2009/08/17

Matchrapport: IFK Göteborg - Helsingborgs IF (J-allsvenskan)

MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer visade på söndagseftermiddagen att det faktiskt går att hålla en 2-0-ledning mot Helsingborg. Trots reducering från de rödblåa i mitten av andra halvlek höll man undan och tog tre välbehövliga poäng på vägen mot slutspels-platsen. I IFK Göteborg stod Ali Selim för båda målen. Slutresultatet blev 2-1.

I Juniorallsvenskan Tipselit Södra spelades igår något av en repris på den tidiga matchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborgs IF. Ser man till tabelläget så var det en riktig sexpoängsmatch där Helsingborg med sju omgångar kvar innehade sista slutspelsplatsen på 27 poäng med IFK Göteborg nio poäng efter. Om det skulle finnas någon chans kvar att nå slutspelet krävdes det nästan en vinst i denna drabbning.

Till matchen kom IFK Göteborg med några tunga resultat i bagaget där man senast förlorade borta mot Elfsborg med hela 7-1 (med ett väldigt ungt lag). Därför var det intressant att se hur ett något pressat IFK Göteborg agerade under denna eftermiddag.

IFK Göteborg ställde upp med följande lag:

MV. Markus Bengtsson

HB. David Johansson
MB. Mikael Gonzalez
MB. Patrik Hansson
VB. Mikael Andersson (K)

HM. Christopher Mbamba
IM. Joel Allansson
IM. Johan Lundgren
VM. Niklas Andersén

AF. Ali Selim (släpande roll)
AF. Jetmir Kurti (ut 62)

Avbytare: Mattias Holmström (MV), Jonas Björlund, Fredrik Alnäs, Sebastian Stenqvist (in 62), Jonathan Azulay

Ser man till startelvan så är det en helt annan uppställning än den man matchade i den förnedrande förlusten mot Elfsborg borta. Då vilade ett flertal av de äldre spelarna och man fyllde på med nyuppflyttade spelare från pojktruppen. Med tanke på att de äldsta spelarna i Juniorallsvenskan är 19 år så blev det en för tuff uppgift för de 15- och 16-åringar man ställde på banan då. Denna gången fick ett mer rutinerat manskap äntra planen och det visade sig även på matchen som sådan.

Efter en jämn och tuff inledning jobbar IFK Göteborg till sig ett visst spelövertag. Genom att låta bollen spelas runt i laget med ett rappt och säkert kortpassningsspel tvingas helsingborgarna i mångt och mycket försvara sig och jaga boll. Främst försöker man få bollen ut mot kanterna för inlägg mot långe Jetmir Kurti eller låta den gå i djupled på rusande Ali Selim eller någon av yttermittfältarna och det är framförallt via det senare alternativet man är mest lyckosamma - främst för att helsingborgarna förfogar över planens längste spelare i sin backlinje.

I första halvleks andra halva börjar så IFK Göteborg komma fram till riktigt bra chanser. Först lyckas Niklas Andersén tråckla sig igenom på sin vänsterkant. När det väl kommer till avslut så har Jetmir Kurti slutit upp vid hans sida och man tvekar vem som skall sätta dit den vilket gör att man till slut hamnar i tidsnöd inför en utrusande målvakt. När Kurti väl avslutar så är luckorna stängda och skottet pareras ganska enkelt.


Kort därefter kommer Andersén runt på sin kant och får till ett bra inlägg mot bortre stolpen där Chris Mbamba dyker upp. Trängd av sin back avstår Mbamba att sätta dit huvudet utan väljer att bredsida bollen istället och bollen går tätt utanför.

I 42:an minuten får till sist IFK Göteborg utdelning genom Ali Selim efter att ha skapat ett flertal goda möjligheter. Det är ett riktigt klassmål han bjuder på denna eftermiddag. Han får bollen en bit in på offensiv planhalva, driver bollen förbi en försvarare och några meter utanför straffområdet väljer han att skjuta. Skottet skruvas läckert runt och över en förgäves sprattlande målvakt och bollen sitter snyggt bra nära krysset.


1-0 är en ställning som står sig de minuter som återstår av halvleken.

Andra halvlek börjar som den första slutade, dvs med ett blåvitt mål. Efter en tilltrasslad hörna lyckas Joel Allansson få ut bollen till vänster i straffområdet till Johan Lundgren. Med en genomskärare mot bortre stolpen ges Ali Selim öppet mål och kan enkelt bredsida bollen upp i nättaket. 2-0 och Selim därigenom tvåmålsskytt.

Nu går matchen i stå och det händer inte så mycket åt endera hållet men matchbilden skulle ändra sig markant i 70:e minuten då Helsingborg skaffar sig ett frisparksläge några meter utanför straffområdet till vänster. Frisparken är bra riktad, men från det läge jag var såg det ut som om Markus Bengtsson i målet bedömde att den skulle gå ut och släppte den, eller också var bollen redan förbi när han väl var på plats och att han därför inte slängde sig. Hursomhelst var reduceringen ett faktum och det var inte utan att man befarade att historien skulle återupprepa sig ännu en gång med tappad 2-0-ledning mot Helsingborg.

Därmed börjar en hetsjakt från skånelaget på en kvittering. Man sätter upp fyrtornet från backlinjen på topp och man fyller på ordentligt med folk i sina attacker. Men IFK Göteborg reder ut stormen och om reduceringsmålet var en fadäs av målvakt Bengtsson så revanscherar han sig ordentligt när han förtjänstfullt fredar sitt mål resten av matchen genom säkert spel i luften och bra placeringskänsla när de rödblå väl kom till avslut.

Blåvitt lyckas även skapa några chanser under anstormningen men ställningen står sig matchen ut. Därmed tar IFK Göteborg en välbehövlig trepoängare och får minirevansch på Helsingborg efter poängtappet på Gamla Ullevi.

Noterat:

* David Johansson, Mikael Andersson, Niklas Andersén och Markus Bengtsson var alla väldigt kortklippta. V-ä-l-d-i-g-t kortklippta. Hade de förlorat ett vad?

* Ny bekantskap i Sebastian Stenqvist som hoppade in som anfallare istället för Jetmir Kurti. Såg ganska OK ut, tycker jag, där han låg och fiskade i djupled på förlupna bollar under Helsingborgs anfallslusta.

* Joel Allanssons bollkontroll är jäkligt bra vilket gör att han med boll alltid kan hålla blicken uppe och därmed kan snabbt fördela den till medspelarna.

* Niklas Andersén är inte den som väljer att gå försiktigt in i närkamperna. Det smäller varje gång han kommer farande.

* Johan Lundgren är överallt. Samtidigt.

* I och med segern har man en bra bit ner till nedflyttningsstrecket vilket känns betryggande. Nu kan man titta uppåt i tabellen och sikta på slutspelsplatsen istället.

--------------------------

Fler bilder från matchen återfinns här.

22 kommentarer:

  1. Saknar fortfarande rapporten gällade IFE mathcen!

    SvaraRadera
  2. Tack för dina hemma-rapporter Olof ! De är mycket bra och uppskattade !!

    SvaraRadera
  3. Otroligt tacksam för dessa rapporter! Bästa med Barben enligt mig

    SvaraRadera
  4. Bra rapport som vanligt...

    SvaraRadera
  5. Underbart med dom här rapporteringarna! Olof: Hur går det för patrik ´fox´ som blev utsedd till mest värdefulla spelare när pojkar 90 vann gothia? tack för högklassig bevakning!

    SvaraRadera
  6. 14:04: Fox är stor och tung att möta och ett bra mittbacksämne. Jag har även sett honom som såväl mittfältare och anfallare, men det är främst mittback han brukar spela. Då oftast tillsammans med Mikael Gonzalez.

    Till hans nackdel får väl sägas att han spelar på en position som är IFK är välförsedda med i A-laget så det är frågan om han eller Gonza blir uppflyttade. Där är det mer ovisst.

    SvaraRadera
  7. varför var inte martinsson med?

    SvaraRadera
  8. Tyvärr har Niklas M. fått en ledbandsskada i knät och är borta i minst 6 veckor.

    SvaraRadera
  9. Trodde först att ifk skaffat ett damlandslag när jag såg första bilden. Bra repotage för övrigt

    SvaraRadera
  10. Johan Lundgren borde nog lära Joe Labero sin "överallt samtidigt"-grej. Kan nog bli succé i Las Vegas...

    SvaraRadera
  11. vafaaaaan

    Det ar en svart spelare pa bilden... va faan gor han dar? borde inte han springa 100 meters lopp i hamburg? fattar ingenting.. parapapappapapapapa

    ansikte

    SvaraRadera
  12. berlin kanske det va jaaaaaaaaaa...whaeveee

    ansiktes pappa

    SvaraRadera
  13. Jag tror att högermittfältare, Christopher Mbamba, var väldigt bra. Han var medvetna och snabba med och utan boll. Han såg ut mycket farligt, och imponerade på mig med sin snabba och tekniska stil. Hoppas på att se mer av honom.

    SvaraRadera
  14. heja blåvitt

    SvaraRadera
  15. Martinsson flyttas nog inte upp förrän säsongen 2011 om han nu flyttas upp överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  16. Martinsson har sett riktigt het ut på A-lagsträningarna.

    Att han är skadad nu är bara otur.

    Får han vara skadefri i framtiden så är han inte långt i från en startplats i A-laget.

    SvaraRadera
  17. ....."pappa-kommentar" ?

    SvaraRadera
  18. vi som gillar ifk

    åker alltid hem med svågern per

    SvaraRadera
  19. skit att inte micke andersson blir uppflyttad

    SvaraRadera
  20. Anonym: 19:18:

    Hur vet du att han inte blir uppflyttad. Sådana beslut tas väl efter säsongen?

    Själv hoppas jag att du har tokfel då Micke är en av dom mest framstående i U-laget.

    Vet att även Olof här på Baraben är smått förtjust i Andersson och jag vet att det finns flera beundrare. Och då menar jag i fotbolls-synpunkt.

    SvaraRadera
  21. tror rätt många damer är rätt förtjusta i honom också . . :)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.