2007/01/28

Konsten att hålla en hel säsong



ALLSVENSKAN 2007 Filmklippet visar Kjell/Lampans succématch mot Häcken i höstas. De tog över en Kamratskuta som det senare gick hål i och Blåvitt sjönk under de sista åtta omgångarna från en guldkamp till ett mittenlag.

Resan till Hisingen blev början till slutet.

Nu frågar vi oss alla hur Blåvitt ska se till att hålla sig med i guldfighten en hel säsong, för gång efter annan har vi sett ett Blåvitt som är med från start, håller sig kvar över sommaren och en bit in på hösten för att sedan tappa i avgörande matcher och förlora kontakt med guldstriden.

Hur ska Blåvitt hålla en hel säsong?

(För övrigt har vi placerat Baraben.com i Göteborg på bloggkartan.se.)

7 kommentarer:

  1. jag har funderat i dessa termer, exempelvis hur vi var med ända till malmömatchen på nya ullevi för ett par år sedan för att sedan rasa ihop som ett korthus...

    SvaraRadera
  2. hur mkt kan sitta i träningsmetoder? tung träning- slitna spelare i slutet av säsongerna?

    kolla på afonsos kritik av svensk träning...

    SvaraRadera
  3. Den matchen drog upp förväntningarna en hel del. Följt av en ännu värre besvikelse i de följande matcherna.
    Kanske borde man försöka ha ett mer rimligt och realistiskt tänkande kring förhoppningarna på laget. Och på lördag står man och letar efter ett tecken som man återigen kan bygga upp gulddrömmar på.

    SvaraRadera
  4. håller med hiiiiisingen, borde nog kolla över träningsmetoderna.är det för klent på försäsongen eller för hårt under säsongen? jag vet inte men slitna blir dom ialla fall! inte så rockigt va...

    SvaraRadera
  5. marcus bergs första mål??? är hon full eller??

    SvaraRadera
  6. Visst vi kanske var med länge poängmässigt? Och visst hade jag ett litet hopp om att man skulle kunna vara med in i det sista. Men innerst inne så mådde jag dåligt större delen av säsongen. Innerst inne så visste jag att detta kan inte räcka till guld. Vi tog en hel del poäng som vi inte var förtjänta av. Bengan räddade oss en del matcher. Spelmässigt så är det för dåligt. Vi kan ju inte föra matcherna. Vi vann väl 9 av 26 matcher förra säsongen vill jag minnas? Och det är på tok för dåligt. Allsvenskan håller en låg klass där man mycket väl kan vinna ligan bara genom att vinna hälften av matcherna. Detta är något som man inte kan göra i de bästa ligorna. Och detta är något som Blåvitt måste utnyttja.

    Man måste bli mycket tuffare på plan. Man måste visa mer attityd. Man måste visa upp ett bättre spel under en längre tid i matcherna. Är alldeles för få och korta perioder i matcherna där man är bra. I underläge får man oftast tryck i andra halvlek på sina motsåndare. Men det beror mer på att moståndaren drar sig tillbaka en att Blåvitt är så grymt bra. Man måste bli snabbare i fötter och i passningsspelet. Man måste röra sig över större ytor. Dra isär moståndarnas försvar genom att löpa över större ytor. Vi är på tok för lättlästa idag. Spelarna måste få mer ansvar och också ta mer ansvar.

    Sen när man skall värva spelare så måste man veta vilken sorts spelartyp man vill ha. Vilka egenskaper är viktiga att just denna spelaren har? Inte bara värva för det är en bosman spelare eller att han är grymt billig och kanske kan vara bra. Skulle vilja höra Mild säga att denna spelaren har jag länge viljat se i Blåvitt och nu fick vi äntligen värvat honom till klubben. Sen måste man låta spelarna göra det dom är bra på. Inte försöka sätta in dom i en spelide där dom inte får utnyttja det dom är bra på. Spelade ju mindre roll vem som var på plan förra säsongen. Alla spelade i grunden likadant på varje position efter förmåga. Ingen fick sticka ut och göra något oväntat. Håll din kant och var på rätt sida din gubbe, ta inga risker utan sparka hellre bollen till inkast verkade ungefär vara instruktionerna? Och om man exempelvis värvar en spelare som Ijeh som kanske gör 75% av sina mål på djupledspass? Då måste man ju värva någon som kan slå dessa pass. Eller åtminståne försöka anpassa spelet efter den sortens spelare.

    Om vi vill bli bäst igen måste man ju börja spela en mycket mer varierad fotboll. Det är inte fel att slå en långboll eller att försöka komma till inlägg från kanterna. Men man måste ju göra allt med måtta. Man skall ju inte överdriva något. Och man skall ju kunna variera spelet för att utnyttja motståndarnas svagheter. Finns ingen anledning att mata inlägg mot nickskickliga backar i exempelvis Kalmar? Och jag påstår att allsvenskan håller en låg klass. Och med lite mer varierat spel, bättre rörelse, bättre och snabbare pass så skall man kunna vinna ligan år efter år.

    Men det gäller att värva rätt. Spelare som har en egenskap som han är extra bra på. Kan vara exempelvis att han är ovanligt snabb, teknisk, passningsskicklig, aggresiv, frisparksspecialist eller nickskicklig. Det gäller att få in en mix i laget med olika sorters spelartyper. Spelare som kan kompletera varandra på planen. Spelare som kan ändra en matchbild vid ett byte. Spelare som kan avgöra en match på egen hand.

    Nej, jag tycker inte Blåvitt var nära ett guld. Nej, jag tycker inte att man var förtjänta av ett guld. Nej, jag tycker inte man spelade en effektiv fotboll. Nej, jag tycker inte att det var en attraktiv fotboll Blåvitt visade upp. Ja, jag tror man måste tänka om!

    SvaraRadera
  7. Håller med ovanstående.

    Säsongen kändes dålig redan vid 0-0 mot Öster. Även om man hoppades, och försökte tro på guld, så gick de titne riktigt.

    Men men, det är väl bra att slåss lite underifrån igen...gick ju inte helt fel för Djurgården 2005. Viserligen tipades em högt upp, men alla trodde ju att Malmö eller Blåvitt skulle vinna.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.