2009/01/26

Tobias Hyséns blogg: Blåvitt anno 2009 saknar inte rutin!

INIFRÅN BLÅVITT Försäsong, försäsong. Ser jag på mina erfarenheter av försäsong så jobbar Blåvitt och Djurgårn' ganska likartat. Mycket träning individuellt och anpassat för spelaren mer än laget. I Häcken hade vi mer fokus på kvantitet, i alla fall när jag var där. Men det är ju ett tag sedan och det har säkert ändrat sig allt eftersom.

I England var försäsongen väldigt intensiv, allt skulle ju jobbas in på en månad där. På ett sätt var det skönt att ha matcher nästan direkt, man har ju alltid nåt att se fram emot då. Nu var jag inte med på deras försäsong speciellt mycket, men jag såg ju hur dom tränade där borta.

Individuellt anpassad träning är skitbra till en viss del, alla måste ju ha en grundstyrka och en grundkondition. Ta mig som exempel, jag är rätt stark och bra i gymmet, men har lite sämre kondition, då är det bättre att jag jobbar mer med den biten än att jag står och lyfter skrot jämt och ständigt. Sedan finns det de som "Sebban" som är bra på att löpa men behöver lägga på sig något kilo muskler. Sådana detaljer behöver vi tänka på ännu mer, men vi är på god väg som det är nu. Själv har kört ganska bra under julledigheten, men kan bli ännu bättre på just löpbiten.

Sedan får vi inte glömma att det är en väldig skillnad på löptester och funktionell kondition som till exempel start, stopp och kondition i spel. En spelare som gör bra tider på våra träningstest orkar inte nödvändigtvis mest ute på planen. Vi har högre fart på träningarna jämfört med den här tiden förra året. Alla ser rappare ut och detta trots den hårda träningen.

Ni kanske är nyfikna på vilka killar i laget som är starkast? I gymmet är det nog Werner, Bjärs, Petter, Walle, jag själv och Ragge som är bäst överlag. Men nu har jag säkert glömt av någon. Sedan har vi ju sådana gubbar som Hjalle och Adam som är grymt starka i förhållande till sin kroppsvikt. De väger lite mindre men är jävligt starka ändå. När det kommer till löpningen är Gurra och Werner helt i en klass för sig själva. Där har inte vi andra en suck.

Jag har läst lite på olika Blåvittforum om klagomålen på att vi inte har rutin i laget till 2009. Med Alex tappar vi såklart en hel del rutin eftersom han alltid spelade. Om Walle försvinner så mister vi en kille som lös med sin kämpaglöd och alltid ger allt i alla lägen. Wallerstedt gnäller aldrig så att någon annan hör och han är alltid på bra humör när han kommer upp till Kamratgården.
Men glöm inte att jag, Bjärs, Werner, Gurra och Adam alla har närmare 100 allsvenska matcher per skalle. Så även om mycket rutin kan försvinna så har vi en hel del kvar.
Det går att vara rutinerad även om man är ung, ta Bjärs, som har säkert över 100 allsvenska matcher, ett trettiotal landskamper på junior och u-21 nivå på meritlistan. Han har dessutom varit lagkapten i U-21 så länge jag kan minnas - så visst kan yngre killar ha tillräcklig rutin.

I mitt förra blogginlägg var jag inne på att vi testade 4-5-1 framgångsrikt under slutet av förra året. Min egen roll i ett kommande 4-5-1 är som jag ser det just nu som forward, alltså ettan på topp. Allt tyder på det här och det gick bra där i slutet av 2008. Sedan tror jag att om Robin Söder kommer tillbaka i den storform som han var i under fjolåret, då spelar han där. Då kliver jag ner på en kant och vilken spelar ingen roll för mig egentligen. Men just nu vill jag spela forward, jag måste bara lära mig att göra mål med, haha!

Egentligen vet jag inte så mycket om vårt nyförvärv Kalle Svensson. Mer än att han var jävligt bra innan han blev proffs och jag misstänker att han antagligen är ganska sugen på att visa att han fortfarande är så bra. Folket uppe på Kamratgården säger att han är en klockren kandidat för att bli kapten, så vi får väl se. Det vore inte mig emot även om jag själv skulle tagit uppgiften direkt om de frågat. Sedan har jag en lite avig position i laget, som kapten måste man ju kunna snacka med alla och så. Visst, jag försöker snacka och vara hjälpsam så mycket jag kan, men jag är lite för gnällig ibland. Kalle har ju varit i Blåvitt förut och är man en ledartyp så är man.
Sedan är det gott att han kommer till Blåvitt utan något snack. Det sänder signaler till andra spelare att: "här trivs man", men nog om det.

Till årets allsvenska, 2009 års säsong tror jag att det är favoriterna Elfsborg, Helsingborg, Kalmar och vi som får ses som favoriter. Kalmar har ett grundspel som funkar, sedan tror jag inte att de kommer vara lika bra som under 2008, men jag tycker att de väver in sina nyförvärv på ett bra sätt just nu. Men jag tror inte de vinner, men kan säkert vara med där uppe i medaljstriden. Elsborg är en av mina favoriter för att de har många bra spelare. Får de ihop det namnkunniga laget så blir de jävligt farliga, en analys funkar även på HIF, men där hänger det lite på hur Henke Larsson gör. De är ett bra lag ändå, men det blir nog en liten reaktion om han slutar. Hela HIF:s spel har ju mer eller mindre byggts kring honom. Men till sist behövs bara en analys egentligen: Vi vinner Allsvenskan. Varför? Bara därför att vi gör det.

Tills nästa blogg - hälsningar inifrån Blåvitt
//
Tobias Hysén

35 kommentarer:

  1. Allltid lika intressant att läsa dina inlägg. Mycket bra läsning! Lycka till i år!

    SvaraRadera
  2. Kul läsning Tobbe!

    SvaraRadera
  3. "Hajsen" - bränner du läge efter läge kommer du att höra ett vråååååål av lidande från Levande Sittplats.

    Bra blogg. Nu kör vi över!

    SvaraRadera
  4. Du är kung Tobbe, och vi har INTE glömt dig!

    SvaraRadera
  5. Tack för läsningen!

    Hälsa farsan...

    SvaraRadera
  6. Trevlig läsning!

    Du kommer dominera 2009, det vet du lika bra som jag! Ska vi säga 9 mål och 10 assist? ;)

    Keep on keeping on!

    SvaraRadera
  7. Viker du ner dig mot Werner i spåret... Var är vinnarskallen?

    SvaraRadera
  8. Hysén!! Hysén!! våran Hysén!!

    (läses med lite lätt touch av klack känsla)

    SvaraRadera
  9. haha gött att läsa om ditt stycke om rutin. Håller med dig till hundra trots att jag vet att vissa inte gör det! Men så är det.

    SvaraRadera
  10. Rutin saknas verkligen inte, det har du rätt i!
    Personligen gillar jag dig som vänstermitt i det nya systemet, fast med en lite friare roll, så du kan få sådana fina cross-löpningar som du körde mot Stabaek! Där var du en av de bästa på planen i den rollen. Då behövs att resten av laget kan anpassa sig till det, och om du har seb bakom dig får Kalle/Ragge/Bjärs(?)/Råttan gå ut mot knaten lite. Tror du hade fungerat skitbra där!
    2009 känns som ditt år faktiskt, har jag sagt länge. Fortsätt gärna skriva! Värmer oss fotbollsugna i vinterkylan! :)

    SvaraRadera
  11. Kunde ju gett oss som var i Norge ett litet "Tack" för stödet.

    SvaraRadera
  12. anonym 21:53/ 1. Tobbe skrev inlägget dagen före match, det publicerades nu för annat har gått före.

    2. Kräv inga tack, vi är väl inte där för vår egen utan för fotbollens och Blåvitts skull?

    SvaraRadera
  13. fuuuckin great att läsa Tobbes rader. Detta är bra, riktigt bra. Tar inte direkt Rydströms blogg på Expressen på allvar. Så blir detta unikt? Fortsätt Tobbe!

    Kör över allt!

    Änglarna UK

    SvaraRadera
  14. Tobbe:
    Funderar lite kring ditt resonemang angående att du ska prioritera uthållighet eftersom du är lite sämre där. Kan det inte vara en idé att fokusera ännu mer på din snabbhet så att du ännu lättare springer ifrån dina motståndare? Bättre att göra fem löpningar som ger rejäl målchans än tio som inte leder till något.

    SvaraRadera
  15. kul att du tar dej tid, f---n vad man längtar till seriestart nu!!

    Tack!

    SvaraRadera
  16. Härligt blogginlägg:)

    Rydström har fått tuff konkurrens nu..

    SvaraRadera
  17. Riktigt grym läsning, men jag undrar, sitter ni gubbar i laget och surfar runt mmycket om vad som skrivs om er och laget på bloggar/forum? =)

    SvaraRadera
  18. haha tobbe sågar ju den här krönikan:
    http://www.svenskafans.com/fotboll/artikel.asp?id=274901

    Alltid Blåvitt: "Rutinen försvinner..."

    sedan följer Tobbes:

    BaraBen: "Blåvitt saknar inte rutin"

    SvaraRadera
  19. Det du skriver om att löpkondition i spåret inte är detsamma som uthållighet på fotbollsplanen stämmer väldigt bra. På en fotbollsplan är det framförallt accelration och riktningsförändringarna som suger energi ur en. Man måste vara lätt på "rätt ställe" och ha tyngdpunkten på rätt plats för att bli en uthållig fotbollsspelare.

    SvaraRadera
  20. Det här är det bästa som har hänt Baraben! Jävlar vad roligt att få läsa från spelarna! Tobias Hysén! Vilken go gubbe!

    Tobias Hysén, Tobias Hysén!

    SvaraRadera
  21. Görgött att kunna läsa Tobbes blogg!
    Klart guldet ska hem!
    Så är det bara.

    SvaraRadera
  22. Tobbe !
    Hur är det med NC han har tydligen varit bra på träning. Är han en kant spelare? Eller bara en mittback? Kan han funka på mitten eller?

    SvaraRadera
  23. Kul läsning!
    Keep them coming :)

    SvaraRadera
  24. Älskar dina sköna inlägg!

    Keep it up!

    SvaraRadera
  25. Hoppas du får lite flyt med avslutningarna iår Tobbe... Borde klara 10 mål i Allsvenskan iallafall! Kämpa på!

    SvaraRadera
  26. Kul läsning! Klart höjdpunkten på bloggen. Ett tips är kanske att spana in Sella lite extra i avsluts momentet, du kanske lär dig något...om det är något positivt låter jag vara osagt;) Keep up the good work!

    SvaraRadera
  27. Gött att få läsa lite från insidan. Tack Tobias!
    P.S Du skriver riktigt bra!

    SvaraRadera
  28. Tycker ändå att truppen måste breddas en del, tycker inte vi kan fylla i den lucka som t.ex. wernbloom skulle tappa ifall han blir skadad. Sen måste vi bredda anfallet för jag tror inte söder håller en säsong.

    SvaraRadera
  29. Underbart, bättre läsning än detta går inte att få!

    SvaraRadera
  30. Riktigt kul läsning! Keep up the good work tobbe. Najs att höra att spelarna smygkikar lite kring debatten på forum.

    SvaraRadera
  31. MFF skojar hem allsvenskan. Dom har ju Daniel Larsson som dom fick för reapriset 3 mille.

    SvaraRadera
  32. Att du inte nämner Sella! Det har vi ju också en kille med rutin. Rolig läsning, Tobbe.

    SvaraRadera
  33. en fm09 historia: jag gjorde tobbe till kapten när alex la av och han tackade med att sätta 16 baljor och 12 ass (som forward). ett tecken kanske?

    SvaraRadera
  34. På tal om ämnet rutin? Var är de som lirat internationellt på lite högre nivå? Det är sådan rutin vi absolut saknar nu! Den sista sådan försvann med Alex. Som tur är har vi lite rutin från sådant på bänken men inga spelare. Dags att skaffa det om vi ska leka hem allsvenskan och plocka skalper i CL som på det goda 90-talet! (Japp, jag hoppas förtfarande...)

    SvaraRadera
  35. Tack så mycket Tobbe!! Du är grym som lägger tid och arbete med att skriva ner sånt som man verkligen vill veta om laget nu när inte det är så mkt matcher... Intressant fakta och inget jävla silly season skvaller. Nu kör vi för guldet detta året och tar revanch i europa oxå!! Vi i klacken ska göra allt för att skapa ett inferno inne på gamla....dom vi möter ska känna att det är vårt hem och där tar dom inga poäng!! Kör hårt Tobbe! Och tack än en gång...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.