2007/03/27

”Vi är ett stort fuck you till kvällspressen”

AVBYTARBÄNKEN I en serie av intervjuer kommer Baraben.com:s Markus Hankins att träffa nyckelpersoner inom Göteborgs fotbolls-, medie- och supportervärld. I dessa möten kommer allt från läktarkultur, spelsystem och sportjournalistik att ventileras. Först ut på "Avbytarbänken" är veckotidningen Göteborgs Fria Tidnings Sportredaktör John Pettersson.

Göteborgs Fria tidning är ett radikalt alternativ till dagspressen i Göteborg. På sporten pågår en kamp mot den traditionella sportjournalistiken.
– Vilken dag man än slår upp en kvällstidning så hittar man så mycket svineri med noll moral, säger GFT:s sportredaktör John Pettersson.

Med bara en hundradel av största konkurrentens läsare, begränsade resurser och en enda sidas utrymme i veckan tar Göteborgs Fria Tidning ställning mot normens sportbevakning.
Expressens göteborgska dottertidning GT producerar fler sidor sport på två dagar än vad GFT gör på ett helt år.
– Vi har mellan 16-32 sidor i bilagan varje dag. På sporten här i Göteborg är vi cirka tio journalister som arbetar heltid, säger GT-sportens ansvariga.
Det blir förstås svårt för John Pettersson att jämföra sig med de stora ”drakarna”.
– Att jag skulle göra det GP-sporten gör utrymmes- och tidsmässigt är som att en habil division fem-spelare jämför sitt spel med en landslagsspelare som Niclas Alexandersson, säger han.
På GP syns resursskillnaderna gentemot GFT extremt tydligt.
– Vi har tjugo personer som arbetar heltid med sporten. Sidantalet varierar mellan 12-20 sidor, lite beroende på vad som hänt, är budskapet från GP:s sportredaktion.
På Göteborgs Fria finns det tre heltidsanställda journalister. På hela tidningen.
Han säger att det handlar om att se saker ur ett annat perspektiv, att ställa sig frågan om man ska fungera som ett alternativ eller ett komplement.
– Vi frågar oss om vi ska täcka samma saker som GP eller om vi ska hitta nya perspektiv på ämnen som det redan skrivs mycket om.

Kvällstidningspopulism inget för GFT
Rent journalistiskt så tror John Pettersson sig ha potentialen och kapaciteten att producera material i klass med de stora tidningarna.
– Då är det klart som fan jag kan spela i ”Allsvenskan”. Jag kan nog lira i Premier League, motherfuckers, säger han med ett skratt.
– Men sen är det ju det där med att våra resurser är mycket mindre än konkurrenternas.
John Pettersson tycker inte att man måste skapa något provocerande eller radikalt för att fånga läsarens intresse, tvärtom anser han att det räcker med att skriva intressant.
– Den rosa pesten (Sportbladet) gör rätt ofta bra grejer i sin genre, oavsett vad jag tycker om
genren som helhet. Men vi ska inte driva en kvällstidningspopulism. I sport-sammanhang är det ju oftast ingen problematiserande eller ifrågasättande journalistik.
– Jag kan inte tänka mig att kalla en idrottare för ”frälsare” och tror att vi kan få läsare att välja oss just för att vi är ett tydligt alternativ till den här typen av journalistik.

Som att leda ett helt lag
När John Pettersson ser på sitt arbete i förhållande till GP:s och GT:s sportredaktioner så återkommer jämförelsen till att leda ett fotbollslag.
– Just nu är jag som tio av elva spelare, tränare, manager och materialförvaltare samtidigt. En av mina frilansskribenter är inte ens speciellt intresserad av sport eller att skriva om sport.
Är inte det som att värva dåliga spelare till din ”klubb”?
– Jo, men han "spelar" bra och som division fem-klubb har jag ju inga pengar att värva dyrt med, säger han och skrattar.
De många rollerna på planen kan liknas vid att han behöver ha en ganska bred kompetens.
– Jag är tvungen att kunna lite om allting. Jag har ju ingen som sitter och täcker fotboll åt mig, utan jag måste kunna allt själv. I den här veckan var jag tvungen att kunna lite om bowling, innebandy och bågskytte.
John Pettersson tror inte att han skulle ändra sin innehållsmässiga inriktning om han så skulle få jobb på Expressen eller Aftonbladet.
– När vi på GFT ägnar ett stort reportage på fyra tusen tecken åt fridykning på Valhallabadet så är det ju egentligen ett ganska stort ”fuck you” till kvällstidningarnas elitserietabeller i hockey.

Kvällspressen saknar moral
John Pettersson återkommer till sitt missnöje med kvällstidningarnas sport-bevakning.
– Det är ett problem att machoideal förknippas med just sporten. Att ha porrannonser, som exempelvis GT, är en låg väg att tjäna pengar på. Det fungerar inte för oss, trovärdigheten skulle rasa rakt neråt.
– Normen kring machoideal och sport är ju för jävliga. Men samtidigt så gör ju kvällstidningarna så mycket äckliga grejer.
– Vilken dag man än slår upp en kvällstidning så hittar man så mycket svineri med noll moral, jag tycker de går över gränsen hela tiden. Varje enskilt våldsdåd eller självmord blir snaskigheter som inte är av den här världen.

Han menar på att lågkvalitativ nöjesjournalistik smittar av sig till sportsidorna. Det går att skönja en viss bitterhet mot kändisjournalistiken som enligt John Pettersson sätter normerna för stora delar av journalistikens utseende idag.
– Allt det här med superchocker och hatattacker om enskilda incidenter som ger fyra helsidor är på sätt och vis något som spiller över från andra sektioner av kvällstidningarna, in i sportjournalistiken.

Enligt Tidningsstatistiken över 2006 har GFT idag en upplaga på 2000 per utgivningsdag att jämföra med GP:s 242 700.
– Men vi växer snabbt och om några år så kan vi vi där på "superettan" och nosa. Man måste ha höga ambitioner, säger John Pettersson.

Markus Hankins och Mikael Berg

24 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Skriver inte du själv för Göteborgs Fria, Markus? Eller har du slutat med det?

    SvaraRadera
  3. Frälsare är helt ok att skriva. Däremot alla "chocker" och allt annat överdrivet skriveri gör att kvällspressen är helt kass.

    SvaraRadera
  4. Men om nu kvällspressen är så dålig så kan ni väl läsa Göteborgs Fria Tidnings härliga texter om lesbiska enbenta kulstöterskor och annan dynga.
    Det enda det är ett "fuck you" till är till alla oss sportintresserade.
    Med tanke på deras bevakning av IFK Göteborg förstår jag inte ens varför tidningen nämns här.

    SvaraRadera
  5. Sista anonymous:

    Du kan i stort sett dagligen läsa om IFK Göteborg i Aftonbladet, Expressen, GP, GT, Baraben, SvenskaFans, FotbollDirekt, Sportal.nu, samt ett femtiotal andra bloggar och tidningar. Den lesbiska enbenta kulstöterskan, däremot, kan du nog bara läsa om i GFT.

    Jag har, som framgår i intervjun, en sida i veckan på mig att skriva om idrott. Om jag lade den sidan på att skriva om vad alla andra skriver om skulle det förmodligen rätt ofta bli löjligt.

    Därmed inte sagt att jag inte VILL skriva om fotboll och IFK Göteborg. Jag gillar fotboll och IFK Göteborg. Och jag tänker skriva om det. Men det ska bli vettigt och läsvärt också.

    Och nej, jag vet inte heller varför Hankins publicerar detta på Baraben. Det är OK med mig, dock. Möjligen tycker jag intervjun är lite hårdvinklad, men det gör nog alla intervju"offer".

    SvaraRadera
  6. Jaha, då vet vi att det finns en tidning för alla sportintresserade som vill läsa om ... ja, vad var det egentligen? Och varför?

    SvaraRadera
  7. Göteborgs Fria är sveriges bästa nyhetsmagasin!

    SvaraRadera
  8. Var står Göteborgs Fria Tidning politiskt? I närheten av Hankins månne?

    SvaraRadera
  9. tredje sista anonymous: Om lesbiska enbenta kulstöterskor, hänger du inte med?

    Sista anonymous: Partipolitiskt helt obundet. Ledarsidan drar åt det gröna.

    SvaraRadera
  10. "Partipolitiskt helt obundet"
    ha ha ha, det var dagens roligaste.

    SvaraRadera
  11. extremt intressant diskussion detta kring hur medierna påverkas av varandra och till och med sektioner inom tidningarna. har inte tänkt på att det faktiskt finns ett nöjes-värderande i sportjournalistiken tidigare, zlatan är som en torsten flinck och då blir dramaturgin densamma.

    hade vart kul att följa upp vad etablerade fotbollsmedier (läs Offside) tycker om ungefär samma ämnen, hur kan man göra fotbolls-/sportjournalistik som inte stinker kvällspress men som ger läsaren något intressant att ta till sig.

    Artikeln i Göteborgs Fria om hur skatteproblematiken kring föreningar växer och fler dras in i det som Blåvitt jagades för som var några veckor sedan var ju det bästa som skrivits på ämnet, substans istället för hetsjakt som Expressen/Aftonbladet körde mot blåvitt...

    SvaraRadera
  12. Kära anonym:

    Kul att kunna roa dig!

    MVH,
    Pravda.

    SvaraRadera
  13. John P/ Varför ta åt sig? Det är väl ingen nyhet att det finns en eller ett par anonyma Gaisare som hatar allt som Baraben skriver men inte vågar stå för det. Vi andra vänder andra kinden till...

    Sen gällande din kritik mot kvällspressen kan man ju inte annat än hålla med och det ser man ju att många gör med. Läste någonstans att 8 procent av befolkningen har förtroende för kvällspressen och i takt med denna siffra RAAAAASAR ju dera upplagor med vafan, till och med stora Aftonbladet gick back förra året!!!

    SvaraRadera
  14. rumpanbar:
    Haha, jag tycker mest det är kul att snacka om mitt jobb. Men nu har jag verkligen annat att göra så nu lämnar jag fältet fritt för upprörda anonyma att hetsa.
    Om det finns folk som vill föra en diskussion om vad GFT:s sportsida ska handla om och vara till för, så uppmuntrar jag dem att mejla mig, john@goteborgsfria.nu

    SvaraRadera
  15. Kul med starka åsikter och lite härliga konspirationsteorier med.

    Någon frågade om jag inte skriver för GFT och jo, jag brukar faktiskt skriva för Göteborgs fria tidning ibland. Ingen dålig "jäv-situation" va? Hehe, nej men om man ska vara allvarlig för en sekund är det riktigt viktigt med en bred debatt om sportjournalistikens utveckling, lite som du säger Centrum så går ju kvällstidningarna mot en mer utpräglad nöjesjournalistik som gör att ifrågasättande och debatt inte är viktigt utan hetsjakt på individer och klubbar är det som skapar rätt kaosartade stämning för att man ska vilja köpa tidningen...

    Anonymous said...
    Var står Göteborgs Fria Tidning politiskt? I närheten av Hankins månne?
    27/3/07 14:11


    Nej, ska du ha den nyhetstidning som är närmast mig i den här stan politiskt så då får du läsa GT istället.

    hade vart kul att följa upp vad etablerade fotbollsmedier (läs Offside) tycker om ungefär samma ämnen,

    Ja, den här artikeln är början på en artikelserie vid namn "Avbytarbänken" som ska debattera allt kring fotbollen i Göteborg med olika personer på olika nivåer. Fortsättning följer under hela våren...

    John Pettersson/ Detta tycker jag är en viktig del av en allmän mediekritisk debatt som vi fört under hela 2006 här på Baraben. Att få åsikter från folk som är i branschen och som har andra perspektiv gör ju att man får verktyg och argument för att granska kvällstidningar med. Idag mer aktuellt än någonsin när idrottsmän (ZLatan) väljer att bojkotta den stora rosa gazettan och Aftonbladet då målar upp sig som offer. De är ju inte offer gentemot Zlatans val, de är ju offer för sin egen extrema journalistik...

    Jag förstår honom, jag tycker sådan bojkott är problematisk men jag förstår att han gör så.

    SvaraRadera
  16. GFT:s upplaga har växt till nästan 4000 dock, har jag hört "rykten" om.

    Bara en liten faktagrej.

    SvaraRadera
  17. den här texten påminner dock om kvällstidningsjournalistik ganska mycket. sen att den rent journalistiskt är jävligt bra hör inte till min poäng, för det är den- men från rubrik till sista ord är det ju hög sensationsfaktor i den. vilket blir ironiskt med tanke på vad intervjupersonen tycker och säger...

    SvaraRadera
  18. fan va ni har producerat mycket högkvalitetsmaterial den senaste tiden kul att läsa

    SvaraRadera
  19. GFT är en utmärkt tidning och ett gott komplement till GP. Men inte för sportens skull, så jag ställer mig bland skaran som nickar oförstående till varför Baraben över huvud taget tar upp GFT:s sportbevakning.

    Jag tycker att Baraben tar upp dödsmetall alldeles för sällan :D

    SvaraRadera
  20. larsa/ du förstår inte varför baraben tar upp en diskussion kring innehållet i sportjournalistik?

    jag förstår inte varför du kommenterar.

    SvaraRadera
  21. Har aldrig läst GFT, men har varit sugen på att göra det. Känns som ett seriöst alternativ till många stora tidningar. Den rosa maffian börjar bli jobbig. Som ung gymnasist med fotbollsjournalistdrömmar är det beklämmande att se det innehållsmässiga förfallet i kvällspressen.

    Hur som helst. Ponera att GFT skulle få likvärdiga resurser som GP, skulle man då bredda området man täcker till större händelser, såsom allsvenskan osv.? Detta är en direkt fråga till John P, om han ser den.

    SvaraRadera
  22. Anonymous....jag förstår inte varför du har kommenterat det jag har kommenterat.

    SvaraRadera
  23. begmo: Absolut kommer materialet breddas i takt med att resurserna växer. Och för att det inte ska föreligga några missförstånd: allsvenskan i fotboll SKA uppmärksammas under säsongen. Det vore idiotiskt av mig att inte göra det. I vilken form och grad får vi se framöver, men det är klart att GFT ska skriva om herrfotboll. Också.
    larsa: Kul att du gillar tidningen! Ge mig lite mer tid (har bara suttit i ett par månader än) så ska nog sporten bli ytterligare en anledning för dig att läsa GFT...

    SvaraRadera
  24. "Nej, ska du ha den nyhetstidning som är närmast mig i den här stan politiskt så då får du läsa GT istället."

    Eller Arbetaren eller Proletären... Det är du och gajsarna, Mackan! ;-)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.