2007/05/30

IMG-avtalet som var "Det största som hänt IFK" spricker!

MARKNAD IFK Göteborg bryter samarbetsavtalet med IMG. Efter sju månaders tystnad kring IMG-samarbetet kommer nu ett besked som en blixt från klar himmel. Det blir inget.
Låt oss minnas hur föreningens ordförande Stig Lundqvist beskrev avtalet med IMG i Oktober 2006.
- Denna långsiktiga överenskommelse tillsammans med den nya arenan som kommer att byggas i Göteborg är bland det största som hänt i IFK Göteborgs historia. Inte minst för att det under många år framöver tryggar vår ekonomi, sa Stig Lundström då.

Det största som hänt i IFK Göteborgs historia var det ja. Större än UEFA-cupguld, Champions League-deltaganden, mäktigare än 52 194 åskådare mot Öis. Man sparade inte direkt på krutet i beskrivningarna av sitt samarbete med IMG. Ett samarbete som nu spricker och blir något av tidernas pannkaka istället för "det största som hänt i IFK Göteborgs historia". Snacka om antiklimax.

Baraben.com skrev måndagen den 29 Januari 2007 att:
Anledningarna till att MFF och IMG bryter sitt samarbete efter bara två år är än så länge okända. Men nu börjar väl allt fler ifrågasätta hur samarbetet med IMG ska kunna lyckas här i Göteborg när det uppenbarligen totalhavererat i Malmö? Har IMG ljugit för Malmö FF om sina kunskaper, kontakter och sin kapacitet?

Det låter underligt att IFK Göteborg än så länge inte har skrivit på det slutgiltiga avtalet med IMG med tanke på att samarbetet redan skördat förändring. Baraben.com erfar att IMG föreslagit att föreningens marknadsavdelningen flyttar ut från Kamratgården och in i centrala Göteborg under 2007. Den här planeringen har påbörjats och IMG:s tre nyanställda säljare har börjat jobba för IFK, men inget officiellt kontrakt är påskrivet.

Är IFK Göteborgs avtal med IMG på väg att spricka?
Jag brukar göra det, så jag gör det idag med: I hate to say I told you so. Från minut ett kändes hela dealen med IMG extremt luddig och ogenomtänkt. Föreningen talade i termer om att kunna tjäna hundratals miljoner kronor över de tretton år man skulle ha IMG som en samarbetspartner. Men ingen verkade veta vad IMG egentligen hade att tillföra eller hur denna lavin av finansiell trygghet skulle skapas genom samrarbetet. Då kom svaret.

IMG anställde tre säljare som fick Kamratgården som arbetsplats. Dessa fick i uppdrag att börja bearbeta sponsorer och fungera som kontakter med gamla som nya kunder för föreningens del. Gymnasieutbildning var dessutom ett krav för att söka tjänsterna, något som fick hela fotbollsmarknaden att darra av den nyvunna kompetens som skulle vara på väg till Kamratgården.

Stig Lundqvist ansåg att IMG skulle bidra med ett jättelyft i marknadsförings och försäljningssidan för IFK Göteborg:
- För att klara de sportsliga målen krävs ekonomiska resurser. Det krävs kvalificerad försäljningsorganisation och marknadsföring för att nå de ekonomiska målen och styrkan. Den kompetensen och nätverket får vi genom avtalet med IMG.
Sen gick månaderna. IMG-säljarna började jobba på Kamratgården. Avtalet låg och dammade. Sju månader har nu passerat när bomben faller i knät på oss, avtalet spricket och samarbetet sägs upp. Vad är det som försigår? Det som för ett halvår sedan skapade en kaxighet från föreningen som vi inte sett på år och dar anses nu vara något man inte kan fortsätta med och som dessutom bara resulterar i en kort notis på föreningens hemsida.

En notis helt utan vettiga förklaringar till oss medlemmar och supportrar om vad är som händer. Det största i vår förenings historia som skulle trygga vår framtida ekonomi har fallit igenom och IFK Göteborg ger ingen som helst förklaring till varför det kunde gå så här snett.

Korten på bordet IFK, vi är i skattehärvans tiden mer än trötta på att aldrig informeras ordentligt om föreningens förehavanden. Går man ut och lanserar något så stenhårt som föreningen gjorde i samband med IMG-samarbetets presenterande- så har man även en skyldighet att förklara varför det nu spricker. Vi vill ha en vettig förklaring!

27 kommentarer:

  1. Det är skandal, varför är allt så jävla hemligt hela tiden?
    På gp lät det som IMG bröt med Ifk.

    Hur ligger det till egentligen??

    SvaraRadera
  2. Vilket skitsnack från IMGs sida att det skulle ha med förseningen av arenan att göra. Det har ju varit klart hur länge som helst att den inte skulle kunna användas förrän 2009, om inte annat har man kunnat räkna ut det med lillfingret.

    Hur som helst så är det väl lika bra att man avbryter skiten om det ändå inte fungerar och att nån av parterna får något utbyte. Vilket förvisso gör att man frågar sig varför man tecknade avtalet från början.
    Känns som att IMG såg IFK som en klubb på dekis, med potential, vilket förvisso är sant - och att Stig försökte tjäna några snabba poäng genom att gå in i ett avtal som inte var det minsta genomtänkt.

    Frågan är vilka som är de största pajasarna, IMG eller IFK?

    SvaraRadera
  3. Erling/ Det är nog svårt att vara större pajasar än IFK. "störst i ifk:S historia". Sicket jävla antiklimax som Frankie sa, helt galet. Jag tror valfri con-artist skulle kunna valsa upp på Kamratgården och komma därifrån med hela klubbkassan...

    SvaraRadera
  4. Känns jobbigt att aldrig veta vad som försigår på kamratgården. Kanske vore lämpligt med ett brev, marsch, tifo eller något för att få blåvitt att öppna ögonen och inse att vi vill veta vad som händer i VÅR klubb.
    Vi är IFK Göteborg - Stäng inte ut oss!

    SvaraRadera
  5. Erling/ Det är nog svårt att vara större pajasar än IFK. "störst i ifk:S historia". Sicket jävla antiklimax som Frankie sa, helt galet. Jag tror valfri con-artist skulle kunna valsa upp på Kamratgården och komma därifrån med hela klubbkassan...

    Klubbkassan är inga problem att komma över, det är bara att be ekonomichefen sätta in kulorna på ett konto i Luxemburg.

    SvaraRadera
  6. Det är bara att hålla med...

    SvaraRadera
  7. Men herregud grabbar! Kolla först efter vad IMG är för företag innan ni skriver. Ett stort skämt är vad det är... Frågan är vad styrelsen gjorde när det överhuvudtaget pratade med detta kalle-anka bolag?

    SvaraRadera
  8. Tycker att det är rent idiotiskt det som hänt. Att man kan fiffla med ekonomin så och tappa en säker framtid genom det brytna avtalet med IMG.
    Istället för en garanterad toppklubb i många många år så står framtiden helt plötsligt vid ett vägskäl.
    Vad händer med klubben nu?

    Besök min Sportblogg
    http://petersport.blogg.se

    SvaraRadera
  9. Kufiska bolag som snackar in sig hos olika idrottsföreningar har jag inte mkt till övers för...

    oooooobbbbboooollllll...

    SvaraRadera
  10. Dold kamera på kamratgården kanske hade suttit fint?

    SvaraRadera
  11. Med tanke på att MFF också avbröt sitt samarbete så får man väl ändå hoppas på att det snarare var IMG det var fel på och inte IFK och MFF...

    SvaraRadera
  12. Detta är ju egentligen IMGs förlust. De har framställt sig som ett pajasföretag som inte har koll på var det är för företag (förening) de ingår avtal med, att dem inte har gjort research på innan.
    Its their loss'..

    SvaraRadera
  13. DE sa ju något om att "de harr sprciker inte även om det gjorde det med MFF,"

    Ett bevis bara på att IMG är ett pissföretag!!

    SvaraRadera
  14. Pissföretag eller ej, det är ju rent ut sagt katastrofalt för IFK Göteborgs trovärdighet att snacka om "största som nånsin hänt" för att det sedan ska spricka några månader senare. Riktigt amatörmässigt.

    SvaraRadera
  15. Man kanske kan se det såhär; efter att noggrant ha övervägt vad samarbetet faktiskt skulle innebära för IFK utifrån (säkerligen väldigt lockande) muntliga utfästelser från IMG och efter granskning av det omfattande och komplicerade avtalsförslag som IMG presenterat har IFK nu fattat ett affärsmässigt väl underbyggt beslut att avstå från att ingå avtal med IMG. Troligen motsvarades inte de muntliga utfästelserna av vad IMG faktiskt var beredda att erbjuda enligt avtalsförslaget. Jag utgår från att underhandskontakter dessutom har förekommit med MFF och att IFK vunnit ytterligare stöd för sin uppfattning genom dessa kontakter. Det kanske kan tyckas att det har tagit lite väl lång tid att komma till denna slutsats, men det kan åtminstone jag leva med så länge beslutet blir rätt. IMG är ett affärsdrivande företag som har som enda målsättning att tjäna pengar åt sina ägare. Att IMG skulle ge något åt IFK utan att få något tillbaka som i deras ögon är värt mer än man betalar har naturligtvis aldrig varit aktuellt. Helt säkert har IFK:s organisation lärt sig en del om organisation, marknadsföring och försäljning genom kontakterna med IMG och detta kommer säkert till nytta när den egna organisationen nu skall ses över. Lite ytterligare information om de viktigaste skälen till beslutet hade förstås varit välkommet, men någon fullständig offentlig redovisning av den nu avslutade beslutsprocessen kan vi som medlemmar knappast begära. Vi har valt en styrelse att sköta föreningen, vi får acceptera deras beslut. En trist detalj som jag dock inte kan låta bli att kommentera är att det på officiella hemsidan står att det avbrutna samarbetet för IMG "innebär...att fokus i större utsträckning läggs på... rättigheter med större potential". Om IMG vill dissa IFK:s (varumärkes-) potential behöver vi väl ändå inte hjälpa dom med detta på vår egen hemsida...

    SvaraRadera
  16. "Det här är det största som hänt" (sedan jag, Stig Lundström, blev ordförande).

    För övrigt tycker jag att man inte ska skriva kommentarer endast för att få besökare till sin egen blogg.

    SvaraRadera
  17. Helt otroligt.
    Vem i nyvarande styrelsen kan tillräkligt mycket om marknadsföring för att utforma en framtida marknadsstrategi?
    En styrelse där före detta kassören inte kan något om
    ekonomi, ingen verkar ha kompetens att läsa ett spelarkontrakt på grund av att engelskan är för dålig.
    Rensa ut hela styrelsen, alla verkar stöpta efter samma mall.
    Är det någon som vet vad de olika styrelsemedlemmarna har för kompetensområden?
    Den enda blåvite person som inger nägot som helst förtroende är Håkan.

    SvaraRadera
  18. JW/ du säger:

    "Att IMG skulle ge något åt IFK utan att få något tillbaka som i deras ögon är värt mer än man betalar har naturligtvis aldrig varit aktuellt. Helt säkert har IFK:s organisation lärt sig en del om organisation, marknadsföring och försäljning genom kontakterna med IMG och detta kommer säkert till nytta när den egna organisationen nu skall ses över."

    Då kan inte du ha följt vare sig den här affären eller några andra marknadsaffärer som blåvitt skött de senaste 4-5 åren. Hade de haft kunskaper som de kunnat lära ut hade ju IMG behövt ha rutinerad personal som de hade på kamratgården som faktiskt arbetade med marknadssidan.

    Nu nyrekryterade man tre säljare som fick ett par månaders telefonjobb. Av detta kan man inte ha lärt sig ett skit, för har man lärt sig av detta hade man grövre inkompetens däruppe än jag tidigare trott. Blåvitts marknadsavdelning tänker så smått så smått och skulle behöva sparka sig själv i röven tiofalt för att få ordning på sin verksamhet.

    SvaraRadera
  19. tillbaks med ravelli som kan bjuda på sig själv och halv special med västkustsallad, behövs inga handelsnollor.

    SvaraRadera
  20. Blåvitt skulle tydligen förlorat på upplägget enligt Stickan i GP. Om jag fattat rätt skulle IMG få del av IFKs totala marknadsintäkter mot att man stod för säljandet. De tre rookiesarna till telefonförsäljare IMG anställde lyckades väl inte öka intäkterna nog för att kompensera för IMGs provision. Häpnadsväckande kan man tycka så här i efterhand, eller hur Stig.

    Sedan innebär tydligen "översynen av marknadssidan" att man högst eventuellt, om man har råd, anställer en person till på marknad. IFK gör inte saker man inte har åd med nämligen. Vet inte vilket som vore värst, att vår potential är så låg som stugsittarna vid Delsjön verkar tro eller att vi har en impotent passiv ledning.

    SvaraRadera
  21. Som vanligt skrattar hela Sverige åt IFK.

    SvaraRadera
  22. Det här måste alltså vara det värsta som har hänt IFK!?

    SvaraRadera
  23. Det är en jävla skillnad på "det största" och "bland det största". Jävla ordvrängarjournalistik...

    SvaraRadera
  24. Strålande av Blåvitt att bryta med IMG. Applåder!

    SvaraRadera
  25. Laphroaig baraben / du säger:

    "Hade de haft kunskaper som de kunnat lära ut hade ju IMG behövt ha rutinerad personal som de hade på kamratgården som faktiskt arbetade med marknadssidan.

    Nu nyrekryterade man tre säljare som fick ett par månaders telefonjobb. Av detta kan man inte ha lärt sig ett skit, för har man lärt sig av detta hade man grövre inkompetens däruppe än jag tidigare trott."

    Jag tror inte heller att de där telefonsäljarna som hela tiden dyker upp i diskussionen har bidragit med någon kompetensutveckling. Dialogen/förhandlingarna mellan IFK och IMG har naturligtvis inte skötts av dem, utan av helt andra personer på IMG med s-t-o-r erfarenhet av marknadsföring, varumärkesexploatering m m (men kanske inte nödvändigtvis av just marknaden "allsvensk fotboll"). Min förhoppning är att IFK härigenom har lärt sig en del "marknadstänk", vilket man isåfall har fått med sig på köpet även om det nu inte blev något avtal. Angående Stigs kommentar i dagens G-P vill jag bara säga; IFK har inte råd att i-n-t-e rekrytera en klassförstärkning på marknadssidan.

    SvaraRadera
  26. Vad var det man så redan när affären presenterades...
    Konstigt dock att Stig och grabbarna inte har större koll.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.