2007/01/31

Umeå i samtal med Blåvitt om försäljning av GIF-spelare

SILLY SEASON Det har kommit till Baraben.com:s kännedom att Umeå FC haft kontakt med IFK Göteborg angående vidareförsäljningen av Mikael Lustig från GIF Sundsvall till Rosenborg. Lustigs moderklubb Umeå har nämligen en vidareförsäljningsklausul på cirka 25 procent, vilket innebär att Umeå var intresserade av att GIF Sundsvall skulle sälja vidare Lustig över hans marknadspris.

När Blåvitt sålde Oscar Wendt till FC Köpenhamn så satte man tonen för ungefär vad en kontrakterad U21-landslagsmeriterad ytterback kostar att köpa loss från ett Allsvenskt lag. Umeå oroades av att GIF Sundsvall skulle släppa Lustig för billigt och att summan från deras vidareförsäljningsklausul därför kunde bli lägre än vad man rent marknadsmässigt kunde förvänta.
Därför kontaktade Umeå FC representanter Håkan Mild på Blåvitts kansli för att få en lite tydligare markör över hur mycket man kan få ut av en ytterback vid försäljning inom Skandinavien och fick svaret att IFK Göteborg sålt Oscar Wendt för åtta 8 miljoner kronor.
Tidigare har spekulationer om lägre summor än dessa 8 miljoner varit uppe, men nu ska Håkan Mild ha bekräftat för Umeå att Wendt såldes för den här summan. En summa som källor i dansk media redan avslöjade den 19 Juni 2006, samma dag som övergången blev officiell.

Umeås förfrågan till Blåvitt kring Wendt ska sedan ha spridit irritation hos GIF Sundsvall som ansåg att Umeå inte har att göra med hur de ska sköta sina spelaraffärer. Det spekulerades att den 20-årige ytterbackstalangen Lustig dessutom fanns med på Blåvitts shortlist över potentiella nyförvärv, vilket upprörde GIF Sundsvall. Nu blev Lustig-övergången aldrig av till vare sig Danmark eller Norge, kanske för att Blåvitt indirekt lyckades påverka priset på Lustig genom kontakten med Umeå?

18 kommentarer:

  1. Åtta miljoner för Wendt är helt OK, inte fantastiskt, men OK. Bästa klausulen MP skrivit, Oscar kunde ju gått gratis ett halvår tidigare. Heder åt Oscar också.

    SvaraRadera
  2. Men va f.., pratar klubbarna med varandra. Fattas bara att Blåvitt ringer ellos om ekonomi

    SvaraRadera
  3. Inget väsen om en lilleputtsklubb ringer sveriges största klubb och ber om hjälp. Däremot om sveriges största klubb ringer en bondeklubb som ingen lägger märke till...

    SvaraRadera
  4. Bortsett från miljonerna för Wendt (vilket väl kanske var viktigt att veta)... Jaha?

    SvaraRadera
  5. Efter mycket skit som KG och Mild ibland får är det kul att höra att dom kan göra bra jobb också.

    Med andra ord så är var det intressant att läsa detta.

    SvaraRadera
  6. Hur skulle vare sig IFK eller Umeå kunna påverka Sundsvall i en försäljning av en spelare kontrakterad av Sundsvall?

    SvaraRadera
  7. "Hmm3 said...
    Hur skulle vare sig IFK eller Umeå kunna påverka Sundsvall i en försäljning av en spelare kontrakterad av Sundsvall?"

    sundsvall behöll dom flesta av sina spelare när dom åkte ur 2005, men gjorde en fiaskosäsong i superettan i år och ville få in dom pengar dom kunde genom spelarförsäljningar. mikael lustig var en sån som hade kunnat försvinna billigt, vilket Umeå FC (som skulle få 25%) inte ville. Dom kollade marknadsvärdet med IFK och kontaktade troligtvis både GIF och Lustig själv om detta. Priserna trissades upp (4 miljoner har nämnts) och plötsligt pratades det inte om blåvitt eller DIF längre utan Rosenborg och FC Köpenhamn.
    På så sätt påverkade Umeå FC (och Blåvitt) utvecklingen.
    Men som bekant blev det ingen affär - troligtvis var Lustig inte värd pengarna.

    SvaraRadera
  8. Är Lustig vänster eller högerback?

    SvaraRadera
  9. " Grötas said...
    Är Lustig vänster eller högerback?"

    han är mycket uttalad högerback, vilket gör det märkligt att blåvitt var intresserade eftersom vi har adam (bäst i höst) på högerbacken och kanske istället borde ha ersatt hjalmar (sämst nånsin) på vänsterbacken.

    SvaraRadera
  10. "Åtta miljoner för Wendt är helt OK, inte fantastiskt, men OK. Bästa klausulen MP skrivit, Oscar kunde ju gått gratis ett halvår tidigare. Heder åt Oscar också. "

    Japp det gjorde han faktiskt bra. Det snackades ju om att Oscar skulle till Herenveen efter 2005 och att blåvitt då bara skulle få 1 miljon i utbildningsbidgar. Nylund i GIF sundsvall (nu i Ålesund) var uttalad ersättare. Däremot var 7.5 miljoner för Kalle 5 miljoner för lite! För att inte tala om Risp och Anton...

    SvaraRadera
  11. Jag vägrar tro att ifk har gjort något bra!

    SvaraRadera
  12. Anonymous said...
    Inget väsen om en lilleputtsklubb ringer sveriges största klubb och ber om hjälp. Däremot om sveriges största klubb ringer en bondeklubb som ingen lägger märke till...

    Sveriges största klubb? Nu förstår jag inte? Är Blåvitt Sveriges största klubb? Vad är man störst och bäst på just nu? Ingenting! Man är ju inte ens nära skulle jag säga. Problemet är väl just det att för många anser att Blåvitt är störst, bäst och vackrast. Dom agerar då inte i mitt tycke som den storklubb dom bör vara. Varken på eller utanför fotbollsplanen. Det är dags att bli lite ödmjuk och inse att det behövs ett hårt arbete och nytänkande för att återta komandot. Vi har ju för tusan inte vunnit ligan på 10 år!

    SvaraRadera
  13. 8 miljoner för Oscar Wendt är inget att klaga på alls. Ett halvår innan hans kontrakt gick ut var han en petad vänsterbreddare som förmodligen inte skulle få nytt kontrakt efter säsongen och fått avsluta sin karriär i FC Trollhättan.

    Sen blev han vänsterback och det gick bra - och därmed blev han attraktiv på marknaden igen. I och med att det var mindre än sex månader kvar på kontraktet kunde vilken klubb som helst flirta med honom och hade han inte haft någon klubbkänsla hade han gått som Bosman till Herenveen och vi hade fått zip nada.

    Förhandlingsläget vid kontraktsförlängningen var tämligen uselt sett utifrån Blåvitts synvinkel och att lyckas få 8 miljoner ur honom är bra gjort.

    Skall man klaga på låga transfersummor skall man inte dra in Oscars namn bland exemplen. Risps, Ijehs och Kalles namn klarar sig bra som det är.

    SvaraRadera
  14. Anonymous said...
    "Jag vägrar tro att ifk har gjort något bra!"

    Haha, precis så känns det...

    SvaraRadera
  15. Jo många gnällspikar finns det nu. Först såldes Wendt A L L D E L E S för billigt. Nu ryktas om 8 mille men är det bra, nä. Klaga klaga och ni tror spelarna tycker det är kul spela med sådana fans, Stämmer att änglarna har inga riktiga supporters, bara medgångare

    SvaraRadera
  16. Tror snarare att vi har många som lever i syndromet det var bättre förr. Kanske skall glömma gamla misstag och starta om istället och har hopp om framtiden.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.