2007/09/21

Öis-elitens vidriga attack mot supportrarna

DEBATT En grupp Öisare går ut och rasar mot hur fansen, främst Gais:are men även Öis:are protesterade högljutt mot idén om FC Gothia. De döljer sig bakom det faktum att det tydligen hade förekommit en del hot och andra övertramp mot de inblandade klubbledarna i FC Gothia sfären. Men kontentan av deras debattartikel är en sällan skådad arrogans och uppvisning av von oben-perspektiv. Man skriver bland annat:
"Den senaste tidens turbulens kring frågan om ett eventuellt samgående mellan elitfotbollslagen i Gais, Öis och Häcken har rört upp känslor och skapat uttalanden som knappast gagnar någon. Minst av allt de berörda klubbarna och deras styrelser. Beklagansvärt nog kommer också många uttalanden och påhopp från supportrar vilka inte är medlemmar i respektive förening och inte heller har en aning om vad ett styrelsearbete i en elitförening innebär."
För det första skall poängteras att herrarna bakom artikeln självfallet inte har någon som helst koll på vilka personer som är medlemmar i Öis eller Gais, om de nu inte menar att enskilda personer som uttalat sig bevisligen inte är medlemmar. För nu är det naturligtvis så att väldigt många supportrar som är aktiva i olika supportergrupper och supporterklubbar självfallet även är medlemmar i Öis och Gais. Men då man har mage att organisera sig på egen hand anser "eliten" att de minsann kan kategorisera dem som icke medlemmar och därmed som "mindre värda" i den allmäna opinionen.

Öis-eliten fortsätter med:
"Det blir allt svårare att finna lämpliga och samtidigt intresserade styrelseledamöter, som förutom de många gånger otacksamma uppgifterna att ständigt jaga pengar, också riskera att utsättas för supportrars och i viss mån medias påhopp, när något i det pågående tankearbetet inte passar...

...Vi säger inte att det är fel med ständig insyn, men det riskerar att skapa återhållsamhet på styrelsernas tankefrihet. I en allt snabbare föränderlig värld, är det nödvändigt att också tänka i nya banor."
Det eliten är ute efter är att tysta kritik. Punkt slut, om man inte anser att det ska finnas utrymme för supportrar och media att kritisera föreningsledningarnas arbete vill man ha stängda styrelserum där man agerar utan insyn, man vill minska det demokratiska inflytandet och man vill se en situation där medlemmarna knappast har vare sig möjlighet att påverka eller förstå vilken utveckling hans eller hennes förening tar för sig.

Sedan tar de sig stora Delsjön över huvudet med:
"Det skall samtidigt framhållas att röstmajoriteten i dessa bolag (bolagiserad form av föreningar eller delar av föreningar, Barabens anmärkning) alltid finns hos föreningen. Det är således fortfarande föreningsmedlemmarna som har beslutanderätten."
Detta är självfallet okunskap och lögn. Det finns inte några garantier för att Aktiebolag inom föreningar stannar i föreningarnas kontroll. Redan idag ser vi en utveckling där börsnoterade idrottsklubbar styrs av sina aktieägare och av bolagsrelaterade intressen, inte av föreningarnas medlemmar. Man kan inte schablonisera kring ett område när man medvetet ljuger för att stärka ens position i debatten. Detta är inget annat än översittarfasoner från debattörerna där de försöker ge en bild av verkligheten som verkligen inte överensstämmer med den faktiska utvecklingen.
"Den senaste tidens händelser, med hot och uppträdanden på gränsen till upplopp, riskerar att skapa rädda och handlingsförlamade styrelser. Det är säkert många, även medlemmar, som inte gillar tanken kring ett sammanslaget storlag, men förbjuder vi styrelsens tankefrihet har vi heller ingen rätt att ställa krav."
Upplopp? Är ni på riktigt kära Öis-elit? När er klubbledning föreslår att man lägger ner Örgryte så är det väl snarare konstigt om ni inte får er ett fullt upplopp på händerna? Nu var fallet så att ett par hundra supportrar samlades och skanderade sina åsikter om händelsen. Det är inget upplopp, det är supportrars och medlemmars passionerade känslor, det är deras rädsla för att ni i eliten ska utrota deras förening. Ni försöker dra alla över en kam och försöker på lägsta möjliga vis stämpla alla dem som inte håller med er som upploppsmakare. Er samtalston är elitistisk och saboterar debattklimatet inom svensk fotboll. Det fanns inga upplopp och det var inte ens nära några upplopp, trots ert försök till klubbmord. Protesterna var fredliga till en absolut majoritet och att säga något annat är lika begåvat som att kalla varje Göteborgare för Öisare.

Öis-eliten talar om att det är i medlemmarnas händer som de slutgiltiga besluten är, samtidigt ser de ner på de tusentals supportrar som reagerar mot vansinnet. Nu hölls inga årsmöten och därmed blir argumentet att medlemmarna skall ha makten helt felaktigt. Medlemmarna har makten och hade nu era klubbledningar trott på att medlemmarna ens varit i närheten av att godkänna deras FC Gothia-plan så skulle de inte lagt ner idén utan drivit den till ett årsmöte. Trots reaktionerna från fansen, för inte tror de eller ni väl att alla skulle stå och sjunga "We shall overcome" medan ni försökte lägga ner två klassiska Göteborgsklubbar?

Wallin, Ryhede och Söndergaard visste mycket väl att era medlemmar inte alls håller med er. Era medlemmar är era supportrar och de värnar sina föreningar uppenbart mycket mer än ni gör. Ert debattinlägg är en pinsam utveckling av debatten och en dag lär ni själva se hur vilse ni är. Protesterna är självklara, motståndet är förankrat genom hela Göteborg (med undantag bland en del skadeglada Blåvita måhända) och det råder ingen åsiktsbarriär mellan supportrarna och medlemmarna. I väldigt många fall är det precis samma människor. De som har en annan åsikt är ni i bastuklubben, gräddhyllan, eliten och sponsorbyn. Det är ni som inte förstår klubbkänsla och passion.

Ni borde skämmas ni så kallade Öisare som heter:
Benny Rosèn, hedersordförande i Öis, Ingvar Fast f.d. ordförande, Agne Simonsson "fotbollslegend" i Öis, Dick Last lagkapten Öis A-trupp, Kent Synnergren
ledamot i Öis-veteranerna (Gamla Öfverklassare...), Mats Strömberg redaktör Öisaren, Ralph Fors ledamot i valberedningen och Lars Ranäng ordförande i valberedningen.

Vi är supportrar till Blåvitt och med glädje kan vi konstatera att sådan elitism inte existerar i vår förening idag. Hoppas vi aldrig får uppleva den heller.

29 kommentarer:

  1. vad har detta med blåvitt att göra? är det en öisblogg eller?

    SvaraRadera
  2. "Anonym sa...

    vad har detta med blåvitt att göra? är det en öisblogg eller?

    21/9/07 17:26"

    Ja, för sedan när handlar baraben om bara blåvitt och inte allsvenskan-landslaget och blåvitt i fokus? liiiiipa.

    SvaraRadera
  3. det kan komma att dyka upp liknande debatter inom blåvitt med var så säkra på det....

    SvaraRadera
  4. attityden är ju sån här jämt från gubbväldet "vi är de som ska ha makten och yttrar sig nån ska de fan knipa"- vadå medlemmar med- det va ju inget årsmöte utan infomöte så då fick ju alla supportrar reagera!!!

    SvaraRadera
  5. Mycket bra skrivet!

    SvaraRadera
  6. förlåt då jag trodde det var en blåvittblogg. för mig är det ointressant men ok

    SvaraRadera
  7. "Anonym sa...

    förlåt då jag trodde det var en blåvittblogg. för mig är det ointressant men ok

    21/9/07 17:58
    "

    förlåt, jag trodde relationen mellan ledning och fans fanns i alla klubbar. principfrågan är för mig ointressant, men ok.

    SvaraRadera
  8. Olika bloggar har olika innehåll. Då var det utrett.

    SvaraRadera
  9. Så jävla bra skrivet! Det är ett rent nöje att läsa dina krönikor, grymt!

    Blåvitt Strömmensberg

    SvaraRadera
  10. För det första kan konstateras att "Frankie" inte heller har koll på om någon av gaphalsarna vid presskonferansen på Hard Rock Cafe är medlemmar i föreningarna.
    Tyvärr backar Styrelserna från sina uppfatningar i frågan och drar sig tillbaka med skamens rodnad på kinderna.
    Jag tycker att man skulle stått på sig och drivit frågan fram till ett årsmöte eller ett extra möte.
    Då kunde MEDLEMMARNA sagt vad tyckte i frågan.
    Nu blev det tyvärr den som gapade högst som fick bestämma.
    Inte särskilt demokratiskt eller hur Frankie

    SvaraRadera
  11. Frankie har i grunden rätt med sitt resonemang men när han börjar beskylla de som skrev brevet för att inte ha ett uns av klubbkänsla i kroppen så går han för långt. När man skriver något sånt så är man ute på lika djupt vatten som de individer som skrev brevet! Han har absolut ingen aning om vad dessa individer känner för ÖIS och jag känner själv att jag börjar tvivla på Frankies hårda ord när jag läser vilka namn som har skrivit under brevet.
    De må ha fel, ja, men det rättfärdigar inte Frankie att förtala dem också!

    SvaraRadera
  12. Som vanligt (inom Svensk Fotboll) vinner den som gapar mest!

    Trist men sant.

    SvaraRadera
  13. Bra skrivet. / Grönsvart

    SvaraRadera
  14. Helt jävla rätt. Om någon inte tycker som mig så skall personen ifråga och hela hans familj mordhotas. Om inte det biter på kräken så tar jag mig till närmsta klubbstuga i detta fallet och försöker bränna ner stället. Så tycker jag att man skall behandla alla som inte tycker som mig och framförallt så är det helrätt om det finns ett hundratal eller tusental håller med.Jag menar den fega skit som kryper bakom ynkliga saker som demokrati och fria åsikter borde skjutas på plats och deras familjer borde raderas i tre generationer.

    SvaraRadera
  15. Vem fan bryr sig om ÖIS??'
    Avgå med en gång!

    SvaraRadera
  16. 1. Alla som vill lägga ner Öis och Gais har mitt fulla stöd.
    2. Att påstå att gubbar som Agne och Bennys Rosén saknar Öishjärta är som att påstå att Bebben är Aik:are.
    3. Att detta var en fråga för medlemmarna först och främst, är faktiskt en bra poäng oavsett om man hittar på öknamn.
    4. Nej, nu orkar jag inte bry mig mer om detta.

    SvaraRadera
  17. Rätt kul att herr Ranäng är med och pissar på supportranrna.

    Tror att det är hans son som är ordförande i Balders Hage.

    Kul snack på söndagsmiddagen i helgen

    /Stripe

    SvaraRadera
  18. Bruce Banner, för någon som gör så mycket för att i varje inlägg poängtera hur mycket du skiter i vad Baraben skriver är det helt otroligt hur ofta du kommenterar här...

    SvaraRadera
  19. Alla som vill se ett internationellt slagkraftig lag från Göteborg kan ju sätta sig i Scandinavium fram till maj. Där huserar ett själlöst gäng indianer från Frölunda! Jag trodde i min enfald att svenskar, finländare och eller möjligtvis assyrier var den mest utmärkande etniska gruppen i den delen av stan. Tur att kapitalet visste bättre!

    SvaraRadera
  20. Elitserien Det är underhållning - rätt & slätt pausunderhållning under slaskårstiden.

    Men något internationellt intresse lär aldrig den sporten skapa

    // Stripe

    SvaraRadera
  21. rektad:
    Vad har du fått detta ifrån? Totalt taget ur luften och dessutom fullständig vilset i sammanhanget. Att tolka det faktum att jag inte orkar bry mig mer om en debattartikel av en gäng öisare, som en "attack på baraben", känns smånojit av någon som inte ens själv är skribent här.

    Jag läser ofta på baraben och ser jag något jag inte håller med om, så har jag inga problem med att uttrycka den avvikande åsikten. Har du problem med det?

    Tough luck i så fall.

    SvaraRadera
  22. banner- jag sa inte att du har gjort nån attack mot nån- gjorde jag det? jag har bara sett ditt nick oja sig säkert 3-4 gånger om hur mkt du inte bryr dig, vad gör du här då????

    SvaraRadera
  23. inte fan är man öisare om man vill avvecka öis. vad är det för logik?

    SvaraRadera
  24. rektad:
    Du insinuerar ju att jag har som hobby att logga in på baraben för jämnan, bara för att påtala hur obetydliga dom är. Gjorde du inte det?

    En gång har jag använt den retoriken och jag gjorde så för att jag tyckte artikeln i fråga var oseriös. Men det hör inte hit. Vi kan kasta paj någon annan dag. Gonatt.

    SvaraRadera
  25. Att hota styrelsemedlemmar är det demokrati? Vem f-n vill sitta i en föreningsstyrelse när man blir hotad av 'supportrar'. Frankie, du brukar skriva bra saker men detta var inte bra.

    SvaraRadera
  26. anonynm 22:59/ du har ju uppenbarligen inte läst någon av artiklarna utan läser rubriker och drar slutsatser. kan du inte bemöda dig med att läsa innan du skriver tack?

    SvaraRadera
  27. Bra skrivet. Kärleken till ett fotbollslag får aldrig vara till salu.

    SvaraRadera
  28. BRA SKRIVIT...
    Inte fan är man öisare om man vill aveckla öis och mörda stora delar av Göteborgsfotbollens själ.

    "AVGÅ ALLA PINSAMMA RÖVBLÅ NU"
    Våga slå ihop de tre skräniga Tjockholmsklubbarna istället.

    "ALLA TILL DERBYT, FYLL ULLEVI"

    SvaraRadera
  29. Tack baraben för att ni uppmärksammar detta. Vi måste visa solidaritet med gais, öis och bkh. Vad vi än tycker om dem handlar det om att värna en kultur som inte får gå förlorad pga några själlösa människor. Hata gais!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.