2009/06/27

Gästkrönika: "Jag stödjer Almgrens mjuka förhållningssätt"

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. Vill du dela med dig av dina tankar eller åsikter till BaraBens läsare så mejla in ditt material. I dag hyllar signaturen "Ståplatssupportern!" klubbens ordförande.

För det första är det, minst sagt, jävligt klantigt, att bygga en arena för 350 miljoner svenska kronor som inte tål att ett par tusen fans hoppar på dess ena sektion. Men. Gjort är gjort och kommer inte igen. Om man inte vill betala en sisådär 100 miljoner till, för att slå ner ett gäng träpålar i den göteborgska leran, viket ingen verkar vara speciellt intresserad av.

Mer tid skall dock inte ödslas på själva arenafrågan utan den här artikeln skall istället belysa hur inblandade parter, främst SÄ:s ordförande Anders Almgren, har gått till väga då de diskuterat tänkbara lösningar på ”hopproblemet”. I samband med BaraBen-artikeln Ståplats slopas på Gamla Ullevi - fansen rasar så postades det en hel del kommentarer i vilka kritik framfördes mot SÄ:s i allmänhet och Almgrens i synnerhet sätt att behandla frågan.

Tilläggas skall: jag känner inte Anders Almgren privat, jag har inte ens talat med honom, utan den här artikeln bygger endast på den uppfattning jag har fått av honom som ordförande för SÄ.

Folk var arga både för att diskussionen ägde rum bakom stängda dörrar men också för att Almgren håller en för vänlig ton gentemot etablissemanget och inte tar supportrarnas parti tillräckligt tydligt. Denna sorts kritik mot Almgren är inte ny. Han anses av många vara för mjäkig och inte stå upp för supportrarnas ideal tillräckligt tydligt.

Det här är förmodligen en ganska känslig fråga och alla har säkerligen en egen åsikt. Min är dock den att Almgren gör helt rätt som för de första diskussionerna med Higab, GBG stad och IFK Göteborg bakom stängda dörrar. Jag antar att deras förhoppning var att komma till en bra lösning utan bli sönderbombade utav arga supportrar, vilket bara skulle leda till att diskussionen blev än mer segdragen. Och att någon glad ”hoppmotståndare” likt Peter Hjörne skulle publicera ett särskrivet mejl från en arg supporter och på så sätt effektivt idiotförklara en hel supporterskara. Nu lyckades de emellertid inte komma fram till en lösning som alla parter var nöjda med och affären kom upp till ytan. Fine for me. Alla andra supportrar har nu en chans att säga sitt.

Angående Almgrens mjuka förhållningssätt till etablissemanget, främst i form utav media, polis och politiker, så kan jag inget annat än att stödja hans taktik. Speciellt med tanke på att alla ovanstående parter i nio fall utav tio är emot en levande supporterkultur som framförallt vi ståplatssupportrar bejakar och håller som helig. Att de är emot den beror med största sannolikhet på att de inte kan skilja på klackfolk och firmafolk då ståplats, tyvärr, är väldigt förknippat med våldshandlingar, bengalbrännande med mera.

Därför gör Almgren helt rätt som pratar med de lärda på latin.

En hård attityd, fri från kompromissvilja, skulle bara leda till att den supporterröst som vi har i form utav Almgren skulle negligeras totalt. Nu får vi åtminstone en syl i vädret. Vi blir tagna seriöst viket Almgrens inbjudan till arenamötet vittnar om.

Skulle vi däremot köra den hårda och coola (?) stil som bland andra Black Army verkar köra med, om man läser på deras hemsida, skulle vi inte komma någon vart och det skulle bara vara en tidsfråga innan Almgren inte blev inbjuden till möten likt det ovannämnda.

När vi supportrar sitter utan någon som helst representant på arenamöten och dylikt kommer det bara vara en tidsfråga innan den levande supporterkulturen som vi trots allt har i dagens Sverige är död. Många beslut kommer lätt att kunna tas ovanför våra huvuden.

Men med god vilja och positiv inställning så kommer Almgren eller den som är supportrarnas röst i framtiden att få sitta med på fler möten och våra åsikter kommer att tas i beaktande. Så länge vi supportrar strävar och argumenterar för en glad och trevlig supporterkultur så kommer den att finnas kvar.

Tack Almgren för ett toppenjobb,

/Ståplatssupportern!

31 kommentarer:

  1. Håller med fullständigt.

    //D-Day

    SvaraRadera
  2. Om Almgren/Änglarnas diskussionsmetod hade valts i biljettbråket med gais skulle vi inte fått någon bojkott, ingen massiv kritik och ingen smäll ekonomiskt mot Gais. det fick vi genom att ta en skarp supporterlinje framför den dialogslinje som änglarna körde med/mot Gais. Man kan inte alltid snacka sig till förändring, ibland måste man faktiskt FÖRÄNDRA något med.

    SvaraRadera
  3. Totto>> På vilket sätt motarbetade Almgren bojkotten?

    Apropå förändring: Vem har lyckats ena olika supportergrupper som tidigare bara såg sitt eget bästa? Vem har lyckats göra Änglarna till en motpart som myndigheter pratar med istället för pratar om?

    Anders har gjort otroligt mycket för IFK och dess supportrar.

    Anders har mitt fulla stöd.

    SvaraRadera
  4. Jag också, Almgren är den som fortfarande håller oss på banan.
    För mig är han en hjälte som både klarar hålla diskussion med myndigheter, beslutsfattare och stå för en gemnensam linje från oss supportrar. Lek med uppgiften att samla alla krav från minsta barnet, genom tonårsskiktet, "huliganer", klackfolk upp till de som tyckte det var bättre förr. En nästan omöjlig uppgift. Dessutom allt arbete han ställer upp med. Flera bland Ultras kan vittna om stöd.
    Tack Anders !!
    Du har både visioner, klokhet och förmågan ta fram det bästa ur allt.
    Dessutom en kärlek till Blåvitt som är ärlig, inte självuppfyllande

    SvaraRadera
  5. Almgren är grym, svårt att se att vi skulle kunna ha en bättre och mer konstruktiv representant för den vanlige supportern.

    SvaraRadera
  6. Dieter/ Han säger inte att Almgren motarbetade bojkotten, han tar ju det som exempel på när den här "myslinjen" inte fungerar utan att det krävs krafttag istället.

    Lär dig läsa.

    SvaraRadera
  7. Grönsvart härskar2009-06-27 15:04

    Almgren är inte ens Göteborgare utan från bonnvischan, att ni inte skäms som blåvita för att ledas av en sån bonde. Men just det, 90% av er kommer ju från Lerum och Kungälv ändå.

    SvaraRadera
  8. Håller med inlägget till punkt och pricka.

    Och återigen imponeras jag av skinnvästarnas älskvärdhet till denna blogg. Inte lätt att "härska i Göteborg" när man är packad på en bänk i Majorna hela tiden... Att man inte kan spela fotboll är ju en annan femma.

    SvaraRadera
  9. Det mest skrämmande är den totala brist på utrymme för kritik inom den blåvita rörelsen som finns. Så fort någon yttrar något om en annan blåvit person eller grupp så finns det direkt några som får total krupp och spammar ner hela nätet med beklaganden och oj-anden. Det är ett sjukdomstecken.

    SvaraRadera
  10. Almgren ska jämt va så polistiskt korrekt, att jag nästan spyr.. Fast det är min åsikt.. Så accepterar ni som tycker att han är bra.

    SvaraRadera
  11. Det är väl ingen som ifrågasätter att Almgren väljer en "mjuk" väg, kritiken har väl snarare handlat om att han inte kommunicerar med egna medlemmarna. Han och en liten grupp kring honom är de enda som får yttra sig om vad blåvita fans tycker och tänker.

    SvaraRadera
  12. 15:47
    På änglarnas forum diskuteras det väl en massa där Almgren är aktiv. Vill du att han ska ringa alla personligen?

    SvaraRadera
  13. anonym 16:02/ Almgren sa inte ett skit på änglarnas forum om vad han kände till om viljan att slopa ståplats. När GP skrev om det började han reagera...

    SvaraRadera
  14. 16:20 - Håller med dig helt o hållet, killen kör ganska ofta ensam race....

    SvaraRadera
  15. nej, jag tror på Almgren. Han må prata as fult och vara från Skövde, men han är fan duktig.

    Man måste försöka kommunicera innan man tar fram storsläggan, och där är Almgren duktig.

    Som Bojkotten som folk nämnde. Han var väl ändå med och organiserade den till sist? När det inte gick att snacka med gajs.

    SvaraRadera
  16. Black army har mer att säga till om i AIK än vad Änglarna har i IFK. angående den jämförelsen i artikeln

    SvaraRadera
  17. Blir det lika illa som klacken flyttar till andra sidan och hoppar där? Gungar det inne på krogarna längs med Avenyn då?

    SvaraRadera
  18. Håller fullständigt med, almgren spelar rätt.

    SvaraRadera
  19. Det blir svårt att hitta en som sköter jobbet bättre än Almgren.
    Jag är fortfarande förvånad att vi fått en person som är såpass begåvad.

    SvaraRadera
  20. vad som en skrivs här, så håller alla med de som skriver inlägg. Oavsett om de är om Iransk fotboll, då läser man: jävligt bra inlägg.
    Om det handlar om hur kass Almgren är, då läser man: jävligt bra inlägg.
    Om det skrivs att Almgren gör rätt, då läser man: jävligt bra inlägg.

    Medhårsapor! Hoppa apor, hoppa

    SvaraRadera
  21. @Anonym 20:47. Du har inte tänkt på att det kanske är olika personer som skriver dessa olika medhåll?

    SvaraRadera
  22. Bättre med positiva människor en massa negativa jäklar som förpestar tillvaron. Jag gillar Almgren. @Tottolina, Grejen var ju att det försöktes köra en "mjuk" stil mot Gais men Gunnebo och ledningen i gais var på dagisnivå så det blev bojkott och hårdhandskar.Almgren och SÄ var stort bidragande till en bojkott. Bästa är ju att ta det lilla lugna först, kolla läget osv. innan man tar fram kanonerna istället för att skjuta blint direkt.

    Ta reda på fakta och kasta inte massa skit bara för att det är kul.

    SvaraRadera
  23. Almgren är en jävligt bra företrädare för oss. Han är saklig och korrekt vilket ger oss respekt hos "de som bestämmer" (läs: IFK's styrelse, polismyndigheten, politiker & tjänstemän inom kommunen etc). Genom sitt sätt att agera skapar han förutsättningar för att påverka, och det är ju det som ger framgång. Herr Almgren får ett klart och tydligt (och mycket välförtjänt) MVG av mig. Tack för ditt fantastiska arbete!
    /Tony

    SvaraRadera
  24. anonym 22:52/ Du borde nog ta reda på lite fakta innan du uttalar dig anonymt på nätet. Din idoldyrkan av Skövde-Andess bör inte gå ut över en saklig debatt kring hur SKÄ:s ordförande bör sköta sitt jobb...

    SvaraRadera
  25. "Hundringen" lika anonymt.... som jag här...
    /22:52 skriver dessutom HUR vår SÄ ordförande skötte jobbet med bojkotten till skillnade mot gajs tokangrepp.
    Tack för vi har en riktigt bra ordförande ochg talesman för oss supportrar som motparten lyssnar på. Han har räddat oss i många sammanhang nu när idioter tar brösttoner och tror det imponerar.

    SvaraRadera
  26. anonym 03:12/ Berätta gärna hur Supporterklubben Änglarna har "räddat oss" i olika sammanhang? Det får du väldigt gärna utveckla. Jag känner mig inte räddad av dem och känner inget behov av att bli räddad heller för den delen.

    SvaraRadera
  27. Almgren gör ett otroligt bra arbete för alla änglar.

    SvaraRadera
  28. Almgren, fortsätt på den inslagna vägen... du gör det grymt bra!

    SvaraRadera
  29. Instämmer!
    Henrik

    SvaraRadera
  30. Håller med att Almgren gör det bra.

    SvaraRadera
  31. Jag stödjer Almgren..!

    Höj rösten när det behövs inte innan...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.