2007/04/23

Debatt: Innan våldet hade huvudrollen

DEBATT Har du en stark åsikt kring vad som sker runt IFK Göteborg, Ullevi, supporterskapet eller Allsvenskan? Ta chansen och maila in dina åsikter till Baraben.com!
I dagens debatt skriver Magnus Klevmarken, nyligen avhoppad ordförande för Ultras Göteborg en artikel om "huliganfrågan", läktarkultur och dolda agendor gentemot blåvita supportrar.


Det fanns en tid då klacken hade ett eget levande väsen. När man ställde sig på ståplats så var man en omfamnad del i en gemenskap, ett brödraskap. Man visste sin plats som knatte då i början på 90-talet. Man klampade inte upp och ställde sig mitt i klacken, man satte sig inte längst bak i suporterbussen utan inbjudan.
De platserna var avsedda för de äldre grabbarna och platserna som de upptog hade de förtjänat.
Inte genom att de kunde slåss för dem, vilket det förvisso aldrig rådde några tvivel om att de faktiskt kunde, utan för att de genom att vara lojala och kamratliga hade accepterats av klacken som alphahanar.

Med samma säkerhet som man visste att det en dålig idé att inkräkta för mycket på alphahanarnas revir, visste man även att man var under deras beskydd om något gick snett. Om man blev angripen av andra fans på en bortamatch till exempel.
Jag blev bjuden på öl, mat och taxiresor. Emellanåt blev jag även inbjuden att sätta mig längst bak i bussen tillsammans med dem.
Inte för att jag fjäskade mig till det, var kaxig eller stor. Jag var Blåvit, precis som de var och det var allt som var viktigt.

Visst fanns det grupperingar inom klacken, huvudsakligen kompisgäng som tog sig ett namn, lite som en "kul grej" men alla var en underordnad del av gemenskapen. Så var även fallet med Supporterklubben Änglarna som utgjorde organisationen, de annordnande bussresor och tryckte souvenirer men var aldrig viktigare än klacken. Det var så de ville ha det eftersom de kände och respekterade klackens eget väsen.

Organisation kan bli makt, makt kan korrumperas
Änglarnas organisation blev successivt bättre, dom öppnade en egen pub och dom fick bättre ekonomi. Dom berömdes för att vara den bäst organiserade supporterklubben i landet och med det kom fler krav. Krav på deras medlemmar och krav på bortaresornas resenärer.
De element som ansågs vara stökiga på ett eller annat sätt drevs successivt ut genom att de ständigt fick höra att deras beteende var oacceptabelt eller bara oönskat.

Supporterklubben blev rumsren, snäll, eller rentav tråkig beroende på vem man frågade.
Återigen prisades dom för deras sätt att arbeta mot "buset".
"Buset" som bara några år tidigare var allas våra fadersgestalter och storebröder på läktaren.
Gemenskapen på ståplats tynade bort och klackens eget väsen dog.

Fraktion och friktion
I jakten på forna tiders gemenskap, brödraskap och tillhörighet så började det gamla ståplatsfolket bilda grupper; ultras, huliganer, svenskafans med flera.
Alla grupper hade sina egenheter, sina attribut och speciella åsikter som gjorde att deras medlemmar kunde identifiera sig med varandra.
Vissa slogs mot bortafans, andra annordnade tifon och så hade vi gänget som fördjupade sig i fotbollen genom att sammanställa statistik och träningsreferat.

I likhet med samhällets övriga sociala gruperingar så började de skava mot varandra, friktionen var ett faktum men likt sand mellan två älskares vitala delar så tillsattes ytterligare friktion utifrån.
"Fotbollsmördare"! "Ni skämmer ut vår klubb"! "Ni är inga riktiga fans"! "Patetiskt fotbolsnörderi!"
Gamla vänner från 90-talets början baktalade varandra och spred rykten om varandra, omedvetna om att de var påverkade utifrån.

Enade vi stå och splittrade vi falla
Splittringen och motsättningarna på läktaren hade inte kommit över en natt.
I över tio års tid hade misstänksamheten odlats så när supporterklubben började tala om att återupprätta enigheten i de blåvita leden så välkomnades initiativet, även om ingen vågade tro att det skulle lyckas.
Deras företrädare vann gehör hos alla grupperingar.
Med fraser som "Jag har ju alltid respekterat det ni gör grabbar men de där andra [motsatt gruppering] tycker ju att ni borde sparkas ut från läktaren."
Det vapen som påstods vara avsett för att ta död på supporterledens interna splittring var i själva verket inget annat än ett förtäckt sätt att fortsätta odla motsättningarna.
Det hade planterats, givits näring och snart var det dags för skörd.

Ett korthus byggs upp
Inför premiären på Ullevi presenterades en rad förändringar.
*Alla förseelser på arenan skulle rendera i 2-års avstängning, blev man avstängd så skulle man få vänta på att den nya arenan blev invigd innan man kunde se Blåvitt igen.
*Änglarna gavs av IFK Göteborg huvudansvaret för tifo-arrangemangen. Inte kunde man låta något som var bra för marknadsföring och för att locka marginal-besökare kontrolleras av "Ultras".
*Änglarna hade fått det generösa erbjudandet att öppna en pub inne på arenan men för att få tillträde dit så krävdes en fotolegitimation som även den utfärdades till Änglarnas medlemmar. En pub på hemmaarenan som inte beviljar tillträde åt moderföreningen IFK Göteborgs medlemmar således. Skälet påstods vara att Änglarnas medlemsantal är 3000 och moderföreningens 8000, det hade blivit för mycket folk enligt Anders Almgren, ordförande i Supporterklubben Änglarna. Vad brandskyddsmyndigheten hade att säga om saken framgick inte...
*Nya metalldetektorer infördes på klackläktaren. För att stoppa pyroteknik och knivar, sades det. Knivar har aldrig varit ett problem på svenska läktare och vad gäller pyroteknik så finns det en uppsjö av pjäser som inte ger utslag på metalldetektorer.
*En ny vaktstyrka hade anställts för att "förbättra säkerheten" på läktaren. Bara några veckor innan premiären på Ullevi så hade samma vaktstyrka bevakat en vänskapsmatch mellan Brazilien och Chile på samma arena. Då hade några av dem misshandlat en chilensk barnfamilj inne på arenan. Incidenten fick mycket utrymme i media men trots det så togs vakterna inte ur tjänst.

Korthuset skakar
Ett korthus hade byggts upp. Korthuset hade dock börjat skaka och det fanns en uppenbar risk för att det skulle rasa.

*Den första 2-års avstängningen, en ung IFK-supporter som som stog i närheten av en antänd rökutvecklare på en träningsmatch, hade öppet ifrågasatts av en supporterpolis. Lars Rune Bohlin hade uppmanat honom att trotsa avstängningen eftersom han inte hade brutit mot lagen.
*Änglarnas tifo-ansvar hade ifrågasatts så till den milda grad att dem hade tvingats att backa.
*Puben, fotolegitimationerna och grunden till deras uteslutande av moderföreningens medlemmar var även dom kraftit ifrågasatta.
*Metalldetektorernas nödvändighet ifrågasattes och även där var grunderna minst sagt lösa. Ville de bara visa utåt hur farliga deras fans är?
*Varför kunde inte IFK:s säkerhetschef Tommie Elgestål svara på frågan om vakterna från Brazilien-Chile skulle tjänstgöra på IFK's hemmamatcher, trots att de ansvariga vakterna var igenkända av flera supportrar?

Korthuset stog minst sagt i gungning redan innan hemmapremiären, innan dess stabilitet på allvar hunnit prövas. Det fanns i det här läget skäl att anta att det skulle bli svårt för IFK att motivera den nya höga säkerheten efter hemmapremiären mot AIK, såvida inte...

Korthusklister
Rivaliteten mellan IFK och AIK är kanske den bittraste i Sverige. Landets enda fotbollsrelaterade dödsfall inträffade när IFK-supportern Tony Deogan blev ihjälsparkad av AIK-supportrar i en så kallad firmauppgörelse.
Med ett så infekterat utgångsläge fanns det goda skäl att tro att IFK skulle få lättare att motivera sina satsningar efter den matchen om bara...

Frågor
Var det en slump att Tony Deogans mordutredning försvann veckorna innan matchen IFK - AIK? Gamla sår revs upp.
Var det en slump att de enda biljetterna som gick att lösa på plats på Ulevi strax innan avspark var på sektion ÖÄ som låg närmre AIK:s supporterläktare än vad hemmaläktaren gör? De så kallade huliganerna kommer i regel mycket sent till matchen eftersom de söker konfrontation innan och i det här fallet ledde det till att IFK-huliganerna hamnade på en sektion som var närmre AIKarna än om de hade hamnat i sin egen klack.
Var det en slump att det trots att det fanns gott om poliser på plats inne på arenan inte fanns några poliskedjor mellan AIK-sektionen och den sektion där IFK-huliganerna stog? Det fanns dock en mannstark poliskedja mellan AIK-sektionen och en annan läktare, en familjeläktare.
Var det en slump att Änglarna delade ut flaggor gratis på sektion ÖÄ trots att sådan flaggor med VP-rör har använts som projektiler tidigare?
Var det en slump att när det väl blev stökigt i IFK-klacken och en grind mot löparbanorna sparkades upp, så upplevde många det som att ordningsvakterna backade och lät det ske?

Slutsats.
De fick inte sitt kaos eftersom fansen genomskådade bluffen, det fanns ingen riktig vilja att slåss inne på Ulevi den kvällen men trots det skrev göteborgstidningarna krigsrubriker.
Korthuset skulle stå!
Tanken är antagligen att klackläktaren på den nya arenan om två år skall ha krav på fotolegitimation och medlemskap i supporterklubben, annars kommer man inte in. Låt oss se hur det blir med den saken.

//Magnus Klevmarken
nyligen avhoppad ordförande i Ultras Göteborg

[Baraben.com vill påminna om att kommentarerna på sidan modereras efter svensk lag och god netikett. Även vid känsliga ämnen och laddade debatter bör man tänka sig för när man kommenterar. Det är alltid en fördel att underteckna med namn eller nickname när man lämnar en kommentar. Hot och pajkastning är tolereras ej.]

49 kommentarer:

  1. JAg säger som jag brukar säga. Vad är ni rädda för, jag menar har du int emed dig något som är olagligt är metalldektetorer inget problem.

    I övrigt har jag inte mycket över till konspirations teorier.

    Och att det var så mycket bättre på läktarna förr är jag osäker på att jag kan minnas.

    SvaraRadera
  2. för att rensa upp i vår egen klack ska vi ta vårat ansvar och klippa till ungen bredvid dig i en grå stone island tröja och burberrykeps nästa gång han slänger in ett plaströr på planen..

    "grabbarna" utgör inte något hot mot säkerheten för övriga supportrar på arenan...utom möjligen när bortalagets like stormar en familjeläktare i jakt på en snubbe som "kollade snett" på dem.

    SvaraRadera
  3. Välskriven artikel men det finns inte mycket av författarens slutsatser som jag delar. Tvärt om tycker jag att det ser ut som om Änglarna är på rätt väg.
    Jag tycker dessutom att det gått för kort tid för att redan nu dömma Änglarnas nya styrelse. Ge dem en ärlig chans, det tycker jag att de förtjänar.

    En liten reflektion på din nostalgiska bild av "de som satt längst bak i bussen". Samhället såg anorlunda ut på 80 & 90-talet jmf med idag. Jag skulle aldrig tänka mig att i dag sitta i samma buss som de som enligt dig "förtjänade" att sitta längst bak i bussen. Men på åttiotalet gjorde jag det, men det var många gånger som jag tyckte att det var mycket otrevligt. Detta pga överförfriska "alfahannar" som skulle mäta sina krafter. Snacka om kamratskap.....

    SvaraRadera
  4. 80% är polisens fel att vi har rötägg i klacken, eller hur Frankie?

    SvaraRadera
  5. I början av texten trodde jag i min naivitet att den skulle mynna ut i en öppning mot att enas under fanorna på LM. I stället spårar den ur till löjeväckande konsprationsteorier. OK att man har synpunkter på metalldetektorer och Securitas finest, men därifrån till att påstå att IFK, Änglarna och GotEvent konspirerat för att provocera fram kravaller inne på arenan - herregud... Kan inte Ultras till att börja med försöka organisera upp så att det blir bättre sång (från alla) på LM - ni har en stor uppgift där. Så kan vi ta konspirationerna sedan.

    SvaraRadera
  6. ... oops, sorry, såg inte att du var f.d. Ultrasordförande. Borde inte blandat in dem m.a.o.

    SvaraRadera
  7. Såg hur ett gäng skitungar "stormade" en grind på ståplats under AIK-matchen och det såg mest ut som om de testade och provocerade utan egentlig aggresion. Iaf såg det organiserat ut.

    För att hindra olika grupperingars möjlighet att skapa bråk behöver ståplats tas bort. En förändring som borde ha kommit med den nya arenan. Men klubbarna visar flathet mot dessa orosskapande supportar och är oförstående om deras dynamik.

    SvaraRadera
  8. vågar man fråga hur det komemr sig att du hoppade av Ultras?

    Känner du att sammarbetet med Supras är på väg åt fel håll?

    Läser man en vis del i artikeln så kan man mellan raderna läsa att änglarna gjort sitt bästa utifrån de förutsättningar de haft.
    Bland annat står det ju att de i och med utnämningen (?) till sveriges bästa supportergrupp fick en massa nya krav på sig som de inte längre kunde följa.

    Kan mycket väl tänka mig att det är så att änglarna som ändå organiserar många resor, försöker filtrera bort "packet" så att bland annat SJ låter dem fortsätta resa med dem.

    Vad jag förstått det som så är ju Ultras svartlistade hos ett gäng bussbolag.

    jag känner personligen att just Ultras framför allt motverkar en enighet inom klacken genom att bland annat inte acceptera andras synsätt. Om inte det inte är så så känns det i alla fall så.

    Fast det kanske var på grund av ovanstående som du hoppade av?

    SvaraRadera
  9. kent brockman/ motsättningarna mellan supportrar har ju inget att göra med om man är på ståplats eller ej, det har ju göra med att man inte vill stå i led och faktiskt vill ha egna åsikter. det vill ju inte ifk, de vill att alla ska bli som lydhundarna i supporterklubben. INgen kritisk läktarröst, ingen sång, inget tifo, ingen klack. Då är IFK nöjda. Änglarna med vad det verkar.

    Anonym said...
    80% är polisens fel att vi har rötägg i klacken, eller hur Frankie?
    23/4/07 08:18 "


    Först och främst så vad är det för märklig fråga och vad har den med texten att göra? För det andra har ju inte Frankie skrivit texten ditt mähä. Ej läskunnig?

    Jag tycker texten är bland det bäst formulerade om motsättnignarna på blåvita läktare på mycket länge. Varför frågar sig inte fler varför vi ständigt leds i spåren att hata varann när vi har så mycket gemensamt?

    Sen är jag inte något större fan av konspirationsteorierna och får påminna Magnus Klevmarken om att IFK är oproffsiga amatörer och gör massa idiotgrejer av den anledningen före att de vill illa, tror jag.

    SvaraRadera
  10. Kan mycket väl tänka mig att det är så att änglarna som ändå organiserar många resor, försöker filtrera bort "packet" så att bland annat SJ låter dem fortsätta resa med dem.

    Bra att änglarna på en av sina senaste tågresor lät en hel kupé knarka ner sig totalt, riva hela inredningen i kupén, schitta ut den genom fönstret och analysera det hela med: "en väl genomförd och lugn resa". På samma tåg satt Stig och Mild. Halleluja. SUPARklubben änglarna.

    SvaraRadera
  11. Mycket konstig artikel. Om jag förstår det hela rätt menar du att IFK, Änglarna, media och ordningsvakter i hemlighet har tänkt ut en plan för att supportrarna ska slåss med varandra inne på arenan?

    Jag tycker att änglarna verkar vara inne på rätt spår igen efter Tolls förstårliga trötthet mot slutet.
    Håller med om att medlemskort inte bör behövas för att komma in på puben på arenan. Håller också med om att Ultras bör sköta tifon.

    SvaraRadera
  12. Om vi alla kunde uppskatta vad de olika grupperingarna är bra på och uppmuntra det istället för att snacka skit och lägga fokus på det negativa!
    Kom med kreaktiva förslag om förbättringar på det som är bra så vi kan bli bättre tillsammans och framförallt - vad kan "JAG" göra bättre..sjunga, hjälpa till med tifo, maila IFK om var hoppborgen och lejonet Leo ska vara nästa gång, hur man ska använda metalldekterorer osv. osv.

    SvaraRadera
  13. "Bra att änglarna på en av sina senaste tågresor lät en hel kupé knarka ner sig totalt, riva hela inredningen i kupén, schitta ut den genom fönstret och analysera det hela med: "en väl genomförd och lugn resa". På samma tåg satt Stig och Mild. Halleluja. SUPARklubben änglarna. "

    Hur mycket är en kupe på ett tåg?
    Man måste se det till helheten, sen så var inte Mild eller Stig med på det tåget. Utgår från att du merna Bajen 2005 tåget, eftersom det inte var kupeer på AIK 2006 tåget, vilket var tåget Mild och Stig var med på.

    Anledningen till att det inte var Kupe på AIK tåget kan ju mycket väl ha vart att en kupe vandaliserades... men om man ser till den stora bilden var det itne mycket bråk i Stockholm den dagen, det var inte så mycket stök på tåget. Att 5 personer eller whatever dom var inne i kupen misskötte sig ska ju inte dra skam över de andra 500 personerna som var med.

    SvaraRadera
  14. Jag förstår inte riktigt meningen med artikeln..

    SvaraRadera
  15. Änglarnas absolut viktigaste fråga de närmsta åren är att ENA hela supporterskaran! I nuläget motarbetar alla varandra.. För gbg!

    SvaraRadera
  16. Är det en slump att det alltid är nån annans fel när det blir bråk?

    Varför är det bara supportrar i gränstrakterna kring hulliganism som leter konspirationer i ställer för att inse att man själva är en del av problemet?

    /Sydor

    SvaraRadera
  17. För övrigt så nämner magnus en väldigt intressant sak i artikeln.

    Den unga IFK supportern som stängts av i 2 år eftersom han stod bredvid en annan person som tänt en rökbomb.

    Känner honom personligen och vet att Bohlin sagt åt honom specifikt att han får gå på IFK:s matcher eftersom IFK:s avstängning bara är sk. "civildom" och inte gäller.
    Speciellt som han inte gjort nått fel än.

    SvaraRadera
  18. centrum:
    Avsåg inte motsättningar mellan supportar i min kommentar.

    Var mer ute efter att ståplats ger utrymme för idioter att göra skit.

    SvaraRadera
  19. Det stora problemet i änglaskaran är att man glorifierar sina egna oavsett om de begår fel eller inte. Man tar inte ansvar för det som man gör mindre bra utan skyller på yttre omständigheter och i förlängningen på att det är samhällets, klubbledningens eller motståndarsupportrars fel att saker och ting händer.

    Ett större eget ansvar från vår supporterskara är det enda som kan ena oss.

    SvaraRadera
  20. snälla blåvittvänner, sluta ta er själva på så stort jävla allvar. ni går på fotboll för bövelen.

    sjung för blåvitt, vifta med din flagga, bli förbannad på domarn, men glöm inte att du är åskådare på en fotbollsmatch. folk är där för att ha kul. för att heja på blåvitt.

    ni käftiga "alfahannar" som går på fotboll för att hävda er själva jämte era polare eller fiender eller vad ni kallar varandra, ni tillför inte ett skit. ni kanske tycker ni är de som brinner mest, som engagerar er och drar igång sången. ni har så jävla fel. allt ert patetiska hat, alla era rop om hora och fitta, era små sandlådefajter på valfri liten skitort, er brist på respekt för oss som går på fotboll för att heja fram det lag vi älskar... det förstör så mycket mer än den stämning ni skulle kunna skapa istället.

    Varför tror ni att ni inte får med er resten av publiken i era sånger? Kan det vara så att majoriteten av publiken känner noll samröre med ett gäng egoistiska bengaltändare som inte tvekar att dra på "sin" klubb hundratusentals kronor i böter, noll samröre med små killar som tror att det som ger respekt är att skrika fitta åt de egna spelarna efter en förlust och noll samröre med de riktigt tuffa killar na med halsduk framför ansiktet som springer fram till polisen säger några tuffa ord hytter med näven och springer och gömmer sig i folkmassan igen?

    vi behöver inte era grupperingar. vi behöver inte eran kukmätning. gå på fotboll och heja på blåvitt för helvete.

    För övrigt Magnus Klevland så var du och dina vänner jätteduktiga som stod emot alla uppenbara försök från GP, GT, polisen, blåvitt, gotevent, securitas och publikvärdar att skapa bråk.

    //trött. riktigt trött.

    SvaraRadera
  21. Klevmarken ska det naturligtvis stå.

    //fortfarande trött

    SvaraRadera
  22. Stig är en löjd>

    Enligt uppgift var SJ väldigt nöjda med supporterklubbens två tågresor så varifrån du fått dina uppgifter ifrån är en gåta.

    SvaraRadera
  23. anonym 11:12, jag var ju med på tåget. polisen plockade av folk från tåget på ett mellanstopp så att sj är jättenöjda är nog mer änglarnas version än verkligheten.

    änglarna är lydhundar till ifk och det är inget nytt. man kan inte representera supportrar om man är "del" av klubbledningen.

    SvaraRadera
  24. Kan bara fullständigt hålla med anonym insändare kl10:48! Bra formulerat!

    SvaraRadera
  25. anonym 23/4/07 10:48
    Håller med fullständigt..

    Åå vilka e ni som ropar skit, typ jävla fittor och horor till våra egna spelare ibland..!!!
    I mina ögon är ni nästan värre än Aik råttor!

    SvaraRadera
  26. Rent sakligt sett borde inte alla olika intressen bortsett från våldet kunna dra åt samma håll?
    Att änglarnarna förändras är väl bara naturligt? Men alla borde väl kunna godta den riktningen utan större problem.
    Det är väl en fråga om att se att mitt eget lilla "specialintresse" tabeller, ramsor,tifon, artiklar etc är en del av helheten.

    Märkligare än så är det väl inte?

    Egen rannasakan och ansvar där IFK Göteborg sätts främst och inte min egen "specialare". På det kan det byggas mycket.

    SvaraRadera
  27. Anonym said...

    80% är polisens fel att vi har rötägg i klacken, eller hur Frankie?

    23/4/07 08:18


    Naturligtvis inte, jag anser att det är mitt och ditt "fel" att rötägg kan få utrymme att agera på våra läktare. Om en majoritet av dem som fördömer dumheter som internslagsmål, inkastade saker, pyroteknik etc. tar steget från anonyma internetkommentarer till direkta samtal och ingripanden så skulle de om inte utplånas så i alla fall marginaliseras. Att ta tag i en ung kille (i princip bara tonårskillar som är så kallade rötägg) som gör dumheter kan faktiskt ge honom ett uppvaknande och ett bevis på att man inte kan göra vad som helst hur som helst utan att få reaktion.

    Men det är lätt att fördöma på internet, det är svårare att våga ta sig modet i verkligheten. Det finns många äldre ståplatssupportrar som jag tycker har ett delansvar för hur läktarkulturen utvecklas, men man ser nästan aldrig dessa ta direkta snack med individerna, gruppledarna och liknande där man faktiskt kan vara med och förbättra den splittring bland olika slags fans som trots allt existerar.

    Sedan rekommenderar jag folk att signera sina inlägg för att det inte ska bli så rörigt när det är en lång och het debatt. Tänk på att ens ord tas på större allvar om man ser en avsändare på dem och att man kan sammankoppla flera inlägg till en skribent om man väljer att signera med exempelvis ett alias...

    SvaraRadera
  28. Anonym 19:48: Håller med i varje ord du säger! Och jag tror att de flesta känner som vi. Jag har stått i klacken sedan 1996 och jag säger ut med packet!

    SvaraRadera
  29. 10:48 menar jag givetvis...

    SvaraRadera
  30. Baraben.com kanske ska sluta hetsa till bråk med sina "Hata AIK" artiklar. Är det ok att hata men inte att slåss?

    SvaraRadera
  31. Centrum, fråga , Vadå inte kritiska läktar röster. Det har fungerat i alla år och jag får säga att utbudet har iregel fungerat bra under tiden jag har varit aktiv som suporter (18 år nu).

    Att änglarna skulle vara en knähund är inte korrekt alls. Dock finns ett oftast väl fungerande samarbete. Till skillnad från vad ultras har lyckats skapa.

    Vidare skulle jag inflika att under mina år i klubben skulle jag inte på något vis säga att jag har blivit eggad att hata. Utan jag tror helt eneklt att dom som hatar innom gruppen helt enkelt har en inneboende vrede dom skulle behöva kolla upp. Hat tyder på sin osäkerhet innom gruppen.

    SvaraRadera
  32. Många skriver så fint att vi alla ska samsas och stödja blåvitt, men nästa sekund ska "packet" ut och ultras ska bort. Jag undrar varför vi inte kan enas någorlunda på vår läktare när det uppenbarligen fungerar bra hos andra lag ?(som också dem har ultras). Ett mynt har två sidor, inte bara ultras som bidrar till splittring.

    Och vad skulle vår läktare vara utan ultras? ni måste inse att det är framtiden,dagens ungdom lockas till det och vill ha en livlig rörelse. Det går inte att få bort. Se till det positiva ultras utför och inte bara till att de bränner bengaler. Nä, vi är alldeles för trångsynta: släpp prestigen och stöd blåvitt på det sätt som du anser lämpar sig bäst! Utefter det samlas vi kring blåvitt på läktaren och ger dem ett jävla stöd! Det är min utopi

    SvaraRadera
  33. Anonym said...

    Baraben.com kanske ska sluta hetsa till bråk med sina "Hata AIK" artiklar. Är det ok att hata men inte att slåss?

    23/4/07 14:00


    Hur hetsar man till bråk genom att framföra ett rivalitetsbudskap? Inte en enda gång har vi uppmanat till vare sig bråk eller våld mot AIK:are. Lär dig skilja på humoristisk rivalitet och glåpord å ena sidan, våld å andra sidan. Men du kanske tycker att det borde vara ett brott att tycka illa om andra? Jag är så förbannat trött på detta hyckleri där man ständigt ska leta syndabockar för allt möjligt skit man tycker är fel, är det inte wisemen så är det ultras, är det inte änglarna så är det baraben. Ingen annan än de personer som gör en handling som är illegal bör lastas för detta, det är fan inte spädbarn vi har att göra med, det är vuxna människor.

    E Johansson/ "Alla år"? Eftersom du är 18 år så har du ju rimligtvis inte ens varit med alla åt på 2000-talet, den här problematiska historian går ju långt tillbaka. Blåvitt har alltid haft ett motsatsförhållande till sina supportrar på olika vis och Änglarna har allt mer börjat delta i denna utveckling de senaste åren. En supporterklubb som tycker det är helt ok att man installerar metalldetektorer är en stor skam för alla blåvita. jag är inte ultras och har inget med dem att göra, jag tycker det är ett gängliknande koncept och de som söker sig dit är unga sökare utan identitet. Men bättre Ultras än som för 10-15 år sedan när vi hade fullt med fascister på våra läktare, men det är väl dit en del längtar tillbaka...

    Centrum, 36 år.

    SvaraRadera
  34. "Och vad skulle vår läktare vara utan ultras? ni måste inse att det är framtiden,dagens ungdom lockas till det och vill ha en livlig rörelse."

    Ultras är en helt ny företeelse. Vi har funnits på blåvita läktare i minst 30 år i klackform och klarat oss jävligt bra utan några grupper som anser sig vara viktigare än blåvitt. Ultras är inte blåvitt, ultras är egocentriska smågrabbar som behöver gemenskap. Det skulle lika gärna kunna vara MUF eller Scouterna som de var med i.

    SvaraRadera
  35. Anonym said...

    Baraben.com kanske ska sluta hetsa till bråk med sina "Hata AIK" artiklar. Är det ok att hata men inte att slåss?

    23/4/07 14:00

    Seriöst????? Gå och häng dig. Ser du inte skillnad på att håna motståndarsupportrar och att "uppmana till bråk" så måste du ju ha iq brödrost. Du skyller med andra ord svenskt supportervåld på Baraben.com? Välkommen in i verkligheten vilken dag som helst.

    SvaraRadera
  36. Lugna er lite nu grabbar. Man kan ha olika åsikter om saker och ting utan att flippa ur helt.

    Du anonym som tycker att Baraben hetsar till våld bör ju förklara vad du menar med det, för det är allt annat än uppenbart. Jag personligen tycker att du hetsar mer till våld genom att säga så eftersom du då förknippar allt rivalbaserat supporterskap med just våld. Man är inte en våldsverkare för att man har en t-shirt med ett budskap eller ropar en ramsa på en läktare. Likställer du fysiskt våld med verbala rop eller hånfulla texter så är du ju extremt nitisk.

    SvaraRadera
  37. De är rätt kul att se hur folk klankar på varann fram å tebax sedan snackar om enighet. Sedan snacket om våldet känns överdrivet samtidigt som folk som gnäller på att t.e.x WM att dom förstör o.s.v Finns ett prakt exempel på det hela att WM har gjort något stort för staden och övriga supportrar. " Under fest med laget och supportrar minns ej vilket år de var står en WM kille å tjötar med Bengan i största allmänhet då en ledande person ur fylleänglarna kommer fram och säger " Bengt du kan ju inte tjöta med han, han är ju WM" Bengt svarade följande " Du och övriga i änglarna ska var jävligt glada att Wm finns annars hade du precis som under början av 90-talet löpt upp för avenyn jagad av aik,dif m.m" Då satte mr. fyllbult ölen i halsen och gick

    Ligger otroligt mycket i det Bengt sa

    SvaraRadera
  38. Anonym 11:18>

    Och vad har det med denna text att göra?

    SvaraRadera
  39. Bitter & lager: Ja Ultras är i Sverige en förhållandevis ny företeelse, det är också därför det kommer att komma mer och mer. Det ser man i alla lag. Att ni har klarat er i trettio år tidigare tvivlar jag inte på, men nu är det framtiden jag menar och det är inte "gubbarna" som är den. Hur ska den blåvita klacken leva vidare om det ska vara som det var för trettio år sedan? Things change...

    Det handlar om supportrar som samarbetar och organiserar sig för att på bästa sätt ge sitt stöd. Blåvitt är det som är målet för stödet och allt man som supporter gör, då kan ju rimligtvis inte något annat vara större.

    Många som är gnälliga, bakåtsträvande och trångsynta här inne.

    SvaraRadera
  40. Spontant känns det som att Änglarna sätter Blåvitt i första hand medans Ultras sätter sig själva där.

    SvaraRadera
  41. eric >> Håller med dig i allt du säger. Det har blivit en alldeles för stor prestige om vem som har rätt eller fel, o alla bara klankar ner på varandra. Dags att börja enas säger många, men varför gör ni inget åt det då? Att sitta på diverse forum o skriva skit leder ingen vart. Det borde ni väl ha märkt vid det här laget

    SvaraRadera
  42. Vad är definitionen på en "Ultra"?

    Kan man vara en Ultra om man tycker att pyroteknik INTE är ok att använda, så länge det inte är lagligt?

    Måste man vara med i en "gruppering" för att vara Ultra?

    Vad är den största skillnaden på en "vanlig" supporter och en Ultra?

    Vore kul om någon/några kunde ge ett seriöst svar.

    SvaraRadera
  43. NP: Depeche Mode - "Ultra"

    SvaraRadera
  44. Äh, många har vuxit sig större än laget och vill bara synas. Faaen, börja heja fram laget än själpa det. Vissa att ni är supportrar. Intäkter från ståplats är mindre än sponsorena, när ger IFK upp och stänger arenan för icke önskvärda?

    SvaraRadera
  45. En ultras mindre = toppen. Ju mer ni skriver, desto mer patetiska framstår ni. Kan ni inte gå på handboll istället? Snälla!

    SvaraRadera
  46. "Änglarnas absolut viktigaste fråga de närmsta åren är att ENA hela supporterskaran! I nuläget motarbetar alla varandra.. För gbg!"

    Håller med dig!

    SvaraRadera
  47. Ärligt talat: Vi går väl på matcherna av exakt samma anledning, att stötta IFK Göteborg?

    Däremot tar vi med oss olika förväntningar på vad det betyder. Och med det menar jag att vissa nöjer sig med att sitta på sittplats, andra står i klacken och sjunger och ytterligare andra tar det ett steg längre och spenderar timmar på flaggmålning och tifo.

    Vi har alla samma mål och det är att bära fram IFK till seger genom ett starkt stöd. Det är därför vi går dit. Vi bidrar alla med något, har alla en funktion att fylla, och vi vill alla ha ut samma sak av vårt stöd. Framåt!

    SvaraRadera
  48. Anonym sa...

    En ultras mindre = toppen. Ju mer ni skriver, desto mer patetiska framstår ni. Kan ni inte gå på handboll istället? Snälla!

    24/4/07 08:55



    Du är precis lika patetisk själv med dina påhopp fram och tillbaka.

    SvaraRadera
  49. En jättebra artikel! Stämmer in i det mesta och delar kunskapen om att det inte funkar i verkligheten, ta det med metalldetektorer. Ska alla lägga ifrån sig nycklar skärp, etui, tändare mm mm för att det inte ska ge utslag?? Vad har pyro med detta att göra, det ska ju skötas av en sk "företag" som har ett hemligt avtal med blåvitt. Hur låter det? Pubilkvärdar som bråkar internt om vem som ska står var o göra vad, lekskola. En feg ansvarig som inte vågar ta beslut om att tex de vakterna som slog en familj inte ska vara med på Ullevi. Han vågar inte ta tag i de som ställer till det för andra. Hur ser det ut att en supporterpolis säger att inget brott är begånget, han måste väl ha varit med och beslutat om att denna killen ska låsas ute..?? Som en annan sa här, om man inte har rent mjör i påsen så kanske man borde vara orolig, annars stå upp för blåvitt och heja fram dom SM guld 2007.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.