2008/01/21

Vem vill ha en fotbollsarena?

ARENABYGGET Alla är experter. Så är det. Du är expert, jag är expert och är man en självutnämnd expert (som en krönkör, politiker eller pamp) då jävlar är man dubbel expert-expert. Jan Hallberg rasar, Mattias Göransson rasar, Jonas Ransgård rasar. Rasar någon mer så lär hela debatten rasa ihop.

Men vad tycker egentligen fansen om arenan?

Gaisarna rasar mot arenabygget. Som de anarkister och syndikalister de är så anser de att arenan är en del av en multinationell företagskonspiration som drar hit internationella roffarkapitalister som vill hjärntvätta oss människor att gå runt som zombies på deras superarena och spendera våra inslavade löneslantar på deras sponsrade produkter, matchjippon och snabbmatsrestauranger. Gaisarna rasar mot att en jävla multinationell utsugararena byggs här i stan. Gais vill stoppa arenan.

Öisarna rasar mot arenabygget. Som de brats och nyrika de är anser de att det är stor skandal att de inte får delta i investeringarna av den nya arenan. De vill egentligen att en fjärdedel av arenan skall bli ett kombinerat spa/horhus/arabiskt lyxhotell med inomhusskidbacke. I en biljett vill de att en flaska crystal champagne skall ingå och klädkodex "Mörk kavaj" är naturligt för alla arrangemang. Öisarna rasar mot att en jävla arbetararenabyggs här i stan. Öis vill stoppa arenan.

De blåvita rasar mot arenabygget. Som de ursocialdemokrater de tunga blåvita göbbarna är anser de att både Öis och Gais borde uteslutas ur arenaprocessen. Dessa höger och vänsteravvikare förstår sig inte på vad som är viktigt och rätt för Göteborg, nämligen att ett nära förhållande mellan Gamla Kamrater och Socialdemokraternas partidistrikt skall i en intern bastudiskussion på Hagabadet besluta om hur arenan skall se ut, vilka som ska få spela där och om den ska döpas efter Göran Johansson, Gunnar Gren eller Gunnar Larsson. Så alla andra skall ge fan i att lägga sig i, det är här vi vet vad som är bra för den här stan, änna. Ackompanjerat av en Bebben-vits, såklart. De blåvita rasar mot att en arena som alla möjliga parter varit med och petat i skall byggas här i stan. De blåvita vill stoppa arenan.

Verkar i vanlig ordning bara vara Häcken som är kvar och vill ha arenan. Precis som de ville ha sitt FC Gothia. "Synd" att ingen vill ha med Häcken att göra bara.

Det talas om parkeringshus i oppositionens (moderaternas) kritik. Det talas om parkeringshus i Mattias Göranssons (krönikörens) kritik. Men när det kommer till P-hus hade bygget förmodligen tagit ytterligare minst två år att genomföra, något som inte ens var ett alternativ då arenan måste byggas klart till U21-EM sommaren 2009. Ett parkeringshus skulle även ha kostat kommunen ytterligare flera hundra miljoner, kanske uppemot hela tre gånger så mycket än själva arenan nu kommer att kosta.

Detta i en stad som i mer än 10 år promotat sitt evenemangsstråk med att det är "Max en kvarts promentadavstånd mellan alla delar av centrala staden". Ja, i en sådan kompakt stadskärna är det verkligen av högsta vikt att en parkering byggs under den nya arenan, för evenemangsbesökarna kan ju omöjligtvis ta sig till Hedens, Valhallas, Ullevis, Centralstationens, Nordstans, Hamnens, Casinots, Gårdas, Avenyns eller ett dussintal andra parkeringar eller parkeringshus som ligger inom promenadavstånd. Det handlar om en parkering som i bästa fall är ett luftslott producerat för att ha något att gnälla och gny över.

Det är alltid lätt att klaga och kritisera för när man är oppositionspolitiker eller krönikör, tro mig jag vet, men det är en helt annan femma att få igenom ett beslut i kommunfullmäktige.
Det är alltid lätt
are att vara en bromskloss och en gnällröv än att faktiskt få någonting gjort.
Det är alltid lätt
ast att lägga armarna i kors och klaga över hur de andra människorna omkring dig väljer att arbeta...

35 kommentarer:

  1. Det HÄR är ett bra inlägg. Det är steg i rätt riktning efter senaste tidens lågvattenmärken. Kudos

    SvaraRadera
  2. Äntligen rasar INTE baraben!
    Gött Frankie!

    SvaraRadera
  3. "Det är alltid lättare att vara en bromskloss och en gnällröv än att faktiskt få någonting gjort."

    Antagligen lika lätt att få bromsspår om man haft insyn i besluten kring nya arenan..

    SvaraRadera
  4. Kul att Baraben rasar mot att någon rasar. Mer sånt i framtiden.

    SvaraRadera
  5. Jag rasar! (mot att Baraben rasar mot att ransgård/hallberg/göransson rasar!)

    SvaraRadera
  6. äggsakt.. jag ä änna me emot

    SvaraRadera
  7. Evenemangsbesökarna kan fan åka kommunalt.

    SvaraRadera
  8. ååå ni har gnällt på Ellos arena, vafan är det ni bygger då?. Den enda riktiga fotbollsarenan kommer att finnas i Malmö

    SvaraRadera
  9. F-n vad gött skrivet om parkeringsgaraget! Susanne Haby kan ta sig i Häcken (eller ska man skriva FC Gothia?)

    SvaraRadera
  10. Kan man inte bara öppna Ullevis parkeringen på matchdagar?

    SvaraRadera
  11. Har svårt att bli upprörd över oppositionens eller Göranssons kritik, arenan skall användas i 50 eller kanske 100 år vad hade två års extra projektering gjort om arenan blivit dubbelt så bra?

    http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=395949

    Mabus

    SvaraRadera
  12. De är en skit arena, så är de bara.
    • Flera restauranger med kök och bar
    • Butiker
    • Fällbart tak över planen
    • Konstgräs, fler ut- och in-gångar till arenan

    Allt detta skulle va utmärkt. O pengar skulle man kunna tjäna på "Glenns" arena.
    Bert skulle kunna ha lite artiser m,m lite som Parken.
    Fan sälj den till gajs.

    ÄS 10 år !!

    SvaraRadera
  13. jonte jakan, tak går att bygga till, det finns redan mat och köpcentermöjligheter, spelarna vill inte ha plastgräs osv. du verkar inte ha så bra koll du.

    SvaraRadera
  14. anonym 21/1/08 21:12

    Jo en kiosk kan la va en resturang, men inte för mig.
    Nu var ju min åsikt hur man kan känna pengar på arenan. Inte äta hotdogs & dricka lättöl.
    Vet la att ingen spelare vill ha plast. Men om man skulle äga arenan & känna en slant.
    Har bra koll & visioner.

    SvaraRadera
  15. hade HIGAB faktiskt haft folk på plats som jobbade hade det inte tagit så jävla lång tid.

    SvaraRadera
  16. Kan vara jävligt fel ute men parken har väl inte plastgräs? Bara sånt där med viss procent som jag aldrig hört någon spelare klagat på? Och inte fan har de svårt att tjäna pengar på sin arena..

    SvaraRadera
  17. Parken har GrassMaster.
    GrassMaster är en naturlig gräsplan, fast förstärkt undertill med gräsfiber.

    OK inte bara plast

    SvaraRadera
  18. jonte jakan sa...

    Jo en kiosk kan la va en resturang, men inte för mig.

    hmm tror jonte jakan e öisare...sitta å mysa med vin å titta på match :P

    SvaraRadera
  19. Ja, Jónte är säkert ÖISare för att han vill att vår förening skall kunna tjäna stålar på andra sätt än just fotboll..
    Jubelidiot! Å kom inte med bortförklaringar om att du var ironsik eller liknande, tack.

    SvaraRadera
  20. Tycker kritiken mot arenan är befogad, framför allt Hallbergs kritik. Arenan är och har alltid varit Göran "Saddam" Johanssons (sista förhopningsvis) bidrag till Göteborgs kulturliv.

    Jag blir fan mer och mer skeptisk till arenan ju mer tid som går.

    Bygget är grovt dåligt bemannat, ingen verkar riktigt nöjd, gajsare får alldeles för mycket vilja igenom.

    Känns här som om Frankie faktiskt bara försöker skydda sossepolaren Göran Johannson, Sveriges störste diktator.

    SvaraRadera
  21. Vi ville aldrig ha FC Gothia. Det var bara fattigklubbarna som ville åt våra stålars. Och vi vill fan i helvete inte ha nån skitarena på sydsidan. Förstår inte var du får såna idéer ifrån. Okunskap, fördom, arrogans.

    SvaraRadera
  22. Bara nu inte hela arenan "rasar" innan premiärmatchen, det är väl inte ett fuskbygge?, "typ Öis"
    Varför har inte alla blåvita och grönsvarta allsvenska supportrar fått vara med mera i planeringen?
    Hur skall detta sluta, BANDY???
    Kanske är det trots allt en sketen RÖVARENA så skänk den till BK RÖVHÅL ute på Hisingen då.

    SvaraRadera
  23. doktor c & anonym 21/1/08 22:21

    Ni måste va ett gott sällskap som hatar kapital. Ja fan hellre en Klass III än lätt öl.
    Ni borde la hoppas på att styrelsens Lottorad slår in.
    Ej sosse men fan blåvitt själ.

    ÄS 10 år !!

    SvaraRadera
  24. Fastän alla änglar i början skapades som heliga, framgår det från Bibeln, att de sattes på prov för någon tid (Juda 6). En del änglar bibehöll sin ställning, men andra med Mighty Mike i spetsen föll i grov synd genom att göra uppror.

    SvaraRadera
  25. docktor c alvarligt talat va e det för fel på att tjäna pengar??

    SvaraRadera
  26. doctor c : du måste vara en ÖIS: are. Jo med lite kapital kan man köpa spelare & bli ett lag , för din del inte åka till div 2.

    SvaraRadera
  27. Hallberg vet inte så han kritiserar och gnäller. En del kommentatörer (läs jakan) vet inte så de kritiserar och gnäller. IFK Göteborg vet dock precis hur vi formar arenan och har fått igenom massvis av förnyelser i dialogen med HIGAB. Blåvitt är med och formar arenan och de är just nu nöjda. Snacket om "Göran Johansson styr allt" är helt befängt då han inte ens är inblandad i processen sedan länge tillbaka. Det är bara lågvattenspajkastning från moderater som är nervösa över sina katastrofala opinionssiffror. Vår arena kommer bli Sveriges bästa under lång tid, sedan att den ser ut som en fotbollsarena och inte som det rymdskepp som byggs i Malmö ser jag inte som en negativ sak, snarare tvärtom...

    SvaraRadera
  28. Frankie, i sak har du rätt om arenan, men som Göteborgare undrar jag om helheten och stadens fortsatta utveckling. Isitt utrycker det bättre än vad jag någonsin kan: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=395949

    SvaraRadera
  29. anonym 00:18, delvis kan man väl hålla med. samtidigt finns det en helt otrolig övertro på att flashiga byggnader skall vara lösning på allt, egentligen löser det ju ingenting. vi är redan största turiststad i landet, vi är redan bästa företagarstad i europa, vi är redan en kombinerat industri och affärsregion osv osv osv.

    bara för att inte vi bygger operahuset i sydney här lämnar inte det oss på efterkälken. det är det bara arkitekter som tycker för de vill såklart ha mer pengar och möjligheter till sin bransch...

    SvaraRadera
  30. Tycker Gaisarna och Frankie låter som en och samma person. A devil in disguise ?

    SvaraRadera
  31. Visst, skönt med en ny arena, men men kunde gjort det så mycket bättre. Jag rasar också och fler borde göra det. Man skall aldrig nöja sig med knäckebröd bara för att man är hungrig.

    SvaraRadera
  32. Det komiska med IFK/ÖIS/GAIS/Häcken (?) arenan är ju att även om klubbarna köper loss arenan från staden så måste de dela intäkterna från alla kringevenemang på fyra.

    Det här är precis en sån arena resten av fotbollsverige inte ville ha. En plåtlåda a la Borås Arena utan större möjligheter till sidoinkomster. Dvs, ingen konferans, ingen större restaurang- och pubverksamhet, få åskådarplatser, inget tak mm. Malmö och Hammarby, och någon gång i framtiden Djurgården kommer alla bygga arenor i stil med Parken (som också kommer kosta 3,4 gånger mer). AIK kan säkerligen fixa en bra deal med SVFF som vanligt.

    Poängen är att när de stora klubbarna i Allsvenskan visar ambition och vill utvecklas, både föreningsmässigt (dvs fler intäkter än fotbollen, privat ägande av arenan istället för kommunalt, drift osv) och publikmässigt (man bygger arenor med ett stort antal åskådarplatser så att man möjligör en ökning av publiken), så kör IFK samma lösning som man skulle gjort för 50 år sedan. Ett kommunalt bygge med otroligt små möjligheter till kringevenemang, med liten publikkapacitet och delar eventuella framtida driftsintäkter med två eller tre andra lag.

    För en som följt arenautvecklingen i Stockholm, Malmö, GÖteborg och övriga Sverige finns det inga tvivel om att IFKs arena om några år kommer anses totalt otillräcklig.

    SvaraRadera
  33. Medicinare:
    (Sent svar av mig, men ändå...)
    Det är inte det flashiga som lcokar eller tilltalar mig i första hand, utan det genomtänkta. Att det "hänger ihop", att stan hänger ihop.
    T.ex: Hur ska man göra för att få evenemangsstråket att vara en ständigt levande del av staden? I detta avseende kunde nybygget spelat en stor roll.
    Inte många som vågar visa det modet SF gjort med Bergakungen och lägga det i en öde del av staden. Vad mer kan man ha där? Nya arenan hade kunnat vara första delen i en "brygga".

    SvaraRadera
  34. Skönt med proffstyckare som inte har egna åsikter utan bara gnäller på att andra har åsikter.

    Kul med byggproffs också... Budget 180 mille och nu säger man att "under 300 mille blir det inte, men vi kan inte säga hur dyrt det blir" Hade jag varit skattebetalare i Göteborg hade jag varit lite smått orolig över räkne- och byggkompetensen.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.