2008/06/13

Matchrapport IFK Göteborg - Malmö FF (j-allsvenskan)

MATCHRAPPORT Det blev förlust för de blåvita talangerna när Malmö FF kom på besök. Slutsiffrorna skrevs till slut till 2-3, efter mål av Niklas Martinsson och Ludwig Torkelsson, där IFK Göteborg hade 1-0 i halvtid och utökade sin ledning en bit i andra halvlek.

Men vi börjar från början. Det var strålande väder när Blåvitt på Gamlestadsvallen tog emot rivalen från rikets tredje stad Malmö.

IFK Göteborg saknade några av sina mest namnkunniga juniorer, bland andra målkungen Robin Söder och speldirigenten Tobias Nilsson, men kunde ändå ställa upp med ett tillräckligt talangfullt lag för att kunna skaka serieledaren Malmö FF.

Så här ställde IFK Göteborg upp för dagen (från höger till vänster):

Målvakt
Markus Sandberg

Backlinje
Johan Lundgren
Malband Mohiden
Mikael Dyrestam
Mikael Andersson (k)

Mittfält
Ludwig Torkelsson
Niklas Martinsson
Nicklas Bärkroth
Kamal Mustafa

Forwards
Mathias Etéus
William Atashakade

På bänken: Markus Bengtsson (mv), David Johansson, Markus Josefsson, Robin Alnäs, Kobal Bakhyrati (med reservation för felstavning)

Blåvitt började bäst där snabbe William Atashakade redan efter några sekunder kom nästan helt ren mot målvakten, men målvakten klarade. Blåvitts taktik för dagen verkade vara att försöka lägga bollar bakom backlinjen för Mathias Etéus och Atashakade att löpa på. Det slogs längre passningar från backlinjen, men även från mittfältet las det högre bollar som damp ner i området mellan backlinje och målvakt. Taktiken var lyckosam till en början där främst Atashakade var först på de flesta bollarna och IFK kom till ett flertal chanser, men till slut började Malmö FF få bukt med taktiken och spelet jämnade ut sig.

Efter ca 20 minuter när matchen står och väger, lagen har halvchanser eller knappt ens det, så slår Blåvitt till. En djupledsboll snappas upp av Mathias Etéus som hör en uppsmygande Niklas Martinsson snett bakom sig, Etéus släpper bollen och Martinsson klipper till skoningslöst. Bollen sitter otagbart i målvaktens vänstra hörn.

Målet höjer kammen på de Blåvita och de kontrollerar nu matchen. Det är bud på några mål till, men halvleken slutar 1-0. Bland annat är Ludwig Torkelsson duktig på högerkanten och Kamal Mustafa lika irrationell som vanligt på motsvarande kant. I mitten agerar Niklas Martinsson bollvinnare och Bärkroth transporterar boll i ett högt tempo.

I backlinjen har man för dagen ett ovanligt kort mittbackspar i Malband Mohiden och Mikael Dyrestam, men Malmö FF har inte anfallare med längd nog för att oroa försvaret i luften, utan de flesta attackerna sker på marken och där hänger Mohiden och Dyrestam väl med.

Andra halvlek hinner knappt bli mer än några minuter gammal förrän Blåvitt utökar sin ledning. Efter ett samarbete mellan Kamal Mustafa och vänsterback Mikael Andersson slår Andersson ett lågt inlägg som når ända bort till Ludwig Torkelsson på högerkanten. Torkelsson tar emot bollen, vänder bort sin back och avslutar distinkt i bortre hörnet.

Då trodde man att segern var i hamn, för innan dess hade Blåvitt kontrollerat matchen ganska komfortabelt, men efter en tilltrasslad situation i IFKs straffområde spelas bollen tillbaka till målvakt Markus Sandberg som utan att tänka sig för plockar upp bollen. Indirekt frispark. En frispark som Malmö utnyttjar på bästa möjliga vis. En kort pass bakåt och skott i bortre gaveln. Mikael Andersson försöker nå bollen med en tå, men förgäves. Det är reducerat.

Nu blir Blåvitt stressat och Malmö tar över matchen helt och inte långt därefter kvitterar di blåe. Målet kommer efter att Malmö kommer fram på högerkanten, bollen slås snett inåt bakåt och en mittfältare möter med sträckt vrist. Snyggt mål, helt enkelt, även om det var ett skånskt sådant.

När väl Malmö har lyckats kvittera bedarrar den ljusblå anstormningen och matchen blir mer jämn igen. Det är halvchanser åt båda håll igen och inget av mittfälten kontrollerar sitt område nåt mer. Hawaii-fotboll, helt enkelt. Sandberg tvingas bland annat göra en fenomenal räddning på ett skott en bra bit utifrån. Ett skott som dyker otäckt, men han lyckas få upp en hand och rädda till hörna.

Om Blåvitt gjorde ett överraskande mål i första halvlek så gör Malmö det i andra efter ca 70 minuters spel. Mikael Dyrestam missbedömer ett långt svepande inlägg från vänsterkanten och en anfallare som smugit upp bakom honom kan ostört nicka in det ledningsmål som sedemera blev matchavgörande.

Blåvitt försöker tappert kvittera och hade några bra lägen, men fick inte in bollen. Malmö kunde också kosta på sig att bränna ett friläge.

Skall man sammanfatta matchen så tycker jag ett oavgjort resultat hade känts rättvist, även om det inte är så mycket att säga om MFFs vinst. Malmö vann i längden på sin fysik, men båda lagen hade kommandot över spelet ungefär lika stor del av matchen och chanser fanns åt båda håll i ungefär samma utsträckning. IFK Göteborg stod upp bra mot Malmö FF och matchen i sig var riktigt underhållande. Killarna håller ett högt tempo och det slås inte bort speciellt många passningar.

Har du aldrig sett en match i juniorallsvenskan tycker jag du skall försöka göra det. Det är intressant i många avseenden, men främst för att de faktiskt spelar en underhållande fotboll.

-----

Fler bilder från matchen finner du här.

-----

Nästa hemmamatch i juniorallsvenskan är mot IFK Norrköping den 1:e augusti på Lemmingvallen. Avspark är 18.00.

Ikväll, fredag, möter IFK Göteborgs U21-lag Örgryte IS dito. Även det på Lemmingvallen. Intressanta talanger som Tobias Nilsson, Ali Selim och Robin Söder kommer att spela från start. Matchen sparkas igång kl 17.00.

Vet du inte var Lemmingvallen ligger och har en GPS-navigator så kan du ladda hem en POI (Points of Interests) med koordinater till samtliga fotbollsplaner i och omkring Göteborg här. Det är en kommaseparerad csv-fil.

Hur du skall gå tillväga för att få in den i din navigator kan du säkert läsa dig till på ditt fabrikats hemsida. Oftast brukar man behöva installera ett program som konverterar filen till det format som just ditt märke föredrar. POIs är ett relativt nytt påfund så ingen standard är än så länge fastställd av branschen.

9 kommentarer:

  1. Det är intressant i många avseenden, men främst för att de faktiskt spelar en underhållande fotboll.

    Till skillnad från A-laget? ;)

    SvaraRadera
  2. Det var du som sa det. ;)

    SvaraRadera
  3. Såg bara 2:a halvlek (+5min av första) men måste nog säga att Malmö var bättre. De vann de flesta närkamper, stod rätt och vann andrabollarna på mitten och hade mer variation i sitt spel. Dock ser man att det finns många duktiga spelare i IFK och framåt är de mkt duktiga.

    SvaraRadera
  4. Anonym: Jag håller nog med så här i efterhand, men det känns lite småfegt att ändra rapporten bara för att jag sovit en natt.

    Malmö hade bättre fysik och vann på det i längden. Blåvitt hade mer fart, men vägde lite lätt.

    Men min känsla när det stod 2-2 var att det kändes som om det vore rättvist om det slutade så. Utöver målen hade inte lagen speciellt många målchanser. Skottet Sandberg reflexräddar på och nåt av frilägena får ses som kvalificerade målchanser, men annars böljade spelet mest mellan straffområdesgränserna. Och det i ungefär samma utsträckning åt båda hållen.

    Malmö vann och det är inget att säga om det, men oavgjort hade inte känts mindre rättvist.

    SvaraRadera
  5. Edit: Jag gjorde en liten korrigering av slutsatsen av matchen. Inte mycket, men ändå stor nog för att hålla med mitt trötta jag från i natt.

    SvaraRadera
  6. Det är säkert så som du säger, att det var rättvist. Såg ju som sagt inte 1:a. Malmö hade väl eg inte så mkt farliga lägen förutom ett friläge och ett bra skott, IFK lite halvchanser.

    SvaraRadera
  7. Stort tack för rapporten!

    SvaraRadera
  8. Tack Olof!

    Det är alltid roligt att läsa rapporter från matcherna, var själv och tittade på U-21 idag och även där väger vi lite för lätt, men det är så med unga spelare som får ta sig ann aldre kraftigare spelare, det blir svårt att etablera ett eget spel. Men vad vi ser är att nivån till de etablerade spelarna inte är stor. Vi kommer att ha gött av det framöver, vi kan inte vinna alla matcher och serier, det handlar om utveckling och tålamod, för ett par år sedan kunde vi inte se oss som utmanare till SM-guldet det kan vi idag. Bäva månne andra lag vi kommer (snart på ny arena) Forza blåvitt!!

    SvaraRadera
  9. Bra inlägg, tack för rapporten! Mer! :)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.