2006/10/19

Nerverna på helspänn när kontrakten går ut?

SILLY SEASON Säsongen börjar avrundas så smått och flera spelares kontrakt går ut i år. Frågan är vilka av dem som får förlängt och hur föreningen genom Håkan Mild väljer att bygga upp truppsammansättningen inför nästa år. Baraben.com ställer frågan: hur stor är chansen att respektive spelare får förlängt?

Bengt Andersson- Även om Bengan ibland (med rätta) kritiseras för att vara för mycket en reflexmålvakt och att han är för dålig på fötterna och ute i straffområdet är det svårt att se hur han inte ska få både förlängt och fortsatt förtroende i förstaelvan. Bengt är en av våra mer tongivande spelare och den som varit i A-truppen längst period för närvarande. Han är dessutom något av en fansens kelgris och krossade sina kritikers argument om ålder när han ganska enkelt petade inköpte och dåvarande U21-landslagsmålvakten John Alvbåge häromåret. De flesta förutspådde en generationsväxling i det Blåvita målet då och i dagsläget är det långt till att Richardsson eller Nadj hotar "den attraktive". Står kvar i ett, kanske två år till i Blåvitt. Kan nog välja att lägga av om Blåvitt vinner SM-guld 2007, men i Bengans fall kan det samtidigt innebära tändvätska att fortsätta i 2-3 år till...

Chans till förnyat kontrakt: 95 procent

Dennis Jonsson- Mittbacksreserv som fått chansen från start i ett par matcher efter att Kalle Svensson lämnade. Vill förmodligen stanna i föreningen i hans hjärta men frågan är om han kan göra det? Dels har Dennis skivit kort ettårskontrakt efter en lång skadefrånvaro och bör med all sannolikhet ha en lön nära juniorklassen, dels är han "bara" 23 och kanske vill få speltid framför att nöta bänk som reserv i Blåvitt? Dennis lär nog gärna stanna i föreningen som mittback med viss "reservstämpel" på sig om IFK vill erbjuda honom kontrakt, något som inte är säkert. Den spelare som för närvarande varit i IFK Göteborg längst period av alla så vill man behålla en trogen truppspelare och ha ett stort hjärta för föreningen i truppen, så är han nog högaktuell.

Chans till förnyat kontrakt: 50 procent

Magnus Johansson- Den tidigare ordinarie mittbacken, högerbacken och vänsterbacken får numer infinna sig för bänknötning. Har sin rutin som främsta argument för en trupplats men glider tyvärr längre och längre bort från förstaelvan. Ingen framtidsman om det är det Blåvitt vill satsa på med tanke på att hans karriär för ett bra tag sedan passerat toppnivån. Dock en trotjänare och glädjespridare som kan få ett, kanske två år till i truppen. All logik talar på en sida för att ha kvar den rutinerade oldtimern, samtidigt som han å andra sidan är drygt tio år äldre än kollegan "Cliff" vilket kan innebära att den äldre petas i förmån till någon som ingår i en långsiktig satsning...

Chans till förnyat kontrakt: 60 procent

Hjalmar Jonsson- Nästan haft en ordinarie plats efter att Oscar Wendt försvann till proffslivet på främst Magnus "Ölme" Johanssons bekostnad. Petades från start senast då nya talangen Shaffer fick (och tog) chansen på hans plats. Får förmodligen svårt att ta tillbaka den efter en serie dåliga insatser i höst. Dock visade han vilja i B-lagsmatchen mot Öis på onsdagen där han var en av planens bättre. Så Hjalmar har inte gett upp kampen utan kämpar in i det sista. Frågan är bara om han är bra nog att få fortsatt förtroende i den Blåvita truppen? Vänsterbackar växer förvisso inte på träd så Hjalmars framtid hänger nog på en skör Silly Season-tråd, petas kanske till förmån för Mikael Lustig som likt Ölme kan spela på vänsterkanten?

Chans till förnyat kontrakt: 35 procent

Samuel Wowoah- Spelar sporadiskt, startar ibland men främst används Wowoah som inhoppare bakom U21-landslagsmannen Andres Vasquez.

"Vovven" i Aftonbladet 17 Oktober:
Hur ser du på tränarfrågan?
- Jag gillar den fotboll som Kjell och Stefan förespråkar. De är kompetenta och jag tror de skulle klara det galant att leda Göteborg.

Samuels kommentar blir intressant i skenet av att det ryktas om att Stefan Rehn är högaktuell som ny tränare i IFK Göteborg till nästa säsong. Dels är det första gången som en spelare i dagens trupp uttalat en direkt kommentar om tränarfrågan inför nästa år och dels är det öppet för spekulation kring att Samuel kanske inte vill se Rehn som tränare för IFK? Rehn ingick trots allt i den tränarstab kring Djurgården som valde att inte satsa på Wowoah för något år sedan. Wowoah själv har blandat riktigt bra insatser, exempelvis starten av matchen mot Häcken (borta) med sämre insatser, exempelvis Djurgården (hemma) och kan helt klart klara sig kvar i truppen om han inte har för höga krav på att få spela i startelvan. Han är dessutom en modig spelare som vågar säga utanför gruppen vad han tycker och tänker (exempelvis kritiken mot Arne Erlandsen) men det kan samtidigt vara en faktor som väger över negativt för honom. Lite beroende på vilken gruppsammansättning Håkan Mild och tränare X vill se för Blåvitt under 2007.

Chans till förnyat kontrakt: 50 procent

24 kommentarer:

  1. ölme-dennis-bengan borde få nytt.

    - ölme, rutin och fighterglöd, kan hoppa in på samtliga backpositioner.
    - dennis, hjärta och en bra backup som även kan lira till höger och på mittfältet.
    - bengan, helt klart outstaning. behöver inte ens motiveras.

    hjalle är för dålig helt enkelt, wowoah är bara hyffsad men till skillnad från backarna härovan så kämpar han inte bara på i det tysta när han bänkas utan lipar i medierna, sånt kan vi inte ha.

    det är inte jantelag- det är inställning. kämpa istället för att gny.

    SvaraRadera
  2. Vad tror ni om Lago då? Det var ju snack om att värva honom för tre miljoner.

    SvaraRadera
  3. Jag ger mig fan på att Hjalmar har kontrakt ytterligare ett år.

    SvaraRadera
  4. Ölme tillför inget i laget än onödiga kort när han spelar.

    Lago är ok så länge det inte är några 3miljoner han kostar.

    Dennis är en spelare som bör stanna. Han bör stanna eftersom jag inte vill att vi skaffar en helt ny backlinje. Vi måste behålla spelare som kan ge lite kontinuitet i backlinjen.

    Bengt ska stanna. Men det är tid att försöka matcha in och testa en annan målvakt om inte annat i cuperna.

    Smedberg spelar nu anfallare och jag tror att IFK resonerar att de har tillräckligt med spelare på den platsen för nästa år. Så det blir inget nytt där.

    Hjalmar har fått mycket skit här men jag tror att ledare på kamratgården ser ljusare på honom än vad många av supportrarna gör. Hjalmar kan vara en backup till Shaffer som ska spelas in. Kommer Lustig är jag osäker på att han har något att tillföra truppen.

    Samuel är för ojämn i spelet för att få förlängt och det finns gott om spelare att stoppa in i hans platts.

    ----------------------

    Någon som vet när Lycens kontrakt går ut och hur det har gått för honom?

    SvaraRadera
  5. Mycket intressant läsning. Skulle vara kul med en liknande "kartläggning" av våra utlånade spelare, eller kanske rent av intervju med dem. Vad tror frankie om Lagos framtid?

    SvaraRadera
  6. Bengan räcker.
    Hjalmar är inte tillräckligt bra.
    Ölme är inte tillräckligt bra samtidigt som han är den mest orutinerade äldre spelaren i allsvenskan.
    Vovven är inte tillräckligt bra. Han är bra i en halvlek då och då. Däremellan går det eoner innan han är bra igen.
    Dennis är inte tillräckligt bra för att starta. Han är 23 nu, alltså inte ungdom längre och han har inte kommit så mycket längre i sin fotbollsmässiga utveckling att han är en startman. Vill han vara kvar och slåss om en plats från bänken så visst.

    SvaraRadera
  7. tycer man ska behålla bengan och ölme

    bengan behöver man ju en inte kommentera varför han ska vara kvar..
    Ölme just för han kan spela på alla positioner i backlinjen, nu om shaffer visar sig grym de kvar varande matcherna. då räcker de med ölme backup där.

    SvaraRadera
  8. Samuel Wowoah är ju tillsammans med alex de ännda i blåvitt som klarar av att göra nåt kreativt. Tycker verkligen att han har tagit chansen när han fått den. Att inte försöka behålla han skulle vara tjänste fel !

    SvaraRadera
  9. Hjalmar, och Vovven ut. Dennis tveksamt, skulle unna honom en ordinarie plats, men det blir nog svårt i IFK.

    SvaraRadera
  10. "Ölme är inte tillräckligt bra samtidigt som han är den mest orutinerade äldre spelaren i allsvenskan."

    Om äldre spelare betyder säg 33 år och upp, hur många av dessa i allsvenskan har spelat CL, vunnit SM guld och varit proffs i holländska ligan ett antal år? Så jävla orutinerad är han inte eller?

    SvaraRadera
  11. Problemet blir att sålla bort ett x antal forwards till nästa säsong.

    SvaraRadera
  12. Senaste anonym, han menar nog ölmes eviga junior misstag han gör match efter match :)

    Skulle nog säga max 15% chans att ölme skriver nytt kontrakt, tror han själv känner att det är dax att lägga skorna på hyllan?

    SvaraRadera
  13. senaste Anonymous / Rutinen visar man genom sitt uppträdande på planen och inte genom sitt prisskåp. Om man ser till spelare som Maldini och Costacurta så är det bra exempel på rutin på en fotbollsplan. De springer inte lika långt och snabbt längre men de är otroligt placeringssäkra. Ölme kan se ut som en juniorspelare ibland då han ofta kan komma fel in i situationer.

    SvaraRadera
  14. Det skulle visst vara nästsenaste anonymous (eftersom en annan anonymous hann posta precis före mig).

    SvaraRadera
  15. Ja, jag menade Ölmes "juniormisstag". Han kan ju komma med en glidtackling med dobbarna före innanför straffområdet när vi leder med 1-0 i 93 min.

    SvaraRadera
  16. Hjalmar har kontrakt ett år till, så varför ens spekulera? Vettefan varför Frankie tagit med honom, kunde lika gärna haft med hela truppen då.

    SvaraRadera
  17. senaste: säker på det? Jag har för mig att hans går ut plus att aftonbladet säger det..?

    SvaraRadera
  18. Ja, visst har Hjalmar kontrakt över 2007 också. Det var vad officiella gick ut med när han förlängde förra året iaf.

    SvaraRadera
  19. som jag ser det har vi två bra backar (adam och bjärsa), tre okej (cliff, lago och shaffer) och två dåliga (hjalmar och ölme). ska vi ha guldchans nästa år känns det som att vi måste ha åtminstone fyra bra backar och om ingen i "medel-trion" höjer sig så måste vi värva, vilket vi inte har råd med.
    mikael lustig skulle definitivt tillföra något till truppen, men någon vänsterback är han inte. han skulle slåss med adam om högerbacksplatsen.
    om jag vore håkan skulle jag värva en rutinerad och bra vänsterback (erik edman, christoffer andersson etc) för att ge stabilitet och satsa på egna ungdomar i övrigt.

    SvaraRadera
  20. angående tommy lycén så har han varit bäst på plan i varje match han spelat för Umeå Fc i superettan. hur långt det räcker i allsvenskan är dock oklart, men gissningsvis så har han inte så långt upp till wowoahs nivå. skulle inte förvåna mig om dom två slåss om reservplatsen bakom vasquez i vinter, och förloraren hamnar i gais.

    SvaraRadera
  21. Hjalmar har ett år till? My bad. Fick för mig att hans gick ut nu. I så fall är det ju 100% chans på att han stannar, vad man nu än tycker om det...

    SvaraRadera
  22. vovven stannar, hans självförtroende måste bara stärkas.

    SvaraRadera
  23. Hjalmar har kontrakt över 2007.

    SvaraRadera
  24. wowoah är en duktig spelar i allsvenskan, men han har nåt sin högstaförmåga och lär inte bli nån spelare man bygger ett lag för europa med. däremot vasquez, som redan är bättre än wowoah och kommer att bli bättre, bör man satsa på. men wowoah (eller tommy lycén) på bänken bakom vasquez fungerar naturligtvis bra.
    om vi nu har sumpat guldet för i år för att "satsa långsiktigt" så borde vi inte satsa på spelare som är 25-30 och inte kommer att bli bättre. vi ska satsa på unga spelare med potential att bli landslagsspelare och att stå sig ute i europa. ska vi värva så ska vi inte köpa spelare som arneng utan snarare djuric eller holmén. har vi inte råd med bra spelare kan vi gott nöja oss med egna juniorer. vi har ju som bekant värvat dyra medelmåttor i tio års tid nu och det kanske skulle vara dags att sluta med det...?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.