2008/03/10

Sveriges geografi ur en fotbollsdåres perspektiv – del 1

GEOGRAFI/HISTORIA/KRÖNIKA Jag satt i en bil häromdagen, någonstans i trakten av Norrköping, på väg från Stockholm och på väg till Göteborg. Av någon anledning tänkte jag på staden Borås. Jag minns inte varför men det slog mig att jag inte först tänkte på textilindustrier. Jag tänkte nämligen skokartong, pannband, 1–8, tacos och plast. Fotbollen har förändrat min syn på geografi. Kiruna är inte hemvist för Sveriges största gruvföretag, utan istället hemvist för Sveriges nordligaste fotbollsförening. Billingsfors hade jag inte kunnat placera på kartan om det inte vore för fotbollslaget. Sandviken har inte ett järnverk, utan snarare Jernvallen, världens nordligaste VM-stadion. Fotbollen har lärt mig gamla geografiska namn så som Sifhälla, Gefle, Oddevold, Elfsborg och Hälsingborg.1 Sveriges huvudstad heter inte Stockholm. Sverige är inte längre så förbannat avlångt. BaraBen.com har därmed äran att presentera den enda kartbok du behöver, Sveriges geografi ur en fotbollsdåres perspektiv, en geografilektion, en historisk resa, och ett kåseri om lite vad som helst. I dag presenterar vi del 1 av ett okänt antal delar, var och en innehållandes fem intressanta orter.

Eskilstuna – Ett intressant stopp på resan är denna industristad, men som också historiskt sett varit en av de främsta fotbollsstäderna i Sverige. Studerar man den högsta nationella serien under tiden före andra världskriget—det vill säga från det att Svenska Serien drog igång 1910, till och med Allsvenskan 1938–39—så har lag från Eskilstuna spelat sammanlagt 16 säsonger i dessa serier.2 Det är bara fyra städer under perioden som kan stoltsera med en högre siffra; Helsingborg (19 säsonger), Norrköping (33), Stockholm (41) och Göteborg (71). En svunnen fotbollsmetropol alltså. Men även en spännande fotbollsmetropol. Ingen annanstans har kanske klubbarnas olika ståndpunkter varit så tongivande. Vad kan man annars förvänta sig av en stad som präglades av läroverks- och tjänstemannaföreningen IFK Eskilstuna på ena sidan och så många föreningar knutna nykterhets- och arbetarrörelsen att de knappt gick att räkna på en hand, på andra sidan. När IFK Eskilstunas spelare satt och drack punsch inpå småtimmarna ett par dagar före en semifinal i Svenska Mästerskapet, var Verdandi VoIF:s, GUIF:s, IF Enighets och Templarnes IK:s spelare bundna till nykterhetslöften. När IFK Eskilstuna för att främja fosterlandskänsla och patriotism anordnade tävlingar där högsta vinst var en svensk flagga, och skrev lyckönskningsbrev till kung Oskar II—så flyttade IK City en match för att inte behöva spela på första maj och Verdandi VoIF kallade IFK:s brev för ett olämpligt "kungafjäsk" och vägrade några år senare att spela en match mot just IFK då dessa hade en strejkbrytare i sin uppställning.

Göteborg – Det känns både onödigt och pompöst att beskriva Göteborg som fotbollsstad. Men det måste göras. Jag tänker inte ge mig i kast med att definiera Göteborg som Sveriges fotbollsmässiga huvudstad, eftersom det är en så totalt onödig diskussion. Jag tänkte istället sammanfatta det hela med att säga Heden. Paris smäller upp en gigantisk rondell med tiotalet utfarter runt en båge där fransmännen kan få göra det de gör bäst—det vill säga köra bil sämst—i mitten av staden. I Stockholm har man gett den mest centrala biten mark till en kung utan makt. I Bangkok har man fyllt stadskärnan med buddhistiska tempel. I New York är det en börsgata. I Hamburg är det en containerhamn. I förbudens hemland Kina är det inte helt oväntat en förbjuden stad som ligger mitt i huvudstaden Beijing. I Göteborg har man hällt ut ett antal ton grus och rullat ut ett antal meter plastgräs. Där spelades år 1892 den första riktiga fotbollsmatchen mellan två svenska lag. Där har du och jag latjat när vi var små. I Göteborg är det fotbollen som står i centrum.

Kalmar – Kalmar, denna bortbyting i den stora svenska familjen av fotbollsstäder. Undersöker man lite närmare varifrån lagen i de två högsta serierna i svensk fotboll genom tiderna har kommit från för landsdelar hittar man snabbt ett mönster. Det handlar om tre väldigt väldefinierade geografiska områden. Det första är Västkusten, från Uddevalla ända ner till Malmö, ett pärlband av klassiska fotbollsstäder som hyser de allra största svenska fotbollslagen. Det andra är Mälardalen samt Örebro- och Norrköpingstrakten, varifrån övriga svenska fotbollseliten stammar. Det tredje är ett band i som sträcker sig från Gävletrakten upp till centrala Dalarna, en mindre framträdande men ändå historiskt viktig fotbollsregion.3 Och så har vi Kalmar och Kalmar FF. Laget vars uppflyttning till näst högsta serien inför säsongen 1927–28 orsakade ett försök till bojkott från Skånelagens håll. Kalmar som alltid har varit en ensam fotbollsprick på den södra ostkusten. Kalmar FF inte bara profilerar sig som lite utanför, de är faktiskt—och har alltid varit—utanför.

Säffle – Förutom att orten uppenbarligen givit namn åt det hyfsat stora bussbolaget Säfflebussen, vilket kanske är det enda som får en att överhuvudtaget reagera på stadsnamnet, så har man faktiskt efterlämnat ett par högklassiga fotbollsarv. Ortens stora lag, SK Sifhälla, med tio säsonger i Division 2—dåvarande nästa högsta divisionen—på 50- och 60-talet och med en andraplats som bäst säsongen 1960 har tagit hand om tre stora profiler med Blåvit anknytning. Sven-Göran Eriksson spelade tre säsonger i klubben 1971–73 i Division 3 och 4 för att därefter byta upp sig till KB Karlskoga i Division 2. Men dessförinnan hade klubben fostrat Arne Nyberg. Arne Nyberg flyttade till västkusten 19 år gammal och spelade sin första match för IFK Göteborg år 1932. Därefter spelade han ytterligare 468 matcher under arton säsonger säsonger i sträck för samma klubb innan han spelade sin sista match för IFK Göteborg år 1950, 37 år gammal. Däremellan hann orten ge smeknamn åt Gunnar 'Säffle' Andersson, som delvis växte upp i Säffle innan han flyttade till IFK Göteborg, spelade två allsvenska matcher, blev avstängd för att han fått betalt och därefter hamnade i Olympique de Marseille där han i princip blev helgonförklarad efter 169 mål på 220 matcher. Tänk på det nästa gång du tänker på Säffle.

Åtvidaberg – Tänker man på Åtvidaberg, riktigt tänker, så kan man nästan rysa till av välbehag. Det är inte fel att påstå att det är Degerfors IF som är brukslaget med stort B, men det är Åtvidabergs FF som är brukslaget med stort B, R, U, K, S, L, A och G. Det känns lite som Star Wars fast tvärt om—om ni förstår hur jag tänker—att Chelsea och Bayern München har spelat fotboll, mot ÅFF, under europacupspel, i Åtvidaberg, på Kopparvallen, för runt 35 år sedan. Det är där någonstans som fotbollens själ finns. Hos det lilla laget i den tysta orten ute i skogen med hela bygden bakom sig. Jag påstår inte att jag hoppas att Ljungskile vinner Allsvenskan i år och att ett europeiskt storlag ska besöka Skarsjövallen 2009,4 men nog ligger en del av fotbollens tjusning i att ett lag som LSK kan gå upp i Allsvenskan, att hålor som Blomstermåla och Veberöd för evigt skrivit in sig i fotbollens annaler, att det inte alltid är pengarna som styr? Att det lilla laget från Östergötland kunde mäta sig med Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Sepp Maier, tyskarna som sen vann Europacupen. Att inandas lite luft från Kopparvallen borde varje svensk fotbollsälskare göra innan man trillar av pinn.

1 Som faktiskt ända fram till 1971 hade ett fotbollslag vid namn Hälsingborgs IF, då det i samband med kommunreformen bestämdes—efter önskemål från diverse exportföretag i staden—att ä:et skulle bytas mot ett e.
2 IFK Eskilstuna står för 15 av de 16 säsongerna, ett lag som deltog i den allra första säsongen av Svenska Serien, dessutom svenska mästare 1921. Den saknade säsongen står IK City—numera Eskilstuna City FK—för då de spelade en säsong i Allsvenskan.
3 Både Gävle och Sandviken hyser till exempel vardera två lag som finns representerade i den allsvenska maratontabellen. Dessutom en region med lag som IK Brage och Ludvika FfI.
4 Vilket dessutom hade krävt att Skarsjövallen, före detta HA Bygg Arena och numera Starke Arvid, genomgått en kraftig ombyggnation...

17 kommentarer:

  1. 3 Både Gävle och Sandviken hyser till exempel vardera två före detta allsvenska fotbollslag. Dessutom en region med lag som IK Brage och Ludvika FfI

    Konstigt trodde Gefle IF låg i denna trakt.

    SvaraRadera
  2. "Där spelades år 1892 den första riktiga fotbollsmatchen mellan två svenska lag. Där har du och jag latjat när vi var små. I Göteborg är det fotbollen som står i centrum."

    Känns riktigt bra detta!

    SvaraRadera
  3. anonym 13:33/ Var skriver jag att Gefle IF inte ligger i Gävletrakten?

    SvaraRadera
  4. Riktigt skojig läsning, jag hoppas på en maratonserie!

    Vad gäller Säffle så är det enda jag kommer att tänka på den där Hasse å Tage-grejen som slutar: "Säffle, kan man få en kopp kaffe".

    SvaraRadera
  5. anonym 13:33/ Jag inser nu att du syftar på "före detta" vilket naturligtvis är felaktigt och ska korrigeras. Jag ursäktar mig för den fadäsen.

    SvaraRadera
  6. jag saknar hetsen, inte bara i inlägget utan o största allmänhet på denna hemsidan...

    SvaraRadera
  7. När Åtvid var som bäst så var dom ju lite som Chelsea är idag, dock inte i närheten av den nivån, alltså ett företag som gödslade med sponsorpengar över föreningen.

    Dock skall inte deras prestationer fråntas dem, men när Facit försvann så gjorde även Åtvidaberg det från fotbollseliten.

    SvaraRadera
  8. anonym/ Hets må komma när hets skall komma, siktet är inställt på Malmö...

    SvaraRadera
  9. feldgrau - nu ska ja vara petig igen, gävle har nämligen 2 lag representerade i maraton tabellen Gefle och Brynäs IF:) är nämligen från gävle lite lokal patriotisk kan tyckas..

    SvaraRadera
  10. anonym 22:32/ Nu är det faktiskt du som är ute och snurrar eftersom jag skrivit att Gävle hyser två lag som är representerade i maratontabellen.

    SvaraRadera
  11. feldgrau - sant, sorry

    SvaraRadera
  12. sånt här gillar vi!!

    SvaraRadera
  13. Intressant Feldgrau, mer sånt!

    SvaraRadera
  14. Vet någon varför den danske målvakten vill lämna sin klubb? Stridigheter? Inte tillräclkligt bra? Lönebråk?

    SvaraRadera
  15. anonym
    11/3/08 13:02


    Ryktet gör gällande att han har bajsat på sig.

    SvaraRadera
  16. Lite konstigt att utmåla Kalmar som något slags geografisk särling utanför de stora fotbollsregionerna, när ett gammalt storlag med flera SM-tecken (Öster) ligger bara "ett stenkast" därifrån. För du kan väl rimligen inte räkna Växjö till varken västkusten eller Mälardalen?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.