2007/03/25

Varför vågar inte fotbollsspelare komma ut?

FOTBOLL & SEXUALITET Enligt den befolkningsbaserade undersökningen "Sex i Sverige" som genomfördes av RFSL 1998 så var cirka 5 procent av svenska män helt eller delvis homosexuella.

Året är nu 2007 och så vitt den allmäna opinionen vet så är 100 procent av spelarna i Allsvenskan heterosexuella. Eller är det så att det faktiskt finns ett par spelare som är homosexuella men inte vågar stå för det öppet för att det råder en machokultur inom elitidrotten, speciellt från läktarplats?

Skulle en öppet homosexuell spelare i fotbollsallsvenskan trackasseras?
Skulle hans framträdande som gay öppna dörrar för andra att kliva ur garderoben?
Finns det någon homosexuell spelare i IFK Göteborg?

Om den snittmässiga Allsvenska spelartruppen innehåller 22 spelare så bör det enligt RFSL:s siffror om svenska mäns sexualitet finnas minst 15 spelare i fotbollsallsvenskan som är bisexuella eller homosexuella. Även om det skulle vara så att antalet homosexuella inom fotbollen är ovanligt lågt på grund av den rådande machokulturen inom sporten så är det högst osannolikt att siffran ligger på noll. Det finns med all sannolikhet mellan (minst!) 1-15 homosexuella fotbollsspelare i Allsvenskan men det finns till dags datum inte en enda som öppet har vågat tala om det för sin omgivning, sina fans och medierna.

Vad är det för fel på svensk fotbollskultur om homofobin är så stark att allsvenska fotbollsstjärnor inte ens vågar träda fram ur garderoben? Är det acceptabelt att de enda områden där gaybefolkningen måste dölja sina personligheter är i Svenska kyrkan och på den Allsvenska fotbollsplanen?

64 kommentarer:

  1. Tro fan de är rädda för hån. Å andra sidan borde det vara MINST lika förjävligt att attackera en motståndarspelare för att han är bög som för att han är svart...

    SvaraRadera
  2. Vilken spelare kan vara gay i Blåvitt tro? Kanske inte så schysst att spekulera, men jävligt synd om den killen om han inte vågar komma ut.

    Jag har hört att siffran hos svenska män ligger på 10-11% nuförtiden.

    SvaraRadera
  3. Har hört att det är 47%.

    SvaraRadera
  4. Vad jag har hört så är det runt 22 spelare i allsvenskan som är homosexuella!

    Alla spelar tydligen i AIK.

    SvaraRadera
  5. Hahaha!

    47 %! Då skulle det verkligen behövas invandring till vårt land!

    SvaraRadera
  6. Jag hade inte vågat komma ut som vare sig spelare eller supporter, tänk er oss supportrar då där vi är hundratusentals på läktarna. Hur ofta hör man om nån som är bög?

    SvaraRadera
  7. Hundratusentals? Snackar vi om blåvitt?

    Anonymous #1: Ja det är nog därför det är minst lika vanligt att svarta spelare undanhåller att dem är svarta tills den aktiva karriären är över.

    SvaraRadera
  8. Av vilken anledning lyfts frågan. Spelarna har väl inte sex på planen? Vad de gör i sängen spelar väl inte in. Löjligt ämne. Ni behöver inte alltid vara så politiskt korrekta på den här bloggen.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. alla spelare i blåvitt får gärna vara homosexuella för min del så länge dom spelar bra fotboll.

    SvaraRadera
  11. Blåvitt har haft en homosexuell spelare. Den som läser Änglarnas medlemstidning vet vem.

    Svenska kyrkan verkar ha mer öppna bögar än svensk lagidrott. Finns det ens någon i fotboll, hockey, bandy eller handboll?

    Effekten på läktarna är nog rätt överdriven. Är du duktig, kommer du få höra hatramsor om dig ändå och är du kass, blir du snarare populär bland motsåndarfans.

    SvaraRadera
  12. Tror % hamnade hos männen som utövar balett, hästhoppning och catwalk. Balans..

    SvaraRadera
  13. Jag har tidigare försökt väcka debatt kring denna fråga.

    SvaraRadera
  14. Det skulle ju ändå skapa en underlig känsla i duschrummet

    SvaraRadera
  15. Bra att frågan lyfts. Varför skulle det vara ett problem att lyfta frågan? Att tiga är ju att förneka. Om pöbeln hånar så finns det ett problem precis lika mycket som det är ett problem om man tycker att det är problematiskt i duschen. Vad tänker ni med egentligen? Ett problem i duschen? Allvarligt talat. Tänk på alla skitsnygga brudar som kan ha sett er nakna eller halvnakna men som aldrig skulle kunna drömma om att vara nakna med er. Det är ju minst lika problematiskt. Vad skall vi göra åt det? Skära kuken av er????!!!!

    SvaraRadera
  16. Kan förstå att det dröjer innan den förste öppet homosexuella spelaren träder fram. Tyvärr

    Mer homofob miljö får man ju leta efter

    Att det skulle finnas en homosexuell spelare i dagens blåvitt är dock bara ett löst rykte

    SvaraRadera
  17. Varför måste alla homosexuella komma ut då? Kan man inte få ha sitt samliv och sin sexualitet för sig själv? :/

    SvaraRadera
  18. Precis, sen är det ju inte de egna fansen utan motståndarfansen man fruktar. Jag hade nog inte kunnat hålla mig om jag visste att typ nån i AIK var homosexuell. Sen hade man nog blivit ganska hånad av andra fans från andra länder för att ens lag har en homosexuell spelare.

    SvaraRadera
  19. Naturligtvis är inte andelen lika stor i Allsvenskan som i landet i övrigt.

    För att platsa i Allsvenskan måste man vara fysiskt starkare än den genomsnittliga mannen, och då är man inte homosexuell.

    Däremot i damallsvenskan lär nog andelen vara betydligt högre.

    SvaraRadera
  20. All manlig lagidrott bygger på heterosexuell homoromantik. Fotbollsplanen är den sista bastiljonen för män som vill kramas och pussas utan att deras sexualitet ifrågasätts. Om det skulle komma in en massa riktiga bögar i den miljön skulle de där skämtsamma snärtarna med handduken komma i ett helt annat ljus. Jag tror säkerligen att diverse bögar i elitidrotten känner av det här. På ytan kan miljön vara hur tolerant som helst, men i realiteten skulle ett steg ut ur garderoben vara ett brott mot en tyst överenskommelse.

    SvaraRadera
  21. Det handlar inte om att alla homosexuella måste komma ut, problemet är att homosexuella inte kan komma p.g.a. machokulturen.
    Och det är förstås ett stort problem.

    själv har jag inte kunnat med att stå i närheten av klacken på många år då jag inte står ut med machoismen.
    Och jag tycker det är sorgligt att vi inte blåvitafans inte kan erbjuda ungdomarna som söker sig till vår klubb en bättre tillhörighet än att stå och skrika hora med så djup maskulin röst som möjligt åt domaren. Det är för sorgligt alltsammans.

    SvaraRadera
  22. AdEbisi heter han. Han är stor och stark och har i alla fall en del erfarenhet av homosexualitet.

    SvaraRadera
  23. varför kommer ingen ut och erkänner att de gillar hård analsex?
    därför ingen vill höra det.
    samma med gays gissar jag.

    SvaraRadera
  24. För att platsa i Allsvenskan måste man vara fysiskt starkare än den genomsnittliga mannen, och då är man inte homosexuell.

    Whaaat? Det här får du nog utveckla lite anonymous... Varför skulle inte en homosexuell man kunna vara lika stark som en heterosexuell?

    SvaraRadera
  25. lika starka fysiskt sett kan de ju vara, men inte lika intreserade av att visa den och tävla, det är traditionellt en manlig egenskap.

    tjAa.. det finns ju schlagerfestivalen ..

    Men allt som är manligt är per def. dåligt i dagens samhälle.
    särskilt ibland pk-iter.
    det är sorglig.

    SvaraRadera
  26. Okej jag är inte någon homofob. Jag förstår sock inte varför allt dessa tal om homosexuella hit och dit. Att två karlar gillar att smacka på varandra i röven tycker jag är en något motbjudande tanke. Det är dock inte mitt problem, och jag skulle aldrig dömma en människa på grund av detta. Förstår bara inte det intressanta med detta. Låt människor ha sitt privatliv i fred.

    SvaraRadera
  27. Hm... Tycker att ni skall hålla er till att diskutera saker som faktiskt rör fotboll här.
    Måste ju finnas mycket intressantare ämnen att diskutera än hur många spelare som är homosexuella.

    Måste också ifrågasätta varför det överhuvudtaget är intressant. Känns inte som att det är något stort samhällsproblem att homosexuella inte kommer ut. Känns mer som att det är homo man skall vara nuförtiden. Iallafall om man skall tro media. Ni verkar ju hänga på här...

    SvaraRadera
  28. Håller med om att vem man knullar är ens egen buisiness och ingen annans. Speciellt om man är allsvensk fotbollsspelare. Dock skulle en outning öppna dörrar för andra, som inte känner sig välkomna på plan, omklädningsrummen och läktarna idag. Det finns för många fördomar och det fördomsfulla omklädningsrummet.

    Monty Burns:
    Va? Vadå traditionellt manliga egenskaper. Är Sanna Kallur och Anna Lindberg manhaftiga menar du?

    Och varför skulle en bög vara mindre manlig? Hur gammal är du egentligen.

    SvaraRadera
  29. Vad folk inte verkar fatta här är att problemet ÄR att kulturen inom fotbollen är sådan att man som homosexuell inte vågar komma ut. Jag tror inte att författaren av texten är speciellt intresserad av att veta vilka som är homosexuella, han vill nog väcka debatt kring machokulturen kring fotbollen.

    SvaraRadera
  30. det finns ju en myt om homosexuella, att de skulle vara på ett visst sett osv... tyvärr, precis som med många myter, stämmer denna tämligen bra.

    Stereotyper är ofta baserade på något.

    Så om man säger att 10% av befolkningen är bögar, kan man säga att en majoritet av dessa är fjollor, för att använda rätt(?) ord.

    Homosexuella är ofta inte intresserade av att spela fotboll. Det finns givetvis undantag, men i överlag är det betydligt färre bögar, varesig öppet eller "smyg-bögar" inom idrotten.

    SvaraRadera
  31. Äh va fan, jag har en kompis som är homo, jag tränar ofta med honom på gymmet och efterå duchar vi och ibland sitter vi tom i bastun en stund. Det är inget som stör och om han inte hade berättat vart åt han lutar hade jag nog inte kommit på det, eller... det hade nog dröjt. Jag tycker att fokuseringen på sexualitet och kön är för stor, men jag tycker också att just den här diskussionen är nödvändig.

    SvaraRadera
  32. Då borde det ju finnas ~6 stycken fikusar bland barabens skribenter. Vilka är det? Kom igen nu..

    SvaraRadera
  33. Nästsenaste anonymous:

    Jag tror att många homosexuella beter sig fjolligt för att samhället säger till dem att homosexuella är fjolliga samt att det är en möjlighet för dessa homosexuella att för första gången i sitt liv finna samhörighet. I ett omklädningsrum är det ett klimat som inte passar den homosexuelle. De som älskar sporten står väl ut och fortsätter spela bara för att det inte finns något bättre än att vara på planen.

    Fotbollspubliken är nog dessutom mindre förstående än vad spelarna själva är. Har du en i truppen som är gay, så kommer hans medspelare som har fördomar inse att det bara är trams och att den spelaren är som vilken spelare som helst. Fotbollspubliken är å andra sidan mer distanserade till själva truppen och har man då inget till övers för homosexuella så lär man inte ändra uppfattning bara för att en spelare i laget man hejar på råkar vara det.

    SvaraRadera
  34. vem bryr sig!!!!!
    Är det ngt satans bögforum här eller????

    SvaraRadera
  35. Jag tror inte man skall generalisera så hårt. Visst finns det många fjollbögar, men det är för att de är verksamma inom showbiz och media, och därför syns så mycket. Det finns självklart homosexuella inom idrott också men de syns självklart inte lika mycket.

    Men som många säger; det skulle krävas enormt mod av någon känd fotbollsspelare att komma ut. Att vara först med att vara den som slåss mot alla fördomar... Den personen skall fan ha respekt enbart av den anledningen., vem det nu må bli.

    SvaraRadera
  36. Asså min polare sa att det skulle komma in 10000 tyska bögar när vi gick med i EU, stämde det eller?

    SvaraRadera
  37. "Anonymous said...
    vem bryr sig!!!!!
    Är det ngt satans bögforum här eller????"


    Man behöver inte heller skriva i trådar som man inte bryr sig om/inte förstår sig på.

    sucker!

    SvaraRadera
  38. Djurgården hade ju en HOMOBRASSE på gång hahaha. Tacka fan för att killarna inte ville duscha med honom efter att sett en uppsättning bilder på honom inoljad och i full fart med att smeka sin kompis stjärt.

    SvaraRadera
  39. Monty burns; din dumme fan. Hur i hela helvetet kan du säga nåt så dumt?

    SvaraRadera
  40. Ian Roberts är en av de få homosexuella som vågat komma ut och leva öppet som homosexuell inom en stor lagsport. Ian Roberts kom ut 1994, han spelade då i australiensiska landslaget i rugby! Läs mer på http://www.greenleft.org.au/1997/287/16161

    SvaraRadera
  41. Hej jag hter Bobbie och spelar i ett Allsvenskt lag. Jag känner nu efter att ha läst detta otroligt grymma inlägg här på Baraben at det är dags att komma ut.

    JAG är GAY!!!

    SvaraRadera
  42. Det är ignorant att tro att man bara kan särskilja på sport och allt annat som är viktigt i ens liv, åtminstone om man är en inbiten entusiast, vilket jag utgår från att de flesta här är. Även det är möjligt för en supporter att i någon utsträckning gå på fotboll bara för att se på fotboll så är det inte det för fotbollsspelarna. De lever fotboll, och kommer således att uppleva sig kränkta av att de inte kan komma ut som homosexuella i idrottskulturen.
    Det är ju deras dagliga och närmaste vänner som de inte kan tala om för hur de egentligen är. Det måste man ju kunna förstå att det är ett viktigt problem att diskutera på alla idrottsforum

    SvaraRadera
  43. Måste man säga att man är homosexuell då? Är det någn typ av plikt?

    SvaraRadera
  44. Det är ju inne att vara bög! Men ändå, varför träda fram? det enda det isåfall skulle bära med sig är säkerligen mordhot mm från vissa "supportrar".

    SvaraRadera
  45. b.banner/ Skrev att de var traditionellt manliga egenskaper. Det är fakta, bara att studera människans historia.
    En del tjejer som tävlar tar efter vissa manliga egenskaper ja, men behöver naturligtvis inte vara manhaftiga, hur gammal är du?
    Sedan har man gjort studier som visat skillnad i hormoner.
    Att du vill se bögar i omklädningsrummen får stå för dig.

    SvaraRadera
  46. Monty Burns:

    Nu får du ju för fan ge dig. Poängen är ju att ingen ska behöva diskrimineras eller behandlas illa beroende på vilken sexuelläggning de har. Har man ett problem med det är man uppenbarligen en del av det problemet som baraben belyser.

    SvaraRadera
  47. glenn - jag vet en i alla fall...

    SvaraRadera
  48. Björn Runström var väll en när han spelade i bajen

    SvaraRadera
  49. är gärna ett problem för pk-iter. ifrågasätter också om ens sexuella preferenser är ngt man skall delge omgivningen, och misstänker att detta snarare är en del av problematiken.

    SvaraRadera
  50. Monty Burns:

    Du menar att människor med en viss sexuelläggning inte ska få uttrycka sin kärlek offentligt?

    SvaraRadera
  51. Erling:

    Därför att homosexuella har mindre med manliga könshormoner.

    Jag talar naturligtvis om genomsnittliga värden.

    DVS att andelen är lägre om i populationen i övrigt. Liksom att lesbiska rimligtvis bör vara överrepresenterade eftersom de är mer manliga än heterosexuella kvinnor.

    SvaraRadera
  52. monty_burns said...

    är gärna ett problem för pk-iter. ifrågasätter också om ens sexuella preferenser är ngt man skall delge omgivningen, och misstänker att detta snarare är en del av problematiken.

    26/3/07 12:07


    Det visar ganska tydligt att man inte har egna argument om man bygger sitt resonemang på att alla andra är politiskt korrekta. Politisk korrekthet är endast något som avvikande, oftast inte speicellt genomtänka åsiktsströmningar refererar till i diskussioner för att insinuera att alla egentligen delar din avvikande åsikt, i det här fallet någon typ av machoistisk sammansvärjning mot de så hemska böööögarna...

    SvaraRadera
  53. haha, gillar att frågan "finns det någon homosexuell spelare i IFK Göteborg?" är i fetstil. Big News

    SvaraRadera
  54. Det är ju du som tycker det pågår en sammansvärjning emot böÖgar.
    Inte insinuerar jag att alla tycker som jag.

    Att prata om att bögar är diskriminerade i fotboll är dock ett tydligt utfall som man kan sortera i kategorin; att vilja vara den stora massan till lags, för att inte säga den politiska eliten just nu.
    De som bara går andras ärenden kommer aldrig ha ngra vettiga argument.

    SvaraRadera
  55. Monty Burns/ "Att prata om att bögar är diskriminerade i fotboll är dock ett tydligt utfall som man kan sortera i kategorin; att vilja vara den stora massan till lags, för att inte säga den politiska eliten just nu."

    Det centrala av den politiska eliten idag, regeringen är till en fjärdedel bestående av Kristdemokraterna, ett parti som tycker det ska vara rumsrent att hetsa lite mot vem man vill bara man kan säkra det hos "gud". Hence blir att klia ryggen på någon politisk elit en motsägelse i sig då den politiska eliten i Sverige motsätter sig utveckling på de flesta områden. Men att folk ska ha rätt att vara vem man nu är är, grön eller lila, gay eller fet- utan att behöva mötas av hat för att man är den man är.

    Att vägra att se att minoriteter är diskriminerade på alla nivåer i samhället är ett utfall för att man är del av den diskriminerande ordningen, man vägrar att se på problemet för om man ser problemet tvingas man erkänna att själva problemet existerar. Lättare att trycka huvudet i sanden.

    SvaraRadera
  56. Frankie du är ju för skön "Grön eller lila, gay eller fet" Ja det var ju de vanligaste avvikelserna :-D

    SvaraRadera
  57. Tja, det är väl två öppet homosexuella bögar i allians-regeringen.
    Ser ingen skillnad emellan alliansen och vänstern i denna fråga.
    Med politiska eliten avser jag hela spektrat ifrån vänster till höger som har samma åsikt i denna fråga, samt media.

    Att dela in folk i minoriteter gillar ju vänstern, så att de sedan kan tycka synd om dom och erbjuda soziala lösningar.

    SvaraRadera
  58. monty burns/ Då ser ingen skillnad på Vp/Mp/S och Moderat/Kristdemokrat familjepolitik? Haha jag ser ingen skillnad på Blåvitt och AIk själv.

    SvaraRadera
  59. Att dela in folk i minoriteter gillar ju vänstern, så att de sedan kan tycka synd om dom och erbjuda soziala lösningar.

    26/3/07 23:35


    Du är inte så smart du va? Dina lösningar går väl ut på att bilda mobb och jaga bögar på stan. Just det, dessa brukar skrika sieg heil och runka till Mein Kampf.

    SvaraRadera
  60. Grejen med stereotypen är väl att det är bara den "typen" av bögar som syns. De flesta är nog helt vanliga killar

    SvaraRadera
  61. Ett annat problem är medias vinkling av homosexuella spelare. Kanske inte finns något fall i Sverige, men senast förra året i England drog någon tidning, kommer inte ihåg vilken, upp en nyhet på första sidan om en homsexuell relation mellan två stycken spelare i Premier League.

    SvaraRadera
  62. Därför att homosexuella har mindre med manliga könshormoner.

    Jag talar naturligtvis om genomsnittliga värden.

    DVS att andelen är lägre om i populationen i övrigt. Liksom att lesbiska rimligtvis bör vara överrepresenterade eftersom de är mer manliga än heterosexuella kvinnor.

    - Ja tjena! Var nog det dummaste som jag har läst i skrift!

    För att citera Gattuso:
    "jag känner många bögar och de är bland de mest macho som jag vet"

    SvaraRadera
  63. Alla i hela jävla AIK och supportrarna är för fan BÖGAR

    MVH EN STÅLT SKÅNING

    SvaraRadera
  64. Hata alla jävla muppar som är svart och gula !!!!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.