjuta upp sista omgången eller om SvFF mer eller mindre tvingar fram ett arenabyte om planen på GU är ospelbar?

    SvaraRadera
  6. Har inte heller nån biljett men jag hade fan inte köpt en om matchen flyttades.

    Känns lite som att ge bort guldet.
    Vi e obesegrade på GU.

    SvaraRadera
  7. avgå fotbolldirekt! Sajten är inte ens vär att nämna och har inte på flera år publicerat en nyhet värdig att läsa.

    SvaraRadera
  8. Blir så jäkla trött på dessa idioter som påpekar att matchen skall flyttas titll Nya.
    Matchen skall spelas på GU, jag har köpt årskort i nästan 10 år och äntligen känner man ett stort värde i att ha ett, et är ju just detta som skall göra att fler väljer att köpa årskort för att försäkra sig om plats till de stora matcherna.

    SvaraRadera
  9. GertJohnnys2009-10-22 08:54

    Lite konstigt är det ändå, jag la ut ett årskort till försäljning inför Elfsborgsmatchen, priset var 400 spänn! Ja, ni läste rätt, enbart 400kr för 5 matcher på LS. Då var det inte en enda jävel intresserad.

    När sedan guldstriden närmar sig är plötsligt hela jävla stan intresserad, biljetter till AIK ligger ute för över tusenlappen.

    Köp i tid, stötta blåvitt i alla väder för fan!

    Som det är nu vill jag gärna sälja ett årskort för 150-200 kr (vill inte profitera i blåvitts namn) men vissa saker gör att man ändå känner sig lite tveksam.

    SvaraRadera
  10. Självklart nonsens.

    Men varför inte då flytta Bajen-AIK till Söderstadion istället? Där snackar vi om att ge AIK enorm fördel.

    SvaraRadera
  11. Från FD's webbplats:

    "FD:s målsättning är en snabb, rak och korrekt nyhetsbevakning, där våra besökare på ett enkelt sätt ska få en överblick av de viktigaste händelserna inom svensk fotboll."

    SvaraRadera
  12. Guldheden Boyz2009-10-22 09:49

    Helt Rätt, IMgs lilla pravda med en skribent som högst troligt är Aikare. Det enda är väl att Baraben bör lämna en källa på vilka som har kallat dem "en betald agenda maskerad som journalistik", för att inte sätta sig i samma sits, men det fixar du väl snabbt?

    SvaraRadera
  13. FotbollDirekt är en site som försöker skapa lite liv och rörelse i den ganska monotona och trista värld som fotbollsscenen ofta är. FotbollDirekts uppgift är helt enkelt att ... ljuga och feltolka.
    Själv läser jag bara sport-idol.net
    Också en IMG-ägd websida, men den ger mig så mycket mer.

    SvaraRadera
  14. hur dum i huvet får man vara om hoppas och tror på att matchen kommer flyttas till nya ullevi. Aldrig i livet, hade förstört stämningen samt att det är ifk som har hemma match. Gamla ullevi är våran hemma arena så är det bara. Råttorna kan fan dra åt helvete och stanna hemma om man är så jävla missnöjda

    SvaraRadera
  15. AIKs hårdingar använder gud som sista utväg... Punk 5, lite gammal post.

    "Uppdaterat fredag 16/10

    Nästa match: AIK-Gefle IF, lördag 17 oktober kl: 16:00, Råsunda.

    Kära Gud, vi knäpper våra händer och ber Dig om följande;

    1) AIK tar SM-guld
    2) AIK tar cupguld
    3) Djurgår´n åker ur
    4) Bajen åker ur
    5) Göteborg förintas

    AMEN "

    SvaraRadera
  16. Gamla punkt slut.. dom som inte har köpt sina billjetter i tid får skylla sig själva.. Men dock kanske vi skulle kunna sälja dom sista platerna över råtterna också så att dom känner sig riktigt små.

    SvaraRadera
  17. Mycket imponerad! Bland det bästa jag har läst på BaraBen.com.

    SvaraRadera
  18. (Sann?)drömmare2009-10-22 11:05

    Jag hade en så skön dröm inatt.

    Den var i korthet så här: BP-Blåvitt 0-2, Bajen-Solna 1-1, Blåvitt - HBK 3-0 och Solna-ÖSK 0-0...

    .. och 2000 snopna sorkar med biljett till GU!

    Åhh vad skönt det kan vara att drömma.

    SvaraRadera
  19. Och jag som trodde att det bara var bajen som höll på med konspirationsteorier, fan va fel jag hade.

    Allvarligt, vad är det inte bara ben fattar, matchen skall inte flyttas, det har ju alla sagt. Varför hålla på att älta om detta om och om igen. Vad FD skriver är ju bara nochalera eller.

    SvaraRadera
  20. Pontus W i dagens GT.
    Du ser matcherna med ditt gamla lag?
    - Ja, vi köper hem matcher när det går, annars kollar vi live-rapporteringar via nätet.
    Har en mästare från 2007 ett tips att komma med då?
    - Ja, det är Halmstad hemma nu va?
    Nej, först BP borta, sen HBK, du hade ju koll?
    - Jaja, men slår man BP vinner vi guldet, det tror jag.
    Vi, alltså, det säger han fortfarande.
    - Det är klart. Det är ju så. IFK är alltid hemma för mig.

    SvaraRadera
  21. Grymt bra fotbollsjournalistik!

    SvaraRadera
  22. DAGENS WEBBFRÅGA:

    Skall Aik Solna förbjudas från Sverige?

    [1] Ja!
    [X] Självklart!
    [2] Nej, utan aiks lillebrors komplex till klubbar som IFK & MFF dör allsvenskan.

    SvaraRadera
  23. DETTA är en av anledningarna till att läsa BaraBen. Inför hets och annat trams som oftast har låg kvalitet kan kvitta tycker jag. Sedan vet jag att det finns många förpubertala människor här inne som älskar sånt. Så låt gå då. Tur att det finns något för alla :-)

    SvaraRadera
  24. Som så många andra säger: Det är sånt här man vill läsa på Baraben.

    11:24 - Du var ensam om att inte fatta vad det här handlar om.

    SvaraRadera
  25. GertJohnnys:

    vad är det du säger? Jag har var en idiot och var alldeles för slö när det var dags att boka biljett till den här matchen. Har missat två hemmamatcher i år (BP & Häcken) och försöker få tag på en biljett som en jävla iller nu. Köper gärna din biljett (om du gör vinst på det spelar ingen roll, lägg pengarna på Blåvitt om det känns fel). Om det är aktuellt så mejla.

    Mattias_ribbestal@hotmail.com

    SvaraRadera
  26. MYCKET BRA artikel!
    Det är så jävla genomskinligt hur mycket av medeian är vinklad till AIK's fördel.

    Ett annat exempel på vinklad media är kommentatorerna under TV4's sändning av matchen AIK-Gävle. TV4 kunde lika gärna använt några supportrar från AIK-klacken istället för kommentatorerna.

    SvaraRadera
  27. Hade det inte varit skönt om det framkom att IMG på något sätt äger Nya Urgamla Ullevi och skulle kunna göra sig en ordentlig peng på att matchen flyttades? Är det någon som kollat upp ägarförhållandena? på riktigt och på djupet? jag vill oxå vara konspiratorisk.

    Att det är en gnagare utan biljett som skrivit är väl ganska uppenbart. Antingen har han ingen biljett eller så är han riktigt rädd för hemmastatistiken.

    SvaraRadera
  28. Hallå eller2009-10-22 17:22

    jozo/ Ullevi ägs till 100 procent av Göteborgs Kommun.

    SvaraRadera
  29. Bra Baraben. Forza Blåvitt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.