2009/04/16

En vecka av himmel och helvete

SMÅTT & GÔTT. Gårdagens insats var ett prov på mycket dåligt, värdelöst, eländigt, bedrövligt, uschligt, usligt, bristfälligt, undermåligt, klandervärdt, förkastligt, miserabelt, erbarmligt, ynkligt, armt, kasst, skralt, sketet, tarvligt, gement, lumpet, nedrigt och rätt slemmigt spel av Blåvitt. En fullfjädrad fotbollskraschlandning, så att säga.

Ville bara påpeka det, om någon hade missat att BK Häcken slaktade oss på Rambergsvallen i går. S L A K T A D E. Matcher som den här bör hållas nära våra hjärtan nästa gång som vi vinner stort, för det här kan bli resultatet av en sådan storseger. Att ställa ut skorna på planen.

|BaraBen.com|BaraBen.com|BaraBen.com|

Det kom ett mejl till BaraBen sent i går natt:
"När det inte finns ord att beskriva, hur gör man då? Antagligen gör man som jag, åker hem för första gången, efter match, korkar upp en Johnnie Walker - ensam i lägenheten och hoppas att det går över.

Först, ilskan. Sedan, hatet. Efter det ömkan. Allt eftersom, accepterandet.


Ja, vi förloade mot ett jävla pisslag. Ja, spelet var under all kritik. Ja,
de äckligt svartgula var hetare än oss i 87 minuter. Ja, våra gubbar underpresterade som fan. Ja, vårt unga lag kanske inte klarar attt ladda till det obefintliga trycket. Ja, vi var helt värdelösa idag, Ja, jag kände för att skälla ut varenda spelare personligen och förklara vad det betyder att spela i Blåvitt.

Men i dag har vi haft vår största förlust och tacka fan för att det kom mot
just Häcken. Det finns ingen på ett vanligt jobb som har sympatier för Häcken. Nu är det dags att blicka framåt, vi har redan haft vårt bottennapp. Tacka fan för det och glöm det här. På måndag ska vi krossa Gothia röd, på vår borg finns det ingen som kan rubba oss, För vi är Blåvitt...

...BÄST I SVERIGE!

/OA
"
|BaraBen.com|BaraBen.com|BaraBen.com|

Det rasar en debatt på Supporterklubben Änglarnas forum kring det stora fokus på våld som Göteborgs-Posten och GöteborgsTidningen hade dagarna efter IFK- DIF och Gais-Helsingborg. Än så länge har dock de kritiska granskningarna av polisen lyst med sin frånvaro, både i debatten som i tidningarnas bevakning. Om det nu blir "kravaller" på stan, borde inte ordningsmakten vara de som ställs till svars för att de tillåter detta att ske? Det går ju jättebra att skälla rent allmänt på huliganer och marodörer, men i slutändan har väl polis och myndigheter ansvaret för medborgarnas säkerhet?

Sedan finns det de som dammar av "låt fotbollen betala för kalaset"-argumentet. Dock har jag aldrig hört någon av dessa debattörer gå vidare och förklara varför inte banker bör betala för insatser vid bankrån, varför vaktbolag inte bör stå för kostnader vid värdetransportrån, varför de som grillar inte bör stå för kostnader vid gräsbränder, varför krogarna på Avenyn inte bör stå för kostnader vid alla våldtäkter och misshandlar som sker kring "paradgatan" och så vidare.

Listan kan göras lång.
Varför ställs bara dessa "privatiseringskrav" endast på fotbollen?

Nu har vi ju med IPRED-lagen visat att svenska myndigheter accepterar privata polisspanare, så då kan väl varje del inom polismyndigheten läggas på den som kan bedömas som ansvarig för att brottsligheten existerar? Banker samlar pengar, därmed är de skydliga till att bli rånade - tjejer har korta kjolar och är därmed skyldiga till att de blir våldtagna. Hit går de göteborgska tidningarnas resonemang till slut. De vandrar en farlig väg.

Att våld är fel behöver ingen människa läsa i en tidningsartikel för att förstå. Men när vi ställer oss frågan hur vi kan få ett slut på våldet, så är svaret knappast krigsrubriker på löpsedlarna. Nämn gärna en konstruktiv lösning som kommit fram i den senaste lokala mediedebatten, kan någon det? Nämn ett enda konstruktivt förslag så blir jag överraskad i varje fall. Men då räknar jag inte ett allmänt "låt fotbollen betala"-resonemang till konstruktivitet. Det är mer en "stoppa huvudet i sanden"-journalistik.

När ska ledarsidorna börja kräva att banker betalar för polisinsatser på bankrån? Det är trots allt hit dessa resonemang leder till slut. När ska kraven komma på våra krogar? På utsatta kvinnor? Tänk på detta kära ledarskribenter, era resonemang kan ta en otäck riktning.

38 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet!

    /A

    SvaraRadera
  2. det där va fan det vettigaste jag läst på länge! Well done.

    SvaraRadera
  3. Mycket väl talat både författaren till detta inlägg och den besvikna ängeln som mailade till BaraBen.

    Hade också den känslan igår att jag ville ruska om varenda spelare i Blåvitt som var på planen igår och tala om hur man skall bete sig när man spelar i den blåvita tröjan.

    Men nu ser vi framåt!

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet, hoppas att denna går vidare till GP och GT, så att de själva fattar hur de framstår.

    SvaraRadera
  5. När ska huligan-idioterna BETALA för vad de skadar fotbollen!?

    Om det nu alltid är polisens fel,varför gick då supportergrupperna ihop och protesterade så högljutt när ett lagsförslag lades fram som skulle ge polisen större möjlighet att få bort packet!? dubbelmoral någon?

    För övrigt betalar idrottsföreningarna skatt på biljetter, kringförsläljning osv, därmed har de också RÄTT att ta del av samhällets resurser-vilket bla innefattar polisen! Om fotbollen ska stå för kalaset själva ska de också ha möjlighet att dra av alla kostnader på sin skattesedel!

    SvaraRadera
  6. På ämnet privata polisspanare.. Häng ut namn, personnummer och bild på de nötter som iklädda våra färger ställer till oroligheter på stan från och med nu.

    Ställer sig Baraben verkligen emot våld så borde bloggens muskler räcka en bit på vägen.

    Och även om jag också är kritisk mot polisens och tidningarnas arbete så är vi dummare om vi blundar.

    SvaraRadera
  7. Hur ska polisen lyckas stoppa vuxna män som verkligen vill slåss och planerar för detta veckor i förväg? Det är en katt och råtta lek. Ibland vinner snuten, ibland vinner buset.

    SvaraRadera
  8. 12:41/

    Väl talat!

    SvaraRadera
  9. Vore det inte bättre att ni som tydligen vet vilka nötterna är (orföranden i supporterklubben) hadde ju tydligen prata med dom, anmäl idioterna till polisen så slipper vi iallafall dom galningarna till nästa match. Det är dags att städa upp i supportterleden så att dom riktiga suppotrarna kommer fram.

    SvaraRadera
  10. Anmäl dom för vadå?

    SvaraRadera
  11. pinsam match

    SvaraRadera
  12. anmäl dom för att dom är idioter kort och gott

    SvaraRadera
  13. om fotbollsklubbarna ska stå för ligistkostnader så ska fan samtliga stadens pubar o krogar pröjsa ölskatt te blåvitt när det är match, om inte staden tjänat något på fotbollen hade man väl knappast pröjsat för en arena?

    SvaraRadera
  14. Några som skulle rädda iaf ett par vilsna huligan-själar är "ikonerna" för klubbarna. Tänk er följande scenario:

    Håkan Mild, Henrik Larsson, Johan Mjällby, Patrik Bjärred osv, går ut och säger några sanningens ord om hur mycket WM, Firman med fler förstör för klubbarna.

    Detta är personer som ju så gott som alla ser upp till i respektive klubb, så varför inte försöka?

    Varför har det inte redan gjorts?

    SvaraRadera
  15. Fotbollen är lika ansvarig för bråken som vägverket är för rattfylla, men trots det så måste vi se till att detta stoppas. Hur många är det som inte tar med sin familj eller låter sina ungar gå på fotboll för just det här? Hur många äldre är det som läser tidningarna och sedan inte går på fotboll? 1500 per match?? Säkert en låg siffra.

    Vi har alla en del i lösningen, allt ifrån vad som sägs och sjungs i klackarna till klubb, polis och media. Att polisanmäla de som gjort det och se till att de inte förstör mer för vår klubb är ett första steg.

    SvaraRadera
  16. 15:38

    För att Wisemen inte förstör för blåvitt, det vet varenda kotte.

    Basel hemma (?)

    SvaraRadera
  17. Uhm... dom våldtog er. Slakt är något annat.

    SvaraRadera
  18. Jag förstår att många känner att de måste "stå upp i strid för blåvitt" när de flesta större lagen i sverige också håller på med firma-verksamhet. Mao folk som slåss för att det är kul, men väljer att göra det i fotbollsfärger för det är enda sättet att få ihop tillräckligt med folk. Alla som vägrar "ta skit" från motståndarfraktioner, som blir stirriga och alldeles till sig när det brusar upp till fight nånstans. Kan inte alla ni inse att ni är likadana allihop? Spelar ingen roll om det är DIF eller Blåvitt ni håller på. Ni gillar å slåss å skiter i fotboll. Gör det utanför arenan, där inne spelas nämligen fotboll - Och den är för alla att njuta av. Oavsett tillhörighet eller ålder.

    SvaraRadera
  19. Jo, dom förstör, du är naiv Jacob. Vad menar du med Basel hemma?

    Ekonomiskt drabbar det klubben något otroligt att tidningarna skriver att det var gängslagsmål mitt bland barnfamiljer efter IFKs match och att polisen vill ha 500 man att kontrollera en match... Firmor borde neutraliseras och hängas ut, anledningen till att de flesta inte redan är avstängda är ju just pga att kameraövervakningen inte håller, det är för dålig kvalitet och för få som granskar kamerorna. Men med lite mer fokus från polisen, som trots allt har haft MC-gäng en smula högre upp på prioriteringen, så kommer snart huliganerna ha klartlagts och stängts av. England är en förebild där huliganerna tvingas rapportera till en lokal polisstation etc.

    SvaraRadera
  20. Dubbelmoral2009-04-16 17:18

    Det är roligt att sådana supporterbloggar som Baraben.com får höra av folk att de måste ta avstånd från huliganer och våld, men när ställer folk precis det kravet på våra profiler som Håkan Mild och nya ordföranden? Dessa kan faktiskt påverka och spela roll på ett helt annat sätt än Baraben.com kan på internet. Men jag antar att Håkan Mild inte vågar ta avstånd från fotbollsvåldet...

    SvaraRadera
  21. Varför denna fokusering på Firmorna?

    Vilka var IFK:arna som hetsade och kastade öl och glåpord över Djurgårdarna som senare ledde till att vissa av deras supportrar löpte amok bland barnfamiljer?

    Överförfriskade "vanliga" supportrar stärkta av öl och en tro att det går att göra vad som helst bara för att det är fotbollsmatch ser jag som ett betydligt större problem än dessa firmor.

    SvaraRadera
  22. men anonym 17:18 du är ju dum i hövet också, ursäkta min franska.

    SvaraRadera
  23. Det här om att aporna fått öl på sig missade jag helt. Stod i kön till B-ingången och hade således de anstormande blåvittsupportarna från Allén till vänster och dif-kön till höger om oss. Ovanför DIF-kön, och våran, i hela hörnan, stod ju DIF-supportrar. Samma supportrar som senare förstörde upplevelsen för hela övre kortsidan genom sitt härjande. Där var aldrig några blåvita ovanför DIF-inhängnaden. Däremot kastade DIF-arna soptunnor, diverse vätskor osv mot poliser och blåvita.

    SvaraRadera
  24. "Det går ju jättebra att skälla rent allmänt på huliganer och marodörer, men i slutändan har väl polis och myndigheter ansvaret för medborgarnas säkerhet?"

    Tungt ...Känns väl lite väl naivt att tro att polisen skall kunna förhindra slagsmål mellan hundratals skogstokiga män.

    Bättre att istället förebygga nyrekrytering till ligorna. Nötterna som redan slåss är förlorade.

    SvaraRadera
  25. Vad kommer det sig att Håkan som har sådan respekt med sig inte säger något? Han vet ju att de skadar klubben som han älskar något oerhört.

    SvaraRadera
  26. smart att skylla på polisen för att folk bråkar på stan..
    gör du det när en bank blir rånad också?

    SvaraRadera
  27. Anonym
    16/4/09 19:56

    Här vet man att det kommer att bli bråk på stan. Inte så vanligt att man vet när det skall ske ett bankrån...

    SvaraRadera
  28. Har jag fått det helt om bakfoten nu?

    Menar författaren till inlägget ang. huliganerna att det är polisens fel?

    SvaraRadera
  29. Fotbollsälskare2009-04-16 21:34

    Inte så konstigt att firmorna frodas kring IFK när ett så inflytelserikt supporterforum har den inställning som presenteras här. Tråkigt. Mycket tråkigt.

    SvaraRadera
  30. Bra skrivet videovixen, verkar som en hel del idioter som skriver här i tråden inte fattat vad du menar.

    Klart som fan att Håkan tar avstånd från våld! Är det någon som ens har orkat fråga honom innan ni rasar på internet? Det är väl en jävla skillnad på att ta avstånd och att behöva betala för något som ordningsmakten har till uppgift att sköta./john

    SvaraRadera
  31. @16/4/09 21:34

    Ett typexempel... Vad menar du, jag fattar verkligen inte hur du kan få ihop det. Eller låtsas du bara inte förstå vad artikeln handlar om?

    /john

    SvaraRadera
  32. Min 84-årige morfar har slutat att gå på Blåvitt. Det är synd, för han har alltid gått på alla matcher hans sviktande hjärta orkat med. Men han vågar inte längre och säger att han inte orkar springa om någonting skulle hända.

    Man kan kasta skit åt alla håll och kanter. Jag är själv emot den rättsvidriga huliganlagen och polisens i många fall tveksamma ingripanden. Det enda som går att säga är att hela fenomenet är jävligt trökigt. Hur man ska lyckas att stävja det hela, det vetefan.

    SvaraRadera
  33. Det är inte firmorna som är problemet egentligen. Dom träffas på ett fält utanför Kisa t ex och gör upp. OK, låt dom göra det då. Problemet är ju vanliga, oftast packade, supportrar som ska leka tuffa och "huliganiga" inför sina kompisar. Det är dom som slåss utanför och innanför arenorna och inte i första hand firmakillarna, även om det också uppenbarligen förekommer. Så skit i firmorna och låt polisen ta hand om supporterbusarna. det är deras sak, inte klubbarnas.

    SvaraRadera
  34. anonym 23:07/ Det var inte fulla supportrar som slogs vid centralen och runt Ullevi mot Djurgården, det var Wisemen och DFG. Så vakna upp nu, tack.

    SvaraRadera
  35. Att vuxna män tycker att det är helt okej att bete sig som svin bara för att man får på sig en fotbollströja är ett jävla problem.

    Uppenbarligen så är det väldigt många blåvit (HALLÅ ÄNGLARNA!) som vet precis vilka som det gäller och som inte alltid är så jävla oskyldiga heller. Jag åkte under flera år med på Änglarnas resor men tröttnade efter att ha fått ett ölglas i huvudet borta mot malmö. Detta är organiserade resor av vår supportklubb där alla på de "tidiga" bussarna (läs fyllebussen) beter sig som svin.

    För att få bort stöket kring matcherna måste Änglarna göra följande:
    1. Total nykterhet i klacken och på resorna
    2. Stänga av och slänga ut de som inte uppför sig (Lär av Bajjern där klacken faktiskt slängde ut de som fick för sig att kasta saker på domaren).
    3. Samarbeta med polisen mot firmorna.

    Idag legitimerar Änglarna organiserade fylleslag och den kriminalitet som det medför och om inte Änglarna tar sitt jävla ansvar så skadar de blåvitt.

    SvaraRadera
  36. wellington>
    Nej det var vanliga supportrar som provocerade diftåget, under den tiden hade WM en minnessamling på Rosen och anlände till arenan 20 minuter senare.

    SvaraRadera
  37. "Men i slutändan har väl polis och myndigheter ansvaret för medborgarnas säkerhet?"
    Jo visst, men nånstans i slutändan är det väl ändå så att individen har ansvar för vad han gör också? Vi är väl inte hundar.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.