2008/02/11

Svensk fotbolls 50 mäktigaste personer!

FOTBOLLENS 50 MÄKTIGASTE BaraBen.com presenterar idag listan på svensk fotbolls 50 mäktigaste personer vintern 2008. Kriteriet för att hamna på listan är att man har makt genom direkt påverkan, makt genom medial framtoning eller makt genom ekonomiska eller föreningsmässiga strukturer. Bedömningen är självfallet subjektiv och öppen för diskussion, men listan som prestenteras idag är BaraBen.com:s första återkommande lista för att ranka de mäktiga personerna inom svensk fotboll idag!

50. Arne Hegerfors (Canal+)- En gång landet absolut mest betydande fotbollskommentator och studiojournalist i fotbollsrelaterade sammanhang är till sist på väg ut från fotbollsjournalistiken. Men då han fortfarande i mångt och mycket representerar en era av fotbollsjournalistik som gick ut på att diskutera fotboll, framför att jaga skandaler och rubrikshysteri, håller han sig nätt och jämnt kvar på listan.

49. Kent Carlzon (Agent)- En av landets viktigaste spelaragenter som haft allt från Pontus Wernbloom till Anders Svensson i sitt stall rasar snabbt neråt på listan. Efter en rättegång i kölvattnen till IFK Göteborgs skatteskandal tilldömdes "Kent-Agent" ett fängelsestraff som kan omöjliggöra hans framtida karriär inom fotbollsagentbranschen. Men en man med så lång erfarenhet och med så många stjärnspelare i sitt stall kan mycket väl comebacka framgångsrikt i framtiden. Förutsatt att han sköter ekonomin. Men just nu är han den som sjunker flest placeringar av alla på listan.

48. Lars Ranäng (Öis & GBG-alliansen)- En visionslös ordförande som trots sin position som chef för Göteborgsfotbollens paraplyorganisation sjunker på listan. Har redskap för att kunna diktera fotbollsdebatten i västsverige men ägnar mest tid åt att gråta ut i medierna om att för få Göteborgare vill skänka sina pengar till Öis.

47. Oliver Cabrera (Agent)- Gjorde sig främst ett namn genom storbråken kring Kalmar FF:s brasse Dede och representerar den våg av svenska spelare som i vinter gått till anonyma FC Zürich. Den av de cirka 15 licencierade svenska fotbollsagenterna som får absolut mest negativ press, men det verkar inte påverka hans ställning som populär hos en viss typ av spelare.

46. Glenn Hysén (TV3/TV6)- Ja, vi känner alla till honom. Först avslöjade han att Tobias Hysén var klar för Blåvitt trots att föreningen ville vänta med att skriva på alla papper, sedan lovade han att krypa en jättesträcka om Rosenborg tog poäng av Chelsea. Medial cirkus som resultat naturligtvis men även ett kändisskap som är få andra före detta fotbollsspelare förunnat. Kommenterar även svenska landskamper och får på så vis en stor makt på allmänhetens omdöme kring spelarval och insatser.

45. Patrick Ekwall (TV4)- Mannen med många ansikten kan på en säsong både skapa skandaler som få fart på stora nyheter. Blev under 2007 hånad av Zlatan i tv, hade otaliga nya kavajkombinationer och är den udda figuren i svensk fotbollsjournalistik. Ibland riskerar han att bli en slags karikatyr på sig själv, men när det kommer till kritan är det Ekwall som står och ställer de avgörande matchsituationsfrågorna till spelare som just avgjort en dramatisk landskamp eller står närmast bänken när ett hett slagsmål byter ut på planen. Bloggar, skriver krönikor och gör tv-reportage på bred front och påverkar ständigt någon att tycka som honom, eller i alla fall tycka någonting om honom själv.

44. Berth Milton (Private & AIK)- Storsponsorn som fick mest mediatid av alla svenska sponsorer under 2007 och gick från ingen till en "big deal" i svensk fotboll. Har inte gett upp ambitionen att bli storägare inom AIK och på så vis göra gnaget till sin buisness.

43. Ola Andersson (AIK)- Sportchef i AIK och därmed sportchef "för" Sveriges största publiksnitt. Har makt genom att ha en stark supporterskara bakom sig, har dessutom inte, i alla fall vad vi vet, upplevt AIK-supportrarnas mörka sida med kvartsamtal och hot, ännu. AIK är dock för ojämna för att man som sportchef skall kunna vara nöjd. Har resurser för att prestera bättre än vad som sker just nu.

42. Martin Dahlin (Agent)- En agent som är relativt ny inom branschen men växer sig för varje år större på den svenska fotbollsmarknaden. Har för ett par år sedan även prövats på som expertkommentator och är självskriven på varje röd matta som rullas ut i Stockholm. Är lite av en bubblare på listan och har även dragit på sig irritation från andra agenter som tycker att han tar för sig lite väl mycket...

41. Stefan Andreasson (Elfsborg)- Rasar kvickt på listan sedan Elfsborg haft ett rejält fiaskoår 2007. Kan få se sig om efter ett nytt jobb om inte gruppen av stjärnor börjar leverera under det nya året. Har dock en attraktiv klubb (i en mindre attraktiv stad) bakom sig och kan ännu locka de flesta gamla gubbar som återvänder från utlandsspel till sig.

40. Bosse Karlsson (Domarbas)- Är mannen som har absolut störst makt över hur domarkåren i Allsvenskan skall agera och vilken nivå dömandet skall ligga på i olika situationer. Är även hjärnan bakom den mediekampanj som framställer domarna som utsatta av spelare och ledare under de senaste åren.

39. Seppo Vaihela (IFK & Svensk fotbolls affärskomitté)- Är en up and coming man. Växer just nu in i rollen som klubbdirektör för svenska mästarna och har gedigen rutin från sportvärlden som tidigare bandygeneral. Behöver ta över taktpinnen i sin egen förening och drabbas än så länge av Madsen-problemet i IFK Göteborg då både press och intressenter vänder sig över huvudet på honom till IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström för frågor och uttalanden.

38. Gunnar Grynner (Agent)- Hade efter kaoset med Peter Ijeh en period av tystnad, hans vittnade mot de åtalade inom IFK Göteborgs skatteskandal och gick sedan "under jorden". Har dock återkommit med en fantastisk mediecomeback när han personligen blev den som drog igång cirkus Johan Oremo i vintras. Har försökt spela ut bland annat IFK Göteborg och Djurgården mot varann och visar ambitioner till att försöka hålla fast positionen som en av landets mest listiga och pengakåta agenter.

37. Roger Gustafsson (IFK Göteborg)- Mannen bakom IFK Göteborgs föreningsideologi, en ideologi som under ett par år av kaos hölls borta från A-truppen. Men med Håkan Mild som sportchef har Gustafssons visioner om "Ajax-modellen" med långsiktig ungdomssatsning och egen fotbollsskola börjat ge resultat. Så effektiva resultat att de flesta andra klubbar slåss om att kopiera Blåvitts modell, även om alla naturligtvis anser sig ha en egen unik version av den. Svensk fotbolls mest inflytelserika ungdomsvisionär, till och med mer mäktig än alla pojklandslagscoacher tillsammans.

36. Bosse Andersson (Djurgården)- Trots att 2007 blev en viss missräkning för Stockholmarna så fyller Bosse Andersson på Djurgårdens trupp på ett ganska framgångsrikt sätt. Hånade nyförvärv från Tyskland och Brasilien håller en god allsvensk standard och föreningen backas upp av nationens tätaste finansiärer. Sjunker dock på listan då DIF på ett par år gått från dominant i Allsvenskan till nätt och jämnt ett topplag. En av många som under 2008 år har "upp till bevis" sm måtto.

35. Per Tellander (Viasat sport)- Chefen på Viasat sport har växt sig uppför makthierarkin i snabb takt sedan fotbollsfokus ökat för kanalen.

34. Claes Elefalk- Fredrik Ljungbergs agent. Är även en av landets mäktigaste hockeyagenter med Mats Sundin i "sitt" stall.

33. Sladjan Osmanagic (SVT)- Killen som blev "Stojan" med hela P3:s lyssnarskara under 90-talet är idag public service kanalernas fotbollstyckare nummer ett. Integrerar analyser av svenska utlandsproffs med åsikter om landslagets framfart och lär bli den främste på SVT Sport som analyserar EM i sommar för kanalernas räkning. Håller en låg profil vad gäller egna korståg och utspel, något som gör att han vinner respekt hos tittarna.

32. Marcus Allbäck (Öis)- Står som representant för den rutinerade delen av landslaget som har tentackler in i uppbyggnaden av dagens landslag som påbörjades redan runt 1998. Står för den del av landslagsgruppen som lojalt backar upp ledningen och sällan ifrågasätter de hierarkiska beslut som fattas.

31. Stig Lundström (IFK Göteborg)- Uttalar sig oftast och mest kring IFK Göteborg och Göteborgsfotbollen. Ibland till och med för mycket i situationer där han inte har stenkoll. Vågar dock visa framfötterna och tror på sin organisation vilket ger honom positionen som ledaren inom mästarlaget, en maktposition som inte skall föraktas. Bode dock ligga längre upp i listan med tanke på sin betydande roll, men måste öka sitt engagemang i större frågor och överlåta de dagsaktuella mediedebatterna till sin klubbdirektör eller sportchef.

30. Olof Mellberg (Aston Villa)- Tidigare kapten för landslaget, en bindel som han lämnade ifrån sig i efterspelet till storbråket med landslagsledningen. Har fortfarande en position inom landslagsgruppen men även en relation till svensk press som gör att hans åsikt väger bland de tyngsta inom svensk fotboll. Sällan lika bra på plan som han är smart vid sidan om dock.

29. Mats Olsson (Expressen)- Krönikören som en gång hade störst makt i sportsverige tappar lite till vinterns lista. Anledningarna är flera, dels så har han inga skarpa linjer på något som han driver och dels blandar han sig allt mer sällan i de känsliga diskussionerna inom svensk fotboll. Har dock från SVT:s morgonsoffa vid ett flertal tillfällen "rasat" mot huliganer och annat, vilket håller honom i mitten på listan. En opinionsbildare trots att han inte försöker att vara det.

28. Erik Niva (Sportbladet)- Den journalist som via sina krönikor och reportage i Sportmagasinet skapar trender och åsiktsströmar genom sin läsekrets. Blandar krönikematerial fulla av politiska undertoner med fängslande läktarreportage från spännande platser och har under de senaste åren blivit en mycket viktigare pressmakt att räkna med än de flesta av sina äldre konkurrenter. En trendsättare och opinionsbildare i det tysta.

27. Olof Lundh- Har länge varit en av de mest välunderrättade journalisterna i svensk fotboll, något han även fick sparken för från sin tidigare arbetsgivare. Hans metoder för att hålla sig väl underrättad är långtifrån alltid kompatibla med journalistisk eller allmän heder eller etik. Men makt har han och han får även i Fotbollskanalen i rollen som "folkets röst" via sin dator makten att föra fram vilka av allmänhetens många åsikter som ska få vädras i tv-debatterna. Står för sina åsikter trots att de inte alltid är helt mainstream.

26. Albert Svanberg (SVT)- Chefen på SVT Sport basar över sportprogrammet med landets bästa tittarsiffror: Sportspegeln. Här förs debatten kring fotbollspolitiska frågor på ett drivet sätt och man lyfter frågor om huliganism, riskkapital och annat hett inom fotbollen på ett unikt sätt för fotbollsmedier i Sverige. Rasar dock i rankingen sedan hans public service förlorat dragkampen om det dyra EM i fotboll till Canal Digital och TV4.

25. Roger Ljung (Agent)- Allbäcks, Kim Källströms, Rade Prica med fleras agent har naturligtvis enormt inflytande. Den gamle målskytten från VM 1994 bedöms som den agent med egen firma som har störst inflytande på svensk fotboll i dagsläget. Påverkar i högsta grad vilken karriärsutveckling en hel rad landslagsstjärnor får och gör detta utan större hallå i medierna. På väg uppåt i listan.

24. Henrik Rydström (Kalmar FF)- Bloggare, krönikör i Offside, flitig tv-studiogäst och en åsiktsmaskin av syllsynt kaliber. Vågar rasa mot både motståndarspelare eller ledare och står även upp för sin åsikt. Något som är långt ifrån vanligt i tilltyckarbranschen. Varvar inslag av "jag älskar att höra min egen röst" med genomtänkta kommentarer och analyser, något som gör att han har en bit kvar till de riktiga topplaceringarna.

23. Roland Nilsson (Malmö FF)- Medias naturlige tronarvinge till posten som ny förbundskapten efter Lagerbäck som växer i takt med sina uppgifter. Från ett bottenharvande Gais är steget till Malmö FF stort och spekulationerna om landslaget stärker hans position. Ligger dock i ett farligt limboland då det är upp till bevis den här säsongen för Nilsson. Skulle han få sparken från MFF efter en dålig säsong så spricker med all sannolikhet alla chanser för att ta över som landslagsboss de närmaste åren.

22. Tommy Söderberg (SvFF)- Som tidigare förbundskapten och idag juniorkapten är han till stor del med och bestämmer vilka inhemska stjärnor som skall skolas i vidare landslagsuppdrag mot A-landslaget. Antalet spelare som går till A-landslag utan vägen förbi Söderbergs yngre variant är extremt begränsat.

21. Lennart Johansson (UEFA)- Har i flera decennier varit en av Europafotbollens mäktigaste pampar. Har stort inflytande på både nationell som internationell nivå på hur svensk fotboll utvecklas. Trots litet officiellt inflytande är hans stämma den absolut mest respekterade inom de inofficiella kanalerna av beslutandevägar.

20. Glenn Strömberg (SVT)- Landets mest respekterade fotbollskommentator får en lite "blygsam" position på grund av att hans fokus den senaste tiden varit väldigt riktad på den internationella fotbollen men även mot hans privata matrelaterade projekt. Har dock när han väl tar ton Nordens mest respekterade stämma om svenska landslagets utveckling.

19. Patrik Brissman (OTW)- En av de dolda mediefaktorerna bakom svensk fotboll. Var under hela 2007 den person på produktionsbolaget OTW, som producerar sportproduktionerna för Canal+, sedan Canal+ omtalade sportchef Peter (Harryson) Liljestrand hoppade av i början av 2007 efter en golfsatsning som blev ett fiasko. Patrik Brissman styr idag utformningen av exempelvis "Veckans match" som sedan levereras till Canal+ som en färdig produkt.

18. Magnus Hedman- Många stör sig på Hedman, främst för hans förmåga att ställa tolv retoriska frågor på 20 minuters programtid för att sedan, i slow motion, med konstpauser, besvara dessa för sig själv. Men hans roll som åsiktsbärande ankare i landets mesta fotbollsmagasin Fotbollskanalen gör honom viktig för vilka spelare och lag som får utrymme i den allmäna fotbollsdebatten. Har dessutom en förmåga att vara pragmatisk och kommer även nyligen från en situation inom toppfotbollen som gör att hans åsikter oftast är självupplevda och inte framspekulerade som en del andra proffstyckares tankar trots allt är.

17. Hans Pekkari (TV4)- Har ingått ett avtal med Canal Digital som innebär att hela fotbolls-EM i sommar, totalt 31 matcher, sänds i TV4-koncernens kanaler. Samtliga matcher utom fyra gruppspelsmatcher kommer att sändas i TV4, vilket innebär att SVT står helt utan EM-matcher och istället storsatsar på OS i Peking. Pekkari blir i takt med att TV4 ökar sin profil som "fotbollskanalen" en allt viktigare faktor. Nu har man inte bara EM, utan även en match per omgång i Allsvenskan och det mest frekventa fotbollsmagasinet "Fotbollskanalen" på sina kanaler. Fotbollskanalen är även en stor succé på nätet och växer i rask takt.

16. Hasse Borg (Malmö FF)- I en liknande lista från ett par år sedan skulle han utan problem konkurrerat om platserna på topp fem. Nu är han istället sportchefen med absolut störst plånbok i Allsvenskan men trots det en sportchef utan sportsliga framgångar på flera säsonger. Klarar troligtvis inte många fler floppförvärv och har en nyckelsäsong framför sig precis som den tränare han just rekryterat.

15. Håkan Mild (IFK Göteborg)- Blåvitts mäktigaste man. Sedan November 2007 regerande svenska mästarnas mäktigaste man. Står för en ideologisk fotbollsidé som kan liknas vid en Roger Gustafsson renässans inom toppfotbollen i landet. För fram sin idé utan att agitera för den på ett bredare plan men får med sig konkurrenterna som följeslagare och efterapare för varje framgång som IFK Göteborg får. Är ännu för frånvarande i den mediala och allmäna fotbollsdebatten för att kunna utmana till topp 10, men preseterar med sina resultat helt fenomenala framgångar i förhållande till de små resurser som satsas. Listans största klättrare.

14. Roland Andersson (SvFF)- Är förutom en av landets bästa fotbollstaktiker Lagerbäcks vänstra hand. Men sedan han verkar petas till förmån för Jörgen Lennartsson av SvFF:s "visionärer" tappar han i makt på lång sikt. Kortsiktigt är han dock en av landets mest inflytelserika fotbollstänkare, även om hans makt på den inhemska vardagsfotbollen är begränsad. Är mannen som fick bråket mellan Lagerbäck och Zlatan att kylas av.

13. Robert Laul (Bloggare)- Med Sveriges mest besökta hemsida bakom sig och ett tätt uppdaterande från både inhemsk fotboll som landslagscirkus har Robert Laul, stundtals i en skur av pajkastande mot konkurrenten Expressen, etablerat sig som landets mäktigaste fotbollsbloggare. Det är även i form av detta som Laul är så högt upp på listan, även om hans rent journalistiska tidningsarbete skulle kunna ha tjänat honom en plats lite längre ner på listan. Snabba spekulationer, rykten och nyheter i blogformatet som är så öppet för läsaren gör honom till en maktfaktor att räkna med. Bråket med Zlatan Ibrahimovic (som bojkottar Laul) kunde ha slagit undan benen på många murvlar därute. Men inte på den dubbelt rosa Laul(er).

12. Jörgen Lennartsson (U21 landslaget)- Häckens succécoach som valde bort möjligheten till Allsvenskt tränarskap för att ta ett steg "tillbaka" och bli assisterande coach för U21-landslaget. Nu drillas han stenhårt av förbundsapparaten för att bli A-landslaget nästa förbundskapten och i dagsläget är det egentligen bara en skandal eller ett kraftigt opinionsmotstånd som kan stoppa honom från att fortsätta sin eriksgata mot tronen i svensk fotboll.

11. Philip Huber (Kentaro Group)- Äger man tv-rättigheterna till svensk fotboll har man makt i dagens fotbollsbransch. Avvisade länge helt TV4 i förhandlingarna om fotbollens rättigheter men helvände i sista minuten och skiftade tv-makten från Canal+ (See more entertainment) koncernen till den kommersiella nationella reklamkanalen. Bestämmer mer eller mindre helt hur utvecklingen för tv-fotbollen ska se ut tills avtalet löper ut.

10. Fredrik Ljungberg (West Ham)- Landslagets lagkapten kommer nätt och jämnt in på topp tio. Detta för att han har en väl låg profil både medialt som lagpsykologiskt. I de flesta länder är kaptenen lagets mäktigaste spelare, något Ljungberg inte axlar. Dock är han som det främsta föredömet för en lojal spelare en idol för ungdomarna och även en respekterad spelare inom gruppen.

9. Bengt Madsen (Malmö FF)- Malmö FF:s starke man behöver ingen presentation. En tung pjäs som alltid säger vad han tycker och som oftast ställer till med ett sanslöst liv när något inte går som han planerat knaprar sig fast på en plats inom topp 10. Detta för att Malmö FF trots fotbollsmässiga motgångar stärker sin position som Sveriges rikaste förening. I kombination med en ny arena, Sveriges just nu mest spännande arenaprojekt för övrigt, så basar Madsen över en förening som är en maktfaktor i Allsvenskan, oavsett hur uselt deras elva spelare presterar.

8. Lars Richt (Landslagschef)- Fungerar som en slags general manager för landslaget och planerar tillsammans med tränarna allt från resor till träningsupplägg. Makten innehas mer av yrkesrollen än av personen. Lever i samma kultur av missinformation och dimridåer som Thomas Saleteg och är en ledande person bakom de motsättningar mellan press och landslagsgruppen som funnits på senare år.

7. Sven-Göran Eriksson (Manchester City)- Är den överlägset mäktigaste klubbtränaren med svenskt pass, kanske någonsin. Kan när han vill i princip kliva in i svensk fotboll och peka på valfritt lag, landslag inkluderat, och få tränarjobbet i den klubben.

6. Lars-Åke Lagrell (SvFF)- Förbundsbasen som för ett par år sedan hade haft en säker plats inom top tre på en sådan här lista. "Lauell" är den person som ofta likt en branschens gudfader bestämmer sig för hur debatten skall gå i viktiga frågor. Dit Don Lagrell pekar vandrar Svenska Fotbollsförbundet och landslaget, men även i en vidare bemärkelse hela fotbollssverige. Har dock tappat sin glöd och sitt engagemang de senare åren och är ofantligt hatad av de flesta ultrasgrupper för sina skarpa ordalag mot pryoteknik och närliggande områden.

5. Thomas Saleteg (SvFF)- Landslagets presschef som styr stjärnorna i landslagstruppen med järnhand. Noga kalkylerade pressekonferenser där landslaget försöker spinna nyheterna och utvecklingen blandas med inslag av "scilencio stampa" till många mediers stora förtret. Men att Saleteg kan sitt jobb, förvisso från sitt egna och SvFF:s speciella perspektiv råder det ingen tvekan om. Har ett rykte om sig som landslaget egen Stasi-chef och inte ens Bagdad-Bob kunde slå Saleteg på fingrarna när det gäller rimridåer och misinformation.

4. Bosse Lundquist (DIF & SEF)- Svensk Elitfotbolls och Djurgårdens ordförande är den allsvenska ledare som oftast yttrar sig i fotbollspolitiska sammanhang. Han är även den som oftast driver en annan linje än genomsnittssvensson vill se, men lyckas förvånansvärt ofta att få med sig rätt opinion på sin sida. Ser en nödvändighet i att återuppfinna fotbollen på olika sätt, något som av kritikerna kan pekas ut att bli mycket snack och liten handling. Är som boss i Elitfotbollsklubbarnas förening talesman för klubbarna gentemot förbundet, landets viktigaste post utanför förbundets väggar.

3. Sune Hellströmer (Generalsekreterare SvFF)- Mannen som har kontroll över biljettförsäljning för landslagets mästerskapsmatcher, antivåldsprojektet som SvFF och SEF samarbetar kring, nära kontakt med politiska intressenter, pratar med Stockholms stad om att få EM till staden och mycket mer. Den tidigare AIK pampen är idag landets mäktigaste pamp med inflytande långt utanför sitt SvFF.

2. Lars Lagerbäck (SvFF)- Naturlig, men trots det onaturlig som regerande kung i svensk fotboll. Med en orubblig tilltro på sin arbetsmodell styr han ett skarpt kritiserat landslag som trots återkommande medial och supportermässig kritik tror på det de gör och lyckas bättre än någonsin förr att dominera kvalspelen till EM och VM-slutspel. Semifinal i EM ger Lagebäck positionen som den mäktigaste personen i svensk fotboll. Samtidigt får ett EM-fiasko honom att rasa i placeringarna.

1. Zlatan Ibrahimovic (Inter)- Förutsägbart måhända, men trots det ett naturligt val i dagsläget. Den enda svenska spelaren som har stjärnstatus i klass med de allra bästa växer i popularitet på hemmaplan för varje medialt uppträdanden han gör. Paralellt med den allmäna populariteten så växer Zlatans makt inom landslagsgruppen och maktkampen mellan Lagerbäck och Zlatan i efterdyningarna av "krogskandalen i Göteborg" stärkte bara positionen inom gruppen för Zlatan. Den naturliga arvtagaren till lagkaptensbindeln i svensk landslagsfotboll i många år framöver. Svensk fotbolls mäktigaste person våren 2008: Zlatan Ibrahimovic!

63 kommentarer:

  1. Intressant, väldigt intressant. Men borde inte Mattias Göransson eller någon annan från Offside ha kvalat in på listan? Känns som att det magasinet med sina allsvenska reportage får ut betydligt mer än kvällstidningarnas med sina reportage...

    SvaraRadera
  2. raufoss, offside nåt ju så extremt få i jämförelse med tex tv eller kvällstidningarna så jag tycker det vore konstigt med göransson med här...

    SvaraRadera
  3. jag håller med till 100% om 10 topp men tycker att det är konstigt att håkan mild hamnar så högt. seppo vaihela med, de är övervärderade för att du är blåvit frankie. men topp tio är helt utmärkt från mitt sätt att se det!

    SvaraRadera
  4. Haha .. skulle precis fälla samma kommentar som raufoss, då firma Göransson/Regnell måste anses ha ett ett visst inflytande i svensk fotboll.

    Kul och mycket intressant lista annars!

    SvaraRadera
  5. Vafan, blev lite besviken att du inte satte upp baraben som etta frankie, det hade ju vart humor

    SvaraRadera
  6. stridsman/ göransson är överskattad i föhållande till makt, underhållnings så viss. men det är sällan de skriver något som påverkar fotbollssverige i offside, det är de alldeles för små för...

    SvaraRadera
  7. bobo/ hahaha precis så tänkte jag med, så rankade de ju sig på blogglistan en gång vad jag minns. men annars vettig "seriös" lista. har inte många invändningar

    SvaraRadera
  8. den dagen zlatan presterar i landslaget kommer jag applådera. tills dess låt Berg eller nån som gör mål spela

    SvaraRadera
  9. En lista utan A Svensson bland de tio främsta är ingen lista av betydelse.

    Alldeles för mycket fiskstank på er lista.

    SvaraRadera
  10. Tycker nog att Simon Bank borde kunna platsa, han är trots allt en av de krönikörer som har högst anseende bland läsarna. Borde peta flera på listan.

    SvaraRadera
  11. Simon Bank borde väl vara med på en topp 50 lista ?

    SvaraRadera
  12. Jaha, jag är fortfarande en liten nolla utan någon som helst makt.
    När kommer "Lyftet"?

    ;-)

    SvaraRadera
  13. Svensk fotbolls 50 mäktigaste personer!?

    Varför inte Svensk fotbolls 50 mäktigaste MÄN!

    Det är ju bara män, inga kvinnor.. Fy skäms Frankie!

    SvaraRadera
  14. Listan hade vunnit på att inte författas i samma raljerande och agiterande stil som de flesta övriga blogginlägg här. Känns som det blir alldeles för subjektivt för att vara intressant överhuvudtaget, annat än som ren underhållning möjligen.

    SvaraRadera
  15. Glenn Hysen borde minst vara top 10

    SvaraRadera
  16. Riktigt bra, mer av sånt på baraben!

    SvaraRadera
  17. Anonym sa...
    Svensk fotbolls 50 mäktigaste personer!?

    Varför inte Svensk fotbolls 50 mäktigaste MÄN!

    Det är ju bara män, inga kvinnor.. Fy skäms Frankie!

    11/2/08 17:37


    Är det Frankies fel att makten är hos män? Idiot.

    SvaraRadera
  18. anonym 17:40- vad vore poängen för baraben att skriva som någon annan? vad gör du här på sidan om du inte gillar deras sätt att skriva? spån.

    hermann dill/ frankie tar bara med dem som mutat honom, det är ju uppenbart!

    SvaraRadera
  19. Det ryktas att Patrick Ekwall kommer rasa ur listan till nästa gång efter en viss hatatack idag. Vi lär få höra mer om det snart...

    SvaraRadera
  20. Erik Niva må vara pretentiös men han är verkligen ingen maktfaktor snarare en parantes, borde inte vara med alls.

    Simon Bank har en betydligt bredare publik och är en maktfaktor på allvar.

    Sen kan jag inte låta bli att klaga på stavningen. Det heter Allmänna inte Allmäna. Stavas fel på det flera gånger i texten.

    SvaraRadera
  21. Till vad/vem är Milton sponsor?

    Märklig lista i övrigt.

    Skulle Lagrell vara fjärdeman i SvFF?

    SvaraRadera
  22. Bra Frankie!
    Dock är 5 ch 8:an som skall växla plats med varandra. Det är Richten som är ideologen och generalen bakom Fort Knox.

    Sedan måste jag väl säga att Simon Bank är gjuten annars ser det väl bra ut om Göransson/Regnell kastas in i listan med.

    SvaraRadera
  23. Det var aningen väl "färgat".

    SvaraRadera
  24. Grattis på namnsdagen Ingo.

    SvaraRadera
  25. Men... Mats Härd lyser med sin frånvaro. Han borde väl ändå få en... Nej varför skulle han det.
    +ny blåvitt blogg

    http://laglund.blogspot.com/

    SvaraRadera
  26. simon bank hit och dit. han skriver ju bara sånt han ser och driver inga egna idéer, hur fan är man en maktfaktor då?

    SvaraRadera
  27. jag vet varför en del människor inte är med. de känner hankins privat och petas på grund av jäv...............

    SvaraRadera
  28. En del vill ha in Göransson, andra Bank. Men i fallet Göransson anser jag att Offside under 2007 inte ägnat sig åt någon större fotbollspolitisk debatt eller någon större opinionsbildning och därmed förstår jag inte hur man kan säga att han platsar på den här listan.
    Att basa över Offside ger en plats på topp 100 men inte topp 50, den här gången.

    Gällande Simon Bank så var han naturligtvis med i diskussionen. Dock gav en återblick på hans verk den senaste tiden lite samma argument som för Göransson. Man måste delta för att få makt inte bara finnas där, det är mycket fotboll men för lite opinion och åsikter för den här listan. Men sådant svänger ju snabbt och Bank är alltid en kandidat för topplaceringar på liknande listor...

    SvaraRadera
  29. Frankie:
    Fast då kan man ju tycka att Backe skall ta Svennis plats. Backe har ju ofta och gärna ordat över svensk fotbolls framtid och utveckling. Svennis å andra sidan har väl knappt nämnt svensk fotboll sedan VM 94 där han var expertkommentator.

    SvaraRadera
  30. Makrillarna är dom mest betydelsefulla i svensk fotboll!

    GAIS är given etta!!!

    SvaraRadera
  31. va fan e itte Jörgen Pettersson me för? Hade velat ha honom bland top 10.

    SvaraRadera
  32. bruce banner/ det krävs knappast ett geni för att fatta att man tagit olika slags typer av makt och ställt dem emot varann. säg den lista av denna typ som alla hållit med om.

    SvaraRadera
  33. Det kanske inte skall vara någon med därifrån...men var ingen från damfotbollens värld aktuell?

    SvaraRadera
  34. Tycker att Thomas Dennerby, Andrée Jeglertz, Marta, Hanna Ljungberg och Lotta Schelin skall vara med på listan.

    Spelare som Marta, Hanna och Lotta har stor makt bara genom att existera och visa med exempel. De knockar stofiler som Hegerfors och Hedman i första ronden.

    SvaraRadera
  35. Det är så JÄVLA ointressant med sådana här artiklar, hur fan orkar man sitt o ranka dessa personer? O vem fan bryr sig?
    Äcklig aftonbladet-stil på det här! FY FAN!

    SvaraRadera
  36. Tycker att Thomas Dennerby, Andrée Jeglertz, Marta, Hanna Ljungberg och Lotta Schelin skall vara med på listan.

    Ehhh om någon av dessa skulle uttala sig så skulle ingen bry sig. Om därimot Håkan skulle säga samma sak så skulle många bry sig.

    SvaraRadera
  37. De behöver inte uttala sig för att ha makt.

    SvaraRadera
  38. mof:

    Sant, ett par sjyssta lökar får igång mig.

    SvaraRadera
  39. Rabiat Feminist:

    Ja, kanske. Men det är inte bara mitt fel, beskyll samhällsstrukturen eller vad fan som helst. För fundera i 10 sekunder, har jag fel? Får inte idrottskvinnor större makt med "rätt" utseende?

    SvaraRadera
  40. Så oinsatt att man får tårar i ögonen.

    SvaraRadera
  41. Kolla födelseannonserna i G-P idag, ett riktigt A-barn finns med :D

    SvaraRadera
  42. Edström?
    Wernersson?

    SvaraRadera
  43. Jag är ett skämt.

    SvaraRadera
  44. Simon bank lär ju vara med på top 30 iaf?

    SvaraRadera
  45. Jag ligger med tjejer.

    SvaraRadera
  46. Suprise att Göteborg har 4 platser på denna lista... Det gjorde den "lite" mindre trovärdig. Dessutom är ett par av göteborgsnamnen knappast makthavare inom annat än den lokala fotbollen...

    SvaraRadera
  47. Och med Göteborg, menar jag alltså IFK. Med de övriga götetprofiler ni har listat blir det ännu mer pinsamt lokalt.

    SvaraRadera
  48. anonym 13:52/ ja för ledarna för klubben som vann sm-guld utan ekonomisk satsning och som ska spela i champions league är ju helt maktlösa inom svensk fotboll. nollåtta med nollkoll.

    SvaraRadera
  49. Anonym
    12/2/08 13:52 och 13:50


    Vi är svenska mästarna från götet!

    Vem fan är du?

    SvaraRadera
  50. Anonym 13:50, ja föreningen som just nu står som föredöme för hela nationen vad gäller fotbollsskola, ungdomssatsning och framtidsplanering - SOM DESSUTOM- går och vinner allsvenskan, har skyttekungen, har pengar och dessutom ska kvala till CL, nej de har rimligtvis ingen som helst makt i svensk fotboll.

    SvaraRadera
  51. Borde inte Henrik Larsson vara med på listan? Med tanke på att han för tillfället styr HIF.. Det var ju tack vare Henrik som Bosse Nilsson tränar laget nu och han hade nog ett par fingrar med i spelet när Baxter avgick.

    SvaraRadera
  52. Svante samuelsson KFF borde kvalat in. IFK och KFF var klart bästa svenska lag förra året. KFF har näst IFK och DIF bästa resultaten de senaste fyra åren. Dessutom lyckas de sälja spelare för stora pengar. Santin går för över 20 miljoner i sommar. Ari gick för närmare fyrtio förra året. Det kommer fler försäljningar och förmodligen vinner de något även i år.

    SvaraRadera
  53. Henrik Larsson har väl fan så mkt mer inflytande än te.x EKWALL och HEDMAN?!

    SvaraRadera
  54. Intressant lista i stort, men lite väl "feske"-saltad kanske? 7 av 50 direkt knutna till Gbg´s-fotbollen. Det behövdes bara ett feldömt mål och plötsligt var fotbollen nyuppfunnen på bästkusten Håkan Mild i nivå med landslagsledningen.

    Jo men visst...

    SvaraRadera
  55. 7 av 50 känns som ett alldeles för litet antal. Svenska mästarna har större makt än så.

    SvaraRadera
  56. "ja föreningen som just nu står som föredöme för hela nationen vad gäller fotbollsskola, ungdomssatsning och framtidsplanering - SOM DESSUTOM- går och vinner allsvenskan, har skyttekungen, har pengar och dessutom ska kvala till CL, nej de har rimligtvis ingen som helst makt i svensk fotboll."

    haha. nästan aik-nivå på hybrisen här inne! helt otroligt faktiskt

    SvaraRadera
  57. Anonym sa...
    Svensk fotbolls 50 mäktigaste personer!?

    Varför inte Svensk fotbolls 50 mäktigaste MÄN!

    Det är ju bara män, inga kvinnor.. Fy skäms Frankie!

    11/2/08 17:37

    Är det Frankies fel att makten är hos män? Idiot.


    Så du måste kalla någon för idiot då? Arab jävel

    SvaraRadera
  58. Maken till subjektivitet har jag nog inte sett på länge. Inte ens i idrottsvärlden där förmåga till objektivitet är omöjlig så når denna artikel ett rejält lågvattenmärke.

    SvaraRadera
  59. Henrik Larsson, Sten-Inge Fredin i Helsingborg skall givetvis vara med. Appelqvist saknas. Firman Boys borde också vara med.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.