2008/04/26

Brunkande bekväma Blåvitt ställer ut skorna

KRÖNIKA Det är inget bra tecken när man vaknar 03:39 av egentligen ingen anledning och kommer på sig själv med att först av allt tänka på den nesliga förlusten. Var det därför jag sov så pass dåligt att jag helt sonika vaknade, enbart på grund av matchen och läget i laget? Och plötsligt så går pessimistens tankar igång i mig. För det går väl knappast att vara annat en sådan här dag. Varför förlorar vi? Varför har vi inte spelat bättre i år? Varför kommer vi inte att vinna guld i år? Varför, varför, varför…

Det finns en sak i spelet som man sett tydligt i år, som gjort att det sett väldigt mycket sämre ut nu än i höstas. Det är helt enkelt så att hungern är som bortblåst. Vi är mästare och vi har blivit bekväma i vårt spel. Det spelar ingen roll hur mycket Rehn/Olsson och spelarna inte tycker det, det är ett faktum. Vi ställer helt enkelt ut skorna på plan i vissa lägen och tror att det skall lösa sig, omedvetet för att vi är svenska mästare. För vi är ju så ”tunga” att möta, motståndarna darrar bara vi kommer ut på plan. Riktigt så enkelt är det ju inte.

Det märks speciellt på en liten ”detalj”. Vi fyller inte på ordentligt i anfallen. Det har märkts hela säsongen men framförallt igår och även väldigt mycket mot Halmstad. Främst våra ytterbackar men också våra innermittfältare fyller inte på ordentligt och kommer inte tillräckligt långt upp i banan för att vi ska vara tillräckligt farliga i spelet långt upp i banan, tillräckligt farliga för att skapa målchanser och en andravåg i anfallen. Man vågar helt enkelt inte längre. Och då vinner man inte heller.

Man tar helt enkelt inte den där extra löpningen ett par meter upp i banan för att man är så säker på att ”någon annan skall göra jobbet”. Efter att ha tjongat en höjdboll eller ett tidigt inlägg mot två nickstarka anfallare så litar man på att de ska stångas tillräckligt för att bollen ska gå in i mål. Det har lyckats ett par gånger i år, men framförallt har vi varit bra på fasta situationer och haft en målvakt som räddat oss ett antal gånger i år redan. Det är orsakerna till att vi ändå kunnat hänga med så högt upp i tabellen. Men har man inte spelet, för att man inte gör det lilla extra jobbet på plan, ja då blir det svårt att fortsätta vinna matcher enbart på grund av att ha en bra målvakt och ibland göra mål på fasta situationer. Det håller liksom inte för ett lag som skall vara med i toppen. Möjligen är det en taktik för ett bottenlag, men absolut inte för ett guldlag.

Vidare kan man faktiskt fundera över hur laget är komponerat. När vi står med en högermittfältare som högerback, en anfallare som högerytter, en vänsterytter som anfallare, och en Jonas Wallerstedt som vänstermittfältare. Och dessutom när vi byter in kanske Sveriges genom tiderna bästa högerytter, ja då byts han in som innermittfältare! Då bör man kanske fundera över om det är något som inte stämmer.

Det blir ett lag som allt för sällan kommer runt med fart längst med kanterna, som var vårt adelsmärke förra året. Ett lag som tillförlitar sig alltför mycket på ett par brunkande bulldozers på topp, som skall nicka in bollar och ta emot bollar i omöjliga lägen. När den ene dessutom som är stor som ett hus men ändå väljer att lägga sig – filma helt enkelt – för att desperat få till frisparkar, och inte vilja fortsätta spela, vad säger det då om självförtroendet i spelet?

Nu måste det till bättring. Nu måste tränarna få in självförtroendet i anfallsspelet igen. Man måste våga fylla på med folk i anfallen, komma till senare inlägg, komma till mer skott utanför boxen och mer raka inspel in i boxen. Klyschor måhända, men nu är det verkligen sanning. Kanske måste tränarna möblera om i laget för att få till mer rörelse och fantasi i spelet, kanske måste man gå igenom om det finns någon ungdom man kan lyfta upp eller om sportchefen bör göra något nyförvärv som kan lyfta spelet.

Om det inte sker förbättring tämligen snart är jag rätt övertygad om att vi blir förpassade tillbaka till mittenträsket i år. Där vi fortsätter plocka ”tunga” poäng en hel del, men där det samtidigt saknas en del för att vi skall vara ett topplag. Och vem vill vara ett mittenlag? Inte jag i alla fall. Och knappast ni fans, spelare och ledare som läser det här heller. Så skärpning tack, på alla punkter.

Nu ser vi för fan till att lyfta det här skeppet igen, innan det är för sent.

25 kommentarer:

  1. Pilfalk tycker:
    Vi behöver ju förstärkningar. Framförallt några kreativa spelare, typ Martin Ericsson. Nu har vi ju bara Niklas och Sella på bänken som kan göra något med bollen när T.O förvandlats till en grovjobbare. Det räcker inte för toppstriden. Dessutom tycker jag vi behöver en vass forward. Wernbloom är enligt mitt tycke bättre som innermiffältare trots allt, men det är klart där har vi ju redan två arbetshästar. Hysén är ju en riktig besvikelse, men kanske kan han utvecklas som forward. Han är ju snabb och har ett bra skott. Vi saknar ju också Adam och hans samarbete med Niklas som förra året var vårt vassaste anfallsalternativ. Deras överlappningar skapade ju mycket framåt. Dags att börja ifrågasetta tränarna?

    SvaraRadera
  2. Ut med walle,in med en djupledslöpande anfallare, så har vi större chans att få fast bollen, antingen i djupet(på lill-alex eller sella) eller så suger pw in den!

    När pw har den nu så har han ju inga alternativ, walle löper totalt fel!

    SvaraRadera
  3. Kanske dags att masa sig upp till KG och kräva Mild och tränarna på lite svar. Spelidè, nyförvärv, varför spelarna spelar på fel positioner osv. Hur fan tänker dem?

    SvaraRadera
  4. Läser pws blogg och gillar det. Han levererar förklaring:

    > Hade glömt av hur jävla surt det är att förlora.

    Och han levererar lösning:

    > Vi ska skämmas.

    Och han levererar äntligen lite känsla:

    > Sundsvall, ni kommer att få betala dyrt på måndag.

    SvaraRadera
  5. Go sammanfattning av vad många med mig tycker.
    Om vi nu har två man på varje position ,varför då köra på med samma gubbar i varje match?
    Visst fan är både karisik och sella bättre som yttrar än Walle.
    Om glasgubben olsson fått vila kanske han hade varit hel idag?
    Om nu boom boom varit pigg i benen varför då ligga ner och lipa hela tiden-STÅ upp som HM!
    Daxs att skifta om i laget.

    SvaraRadera
  6. Detta kanske, med lite tur, kan bli vändpunkten. Dom kanske behövde förlora för att minnas att de inte är oövervinnliga och inse att det krävs att man jobbar på planen? Hoppas hoppas...

    Bra analys iaf!

    SvaraRadera
  7. Bra analys Erling. Kan inte för mitt liv förstå varför Alex inte ALLTID får spela på högerkanten.

    Våga mer Blåvitt!

    SvaraRadera
  8. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  9. Mycket bra Erling, fin analys av läget/laget. Känns knappt som att det är någon i laget förutom Kim (ok, kanske Ragge och Bjärs) som ens själva vet vilken position de konkurerar på och förmodas spela på. Sånt skapar alltid osäkerhet. Och det där snacket om att "vi har bra spelare som klarar av flera positioner", det håller ju inte. Att spela Walle på kanten är att säga "vi skiter i kantspelet idag gubbar". Fan!

    SvaraRadera
  10. Håller med Bob ovan:
    Att spela Walle på kanten är att skita i kantspelet. Tycker vi spelar bedrövligt just nu och har gjort sedan starten av serien.
    Sluta tjonga bollen, idag är vi lika lättlästa för motståndarna som vi var under Arnes tid. Börja rulla bollen, köp hem Martin Ericsson och en BRA anfallaren. PW och JW är ju typiska gamla engelska bulldosers som har noll teknik.
    Nä dax att damma av ramsan:
    "BÖRJA SPELA FOTBOLL NU-BLÅVITT!"

    SvaraRadera
  11. Kontinuiteten finns inte där, delvis pga alla skador. Ett lag som vet hur förstaelvan ser ut, och startar med den i match efter match, har en stor fördel. Då vet spelarna hur de andra gubbarna tänker och springer, lättare att hitta varandra.

    Saknar kantspelssamarbetet mellan ytterbackar och yttermf.Saknar också den där enorma kampviljan som visades upp i höstas. Nyförvärv på mittfält och anfall behövs. Köp Adde!

    Det är surt att förlora mot lillebror men det hade ju inte heller känts bättre att förlora mot G**S, gnaget eller Ellos.

    Håller med Erling om mycket helt enkelt.

    SvaraRadera
  12. Verkar som en del missat att Martin Ericsson i mars gick ut med att han INTE kommer "hem" till Blåvitt. Han förblir dansk fortsättningsvis.

    SvaraRadera
  13. Rehn/Olssons perfekta anfall:
    Wallerstedt slår en lång boll upp längs kanten till Wallerstedt som lyfter in ett högt, tidigt inlägg med mycket snö på mot bortre stolpen. Där dyker Wallerstedt upp, klättrar på en försvarare och "brötar" bollen med bakhuvudet som går i en båge över målvakten och in i mål.

    SvaraRadera
  14. FY FAAAAN VAD JAG ÄR FÖRBANNAD!!!
    Jävla överbetalda träben (inte Kim, Sella och Alex).

    Sälj Wernbloom till Landvetter IS eller nåt annat jävla bonka-lag. Då får vi i alla fall ut nåt av honom - typ tjugo kronor och en bäbis mindre som ligger och gråter på planen så snart någon nuddar honom.

    Ärligt talat - VART FAN ÄR VILJAN?! VAR ÄR HUNGERN?! VAR ÄR GLÖDEN?! Ni ska representera Sverige i Champions League om bara någon månad.

    Jag säger fanimej upp mitt medlemskap i klubben om ni skämmer ut er då.

    SvaraRadera
  15. Det där var fan lite roligt skrivet:)

    SvaraRadera
  16. Som straff tycker jag att alla som "spelade" i IFK igår utom Kim ska skänka nästa månadslön till fonden.

    SvaraRadera
  17. Kan nån förklara för mig vad Blåvitts "spelidé" den här säsongen går ut på?

    SvaraRadera
  18. Varför få panik när det inte klaffar. Skillnaden stavas Marcus Berg. Så enkelt är det ibland. Var på plats i Hstd och det var bedrövligt, snällt sagt... Tyvärr har jag bara sett tv-sändamatcher och jag vill inte uttala mej närmare om dom matcherna. Fotboll ska upplevas live.
    En frisk Adam och Alex kan räcka, där har vi problemet tror jag... Man bör ju tänka på att det är människo vi pratar om, oavsett hur mycket man har på banken är det vanliga människor,inga maskiner. I år blir ett pissår, men hav tröstan. Vi kommer igen året därpå! Nu satsar vi på CL!!! =)

    SvaraRadera
  19. Lungs-djävla-kile:

    Jag hatar er myspys-goa lilla by. Jag hatar er jävla alla-känner-alla känsla. Jag hatar er jävla backe upp till er byter-namn-varje-år-arena. Jag hatar er hemmasnickrade skitläktare och jävla baracker. Jag hatar ert oklippta jävla gräs och alla fleeceklädda bondjävlar som gick på sin första match igår. Jag hatar alla era Wålemarkare, långa-inkastspelare och Youtube-målisar. Jag hatar ert lågbudgetlag som inte har i allsvenskan att göra men som ändå ska förstöra för etablerade klubbar. Jag hatar era ko-hagar och förresten hela ert jävla 30-sekunder-motorväg-samhälle. Jag hatar er för att ni inte har nån tradition och för att ni kommer att sjunka som en sten igen efter den här säsongen, efter att ni grisat till er några poäng till ingen nytta.

    Ljungs-jävla-kile... DRA. ÅT. HELVETE!

    SvaraRadera
  20. Hur orkar man prata om nästa säsong sju matcher in i den här?

    SvaraRadera
  21. Hoppas du är ironisk Petter. Annars är detta nog årets mest patetiska inlägg. Skriver som en överladdad 17-åring.

    SvaraRadera
  22. 7 Dagar kvar !

    Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga

    Be There


    http://www.anglarna.se/nyheter/notiser/3-notiser/1860-aenglarna-stockholm-fyller-10-ar

    SvaraRadera
  23. jag säger bara såhär!!!!!!!! SLUTA MED LÅNGBOLLAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  24. Tänkte bara lämna ett avtryck eftersom jag har varit inne och kikat i din blogg. Ha en fortsatt trevlig söndag!
    //Petra

    SvaraRadera
  25. hämta hem martin ericsson för helvete!!!! vi har ju fan ingen spelfördelare...långa "lycka till "bollar till vem?????

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.