2007/05/24

Rättegången mot Mats, Jan och Stefan- Dag 2

RÄTTEGÅNGEN GT och Aftonbladet har under de två första rättegångsdagarna tävlat i vem som kan prestera mest meningslöst vetande från rättssalen, så vill man få en någorlunda balanserad bild, utan kommentarer om de åtalades utseenden och dåliga referenser till dagens fotbollslag, av vad som sker i rättegången där Mats Persson och company står åtalade: välj GP. Aftonbladets minut för minut rapportering är dessutom klart bättre än GT:s ganska menlösa rättegångsblogg.
Mats Persson förhördes under torsdagsmorgonen och klämde ur sig ett par anmärkningsvärda kommentarer:
– Janne Nilsson erbjöd sig aldrig att betala för Ijeh. Det är en efterhandskonstruktion av Tore B Carlsson (styrelseledamot och IFK:s advokat).
– Jag känner mig sviken av Bengt Halse. Han visste om utbetalningen till Luxemburg. Sedan kommer han och frågar, vad är det här för sjaskig utbetalning till Luxemburg?
– Agenter är svårare att lita på än de flesta.
Barabens analys:
Agenter är svårare att lita på än de flesta? Säger mannen som hade ett närmare förhållande till Kent Carlzon än de flesta har till sina fruar? Ok, låt gå. Stämmer hans anklagelse mot Bengt Halse däremot så har Bengt Halse fört alla IFK Göteborgs medlemmar bakom ljuset och det rejält. Det faktum att Luxemburg-transaktionen enligt Persson skall varit känd för Halse tyder på att Halse inte kan hävda okunnighet om de åtalades förehavanden som ett argument för sin oskuld. Nu är Halse friad från brottsmisstanke, men om Perssons vittnesmål har sanning i det är Halse minst lika skyldig till det som skett som de åtalade är.
Persson om kostnaden för Selakovic:
– Den blev dyrare än vad vi trodde.
– Det kostade cirka 5 miljoner med 15 procent i skatt.
– Vi skulle skicka 5,85 miljoner kronor till Stefan. Men vi avrundade till 6 miljoner. Exakt varför vet jag inte.
– Jag har troligen sagt till Stefan att betala ut pengarna till Janne.
Barabens analys:
Här tappar Persson åter rejält i förtroende. Han bygger nu starkt på ett försök till sympati, att han inte trodde något var felaktigt i det han gjorde. Men i hans vittnesmål talar han emot sig själv, han vet inte vad han har sagt och han vet inte varför de har gjort olika saker. Att "avrunda" med 150 000 har han ingen förklaring till. Det tyder även om man tror på Mats Perssons variant av vad som skett på en rejäl dos inkompetens hos de inblandade parterna. Vi åhörare hör bollande mellan versionen om de åtalade har begått ett brott medvetet eller att de har begått ett brott för att de var så klantiga att de inte visste riktigt vad de höll på med...
Persson om vad han sa till Selakovic:
– Frågar någon något om transaktionen så säg att du började tveka.

Persson om lögnerna kring transaktionen:
– Kaj (Thorén, då vice ordförande i IFK Göteborg, idag styrelseledamot och kassör) tyckte att vi skulle tala sanning. Men det tyckte inte jag och Janne. Därför blev det så här. Man ångrar att man försökte rädda vissa personer i förhören, det inser man nu.

Åklagaren fäller en dräpande kommentar som följs av en lång tystnad:
– Hur vet man när du talar sanning och när du inte gör det?, säger Gunnar Stetler.
Barabens analys:
Det märks att Mats Persson på någon nivå förstår att det hela inte ser bra ut, för han går långsamt med på mer och mer detaljer i åklagarens berättelse. Han medger att det pågått ett rävspel men specificerar inte riktigt vem han har försökt rädda. Förutom sitt eget skinn. Kaj Thorén framstår som en av de få hittills inblandade som velat lägga korten på bordet, det mantra de blåvita supportrarna och medlemmarna så ihärdigt upprepade under den långa period av tyst ovisshet som rådde efter tillslaget mot Kamratgården.
Åklagare Stetler känns just nu som den smartaste rättegångsspelaren och lägger ständigt upp "straffsituationerna" för sig själv.

13:00 stiger Peter Ijeh in i tingsrätten för att vittna. Sal N i tingsrätten är öppen för allmänhetens besökare och under torsdagen fanns det en del lediga platser i rättssalen. Många som fick vända i dörren under rättegångens första dag verkar ha valt att stanna på jobbet...

9 kommentarer:

  1. "13:00 stiger Peter Ijeh in i tingsrätten för att vittna. Sal N i tingsrätten är öppen för allmänhetens besökare och under fredagen fanns det en del lediga platser i rättssalen."

    Vilket mål avhandlades i fredags då?
    "Att boråsare är för bra i fotboll" ?

    SvaraRadera
  2. Tack för rapporteringen!

    SvaraRadera
  3. bra, fast det är torsdag idag:)

    SvaraRadera
  4. Minut för minu-rapporteringen från GT och AB är meningslösa. Men att kopiera exakt samma saker, och klistra in dem i Bara ben är meningsfullt!?
    Klart att folk i styrelsen måste ha vetat om det som pågick. Vad är det annars för en styrelse och en ordförande som inte har en aning om det som händer i föreningen?

    SvaraRadera
  5. Mats Persson får min sympati. Halse verkar mer och mer vara ett drägg.

    Är Tore carlsson kvar i föreningen?

    Isåfall varför?

    SvaraRadera
  6. Hur ser det ut för Sella egentligen?

    SvaraRadera
  7. "Är Tore carlsson kvar i föreningen?"

    Han är ju för fan Blåvitts jurist och sitter i styrelsen. Han är mannen bakom "investmentbolaget" bland annat.

    Mats Persson får inte min sympati, han spelar offer nu och tror att ett par tårar han betala åter den katastrof som han ställt till med genom sin omoral och inkompetens. Nej tack. Han har bränt sina broar.

    Därmed inte sagt att Halse smiter undan sitt delansvar, men det saknas ju bevis mot honom- det finns bevis mot plånbok och mp...

    SvaraRadera
  8. ahlberg...... det visar dock bara att Halse och Tore är smartare.

    Som sagt Tore borde väck.

    MP får min sympati i ett vidare perspektiv. Alltså att han fått ta ganska stora smällar själv, medans andra smitit undan och fortfarande finns i föreningen.

    SvaraRadera
  9. Runda av med 150 000 hahahah.. vilken kille.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.