2007/06/20

"Tänkvärda texter och citat" eller "Varför vi älskar världens största sport"

KÅSERI Jag hade påbörjat en lång textharang här men insåg att det mest blev tragiskt mumbojumbo och patetiskt känslomässigt eftersom texten var tänkt att bli klar innan vi nu vann mot Kalmar och innan den deprimerade feldgrau som vanligt förvandlades till en hoppfull och lycklig individ igen efter vinsten. Jag kunde naturligtvis väntat till nästa omgång och nästa förlust, men det har jag inte ork till. så jag skiter helt enkelt i den där textharangen (även om den här förklaringen blev nästan lika lång) och ger er istället ett antal tänkvärda och sköna stycken och citat med fotbollsanknytning, med korta kommentarer.
To say that these men paid their shillings to watch twenty-two hirelings kick a ball is merely to say that a violin is wood and catgut, that Hamlet is so much paper and ink.
— J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

Inte nog med att det här är ett riktigt klasscitat, som fullständigt ställer alla fotbollshatare som gillar att undra hur man kan tycka att det är kul att se tjugotvå män som sparkar på en boll, det är dessutom från 1928.
Vad är kultur, om inte estetik, sensualism, spänning och professionalism. Vad är Blåvitt, om inte estetik, sensualism, spänning och professionalism. Blåvitt är kultur.
— Karl Beijbom, Göteborgs-Posten, 1982

Blåvitt hade slagit ut Kaiserslautern ur Uefacupen efter 2–1 i förlängning, och var klara för final. "Blåvitt är kultur." När får vi se GP skriva det nästa gång, tro?
Someone said 'football is more important than life and death to you' and I said 'listen, it's more important than that'.
— Bill Shankly, 'Live from Two', 1981

Football is war.
— Rinus Michels

Två citat som beskriver hur viktig fotbollen är. Det är ingen slump att det har uppkallats krig efter fotbollen, att båda sidor i Nigeria-Biafrakonflikten beslutade om vapenvila när Santos och Pelé spelade uppvisningsmatch i landet, att det påstås att kriget i forna Jugoslavien startade med ett fotbollsupplopp och att det påstås att Elfenbenskustens kvalifikation till VM avslutade ett inbördeskrig. Fotboll berör, på gott och ont.
Football. Bloody hell.
— Alex Ferguson, efter CL-finalen, 1999

En klassisk match. Samtidigt som jag förstod och delvis levde med i den sanslösa glädjen hos United-spelarna efter två mål på övertid och en totalt omvänd matchutgång, gjorde det mig så otroligt nedstämd att se Samuel Kuffour ligga på gräset och grina som ett barn, oförmögen att resa sig ens med Collinas hjälp. Ett klassiskt citat.
Fotboll är den sanna sporten. Det finns egentligen bara tre sporter: att vara starkast, att vara snabbast och att kunna hantera en boll. Allt annat är avarter.
— Okänd

Jag vet inte vem som har skrivit det här, men nog är det ett skönt citat alltid. Och visst ligger det något i det. När vissa gillar is, skridskor, klubbor och en svart trissa, och andra föredrar specialbyggda motorcyklar som bara svänger åt ett håll på en grusbana, nöjer sig andra med en boll.
Livet självt är som en fotbollsmatch och en fotbollsmatch är som livet självt. Fotboll - det är den mänskliga tillvaron på liv och död, koncentrerad till nittio minuter och till ett område som inte behöver vara mer än hundra meter långt och sjuttio meter brett, där bebyggelsen inskränker sig till några målstänger och fyra hörnflaggor, där lag och rätt representeras av en herre med visselpipa och två herrar med flaggor, och där inte en ställs mot tio utan elva mot elva. Och där bollen, denna magiska tingest, leksakernas leksak, är allas öde.
— Kerj Jonsson

Därför älskar vi världens största sport. Jag kan sitta och upprepa den sista meningen i oändlighet utan att bli trött. Fantastiskt skrivet. Nästan så att jag blir lite rädd för mig själv när jag inser att mitt öde till stor del är knutet till en futtig boll.

9 kommentarer:

  1. Intressant..

    SvaraRadera
  2. Jag kunde naturligtvis väntat till nästa omgång och nästa förlust

    Va, kommer Blåitt förlora mot Bajen-packet eller vad menar du?

    SvaraRadera
  3. puffen: Sitt ner i båten!

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  5. Fotboll e livet gubbar, mot smguld 2007, tjohoooooooo

    SvaraRadera
  6. Puffen/ Jag är pessimist by default.

    SvaraRadera
  7. Feldgrau/ Boktips: Fotbollskriget av Ryszard Kapuscinski, polsk journalist under kommunisttiden som åkte världen runt och gjorde reportage om krigshärdar, konfilktområden och liknande. Klart läsvärd reportagebok och där höjdpunkten är reportaget om "Fotbollskriget", ett krig som pågick endast i sex dagar i juli 1969 mellan El Salvador och Honduras. Det utbröt efter att El Salvador hade besegrat Honduras i- fotboll.

    SvaraRadera
  8. Fundamentalism finns i många former. Några tom inom fotbollen.

    SvaraRadera
  9. MAKE THE BALL HAPPY../Eric Cantona 06

    räcker, det en d jag försökt göra hela mitt liv..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.