2009/07/27

Matchrapport: IFK Göteborg - Östers IF (J-allsvenskan)

MATCHRAPPORT. I skuggan av den allsvenska matchen nere i Trelleborg spelade idag ett IFK Göteborg i poängnöd mot Östers IF i Juniorallsvenskan Elit Södra. Efter en mycket olycklig inledning av matchen lyckades inte laget resa sig och förlustsiffrorna skrevs till slut till 1-2 där Mikael Andersson gjorde IFK Göteborgs mål.

IFK Göteborg ligger farligt nära nedflyttningsstrecket i Juniorallsvenskan Elit Södra. Halvvägs in i serien har man skrapat ihop 12 poäng på 10 matcher och har tre poäng ner till bottenstriden. Men man hade inför dagens match spelat två matcher mindre än övriga lag och med ett BK Häcken på slutspelsplats med 17 poäng hade man goda chanser att klättra en bra bit upp i tabellen. Kunde man dessutom inkassera maximala poäng på dessa två matcher skulle man kanske till och med nå slutspelsplatsen så småningom. Men då skulle man börja med att slå topplaget Östers IF.

IFK Göteborg ställde upp med följande startelva:

MV. Mattias Holmström

HB. David Johansson
MB. Mikael Gonzalez
MB. Patrik Hansson
VB. Mikael Andersson

HM. Robin Alnäs
IM. Niclas Martinsson
IM. Joel Allansson
IM. Johan Lundgren.
VM. Ali Selim

AF. Jetmir Kurti

Bänken: Markus Bengtsson (MV), Sebastian Andersson, Jonas Björlund, Christopher Mbamba, Christoffer Bengtsson

Tittar man på startelvan så ser den på pappret ganska stark ut. De allra flesta kan ses som ordinarie bortsett från målvakt Holmström och anfallare Kurti. De två är alltjämt ganska nya i gemet, men övriga har stor erfarenhet av att spela matcher på denna nivå.

Men matchen börjar på sämsta möjliga vis för Blåvitt. Redan i tredje minuten missbedömer Mattias Holmström en studsande boll där han utanför sitt eget straffområde "bara" skall nicka bort den, men studsen går över honom och hamnar rätt i gapet på Östers anfallare som jagat efter bollen. Öppet mål och givet mål. En stund senare får samme anfallare en boll i djupled och fri med Holmström gör han inget misstag utan springer förbi hans händer och kan rulla in bollen ännu en gång i öppet mål.

Så här långt har annars IFK Göteborg sett ganska bra ut. Man har fört spelet och med ett rappt passningsspel försökt såga sig igenom Östers backlinje med blandat resultat. Östers lag känns rent fysiskt större och starkare (och trögare) och den stund det var match och Östers anfallslusta var intakt så kunde Blåvitt vinna mark genom att spela bollen snabbt. I och med sin tvåmålsledning så kunde istället Öster hålla sin backlinje och mittfält i en lägre utgångsposition och ytorna blev därmed för trånga för IFK Göteborg att spela på.

Detta präglar matchen helt och hållet. Visserligen reducerar IFK Göteborg i mitten av första halvlek genom lagkapten Mikael Andersson och man hoppas då att få se en scenförändring, men det visar sig inte skaka österspelarna nåt nämnvärt. Målet är vackert och kan enkelt beskrivas genom att han bröt ett uppspel, tog några steg inåt banan med bollen och klippte till långt utifrån med högern. Bollen går i en stilig bana över målvakten och dyker så där lömskt precis innan den skall gå över ribban. Snyggt mål och av vänsterfotade Anderssons ansiktsuttryck att döma så hör det inte till vanligheterna att han får sån träff med högerdojan.

Andra halvlek är inte så mycket att skriva hem om. IFK Göteborg försöker verkligen att få till en kvittering men med ett rätt så tillknäppt försvar att forcera så fastnar så gott som alltid sista passen på en motståndarfot. Möjligen spelar man lite för svårt också med skarvningar och klackar. Man försöker även komma runt på kanterna för inlägg och därigenom vaskar man fram några chanser, bland annat har Johan Lundgren en bra nick utanför, men något mål blir det inte, utan Östers IF kan ta en relativt komfortabel seger efter att ha haft full utdelning på målchanserna under matchens inledning.

IFK Göteborg hade verkligen behövt de tre poängen idag för att komma upp på säkrare mark igen men samtidigt så har serien bara gått halvvägs och det är långt ifrån kört ännu. Det är till och med fortfarande fullt möjligt att nå slutspelsplatsen man suktar efter, men då får man inte åka på såna inledningar som idag. Men många matcher återstår så det är bara att bryta ihop och komma igen.

Kommande matcher för juniorlaget:
2009-07-29 18:00 Malmö FF - IFK Göteborg
2009-08-01 14:00 IFK Göteborg - Landskrona BoIS
2009-08-05 19:00 IFK Göteborg - Carlstad United BK
2009-08-12 18:00 IF Elfsborg - IFK Göteborg



Fler bilder från matchen återfinns här.

12 kommentarer:

  1. Jag reserverar mig för om det verkligen var Mattias Holmström som stod i målet. Jag är ännu inte helt hundra på hur han ser ut och jag hade inte ro att gå fram och fråga heller då jag hade fullt upp med att hålla en ettåring på gott humör...

    SvaraRadera
  2. gott olof"1! fan att inte någit blåvitt lag lyckads vinna idag. förbannade jävla trelleborg

    SvaraRadera
  3. Tyvärr så verkar inte framtiden vara så ljus som vi trodde.

    Hata allting, hata livet.

    SvaraRadera
  4. Jag är ful och har ingen flickvän.

    Men jag är inte deppig för det.

    SvaraRadera
  5. "kännetecknas inte av fysisk styrka, utan främsta egenskaperna sitter i spelskickligheten och farten under fötterna" Precis en tanke som dök upp när jag frös skiten ur mig i Jonsered i början av säsongen. Lagbygget är känsligt men ändå helrätt om vi nu klarar av att inte helt sänka skutan. Uppskattar matchrapporterna utav bara helvete.

    SvaraRadera
  6. vem gjorde blåvitts mål?

    SvaraRadera
  7. 12:45: Mikael Andersson med ett långskott med högerfoten.

    SvaraRadera
  8. Olof: Outstanding som vanligt.


    Annars vet jag inte vad som är värst; att våra unga lag förlorar vikta matcher på grund av att de bästa spelarna lirar för a-laget eller att a-laget måste ta upp 15, 16, 17-åringar i truppen?!

    SvaraRadera
  9. Vilka var bästa respektive sämre i matchen?

    SvaraRadera
  10. Det var en hopplös match i och med starten, men i situationen som sådan tycker jag Joel Allansson utmärkte sig ganska bra. Han försökte fördela bollen ut mot kanterna hela tiden för att få bredd i spelet. Han var väl bäst under gårdagen även om även han kan göra bättre ifrån sig.

    Men i övrigt var det bara utstrålade Blåvitt bara ren frustration över att inte få spelet att stämma för fem öre...

    Gårdagens match är bara att glömma så fort det bara nånsin går. Utöver Micke Anderssons glödande högerdoja fanns det få ljusglimtar.

    SvaraRadera
  11. Pilfalk: Tack för en fantastiskt bra artikel!

    SvaraRadera
  12. haha alltid lika skönt att se dig kommentera matcher man märker att du aldrig har spelat själv. noll känsla för fotboll.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.