2007/05/25

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- Dag 3

RÄTTEGÅNGSSPECIAL Jobbigt eller ej, det pågår som vi alla känner till en rättegång mot före detta klubbdirektören Mats Persson, före detta styrelseledamoten Jan Nilsson och nuvarande forwarden Stefan Selakovic. Idag vittnar bland annat Stefan Selakovic och Jan "Plånbok" Nilsson om sin inblandning i det som inpopulärt kallas "Skattehärvan" på stadens gator.

Ta dig till: Aftonbladets rapportering
Ta dig till: Göteborgs-Postens rapportering
Ta dig till: Expressen/GT:s rapportering

Från Aftonbladets direktrapport:
9.54 - När ekobrottsmyndighen gjorde tillslag och jag blev intagen till förhör lämnade jag oriktiga uppgifter och det står jag för. Men det var första gången det kändes fel här inne, säger Selakovic och tar sig åt bröstet.

10.08: När överåklagare Stetler läser högt ur förundersökningsmaterialet framgår det att Selakovic ljugit flera gånger om i samma förhör. Noterbart: Selakovic står åtalad för skyddande av brottsling.
Barabens analys:
Här ser det verkligen inte bra ut för Stefan Selakovic. Först erkänner han att han ljugit, vilket kan tyckas vara bra för att rentvå sig själv. Samtidigt ger han utrymme för spekulation kring om han inte ljuger om lögnerna, om han fortfarande inte ljuger och så vidare. En lögn har tendens att växa. I punkten om skyddande av brottsling ser Selakovic väldigt skyldig ut från diskussionen i rättssalen just nu. Men det återstår ju att se om rätten anser att de han har skyddat (Mats Persson och Jan "Plånbok" Nilsson) anses som brottslingar eller ej...

Från Expressen/GT:s rapportering:
10.02 Åklagaren Lars Lithner försöker få det att framstå som att Selakovic borde förstått att något var fel. Detta för att han läst ekonomi under ett gymnasieår och på högskolan.
- Du får ursäkta att jag sitter och småler. Men anledningen till att jag läste ekonomi på Högskolan i Halmstad i ett och ett halvt år var att jag hade så dåligt betalt i HBK att jag var tvungen att ta studielån.
Barabens analys:
Ett jävligt roligt svar från Selakovic. Man kan ju krasst konstatera att den ekonomiska situationen dock förändrades om inte innan så i alla fall när han kom till Blåvitt och kunde kassera in drygt 5 miljoner kronor för att skriva på kontraktet. Det känns spontant som åklagarsidans svagaste kort är mister Lars Lithner. Där en proffsige överåklagaren Gunnar Stetler håller sig stenhårt till fakta och bevis kommer Lithner ständigt in på sidospår som består av spekulationer och egna små funderingar kring vad han tror har skett här och där.
Så länge Lithner får hålla låda försvagas åklagarsidans chans till fällande dom. Där kampen mellan Mats Perssons advokat Per E Samuelsson och Gunnar Stetler är "jämn" så är det utklassning till försvarets fördel när Lithner står för frågorna...

Från Aftonbladets rapportering:
9.56: Noterbart är att när Persson förhördes tidigare drog han in Selakovic i eventuell brottslighet genom att säga att sign on-bonusen var på 4,65 miljoner kronor. Det vill säga; att Selakovic medverkade till att betala pengar svart till Carlzon. Men Selakovic försvarar sig bra.
Barabens kommentar:
Den dryga halva miljon som skiljer mellan Selakovic avtalade bonus och den summa han får in på kontot till slut, kan bli det som drar med Selakovic i fallet. Samtidigt känns det lite som att Persson och company medvetet formulerat sig så här för att få Selakovic att se lite mer delaktig ut och därmed få de andra att se snäppet med oskuldsfulla ut. Kent Carlzon är som bekant brottsmisstänkt för svarta affärer men det skall avhandlas i en separat rättegång.

Från Aftonbladets rapportering:
11.22: ”Jag trodde i min enfald att Bengt Halse skulle vara med på hälften, jag fick en känsla av att han inte var helt barskrapad”, säger Nilsson och syftar på Ijehs sign on.
Barabens kommentar:
Det här är en helt ny uppgift som kommer fram. Jan Nilsson säger sig ha trott att Bengt Halse skulle stå för halva den summa som han senare själv fick lägga upp för Ijeh. Frågan är dock vem som gett honom det intrycket (om det nu stämmer)? Rimligtvis kan det inte ha varit någon annan än Bengt Halse själv och om Halse nu sagt eller insinuerat att han skulle betala halva Ijehs sign on bonus så tyder allt på att Halse vetat detaljerna kring övergången, något Mats Persson tidigare påstått men Halse dementerat.


Löpande uppdatering.

23 kommentarer:

  1. Ser mörkt ut för sella.. han tabbade sig lite där

    SvaraRadera
  2. Glömde säga att jag är nyfiken över en sak.. AB rapporterade att Sella pratade med MP under någon rast.. vad fan kan dem ha att säga till varandra om nu MP verkligen lurade sella och gick bakom ryggen på honom?

    SvaraRadera
  3. Tre personer har tjänat pengar privat i den process som nu lett till rättegång.
    Peter Ijeh, Selacovic och Kent Carlzon. Persson och Nilsson har ju faktiskt inte tjänat en krona själva på sitt agerande. Ändå döms de moraliskt hårdare. Med viss rätt, men visst är det lite märkligt?

    SvaraRadera
  4. Lithner ser ut och verkar bete sig som en stor pajas.

    SvaraRadera
  5. Ja lovar Halse kommer att knäckas i rättssalen. Han har nog svårt att se både Persson och Nilsson i ansiktet, dom två har iaf erkänt vad dom har gjort tillskillnad från honom.

    SvaraRadera
  6. Håller med den senaste anonyme! Man vill att Halse ska åka dit rejält, men samtidigt så tänker man ju givetvis på klubbens bästa. Och det är att Janne och MP åker på hela skiten.

    SvaraRadera
  7. Snälla vrid tiden tillbaka till 1996!

    SvaraRadera
  8. Så vi kan uppleva åren 1997-2005 igen?

    SvaraRadera
  9. Det är ju ett gäng fifflare hela bunten, särskilt agg hyser jag mot MP och Halse. Skulle inte förvåna mig om Halse varit "hjärnan" bakom det hela och att MP och Janne bara varit hans lakejer...

    Sen tror jag att Sella är lika smart som han är bra på att lägga mål.
    "Du Sella, kan inte du slänga över några millar till Janne, det blev lite fel på överföringen"...

    Det krävs ju inte direkt att man gått på Handels för att fatta att det är något skumt. Det är ju inte en hunralapp fel vi pratar om....

    SvaraRadera
  10. Nagurligtvis är det fel att döma när man inte VET.
    Men jag kände på mig redan då det rullade igång att herr Halses agerande med timeout och vandrande med Hals(e)duk i klacken osv osade katt...

    Hur stor är sannolikheten att han skulle vara ovetandes, något han bedyrat ett flertal tillfällen?

    SvaraRadera
  11. Varför vill man att Halse ska åka dit rejält?

    Jag är ganska säker på att om man hade haft något som överhuvudtaget antydde på att Halse var hjärnan bakom "alltsammans" så hade han varit misstänkt för brott.

    Nu har man en man som bett Selakovic att ljuga i förhör och en man som anser att man ska få tillbaka vad man givit.

    Riktiga hedersknyfflar.

    Mina spekulationer lutar åt att Halse var välinförstådd med Gåvan från Janne P.

    Men inte med den här återbetalningen som MP, Kent Carlzon och Janne P snickrade ihop.

    Jag skulle vilja veta om MP eller Janne P ångrar att man skapade en svår situation för Selakovic. Man har ju uppenbarligen medgivit att man bett honom att ljuga.

    SvaraRadera
  12. Senaste anonym: Janne P har jobbat ideelt för Blåvitt sedan 92. Och innan dess i mängder av år i Qviding. Så det med girig kan du lägga ner direkt.

    SvaraRadera
  13. Halse har pengarna, det säger allt. Han klarade sig, de gjorde inte dom andra

    SvaraRadera
  14. Halse var beredd att lägga 0kr i ett ev riskkaptalbolag. Säger väl det mesta om den "mannen".

    SvaraRadera
  15. anonym halse var med och hjälpte till och betala pengar till skattemyndighet angående sellas skatteskit alá holland

    SvaraRadera
  16. Jag tycker försvaret är väldigt klent. De försvarar sig med att Halse också visste. Det var knappast så att Bengt tvingade MP och Janne att göra så här.

    Jag tror att Halse hade viss kännedom om det här men att det är Mats och Janne genomfört allt.

    Faktum är att det inte finns minsta lilla bevis hittills för att Halse visste någonting. Bara beskyllningar från åtalade som ändrat sina historier ett par gånger.

    SvaraRadera
  17. "Jag tycker försvaret är väldigt klent. De försvarar sig med att Halse också visste. Det var knappast så att Bengt tvingade MP och Janne att göra så här."

    Japp Persson och Plånbok försöker dra med sig klubben i det här. Så mycket säger det om plånboks "blåvitthjärta". Han har varit i byggbranchen länge och är van vi svarta utbetalningar. Halse dock är så rutinerad att han omöjligen kan ha gått med på det här.

    SvaraRadera
  18. Att Sella har ljugit i förhören bevisar ingenting. Åklagaren måste bevisa att hans uppsåt var att skydda humle och dumle. Eller att han var medveten om att pengarna han satte tillbaka var smutsiga.
    Så här långt tycker jag han har försvarat sig väl i förhören, han kommer frikännas.

    SvaraRadera
  19. Hade inte Sella ljugit i förhören hade han inte varit åtalad idag. Det är klart att åklagaren anar ugglor i mossen när han ljuger i de inledande förhören.

    SvaraRadera
  20. Jag kan säga som så här att jag är övertygad om att OM Halse hade velat betala tillbaka till Janne P, då hade man skött det betydligt mycket "snyggare" än vad Herr Mats Persson är misstänkt för att trixa sig till.

    Att Janne Plånbok ska ha, enligt Sella, påtalat att han ville ha sina pengar tillbaka i matsalen på kamratgården säger allt.

    Ingen kan lura mig att tro att Janne Plånbok inte skulle haft råd att vänta/strunta i att få tillbaka sina pengar.

    Sedan att jag inte förstår varför blåvitt inte lånade pengarna av Janne P från första början är en helt annan sak.

    Bengt Halse är en näringslivshöjdare varför skulle han smutsa ned sig på grund av såna här struntsummor?

    SvaraRadera
  21. @@Halse var beredd att lägga 0kr i ett ev riskkaptalbolag. Säger väl det mesta om den "mannen".@@

    han staer noeg foer huvudelen av riskkapitalbolaget 15 miljoner.

    SvaraRadera
  22. han staer noeg foer huvudelen av riskkapitalbolaget 15 miljoner.

    Nooog att han gör min vän. Men du verkar ju ha bra koll så det stämemr säkert:)

    SvaraRadera
  23. hahahahah halse står för huvuddelen av riskkapitalbolaget???
    VAKNA UPP MIN VÄN.

    Janne P vittnade idag om att han fortfarande är med i samtal om detsamma, han skulle inte ta i tång i det om Halse-pajas var med där. Janne P är idiot- men blåvit in i själen. Bengt Halse är bara idiot.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.