2008/07/14

Rapport Gothia Cup - dag 1

GOTHIA CUP Myten om brassars, med modersmjölken levererade, bolltekniska färdigheter spräcktes med dunder och brak när IFK Göteborgs P15 enkelt slog ett håg-, teknik- och orkeslöst brasilianskt lag med 3-0. Dessutom hade brasselaget placerat lagets kortaste spelare i målet, vilket gjorde höga avslut lyckosamma.

Boys 15, Group 2

IFK Göteborg - UNIAO-CCSP 3-0 (2-0)
1-0, Jonathan Lundgren
2-0, Alen Veric
3-0, Franz Novotny

Idag gick IFK Göteborgs 15-årslag in i Gothia Cup. Premiärmotståndet var ett brasilianskt lag från São Paolo - ett tillsynes vasst lag. Alla vet ju vad brassar kan åstadkomma med en boll. Men oj vad man misstog sig! När man såg matchen kunde man lätt tro att det var IFK Göteborg som var från Brasilien, för det var de som bjöd på tvåfotsdribblingar, vrickningar med titt åt fel håll, läckra soloraider och skott utifrån. Brassarna såg ut som ett knippe julgransfötter som knappt kunde göra två på foten och orken var det inte mycket bättre med. Det enda positiva man kan säga om UNIAO-CCSP är att de hade den goda smaken att vilja spela i blått och vitt och fick därför dra på sig röda västar.

IFK Göteborg ställde upp med följande startuppställning (från höger till vänster):

7. Sebastian Ohlsson

Bänken: 9. Pelle Arbiv, 16. Anton Larsson, 18. Simon Jarnefall, 19. Johan Jönsson, 20. Franz Novotny

IFK Göteborg var utan tvivel det starkaste laget och inledde målskyttet redan i tredje minuten. Jonathan Lundgren petar bollen förbi sin back och springer sen ifrån densamme. När det bara är målvakten kvar lägger han en enkel chip över sin kortväxte motståndare och bollen seglar retfullt enkelt in i bortre krysset.

Blåvitt tar därmed ett grepp om matchen, som man inte släpper, och kommer fint runt på kanterna gång på gång - främst genom snabbe Alen Veric. I mitten styr lagkapten Jesper Brandt med pondus och han och kollegan Haval Mahdi slår ett flertal farliga djupledsbollar på snabba Sebastian Ohlsson och Jonathan Lundgren. Man behärskar motståndet väl, men några riktiga farliga målchanser skapas inte - bara en klassisk målvaktsmangling a´la Wernbloom delikat utförd av Ohlsson, sent inkommen i situationen och allt.

I 24:e minuten är det dags för brassemålvakten att vittja nätet på nytt. Alen Velic kommer loss strax utanför straffområdet snett-utåt-höger från målvakten sett, Velic laddar och får iväg ett högt, hårt skott som dalar mot bortre krysset. Vad var det jag sa om målvaktens storlek? Jodå, han har inte en chans att nå upp och med det fastställs halvtidsresultatet.

Inför andra halvlekt gjordes en del byten. Bland annat går Jonathan Lundgren ut och Pelle Arbiv kommer in. I och med bytet görs även en roccad då Arbiv går ner på mittfältet och Haval Mahdi går upp i anfallet, men som släpande forward. Även Franz Novotny kommer in i backlinjen på Giovanni Arriagada Johanssons bekostnad. Ett byte som visade sig vara riktigt lyckosamt.

Andra halvlek hinner bara bli några minuter gammal när det är dags igen. På en hörna når just Franz Novotny högst och knoppar in trean i nättaket. Blåvitt spelar bra resterande tid av matchen, men några fler mål görs inte. IFK Göteborg vinner enkelt mot ett brasilianskt lag som överraskar mycket negativt på undertecknad.

Med andra ord kunde Blåvitts killar ta hem tre ganska komfortabla poäng på Guldheden Södra. Segern var aldrig hotad. UNIAO-CCSP hade ett skott på mål långt utifrån som Troy Johansson i målet räddade ganska enkelt.

Fotnot: I andra halvlek kom Anton Larsson (VB), Johan Jönsson (F) och Simon Jarnefall (HB) in.

Bilder från matchen finner du här.

---------

Imorgon möter IFKs P15 Munksund/Skuthamn SK på Heden 1, kl 12:30. Bild på Munksund/Skuthamns SKMSSK fick den något otacksamma uppgiften att inleda sitt Gothia Cup-äventyr mot CEF 18 Tucuman och det var i princip spel mot ett mål hela matchen igenom. Munksund/Skuthamn hade två skott på mål i början av andra halvlek. Innan och efter det var de knappt över halva plan. I halvtid stod det hela 6-0 till CEF 18 och då hade de ändå kostat på sig att bränna ett flertal goda målchanser.

Vad MSSK går för är mycket svårt att säga, de fick liksom aldrig chansen att visa något kreativt spel mot ett fullkomligt övermäktigt motstånd, men om Blåvitt, håller uppe passningstempot, Bild på CEF 18jobbar med ett tillslag och håller hög press så kommer inte MSSK vara något större problem att besegra. När MSSK hamnade i tidsnöd fick de ägna sig att rensa i panik och när CEF 18 rullade boll hängde inte piteåkillarna med alls.

Den stora skillnaden mellan lagen var att CEF 18 tog ner bollen på ett tillslag och passade vidare. Munksund behövde tre tillslag för att få bollen under kontroll.

Argentinarna vann till slut matchen med 13-0.

---------

På vägen till bilen efter argentinska förnedringen på Heden 1 passerade jag en match i Boys 12 Group 2 där IFK Göteborg 1 mötte peruanska AD Cantolao. Tyvärr hade jag inte tiden att sätta mig in i matchen något närmare, men några bilder hann jag i vilket fall knäppa. Håll till godo!