2009/04/15

Vad är det för fel på BK Häcken?

BORTADERBY. BK Häcken kan skräna bäst de vill om att Hisingen inte tillhör Göteborg. Det är i grunden endast ett desperat försök för dem att legitimera det faktum att så få människor bryr sig om BK Häcken som fotbollsklubb.

Förra årets publiksnitt på hemmaplan: 1 494.

Ofta snackar folk om att Häcken är en så ung klubb i förhållande till de mer anrika föreningarna IFK, ÖIS och Gais. Men BK Häcken har nästan 70 år på nacken och bör därför börja skaka av sig det rätt svaga argumentet, i alla fall om de vill bli tagna på allvar. För det bör de vilja bli.

BK Röva, Häcken, FC Gothia Gul, kalla dem vad ni vill - har en stor fördel i den här stan' och det är driften av världens största ungdomsturnering, Gothia Cup. Denna ekonomiska garant har hjälpt den förhållandevis lilla föreningen från Hisingen att bli en stabil klubb att räkna med på den göteborgska fotbollsscenen. Visst, de är allt som oftast ett gäng strykpojkar när de sticker upp i Allsvenskan - men de upprepar ständigt bedriften att ta sig upp hit, i alla fall.

Jag har personligen ett extra gott hjärta till BK Häcken då det är min moderklubb. Jag var en av många hisingskillar som tränade med Häcken, spelade i Häcken men sedan klädde oss i blått och vitt från topp till tå när IFK kom på besök till Rambergsvallen. Så funkar det här på Hisingen. Häcken respekterar vi för att de driver Gothia Cup, har en fantastisk ungdomssektion och gör en enorm insats rent socialt för väldigt många unga människor.

Men när det gäller, så håller vi på Blåvitt.
Eller ÖIS, eller Gais eller Inter eller...

Hisingen är Sveriges mest tätbefolkade ö. Det bor mer människor här än på Söder i Stockholm. Vi är Göteborgs manhattan, så att säga. Därför är det väldigt märkligt att så få av oss går på BK Häckens matcher, att ännu färre av oss blir hårdkokta Häckenfans. För nu har de trots allt haft nära 70 år på sig att påverka oss totalt 130 033 personer som bor på denna ö. (2007 års siffra)

Naturligtvis är BK Häckens hissfärd mellan serierna den absolut starkast bidragande faktorn till att de inte vinner mark mot konkurrenterna i Göteborgs Fotbollsallians. Det går inte att fostra unga till att hålla på BK Häcken i ett läge där Blåvitt alltid slåss om Allsvenskt guld och BK Häcken ständigt får nöja sig med att slåss om överlevnad. Om de ens är uppe i Allsvenskan. Jag är det levande exemplet som alltid haft en bra relation till BK Häcken, jag har än i dag dem som mitt andralag i stan, som yngre spelade jag i "rövas" gulsvarta färger. Ändå blev jag blåvit så in i bängen. Här har Häcken sitt grundproblem.

Det räcker inte med pizzakampanjer och fåniga sånger om att Hisingen inte tillhör Göteborg. Det är inte tillräckligt intressant, eller ens charmigt. BK Häcken borde istället fokusera alla sin befintliga energi på att hålla sig kvar i Allsvenskan. Nästa år borde de åter igen släppa alla pajaskonster och kortsiktiga marknadstrick, för att kämpa sig kvar i Allsvenskan. Året efter det borde BK Häcken sluta fåna sig i medierna och satsa allt på att, ja ni förstår.

Ett hisslag som studsar mellan de högsta serierna får aldrig några riktiga fans. Ett hisslag som dessutom försöker locka över Hisingens till största del blåvita befolkning till sin lilla kvartersklubb, får det riktigt tufft. I dag får Hisingen besök av stadens favoritlag, Hisingsbornas hjärteklubb: Blåvitt. I dag ska Wernbloom och company trycka ner pizzan i halsen på Rambergsvallens elva getingar!

24 kommentarer:

  1. hisingen är ju knappast Sveriges mest tätbefolkade ö då befolkningstäthet räknas på personer per kvadratmeter och då slår ju både kungsholmen och söder hissingen med lätthet bättre att skriva Sveriges mest befolkade ö eller den ö i Sverige med störst befolkning.

    SvaraRadera
  2. Noga har just skrivit Sveriges punktglesaste text.

    SvaraRadera
  3. Haha...fan va hopplöst det måste kännas för häckens marknadschef om han skulle läsa denna text.

    Krossa Häcken ikväll!!

    SvaraRadera
  4. haha kuba jo sant men den innehöll i varje fall inga sakfel. det var ju det jag klagade på. det är inte riktigt samma sak som grammatiska fel.

    SvaraRadera
  5. Hela Hisingen är en enda stor röv. Usch!

    SvaraRadera
  6. Faaaan Frankie, jag trodde jag var ensam om att kalla hisingen Göteborgs Manhattan : (

    SvaraRadera
  7. Hisslag - Hissingen..

    SvaraRadera
  8. Det bor bara losers på Hisingen.

    SvaraRadera
  9. Som 'noga' påpekade så är det långtifrån Sveriges mest tätbefolkade ö. Bland de 130 000 som befolkar ön finns en hel hoper torslanda-bönder och annat skumt folk. Fan, Åstol är väl mer tätbefolkat än hisingen - även om Peter Harryssons midjemått naturligtvis påverkar...

    SvaraRadera
  10. Kul att blåvittare erkänner att dom är medgångssupportrar. Äckluiga själlösa människor är ni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Äckliga blåvitt /Sonny Karlsson

      Radera
  11. "Kul att blåvittare erkänner att dom är medgångssupportrar. Äckluiga själlösa människor är ni"Ha så kul att förklara varför det gör oss medgångare?
    För att när man är liten så väljer man ett bra lag? Eller blir fostrad av människor med något i huvudet.

    Vad gör en som du förresten på en Blåvittblogg? Är du kanske lite Blåvit inombors? =)

    SvaraRadera
  12. LÄGG NED SKITEN - Häcken är ingenting utan Gothia Cup, INGENTING.
    FC Gothia är det enda som kan rädda klubben och skapa intresse.

    SvaraRadera
  13. Bra beskrivning Frankie.

    Det är ju i grunden samma resonemang som lätt överförs på Brommapojkarna eller Västra Frölunda. De har alla utmärkt ungdomsverksamhet men kan inte skapa någon publik. Detta är ju helt naturligt eftersom en stad har begränsat med fotbollsintresserade personer och genom att IFK, ÖIS och GAIS var framgångsrika under första halvan av 1900-talet skapades ett stigberoende som är otroligt svårt att bryta. Eftersom redan majoriteten av alla fotbollsintresserade i Göteborg har vänner/familj med lagsympatier som överförs under uppväxten så är sannolikheten oerhört låg att en Häcken-supporter föds.

    Häcken har endast ett äss i rockärmen, som heter Gothia Cup. Annars är det inget som utmärker dem.

    Vad kan man då göra? Jag håller med Frankie att sportsliga framgångar och kontinuitet är centralt. Ett superetta-lag kommer aldrig attrahera en större publik och marknadsandelar går säkert förlorade varje år Röva åker ur allsvenskan.

    Men att förneka betydelsen av marknadsföring och kampanjer är naivt. Sportsliga framgångar är bara en del i att skapa ett publikunderlag, fotboll på professionell nivå (vi får väl kalla BK Röva det?) är ett arrangemang, en produkt. Med Gothia Cup i bagaget tycker jag att Röva absolut har förutsättningar att konkurrera med våra mindre konkurrenter, GAIS och speciellt ÖIS. Deras försprång är inte speciellt stort, publikmässigt.

    Ekonomiskt har Häcken långt bättre förutsättningar. Exempelvis skulle Häcken med största sannolikhet värderas högre än ÖIS genom de årliga inkomsterna från Gothia Cup, där ÖIS antagligen har ett negativt värde, ÖIS förstör kapital, medan Röva genererar på årlig basis.

    Så med kontinuitet, i form av både sportsliga framgångar och en aggressiv marknadsföring skulle säkert Röva kunna bredda sin kundgrupp sett över några generationer. Det stora problemet är väl att idag är Rambergsvallen undermåttlig och Gamla Ullevi är så otroligt överlägset för arrangemang. Så Häcken måste snarast lägga undan kapital för att skapa ett modernt arrangemang samt utnyttja sina fördelar. Exempelvis borde snarast framhävas att Häcken är ett hett alternativ för att se fotboll för familjer etc, som samtidigt vill känna sig trygga kring arenan.

    SvaraRadera
  14. elevator nobody

    SvaraRadera
  15. Satt i höstas i jobbärende och räknade på publiksnitt för lagen i Göteborg med anledning av diskussioner om Rambergsvallens renovering. Kunde då konstatera att förra året hade IFK ungefär samma publiksnitt som GAIS, ÖIS, Häcken och Qviding tillsammans. Då var det ändå ett dåligt publikår för Blåvitt.

    SvaraRadera
  16. Pizzan var faktiskt smart. Sedan tycker jag det är ganska "coolt" att Häcken har fans och fans som går på borta matcherna. Jag menar, vem vill se häcken? Det är pinsamt. Att folk håller sig till sånna korplag?

    SvaraRadera
  17. Jag kommer aldrig att gå på Häckens matcher förrän man byter namn till t ex BK Hisingen. Namnet är vedervärdigt fult och kallas ju allmänt för BK Röva också! Fy Faan!

    SvaraRadera
  18. http://www.youtube.com/watch?v=FzpwYWgaEh4

    19,000 såg ett kval till allsvenskan 2982 tror jag. Häcken kommer ta över stan så småningom!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  19. menade 1982, fan också vad jag tabbar mig!

    SvaraRadera
  20. Alltid Blåvit2009-04-15 18:08

    Men vad tröttsamt det börjar bli med "vi har fler supportrar än er"-artiklar (även om just denna var välskriven och intressant).

    SvaraRadera
  21. Ni har sämre klack än Qviding.

    SvaraRadera
  22. 4-1. Ni är bra ni.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.