2009/05/29

Jag vill se ett värdigt avsked

HYLLNING. Bläddrar man i IFK Göteborgs jubileumsbok hittar man ingenting. Söker man igenom Blåvit Gryning saknas det något. Det är en konstig känsla när jag inser att Pontus Wernbloom inte existerade i den Blåvittvärld man var en del av 2003—som är den sista säsongen som avbildas i jubileumsboken—eller vårvintern 2005—som Göranssons bok precis hinner med. Pontus A-lagsresa hade inte börjat när dessa två verk nådde oss läsare. Tiden går.

Det började istället en solig julidag 2005. Adam Johansson startade som högermittfältare i Intertotocupen mot tyska Wolfsburg. Adam såg seg ut och byttes ut i halvtid mot en ung okänd kille i världens roligaste blonda mohikanfrisyr. I Wolfsburg spelade Andrés D'Alessandro, argentinsk landslagsman och en oerhört irriterande spelare som hade retat upp Blåvita både på plan och på läktaren i hela första halvlek. Det dröjde inte länge förrän mohikanfrillan hade satt in en medveten vansinnestackling på D'Allessandro och dragit på sig sitt första gula kort i Blåvitt, men inte sitt sista. Wolfsburg som då var ganska anonymt kan nuförtiden titulera sig Bundesligamästare. Tiderna ändras.

Ett par omgångar senare blev det debut i Allsvenskan för Pontus som fullständigt käkade upp ett kalmarmittfält med bland annat Rydström, och samtidigt inledde sina publikfriande tv-framträdanden genom att kommentera stämningen på plan med "det är riktigt mysigt därute". Det blev naturligtvis ett gult kort också. Wernbloom blev snabbt ett namn i Allsvenskan och passagen i Elfsborgsboken Utmanarna där Sjöberg och Holmén diskuterar Wernblooms röda kort mot Sundsvall är redan klassisk.
Sjöberg säger:
– Har du sett Pontus Wernblooms röda kort än?
– Ja, jag såg det. Fy fan.
– Han är väl lite Håkan Mild-kopia?
Holmén tittar upp:
– Mild-kopia? Han käkar ju Håkan Mild till frukost. Kommer du inte ihåg när vi mötte Blåvitt. De mosade oss på mittfältet. Han var överallt och helt galen.
Efter psykbrytet i Sundsvallsmatchen kunde man summera Wernblooms A-lagskarriär i siffrorna fem spelade matcher, tre gula kort, ett rött kort. Tiderna är de samma.

Pontus har inte lyckats ta sig dit han är i dag på talang och skönspel. När andra lag värmde upp med kvadraten för att öva upp passningsspelet sägs det att Wernbloom och Kongahälla värmde upp med sin alldeles egna kvadrat, glidtacklingskvadraten, där man satte glidtacklingar på varandra istllet för passningar. När magasinet Café i sitt nysläppta nummer med en artikel om U 21-truppen frågade Pontus om några dolda talanger blev svaret "Nej, jag är en usel människa som ändå lyckats spela fotboll på något sätt". Och så står han där med flinet. Må det aldrig förändras.

Tre hela säsonger och två halva säsonger har det blivit med Pontus. Det har varit upp och ner, men han har alltid gett allt. Han har varit med och gjort Blåvitt till vad det är i dag. I morgon tar det slut—åtminstone för den här gången—och jag vill se en avslutning värdig Pontus Wernbloom. Jag vill se en Pontus som trycker in sitt första äkta hattrick. Jag vill se en Pontus som tar ett gult kort och därmed "blir avstängd" i nästa match. Men främst av allt vill jag se en Pontus som kliver av Gamla Ullevis gräsmatta på ett sätt som bara han kan göra. När andra får ett hyllningsbyte i slutminuterna vill jag se Pontus göra en vansinnessatsning, få ett sista rött kort, och långsamt lämna oss. Då kommer jag fälla en tår över den tid som svunnit.

44 kommentarer:

  1. Fint sagt... Tror dock inte han kommer lyckas utomlands. Han gör alltför få mål för att vara offensiv mittfältare. Kanske borde skolas om till defensiv mitt..?

    Länge leve Werner!

    SvaraRadera
  2. Han kommer tyvärr få nöta mkt bänk i Alkmaar känns det som. Han är för dålig fotbollsspelare för att platsa där, även om han utvecklat sig.

    Vi ses om ett tag igen Pontus!

    SvaraRadera
  3. Men hans roll i alkamaar ska inte vara offensiv mittfältare, det ska väl vara renodlad central mittfältare?

    Bra skrivet för övrigt men är ett rött kort nödvändigt för att fälla en tår när denna mästare lämnar oss imorgon? Inte för mig iaf. Jag kommer fälla en tår hur som helst,rött kort eller inte!

    SvaraRadera
  4. Carlito/ Han gör mål var fjärde match i Allsvenskan, tycker nog att det är ett ganska bra facit för en spelare som inte i främsta hand är en målskytt.

    SvaraRadera
  5. Kan bara hålla med om allt. Jag blev kär i Pontus efter Kalmarmatchen när jag på PPV reprisen ser intervjuerna i halvtid och efter matchen.
    I halvtid frågar reportern nåt om hur det känns att göra debut mot ett lag som Kalmar och ifall det är grinigt på plan. Wernbloom svarar "Nej, det är mysigt" med sitt breda flin.
    Efter matchen frågar reportern om varningen han har fått när han toksänker Fabio(?) på mittplan. Reportern menar att Pontus kanske gick in ganska hårt. Wernblooms kommentar var att han får skylla sig själv när han dräller med bollen.

    Detta minnet kommer alltid att finnas kvar hos mig. Det hade varit grymt om det fanns något klipp på detta.

    /Martin

    SvaraRadera
  6. Ok, när en högre makt, här i form av feldgrau, talar, håller jag med. Men vet att jag nog inte tycker att han skall missa så mkt som han gör. Ge honom två år till i Allsvenskan så är han redo för AZ direkt, enligt mig.

    Men vad vet jag, en simpel skolkande tonåring. Haha xD

    SvaraRadera
  7. Pontus kommer alltid ha en plats i mitt blåvita hjärta!
    För hans skulle hoppas jag att han blir utomlands ett tag, men personligen så längtar jag redan till hans comeback i den blåvita tröjan!

    SvaraRadera
  8. <3 Pontus Wernbloom jag älskar dig <3

    SvaraRadera
  9. Kommer sakna Boom Boom som fan.
    Vi både nära varandra när vi var små, spelade lite fotboll på "gårn" i kungälv som man sa. Som jag minns han va han en jävel på retas och skämta :D Kommer bli lite känslosamt

    SvaraRadera
  10. Ok ok, det blir att lösa biljett. Vem fan kan missa det här?

    Go PW och välkommen tillbaks.

    SvaraRadera
  11. Han behöver inte göra några mål i AZ, det är inte därför han köptes.
    AZ har redan två grymma målsprutor i Martens och el Hamdaoui.
    Anpassar han sig bara till tempot så klarar han sig bra.

    SvaraRadera
  12. Hoppas han misslyckas och kommer hem snart....

    SvaraRadera
  13. Glöm inte att det kanske också är Bjärs sista match med Blåvitt. Där snackar vi dock inte hyllning...

    Hata Bjärs, älska Werner!

    SvaraRadera
  14. Väl rutet feldgrau.

    Hoppas bara han inte avslutar med yterligare ett "youtube-försök" i ett avgörande läge lex gais.

    Hoppas han lyckas i AZ.

    SvaraRadera
  15. Synd att det inte var match mot AIK, så han kunde ta farväl med en rejäl kapning av Bojan..

    Nu får han väl plocka ned Karlsson istället. :)

    SvaraRadera
  16. Glöm inte att han skall till holländska ligan. Den liga som sjunkit mest i standard de senaste åren. Nästan samma låga klass som i Allsvenskan. Glöm inte Helsingborgs kross av Heerenveen. Klart att Wernbloom kommer att klara sig bra där.

    SvaraRadera
  17. du är redan saknad!

    SvaraRadera
  18. Fan nostalgi alltså. Bra skrivet. Jag var på nämnda Wolfsburg match med ett gäng polare som spelat med Pontus och sa att jag skulle hålla ett öga på honom.
    Och det var ju svårt att inte göra det när han spelade så respektlöst som han gjorde.
    Kung Boom Boom

    SvaraRadera
  19. Finns det ingen video påkapningen mot Wolfsburg?

    SvaraRadera
  20. kan inte nån nörd som Feltgrau sätta samman en video med alla Wernblooms kapningar? Detta finns ju inte på youtube så vitt jag vet? En ren kapnings-video med en spelares "highlights".

    Vore fint om det kunde läggas in lite slow-motion på jämförande kapningar av Mild så man kunde se vem som egentligen är hårdast av dem.

    Andra mindre viktiga egenskaper skulle givetvis också väga in i en äkta jämförelse av dessa båda giganter:
    - passningskvalitet (ganska jämnt?)
    - målskytte (fördel Wernbloom)
    - huvudspelet (ganska jämnt?)
    - bollvinnare (fördel Mild)
    - kondition (fördel Mild)
    - underhållningsvärde (jämnt på plan, fördel Wernbloom utanför plan)

    SvaraRadera
  21. Obs, vill ändra mig ang. passningskvalitet, Mild är ett snäpp vassare där eftersom han höll en lite jämnare högsta-nivå.

    Men kategorin bollmottagare som jag glömde vinner Wernbloom givetvis.

    SvaraRadera
  22. Mild är alltid hårdast, what so ever.

    SvaraRadera
  23. Boom Boom är Boom Boom - Mild är Mild. Onödigt att jämföra dem två, och onödigt att jämföra nån med Mild överhuvudtaget.

    Lycka till i din sista match för i år med Blåvitt och lycka till i Holland, Pontus!

    SvaraRadera
  24. Ett tips till er som inte fått tag på biljetter till Sverige-Danmark 6e juni :

    www.telia.se/privat/katalog/VisaProdukt.do?prod...

    Fick mail om detta idag, man får två biljetter när man köper en billig mobil där.

    SvaraRadera
  25. du kommer inte vara den enda som kommer fälla en tår över den här killen! Välkommen tillbaka Pontus Wernbloom.

    SvaraRadera
  26. Får man önska sig ett litet youtube-klipp med kalmarmatchen, möjligen?

    SvaraRadera
  27. JAG ÄLSKAR WERNBLOOM!

    SvaraRadera
  28. Vi vet att det är du Pontus...

    SvaraRadera
  29. Imorgon kommer solen stråla säkert 25 grader. Allting kommer vara perfekt... En RIKTIG Ängel kommer lämna oss. När Spelet körde ihop sig och man tänker va fan va det här gå in nu i närkamperna så har det varit som Pontus har hört mig o genast kapat någon försökt att få igång laget. Nu är det hans sista match för den här svängen och jag vill verkligen höra 1/4 takt på Trumman i klacken och Till varje slag skall det EKA I STAN... BOOM

    BOOM

    WERNBLOM

    BOOM

    BOOM

    WERNBLOM

    SvaraRadera
  30. Lysande skrivet, stort lycka till till PW och jag längtar redan till dagen då han återkommer.

    SvaraRadera
  31. Pontus är Kung och en blåvit ikon!

    Han ska hyllas imorgon!

    SvaraRadera
  32. Finns det något konkret kring Bjärsmyr? Alla verkar utgå från att han sticker, men borde inte affären varit klar vid det här laget om det ska ske i juni?

    SvaraRadera
  33. Får jag svära en gång på läktaren imorgon Agnesund??? Förövrigt lycka till Pontus. / P

    SvaraRadera
  34. Angående Bjärs så hoppas jag att folk inte buar ut honom i onödan nu. Visst så drar han som bossman men man måste ändå försöka se det med lite självdistans.

    Han är i rätt ålder för att prova sina vingar utomlands och hans kontrakt går ut nu...vad hade ni själva gjort?
    Visst hade det varit skitbra om han skrev på för 3 år och sen blev köpt men vi lever i en värld där man inte alltid får sin vilja igenom.

    Säger inte att jag tycker han gör rätt men de e ingen direkt judas grej över honom som det va med fittan jesper blomqvist och då tycker jag inte vi ska bua.

    Däremot om han gör en "judas" grej själv sen å drar till en klubb i allsvenskan för lite pengar skull då kommer jag vara först å bua ut honom men inte innan dess...han har ändå trotts allt varit en klippa där bak och hjälpt oss massvis dom senaste åren...

    //D-Day

    SvaraRadera
  35. Kommer sakna dig Pontus. Så in i helvete!

    Välkommen tillbaka i framtiden!

    SvaraRadera
  36. Elfsborg fick bara med sig en poäng från Hisingen och blåvitt har chansen att gå till sommaruppehållet som serieledare. Allt vi måste göra är att slå superettanlaget Brommapojkarna på vår hemmaarena där vi hittills bara släppt i ett mål.
    Nå, kommer vi göra detta?

    ....svaret är givetvis Nej!

    SvaraRadera
  37. Årets bästa text här på Baraben. Vilken klassiker det skulle bli om Wernbloom fick rött kort imorrn.

    SvaraRadera
  38. http://z6.invisionfree.com/UltrasTifosi/index.php?s=715cd7d579da755798388e4a72dc161c&showtopic=228

    SvaraRadera
  39. vafan skriver ni "hata bjärsa" och "han kommer inte lyckas för att han är för dålig" för? Bjärsa är också blåvit och wernbloom kommer visst lyckas han spelar ju faktist i u21.

    SvaraRadera
  40. Ett värdigt avsked är knappast att skämma ut sig med nån idiotkapning som renderar i ett rött kort. En gedigen kämpainsats med nått gult kort och ett eler flera mål där har vi en värdig avslutning. Gällande Bjärsa skall det inte buas tycker jag, visserligen ligger det också i hans egenintresse att göra bra matcher. Men att han inte gör sitt bästa för laget (på planen) även om han är Bossman köper jag dock ej. Så nått jäkla hat skall han inte vara.

    SvaraRadera
  41. PW e bra på att glidtackla och filma o tjöta med domaren. Som tur ska PWlira i holländska ligan, där all de bra spelarna flyr hlland o lirar i bättre ligor. Holländska ligan har panik o dammsuger AS och mitt kära IFK släååer iväg alla som får ett kontrakts förslag. Men så länge man får 30 miljoner för PW (trots) han inte e en lirare . Det e gött med 30 miljoner för våra spealre som endsat platsar i Holland ( Ölme, Mourad,PW o resten av de andra 5 i årets trupp som blir proffs i sommar i Danmark, Holland)

    SvaraRadera
  42. Glöm inte att vi fick 40 millar för Jeppe så i jämförelse skulle nog Bjärsa vara mer judas i så fall om han lämnar på Bosman. Vad jag minns så skrev Jeppe på ett nytt kontrakt innan han drog för att IFK skulle få mer pengar. Ändå blir han hatad!?

    SvaraRadera
  43. Jag fattar faktiskt inte varför Bjärsa är Judas. Håller vi på såhär så kommer han aldrig komma tillbaka till oss, varför skulle han. Låt han byta klubb det är han förtjänt av, han har varit här länge och varit delaktig i alla medaljer vi tagit.

    Lycka till Bjärsa, lev gott och kom tillbaka

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.