2009/02/14

Explosionen från Akademien ger tränarna angenäma problem

ANALYS Ska man redan nu ge sig på att analysera IFK Göteborg årgång 2009, så känns det som att vi har ett defensivt otroligt kapabelt lag, med – än så länge – några frågetecken för offensiven. Träningsmatcherna med resultaten 0-0, 0-1, 2-0 och 1-0 talar ett tydligt språk. Vi täpper till bakåt men det blir heller inga målfester framåt. Förhoppningen är självklar inför de kommande matcherna – vi fortsätter hålla tätt men kommer samtidigt igång med målproduktionen. Då kan det se riktigt ljust ut inför den allsvenska starten.

Och igår slogs man återigen av det faktum att återväxten i IFK Göteborg för närvarande är mycket god. Den ena efter den andra ynglingen tar plats i a-truppen, och dessutom är flera nu på gång att på allvar konkurrera om en plats i startelvan. Det ser spännande ut och det ger tränarna angenäma problem. I gårdagens elva fanns mycket spännande, men då saknades ändå i stort sett hela centrallinjen.

Arkivbild: Sandberg, Dyrestam, Bärkroth och Atashkadeh

I mål stod Sandberg och även om han inte hade mycket att göra såg det mestadels stabilt ut. Erik Dahlin, som sett bättre ut på senaste, var på bänken och allsvenskans kanske bästa målvakt satt på läktaren.

I försvaret fick många upptäcka Mikael Dyrestam för första gången igår. Lite nervöst i början men efter ett tag såg det ut som det brukar göra i u-laget. Lugnt, behärskat och elegant. Och så var Kalle Svensson tillbaka. Dock inte i samma gamla form som han en gång var, om man skall vara helt ärlig. Men där vet vi att där finns det sparkapital, och visst lär väl Kalle höja sig i takt med att motståndet också blir bättre. Förutom dessa två är också Niclas Carlson, Mattias Bjärsmyr och Ragnar Sigurdsson disponibla som mittbackar. Ingen dålig uppsättning. På högerbacken finns Erik Lund och Adam Johansson. Lund som imponerar gång på gång och Adam Johansson som numera gör gedigna insatser i landslaget. Lyxproblem big time. Ett problem som möjligen kan lösas med att testa Adam Johansson som vänsterback.

På mittfältet är det nästan lika tjockt. Hysén i mina ögon given till vänster. Till höger finns en pigg Sella och en minst lika pigg Bärkroth. I mitten har Wernbloom en av tre platser näst intill gjuten och bland de övriga två är det bara att dra i tombolan mellan Seb, Gurra, TO, Jakob och Sana. På topp bör Robin Söder vara ganska säker på sin plats, även om Etéus knackar mer och mer på dörren.

Så visst ser det spännande ut offensivt, även om det inte östs in mål hittills. Och visst är det också spännande att det är så många spelare från eget hus som just nu tar sig fram. Spelare framslussade från vår egen u-trupp. Tittar man på namnen i a-truppen just nu så ser man att det med stormsteg börjar närma sig Rogers mål, att hälften av spelarna där skall vara upphämtade från u-truppen.

Spelare markerade i gult är hämtade från u-truppen. Spelarna i grönt är värvade till a-truppen, men var under 21 år när de värvades. Andel gult är således 40 % (10 av 25 spelare), och räknar man med grönt mest för skoj skull så kommer man upp i 68 %. Statistiken "förfinas" något av att jag räknat första gången vi värvade Kalle Svensson, samt att jag inkluderat Mattias Etéus i a-truppen.

Andelen spelare som är uppflyttade från u-truppen eller värvade innan de är 21 år är alltså hela 68 %, detta måste anses vara ett kvitto på att ungdomssatsningen nu verkligen är igång med full kraft. Det skall bli mycket intressant att analysera utfallet i slutet av säsongen, hur det gått med årets mycket unga trupp. Räcker det hela vägen till guld?

23 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning.

    Världsklass som vanligt!!!

    SvaraRadera
  2. Jävligt bra! Fan va kul att se det uppställt så där! Tack som fan!

    SvaraRadera
  3. Mkt bra skrivet!!

    Helt rätt sattsning, det kanske inte leder till guld i år, men det är inte säker att det gör om man värvar massa kända namn heller. Bara att titta på Djurgården och Malmö.

    Fan vad skoj det ska bli att följa detta unga blåvitt i år..

    SvaraRadera
  4. William Atashkade kan väl läggas till den listan också.

    SvaraRadera
  5. Även Niklas Martinsson, han lär göra minst ett inhopp i år.

    SvaraRadera
  6. William Atashkade har inget a-lagskontrakt

    SvaraRadera
  7. Hjalmar var ju 21 år när han kom till oss. Borde inte han räknas med då åxå? ;) han fylllde visserligen 22 senare under det året, men iaf.

    SvaraRadera
  8. Mycket intressant. Nästa steg är att utbena hur gamla de var när de värvades. Gurra kom väl 2001, men när kom de andra "gulmarkerade"

    Etéus och Björlund har väl dessutom IFK som moderklbbar, det innebär att de nästan är de första i a-laget som är det, eller?

    SvaraRadera
  9. Adam J värvades väl också det året han skulle fylla 22? Dvs 2005....samma som Hjalle då...för att vara petig...!

    SvaraRadera
  10. mr bob/ Första i A-laget i dag eller någonsin? Vi har ju haft en del egna produkter i A-laget genom åren. Johnny Ekström & Dennis Jonsson bland annat...

    SvaraRadera
  11. Bortsätt från det gula och det gröna, faan vad bra vi värvar.

    SvaraRadera
  12. Proffessorn:

    Dennis har Hisingstad som moderklubb (om man ska va petig) kom väl till blåvitt som 12-13 åring va? Johnny Ekström och Zoran Stojcevski är två som haft blåvitt som moderklubb däremot.

    SvaraRadera
  13. För att inte glömma Andres. Oxå blåvitt som moderklubb va?

    SvaraRadera
  14. Etéus värvades väl ändå in till Blåvitt för ett par år sen va?

    SvaraRadera
  15. Listan behandlar ju a-truppen so mden ser ut just nu. Med andra ord än så länge ingen Atashkadeh eller Martinsson. Etéus har jag som sagt tagit med lite halvt, han är ju så gott som fullvärdig medlem av a-truppen redan nu, trots att han inte har a-kontrakt.

    Dyrestam och Björlund är de i denna sammanställning som har IFK som moderklubb.

    Möjligen sen att jag kan ha någon månad fel på Adam, om han var 21 eller nyss fyllda 22 när han värvades. Samma med Hjalle då som jag inte tagit med.

    SvaraRadera
  16. Etéus kom väl från Tölö IF inför förra säsongen? Eller var det inför förrförra?

    SvaraRadera
  17. Tycker nog att det ser aningen tunnt ut framåt asså.. Vi borde köpa in en rutinerad forward. Eller kan men räkna med Walle iår? Kommer Söder hålla hela sesongen? Tveksamt. Nä en till anfallare behövs enligt mitt tycke.

    SvaraRadera
  18. Fast framåt har vi ju faktiskt även visst sparkapital i lill-Alex. Gjorde som bekant inte mkt väsen av sig förra säsongen, men han har ju visat vad han kan i Ellos. Om nu även Walle blir kvar så känner iaf inte jag mig allt för orolig över bredden framåt.

    SvaraRadera
  19. Etéus kom från Tölö IF inför säsongnen 2007, samma år som vi värvade Nicklas Bärkroth från Balltorps FF.
    Även Tobias Nilsson från Vf kom då.

    Jag läste någonstans att Björlund har Bohus IF som moderklubb, någon som kan mer än mig?

    SvaraRadera
  20. Det man sa på Kamratgården för några år sedan börjar på allvar bli en sanning i svensk klubbfotboll. Hälften av spelarna i a-truppen ska komma från klubbens ungdomslag. Nu är vi där.

    SvaraRadera
  21. Jättebra sammanställning, Erling.

    Angående vilka som gått hela vägen med IFK som moderklubb kommer det aldrig att vara särskilt många om vi inte breddar verksamheten kopiöst för de yngre á la BP (något som aldrig kommer att hända). Jag tycker ändå det är helt rätt att ha en ambitiös satsning från början. Det ger legitimitet åt våra värvningar av 15-åringar och dessutom producerar vi själva en bas till U-truppen för de värvningar vi gör dit. Lite som U-truppen producerar en bas för A-truppen.

    SvaraRadera
  22. Tycker Karl-Gustav Svensson känns nästan lika ordinarie som Pontus i sin specelanpassade roll som "etta". Skadefri är han näst intill ohotad där.

    SvaraRadera
  23. MEN! Flertalet spelare kommer inte från Blåvitts ungdomslag.

    Till exempel Söder och Wernbloom, både har spelat A-lags fotboll i dom lokala klubbarna Kongahälla och Stenungsund i divison 3.

    Sen att dom var i u-laget en halvsäsong tycker inte jag räknas.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.