2007/12/13

BaraBen möter: Nicklas Carlsson - ny på Kamratgården

BARABEN MÖTER BaraBen.com:s "Danne" träffar idag Nicklas Carlsson för ett samtal på djupet om markeringsspel, Anders Svensson och känslan på Kamratgården.

Med närmare 80 matcher för AIK har nu Nicklas Carlsson tagit nästa kliv i sin fotbollskarriär och skrivit på för de regerande mästarna IFK Göteborg. Den 28-årige backen inledde sitt liv som fotbollsspelare när han var omkring sex år gammal. Han, liksom många andra knattar, sökte sig ner till grusplanen i BP-land. Familjen gjorde dock en kortare sejour i Norrland där Nicklas spelade fotboll i Delsbo men även passade på att testa bandy.
Det var däremot aldrig något snack om saken, det var fotboll som gällde!
Men varför just mittback?
- Jag var egentligen yttermittfältare när jag var yngre och mitt sista år som junior spelade jag som offensiv mittfältare och gjorde en jäkla massa mål där i pojkallsvenskan. Sen kom jag upp i BP och då var det tuffare konkurrens och man är glad bara man får spela. Mitt första år spelade jag som högerback, och det gick rätt bra. Året därpå fick jag prova på att spela mittback en b-lagsmatch och det gick skitbra och sen dess har jag mest spelat mittback. Så det är väl tränaren som har satt mig på den positionen.
Hade du någon förebild som liten?
- Jag kommer ihåg jag hade en massa tröjor hemma som liten och att jag gillade Ruud Gullit, vet i och för sig inte om det var på grund av håret eller för att han var bra, haha. Men honom gillade jag.
Hur är det nu då, kan du se dig själv som en bra förebild för de yngre spelarna?
- Tänker kanske inte så mycket på det. Men jag försöker väl främst ta hand om de yngre spelarna i truppen, det tycker jag är schysst att göra. Men sen vet jag inte om folk ser mig som en förebild.

Som 20-åring kom Nicklas tillbaka till stockholmsområdet igen efter familjens tid i Norrland och det blev återigen spel med Brommapojkarna. Det blev sedan 124 matcher och nio mål i Brommapojkarna innan han flyttade söderut. Ny klubbadress blev danska AGF Århus. Där blev han dock bara kvar i en säsong innan han återvände till Stockholm och AIK.
Är du nöjd med din karriär så här långt?
- Jag kom ju igång ganska sent. Jag var ju på väg till AIK där när jag var 19-20 år men då blev det ju inget så jag kom ju inte upp i en högstaliga förrän i Århus för fem år sedan, så det skulle väl vara det att jag hade velat komma upp i en högstaliga lite tidigare. Men jag är jävligt nöjd med det som vart än så länge och nu känns det ju skitkul att få komma till svenska mästarna och Göteborg.
Vilket ögonblick rankar du som ditt bästa fotbollsminne så här långt?
- Ja du, det var ju jävligt roligt när jag gjorde två mål i sista matchen i superettan med AIK där vi säkrade avancemanget till allsvenskan. Jag hade förmånen att göra mycket mål det året också, tror jag gjorde sju mål. Det var häftigt.
Hur lyckas man för övrigt göra så många mål som mittback?
- Nyckeln till det var att vi hade en kille som slog fantastiska hörnor. Sen gällde det att löpa dit, vara först och vara modig i straffområdet och då kommer bollen till en. Då gäller det bara att satsa hundra procent i de lägena och då sitter de ibland. Jag tror jag gjorde 11 mål på 77 matcher i AIK och det tycker jag känns rätt bra som mittback. Bara för att det är så kul att göra mål kanske, haha.

Pratar man med personer i Nicklas närhet och ber dem beskriva hur han är som person tror han själv att de flesta svarar att det är en schysst och ödmjuk kille. Och det är just det intrycket jag får av Nicklas när vi sitter där i matsalen på Kamratgården. Det är en ödmjuk kille med bägge fötterna på jorden men som ändå har glimten i ögat och har nära till skratt. Det så det är i dagens Blåvitt: Passar du inte in i gruppen så värvas du inte dit, så enkelt är det.
När vi pratar om Nicklas första tid i klubben kommer vi in på just det där. Alltså hur lätt det är för en utomstående att komma in i gruppen, att samtliga gör allt för att få de nya att trivas i föreningen.
- Ja verkligen. Faktum är att jag trivs fantastiskt bra, jag tycker det är ett kanongäng och de har släppt in mig bra allihop. Allting runt omkring är perfekt och de har verkligen gjort allt för att få mig att känna mig välkommen.

Att Nicklas lämnade AIK var ett ömsesidigt beslut så lär han inte behöva vara orolig över att ses som en svikare. Däremot kan ju valet av IFK Göteborg sticka lite i ögonen hos vissa gamla fans. Att det är en rivalitet klubbarna emellan är det förmodligen ingen som missat, men är det något man tänker på som spelare när man letar ny klubb?
- Nej inte direkt. Efter det blev känt jag skrev på för Göteborg har jag faktiskt fått otroligt positiva reaktioner från AIK-fansen. Jag tror de gillade mig där och visade förståelse och har önskat mig lycka till så det är rätt stort tycker jag. Sen får vi väl se vad som händer när jag kommer till Råsunda, ifall det blir pipkonsert eller tyst. Men nu är jag i Blåvitt och kommer göra allt för dem.
Hur gick det till när du kontaktades av Göteborg?
- Det är ju min agent som sköter alla kontakter egentligen, förutom vissa klubbar som ringer och försöker sig på en rövare och ringer direkt och tjatar, så det är han som skött all dialog. Jag vet inte exakt när det var kontakt togs men sen var jag nere här och träffade tränartrojkan där vi satt ner och pratade och fick presentera oss för varandra. Sen blev det klart alldeles efter sista matchen och då hade jag fått suga på den karamellen ett tag och Blåvitt kändes toppenbra.
Då ni mötte Göteborg ifjol, vad pratade ni särskilt om inför matcherna?
- Första bortamatchen då snackade vi om att låta Ragnar ta uppspelen för han var ny och skulle vara dålig på det. Vi snacka mycket om att styra spelet så uppspelen gick via honom, men han gjorde en bra match så det var en ganska dålig taktik, haha.
Ingen särskild spelare ni försökte se upp med lite extra?
- Marcus Berg var ju duktig, och som mittback var det extra aktuellt. Niklas Alexandersson har ju gjort över 100 landskamper så han är ju också en duktig spelare. Men i mitt fall handlade det mest om att försöka plocka forwarden.

Förutom att sköta sitt jobb på mittbacken på ett exemplariskt sätt de senaste åren fick Nicklas mycket uppmärksamhet efter främst två insatser. Första gången punktmarkerade han Örgrytes Ailton. Han tog sitt jobb på så stort allvar att han följde med honom ut till sidlinjen när brassen skulle ta emot direktiv från sin tränare. Den andra gången markerade han ut Anders Svensson i bortamatchen mot Elfsborg.
- Ja herregud, det var sjöslag i Stockholm efter den matchen. Telefonen var inte tyst en sekund! Det blev väldigt uppförstorat efter det och de drog igång en jäkla debatt. Men de sa att jag skulle punktmarkera och då gjorde jag det!
Ser du dig som en bra rollspelare?
- Ja det kan jag absolut göra. Och sen punktmarkera det är enkelt egentligen. Jag har en ganska aggressiv spelstil så får man ligga nära inpå hela tiden är jag nog ganska obehaglig att möta. Har man då någon liggandes tätt inpå hela tiden så blir det svårt att prestera och man blir nog lätt grinig, jag menar det hade jag också blivit.
Får man inte en kick i det läget, att lyckas få sin motståndare grinig och ur balans?
- Jo det är ju klart, då får man ju lite av ett övertag. Sen är det kul att vara en retsticka ibland.
Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?
- Jag börjar väl bli en gubbe nu som börjar få en viss rutin och är van att spela tuffa matcher inför mycket folk. Sen brukar jag vara jäkligt stark rent defensivt, där brukar jag hålla rent. Men jag är nog ganska allround som klarar av det mesta, både slå bra uppspel som att smyga med framåt och ibland göra mål.
Någon svaghet du jobbar på?
- Nja, jag kan fortfarande bli bättre på allt så det jobbar jag på hela tiden.

Ifjol spelade Mattias Bjärsmyr och Ragnar Sigurdson ihop sig till ett av allsvenskans absolut bästa mittbackspar och att spräcka den konstellationen lär inte bli lätt. Det är också något Nicklas är medveten om, men han är heller inte här för att bara sitta på bänken.
- Ja jag är ju inte här för att ha som mål att vara en utfyllnadsspelare, utan mitt mål är ju att ta en tröja i startelvan. Men samtidigt, som jag sagt till många andra, så är jag ödmjuk inför uppgiften för det är väldigt bra försvarsspelare i truppen och jag har all respekt för dom. Jag ska vara jävligt bra för att få spela och det ska jag försöka vara också.

Avslutningsvis några snabbfrågor:
Bästa tränaren du haft?
- Rikard i AIK är en väldigt duktig fotbollstränare. Sedan en som betytt mycket för mig är en kille som heter Danny Sundblad som jag hade när jag gick upp i BP:s a-lag och som lärt mig otroligt mycket.
Bästa spelaren du spelat med?
- Jeffrey Aubynn i sina bästa stunder tycker jag var riktigt bra. Likaså Töfting, även om han var i slutet av sin karriär.
Vem i Blåvitt blir nästa proffspelare?
- Oj, välj en. Det finns många kandidater där.
Om jag säger Anders Svensson, vad säger du då?
- En duktig fotbollsspelare. Haha, vilket tråkigt svar! Där hade jag ju chansen att trycka åt honom lite.
Henrik Rydström?
- Gnällig, men rätt kul.
Pontus Wernbloom?
- Haha, ja en riktig pajas.
Bästa domaren?
- Marcus Strömbergsson.
Håkan Mild?
- En riktig klippa för föreningen.
Slutligen, vilka vinner sm-guld?
- Haha, en dum fråga. Där kan du skriva upp IFK Göteborg, det är klart det är det vi ska jobba efter.

30 kommentarer:

  1. Bästa domaren och han väljer den största skithögen. Fan, intervjun som gick så bra...

    SvaraRadera
  2. Trevlig intervju :)

    han verkar vara en schysst gubbe.

    SvaraRadera
  3. Ja han ger verkligen ett bra intryck som person, hade han bara varit Göteborgare och aldrig haft ett förflutet i AIK så hade killen varit "självskriven på förhand" som kultlirare...

    SvaraRadera
  4. Frankie:

    AIK-bakgrunden kan ju vara det som gör han till en riktig kultlirare, det och skägget...

    SvaraRadera
  5. Jag är tudelad..varför måste han vara aik:are? Jaja, han får konvertera.

    SvaraRadera
  6. Verkar vara en bra gubbe ändå, upp till bevis. Välkommen till Blåvitt.

    (känns som att jag snart fått tillbaka mitt namn, tjohoo)

    /Roffe

    SvaraRadera
  7. Bra intervju! Hade knappt kunnat göra det bättre själv... ;)

    SvaraRadera
  8. tack för intervjun

    SvaraRadera
  9. FAn va gött både wernbloom och bjärsa i landslaget! Äntligen!

    SvaraRadera
  10. Slutligen, vilka vinner sm-guld?
    - Haha, en dum fråga. Där kan du skriva upp IFK Göteborg, det är klart det är det vi ska jobba efter.

    Ja den är ju självklar!!!

    SvaraRadera
  11. erling/ Du har en del att lära av de andra skribenterna här. Dina itervjuer doftar amatör i jämförelse.

    SvaraRadera
  12. Allvarligt talat har jag en känsla av att Bjärsmyr får se upp ordentligt för att hålla vår egen lilla "råtta" bakom sig och på bänken. Gillar killen skarpt och ta mig fan om herr "råtta" inte redan är lite av en favorit hos mig redan. Ger mig sjutton på att allt han behöver är en chans för att bevisa vad han kan!

    The war has just begun and will rage for the whole next season.

    SvaraRadera
  13. Nicklas Carlsson kommer käka Taco i Borås!

    SvaraRadera
  14. En gnagare i laget, fy fan. Visst e han duktig men vissa saker kommer man inte ifrån. Blir kul att höra kritiken om han inte lyckas i Blåvitt

    SvaraRadera
  15. Anonym 15:08/ Fair enough att Bjärsa är den som ligger närmare Carlsson är Ragnar, men Bjärsa har varit outstandning i år. Samtidigt är det dels för att han spelat med Ragnar, han var ju ganska skakig bredvid Lago. Men vem hade inte varit det...

    Frågan är även: när blir Ragnar proffs och vem skall så in som 2:a eller 3:e mittback i truppen?

    För spontant känns ju en Bjärsa-Carlsson lösning nära till hands även om man måste se dem lira tillsammans först.

    SvaraRadera
  16. I-langs problem? Inte samma problem som U-lag som ÖIS te.x. har. Lyxigt vi har det. De bästa backarna i AS.

    SvaraRadera
  17. Till Frankie:

    Visst är det bara en tidsfråga innan Ragnar blir "proffs" på riktigt om du förstår vad jag menar. När det sker ska vi ha fursteligt betalt och då bör Håkan och de andra på KG redan ha en plan på vem/vilka de vill ha in. I det här fallet skulle jag bli högst förvånad om det inte blev en värvning av en T.ex. Antonsson eller liknande spelare som går mer eller mindre rätt in i mittlåset. För inte har vi väl ännu en mittback bland junisarna som kan tänkas gå rätt in i A-laget inom säg 1 säsong eller så...? Det är väl ganska troligt att Bjärsmyr har goda utsikter till att bli utlandsproffs han med ganska snart.

    Slå gärna en pling till dina källor och forska lite i hur tankarna går kring just det här dilemmat vetja ;)

    SvaraRadera
  18. anonym 16:53/ svårt att planera för köp av anton om man inte vet ifall ragnar går eller ej...

    SvaraRadera
  19. Anonym 17:03

    Är det någon som vet hur läget ser ut med Ragnar så är det väl Mild?
    Klart det är svårt att planera men nog fasiken bör en "profil" på vad man vill ha om det händer finnas. Sedan vad som ÄR tillgängligt får man se liksom. Men det mesta går att lösa med pengar och får vi bara det vi ska ha för Ragnar ordnar nog det andra sig ska du se ;)

    SvaraRadera
  20. Det e mycke snack på grabben!! Han skulle nog ge sin högra arm för att återigen dra på sig den svartgula tröjan. Sen e det klart att han smörjer sin nya lilla landsortsförening.

    Hjärtat slår garanterat fortfarande för AIK.

    Mvh Huvudstaden

    SvaraRadera
  21. 13/12/07 17:13

    Du menar egentligen förorten Solna nu va!

    SvaraRadera
  22. Det lustiga är att den "lilla landsortsföreningen" är regerande och mesta mästare, är mest omtyckta och respekterade både inom och utom Sveriges gränser. Det är dessutom den enda svenska förening som resten av Europa känner till.

    Att vara stor i Sthlm är lite som att vara stor i Japan. Kul, men inte så hett i resten av världen.

    När det gäller Carlsson... Det kan nog bli bra det här. Kunde Rehn få ett hjärta för klubben, så kan väl Niklas. Ge honom lite tid. Om inte annat har vi en kille som kan ta bort en extra jobbig motståndarspelare. Det kan vara nog så viktigt i CL-kvalet.

    SvaraRadera
  23. han verkar va en sån där typ som får ur sig ett helt annat ord när han ska säga rävben

    SvaraRadera
  24. Anders Svensson? Duktig fotbollsspelare..

    VAfan? Sveriges fetaste fotbollsspelare om jag får säga det själv

    SvaraRadera
  25. Han är grym. jag skiter om han är gnagare. Han är anställd hos oss och kommer göra ett kanonjobb. Tror att Bjärsa får se upp...Niclas käkar Taco till frukost:)/Glenn Army

    SvaraRadera
  26. "Det lustiga är att den "lilla landsortsföreningen" är regerande och mesta mästare, är mest omtyckta och respekterade både inom och utom Sveriges gränser. Det är dessutom den enda svenska förening som resten av Europa känner till"

    Intressant info men vart kommer den ifrån??

    låter mest som glenns egen runk fantasi...

    SvaraRadera
  27. Självklart är AIK den mest kända allsvenska klubben utanför Sverige. AIK har ju gjort ett mål på Barcelona som fick världen att häpna. Hur skulle det annars vara?

    SvaraRadera
  28. misstänker att Ragnar försvinner efter sommaren, som kan carlsson ta en ordinarie plats.

    SvaraRadera
  29. Pontus Wernbloom?
    - Haha, ja en riktig pajas.


    Så säger man väl inte....

    SvaraRadera
  30. "Att vara stor i Sthlm är lite som att vara stor i Japan. Kul, men inte så hett i resten av världen."

    Haha..så rätt

    / 413

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.