2008/11/16

Årskortsförsäljning: gais och öis och Blåvita tendenser

ÅRSKORT 2009 Det börjar dra ihop för IFK Göteborg att starta sin årskortsförsäljning för årskorten till den nya arenan. Den mest spännande säsongen någonsin för de som ansvarar för att saluföra denna produkt. På onsdag är det dags och från IFKs sida har man laddat upp för anstormning genom att förbereda ordentligt med kapacitet från diverse webhotell och hur nu sådant fungerar. Det har hänt förr att hemsidan har kraschat av oväntat hög anstormning, det får inte hända igen.

Hur som helst så är våra kollegor i alliansen redan igång med sin årskortsförsäljning sedan ett par veckor. Man har nyligen släppt lite nya siffror och visst kan man dra en del intressanta paraleller. För gais slår försäljningen alla tidigare rekord då man för fyra dagar sedan har sålt 1300 årskort. Tidigare skall man ha sålt 550 årskort som mest för en säsong. Nu skall man väl inte dra för stora växlar av det, 550 årskort är - till och med med gais mått mätt - en tämligen usel siffra. "Vi har aldrig haft tradition av att folk köper årskort tidigare" ska Christer Wallin ha sagt. Gais publiksnitt i år var 5224 personer så visst kan man köpa att årskortsförsäljningen relaterat till den siffran var tämligen usel.

För öis del har det inte sålts lika mycket årskort. Förvisso ganska naturligt med tanke på att man har ett betydligt lägre snitt än gais, i år kom 2415 personer i snitt och såg öis matcher. Inför nästa år har man nu sålt runt 730 årskort. Man är även vänliga nog att redovisa på vilka sektioner man sålt årskorten. En ganska intressant stapel som kan bli ännu intressantare att ta upp i slutet av mars, uppdaterad med samtliga sålda årskort, och sedan jämföra med gais respektive IFK Göteborgs staplar. Hur många årskort öis sålt senaste två åren är lite svårtolkat. Enligt en gammal nyhet på deras hemsida så har de inför 2007 sålt strax över 1000 årskort, medans de i en annan nyhet hävdar att de sålt 400 årskort inför 2008 och att detta är dubbelt så många som förra året. Lite märkligt.

Vad kan man nu dar för växlar av detta när det kommer till vår årskortsförsäjlning? Ja, man kan i alla fall konstatera att både gais och öis ser ut att krossa sin tidigare årskortsförsäljning, eller åtminstone öka betydligt, bara på ett par veckor! Att gais sedan tidigare haft "dålig tradition" av årskortsförsäljning kanske man bör ta lite hänsyn till, om man räknar andel årskort/publik.

IFK Göteborg sålde inför 2008 runt 4000 årskort, och slutade på en snittpublik på 9632 personer i år. Det vill säga en ganska stor andel jämfört med gais, men en ganska liten andel jämfört med andra lag såsom till exempel Malmö och aik(kaos). I övrigt inga andra jämförelser med dessa klubbar då det sägs att aik och Malmö i det närmaste "slänger" årskort över folk. Malmö startar för övrigt sin årskortsförsäljning den 29 november, denna kommer givetvis att följas upp här också. En annan notis från Malmö är att Malmö Redhawks sålde ut sin första match i nya hockeyarenan på en kvart (!), 13500 platser. Även i dagens match, den andra på hemmaplan mot Mariestad (!!) ryktas vara näst intill fullsatt. Förvisso hockey, men ändå en intressant tendens att folk är så nyfikna på den nya arenan där att man vill se en match där till vilket pris som helst, även mot ett mindre namnkunnigt lag. Priserna i Percys arena är för övrigt ganska beskedliga.

Tillbaka till huvudspåret, vår egen årskortsförsäljning. Om vi ser gais tendens hos oss så kan man räkna med att årskorten till de bästa platserna kommer gå åt ganska fort. I klacken till exempel (den övre delen med kombiplatser) finns "endast" 2371 platser, där det förvisso tillkommer 2400 platser på nedre ståplats. Men helt klart är att de övre platserna lär gå först. Levande sittplats har 614 platser, "finplatserna" L5 och N5 637 platser, familjeläktaren 604 platser, young fellows 190 platser och så vidare. Utöver det finns det förvisso gott om plats på L1-L4, N3-N4, M1-M5 och K2-3 på solsidan. Sen finns det även plats på E1-E5 och F3-F4 på andra sidan så årskorten lär knappast ta slut.

Å andra sidan är det en annan hets för oss Blåvita. Då öisare och gaisare vet att endast en av deras matcher (den mot oss) kommer bli fullsatt - möjligen även matcherna mot varandra - så är det annat läge för oss.

Matcherna mot ovan nämnda lag blir garanterat fullsatta. Så även matchen mot ellos och garanterat premiärmatchen (ska den bli iaf, även om vi möter ett skitlag...) Matcher mot AIK, Malmö och Häcken kan också bli helt fullsatta och ligger vi i guldläge så kommer biljetterna till de sista två, tre matcherna att flyga iväg. Det vet vi sen Trelleborg förra året att intresset finns där när det väl gäller, och det lär inte bli mindre av större biljett-tryck och ny arena med tusen gånger bättre atmosfär än Nya. Så håll i hatten och gräv fram de sista pengarna i madrassen för på onsdag kör vi igång och det kan bli åka av direkt...

27 kommentarer:

  1. Jag kommer sitta beredd på onsdag och knipa 2 årskort fort som fasen!

    SvaraRadera
  2. I Malmö IF:s fall är det nog väldigt mycket nyhetens behag dock, det ryktas från Skåne att arenan är dödare än Globen under match och att det bara var stämning när Percy höll tal. Sådan kommer spegla av sig rätt snabbt.

    Vi kommer sälja mycket mer årskort än förra året av precis samma anledningar, nyhetens behag, bekväma faciliteter och så vidare. Men här måste även bra fotboll och segrar levereras, för hamnar vi 7-10 nästa säsong kommer det eka väldigt tomt på Gamla Ullevi till 2010.

    Fotboll är mycket om nyhetens behag, varför skulle vi annars törsta dessa nyförvärv som så sällan levererar ändå?

    SvaraRadera
  3. Ett tillägg: Gais hade som strategi att vara tidigt ute med årskorten. Tidigare än Blåvitt och ÖIS. De har därför haft försäljningen igång cirka 2 veckor längre än ÖIS. Det kan vara en av anledningarna till att ÖIS sålt såpass mycket sämre.

    Nån som vet hur mycket Blåvitt räknar med att sälja? 8000?

    SvaraRadera
  4. Hoppas hemsidan håller för jag skall som många andra jag pratat med köpa klockan 9.00 på onsdag.

    SvaraRadera
  5. För en som inte har planeringen för att köpa ett årskort, när släpps lösbiljetter till premiären?

    SvaraRadera
  6. När släpper ni lösa biljetter till premiären och den övriga matcherna?
    - Detta sker tidigast i mars månad.

    SvaraRadera
  7. kommer oxå att sitt spännd för att få min plats på övre delen av klacken !!

    fö är dset en som har årskort sen innan som bokar åt mig så ja lär va ganska säker !!

    FORZA GAMLA ULLEVI ALLÈ ALLÈ

    SvaraRadera
  8. vet nån vilka som kommer att ha hand om lösa biljetterna???

    det är ju inte ticnet lr gotevent iaf !! efter allt jäkla strul förra året

    SvaraRadera
  9. Drar man bort vårderbyt så snittar Gais 3500.

    SvaraRadera
  10. Rösta om hur många årskort du tror vi säljer inför 2009 på
    http://peter1904.se

    SvaraRadera
  11. 14:24

    Det blir inte Ticnet och gotevent har inget med saken att göra heller. IFK har inför nästa år valt en ny leverantör att arbeta med när det handlar om biljettförsäljning.

    Frankie:

    Vad härligt positiv du är. Visst, nyhetens behag såklart, men vi har ändå kommit etta och trea i allsvenskan senaste två åren, och kommit etta och tvåa i cupen. Kvalat till CL och nu skall vi kvala till Uefacupen. Dessutom såg vi tendenser i slutet av året att själva fotbollen faktiskt stundtals riktigt bra. Själv ser jag inte de orosmolnen som du gör som särskilt stora.

    Så visst är det lite av nyhetens behag men det lär samtidigt inte "eka tomt" annars heller år 2010. Snarare tvärtom tror jag vi kommer sälja ännu fler årskort 2010 när folk fattar vilket tryck det blir på tex derbybiljetter.

    Så se till att gräva fram pengar illa kvickt nu och köp årskort på onsdag så ser vi till att skapa mer HETS inför 2009!

    SvaraRadera
  12. Någon som fått någon som helst konfirmation från blåvitt om att man är registrerad för förköpet?


    Registrerade mig på den där hemsidan, questback, men har fan inte fått varken SMS eller mail än. Börjar bli lite segt.

    SvaraRadera
  13. anonym 16/11/08 15:18:
    Tror det är bekräftelse för själva köpet, och inte registreringen.

    Hur som helst blev jag också osäker just efter att jag registrerat mig, jag gjorde det en gång till utan att få en bekräftelse den gången heller.

    Dock fick jag ett mail några dagar senare som löd såhär:

    "Din e-postadress förekommer mer än en gång i vårt register över de som har registrerat sig för förköpsrätt av årskort. Vi kan endast skicka ett användarnamn och lösenord per e-postadress. Är det så att ni är flera som använt samma e-postadress rekommenderar vi att en av er bokar till samtliga."

    Så du behöver inte vara orolig.

    SvaraRadera
  14. Tror vi kommer snitta en bra bit över 15 000 nästa år.

    SvaraRadera
  15. Något som vet vilken tid man kan börja köpa årskorten?

    SvaraRadera
  16. 9:00 skall förköpsfösäljningen starta.

    SvaraRadera
  17. Hade varit gött om man kunde hålla isär supportrarna vid derbyn.

    Håller ni blåvitt är det dessa sektioner som gäller, håller ni på öjs så sitter ni på dessa sektioner..

    Hatar att det skall blandas så man sitter bland drägg på derbyna.

    SvaraRadera
  18. Anonym
    16/11/08 22:32


    Du har helt klart en poäng. Problemet är att vissa grupper går på derbyn med olika lagtillhörigheter. Kan man ju iofs lösa genom att ha någon/några blandade sektioner.

    SvaraRadera
  19. Inte för att jag själv vill vara i blandras på läktaren MEN många tycker det är en höjdare. Det kan man inte ta ifrån folk/familjer där olika synsätt florerar. Men visst vore det bra med ett antal "renläriga" sektioner vid derbyn för de som inte vill vara på ståplats!

    SvaraRadera
  20. Bra artikel, tack för intressanta siffror!

    /Zai!

    SvaraRadera
  21. Erling, det var en gång en optimistisk snubbe och en realistisk snubbe som var på ett berg. Den positiva tyckte de skulle hoppa över ett 20 meter långt stup för att klättra vidare och realisten sa "vi kommer ju ramla och dö". Då svarade optimisten: "sluta vara så negativ nu". Gissa vem av dem som överlevde dagen?

    SvaraRadera
  22. Stupet var en halvmeter i bredd, så det var ett enkelt kliv över bara.

    SvaraRadera
  23. Mehhh varför väntar man inte till löning med att släppa skiten. Kuk.

    SvaraRadera
  24. Imorrn Smäller det!

    SvaraRadera
  25. Det är väl nu om någon gång man kan nyttja sitt kreditkort som man får faktura på först nästa månad, helt utan kostnad! Oj, förlåt, tänkte inte på att ni redan övertrasserat era kreditkort...och sänkt hela världen.

    SvaraRadera
  26. MFF har redan sålt till de som hade årskort 2008. Enligt uppgift har ca 90% förnyat. Dvs runt 10.000. Den 29:e släpps resterande platser för försäljning.

    SvaraRadera
  27. man bör även ta hänsyn till om sponsorers årskort räknas med när man kollar försäljningen av årskårt vilket inte gäller i ÖIS fall...

    vet inte hur det är för gais statistik...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.