2007/07/18

Dagens Gothia Cup...

GOTHIA CUP Idag var det återigen dags att ta sig ut på stadens fotbollsplaner för att få se en skymt av våra blåvita ungdomar som just nu spelar Gothia Cup. Fokus för dagen låg på att bevaka P15, där den svåra matchen mot Kampala Kids väntade på Heden klockan 13.40.

Det var folkligt, festligt och solen sken när spelarna äntrade planen. Massor av folk hade samlats runt nya Heden fyra för att se Göteborgs stoltheter IFK Göteborg ta sig an Ugandas dito Kampala Kids. Ett möte där två fotbollskulturer möter varandra. Kampalas lekande lätta teknik och bollbehandling, snabbhet och fantasi mot ett IFK där organistation och raka passningar visar vägen. Och det skall väl sägas direkt, att IFK Göteborg blev tämligen utspelade hela matchen. Kampala Kids är bra, riktigt bra. Troligen har man samlat de allra bästa från i stort sett hela landet och de är nu dessa vi ser som är hitskickade till Göteborg. Precis som gäller för andra klassiska Gothialag såsom Tauichi, Cantalau, Chiparamba med flera. Dessa lag är således inte lätta att slå. Det skall också sägas att det är lättare för lag i yngre åldrarna att vara mer dominanta, då spelet ännu inte är såpass fysiskt som det är när man kommer upp till P18-klassen, villket gynner dessa "exotiska" lag.


Hur som helst så gör Blåvitts P15 trots detta en helt okey match, och man förlorar "bara" med 2-4. Duktiga i IFK är en av anfallarna, som väl måste vara William Atashkade. Även mittbacken Maxi Lindholm hör till de bättre i IFK Göteborg. Då laget vunnit sina två tidigare matcher så var man trots förlusten redan klara för nästa omgång, 64-delsfinal mot Torslanda på Kviberg senare på kvällen.

När matchen mot Torslanda sparkas igång ser man direkt att de flesta av spelarna är utbytta mot andra, inte riktigt lika vassa grabbar. Underskattning eller bara att man går runt på spelarna, vad vet jag? Dock är det inte helt lyckat då man med de spelare som är på planen inte riktigt får grepp om matchen. Man gör förvisso 1-0 men efter en mindre målvaktstavla så gör Torslanda 1-1. Matchen går till straffar och där kan Torslanda till slut vinna efter att man haft ett par kyligare straffskyttar, och domaren på sin sida - vilket man förvisso hade matchen igenom. Således respass tidigt för P15 men det finns fler blåvita lag kvar i turneringen för den som vill fortsätta följa och ge sitt stöd till våra ungdomar.

För övriga resultat och kommande matcher hänvisas till Tollan och Almgrens eminenta sammanställning hos Änglarna.

8 kommentarer:

  1. Det skall sägas att domaren i Torslandamatchen var heeelt värdelös. Jag brukar inte vara den som klagar på domare men detta var något alldeles extra. Helt sanslöst usel.

    SvaraRadera
  2. Kanonrapportering, keep up the good work!

    SvaraRadera
  3. Får nog också klämma in att straffen Kampala Kids fick var riktigt feldömd. Hade de inte fått den så vet man aldrig. Visst blev Blåvitt utspelade, men jag väntade absolut mig mer av Kampala. Sen ska det bli intressant att se hur det går för Bucharest med 49-1 i målskillnad från gruppspelet.

    Heja Blåvitt!

    SvaraRadera
  4. Hej
    Vi gör en riktigt dålig match, sedan att en av våra killar får rött, samtidigt som Torslanda tillåts göra idiot kapningar är en annan femma.

    Men som sagt vi låter dom göra det dom är bra på långa bollar och kötta, och får inte riktigt igång vårat spel.

    Erling--> För att ha pigga spelare så försökte vi rulla på hela truppen. Torslanda är ett lag vi ska slå oavsett vilket lag vi ställer upp med.

    Mvh
    Magnus IFK P92

    SvaraRadera
  5. Känns väl sådär att höra att Blåvitt i stort sett blev utspelade. Men jag är inte förvånad alls. Svensk fotboll bygger på för lite teknik och för mycket taktik. Blåvitt borde scouta unga talanger här på Gothia cup. Kanske försöka värva några av de bästa från exempelvis Kampala Kids eller någon annan klubb och i lite blandade åldrar? Man kanske också skall försöka se vad en framgångsrik tränare i Kampala Kids skulle tycka om att flytta till Sverige och lära ut sin syn på fotboll? Låta han ta hand om ett av våra juniorlag och också hjälpa andra av våra lag med teknikträning. Tror det hade uppskattats av våra spelare att få en lite exotisk tränare med nya ideer och värderingar på vad man skall lägga fokus på.

    Tack för en bra rapportering!

    SvaraRadera
  6. Hudds: Hoppas du menar som någon kombination av svensk organisation då, för afrikanska lag har ju aldrig varit annat än just tekniska. Men mer teknikträning skulle jag välkomna i svensk fotboll.

    /Roffe

    P.s. Hoppas fortfarande det går innerligt åt helvete för IFE i CL.

    SvaraRadera
  7. Roffe: Självklart skall det bara kryddas lite med andra länders synsätt. Grunden skall ju fortfarande vara att Blåvitt är en svensk klubb med svenska spelare och värderingar på planen. Våra talanger idag är säkert bra. Men det kan säkert bli ännu bättre om man skulle kunna ta hjälp från andra världsdelar. Menar att de stora lagen i europa bygger sitt lag med att ta in olika spelartyper. Man kör inte enbart brittiskt eller sydeuropeiskt. Man försöker hitta en mix. De bästa lagen har ju otrolikt många spelare från olika nationer. Riktigt så långt vill jag inte gå. Men jag tror vi måste inse att vi måste våga ta hjälp från andra länder. Den svenska modellen är riktigt bra taktiskt sett. Men övriga europa är idag bättre taktiskt än vad man var för 10-20 år sedan. England har de senaste 10 åren utvecklat spelet i sin liga oerhört. Främst då passningsmässigt och tekniskt. Och det beror till stor del på att man tagit in tränare och spelare från andra länder. Den brittiska sparka och spring fotbollen som jag växte upp med ser man inte mycket av längre. Nu vet jag att allsvenska lag inte har de ekonomiska resurserna att värva utländska världsstjärnor. Då tror jag det kan vara bra att under exempelvis Gothia cup scouta unga talanger. Att man redan nu försöker att få dom till Blåvitt. Eller att man försöker inleda ett samarbete där man följer upp spelarna i deras hemland. Sen tror jag som sagt att utlänska tränare skulle kunna hjälpa oss med mycket vad det gäller teknik. Med rätt upplägg skulle inte detta behöva bli någon dyr investering för Blåvitt.

    SvaraRadera
  8. Jag såg bara matchen mot Kampala, men jag måste säga att jag var stolt över våra blåvita grabbar. Visst var Kampala bättre, men trots allt höll "vi" spelet uppe någorlunda tills de fick sitt andra och tredje mål. Med lite bättre skärpa hade vi kunnat få oavgjort. Kampalas första mål var ju en billig målvaktsretur, tvåan en tveksam straff och trean att långskott som var lika mkt tur som skicklighet. Våra två mål var ju resultatet av kämpainsatser och snabba instick. Så, kort sagt, jag tycker vi stod upp rätt bra.

    Det jag störde mig på var två saker:
    Dels alla bittra gaisare (och andra som stod runt omkring och bara väntade på att Blåvitt skulle torska (tänker t.ex på killarna bakom mig som stod och gapade i en megafon, hur dåliga blåvitt var, och sen förolämpningar när blåvitt gjorde mål). Blåvitt måste verkligen beröra när så många andra supportrar orkar ta sig till matcherna enbart i hopp om att få bevittna ett blåvitt nederlag. Jag har sett det i allsvenska matcher också (som typ blåvitt-halmstad. Vad gör en sur gaisare där egentligen?), så det är inget Gothiafenomen.

    Jag blir också trött på alla som hajpar de "exotiska" lagen i Gothia, utan nåt som helst perspektiv. Jag hade en farsa brevid mig under Kampalamatchen, med sina två söner. Farsan kommenterade upphörligen "kolla vad överlägsna dom är! Kolla, det är världsklass på den passningen! Snart sätter dom igång, och då hänger inte de svenska spelarna med". En passning på tre meter resulterar i applådåskor och förtjust fnitter. Killen som gjorde mål åt Kampala gjorde några frivolter, och ögonen tindrade på de brevid mig. "Åhhh! Vad dom kaaaaannn!!!"

    Allvarligt. Det finns olika sätt att spela fotboll. Varför är alla exotiska lag nödvändigtvis så himla överlägsna? Är det därför BP har runt 20 turneringssegrar i Gothia? Är det därför våra 16-åringar gick hela vägen förra året?

    Erkännas skall att Kampala var riktigt bra. Men jag kan inte gå med på att våra svenska lag är så mkt sämre att det i princip inte är nån idé att ställa upp.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.