2006/10/29

Baraben.com manar till lugn inför de två avslutande matcherna!

LÄKTARKOMMENTAR Det är länge sedan ett staket har fått lika mycket uppmärksamhet i debatten som efter AIK borta. Egentligen har väl ingen materialistisk del av en arena hamnat så i fokus som staketet mellan två läktarsektioner på Råsunda gjorde i torsdags sedan Blåvita fans i desperation genomförde Sveriges första planinvasion och ryckte upp målstolparna. Då var året 1970 och arenan Eyravallen i Örebro. Bråk i samband med fotbollsmatcher är således absolut ingen ny fluga.

Barabens förslag är att på engelskt manér avskaffa alla staket och beväpnade vakter på arenorna. Fotboll är inte ett gladiatorspel där diverse testosteronladdade gubbar, med eller utan vaktbrickor eller Burberrykepsar kan få utrymme att slåss. Vi rekommenderar därför alla som vill föra in våldet på våra arenor att ta ut dessa aggressioner hos Gothenburg Fight Club eller att göra upp utanför arenorna. Ökad upprustning med staket, taggtråd, poliser och batongprydda vakter leder bara till att de som vill hetsa och slåss får bensin på elden (vakter och poliser inkluderade) och ger läge för diverse stolpskott att börja gå på fotboll bara för att stöka i skydd av publikens massa. Rusta ner våldsspiralen istället för att beväpna en redan laddad situation. Om kärnvapenkrig står för dörren lär det knappast underlätta om USA skickar halva sin flotta till Nordkorea. Ett alldeles för extremt exempel måhända, men ibland krävs extremiteter för att folk ska fatta.

Den pajkastning och det hetsande som just nu pågår mellan "grabbar" och julgranar, mellan ultras och vanlig ståplatspublik, mellan den ena och andra parten kommer endast att mynna ut i ett nytt internbox á la Kalmar hemma 2002. INGEN part är nöjd med Blåvitts prestationer på senaste tiden. Men de blir fan inte bättre av att vi försöker slå ihjäl varann.

Till nästa år och framtida säsonger vill vi att IFK Göteborg går i främsta ledet för att bromsa våldsspiralen kring de svenska fotbollsarenorna genom att redan i nuläget i absolut högsta möjliga utsträckning hålla säkerhetsvakter och polis, stängsel och taggtråd långt borta från vår nya kommande arena. Vi vill inte bygga en ny bunker där rädsla och hot är andan för fotbollen. Vi vill bygga en glädjens hemvist där supportrarna står i centrum och under eget ansvar ser till att våldet aldrig tar överhanden. Så länge tårgas och batonger är svar på idiotiska handlingar som de två bengalinkastningar in på plan så kommer aldrig de tusentals supportrar som inte begår sådana idiotiska övertramp att känna behov eller förtroende att stävja sådant beteende.

Om en person beter sig illa ute på gatan är det aldrig acceptabelt (även om det sker) att en grupp vakter eller poliser går till attack mot en massa av personer där man genom "guilt by association" anser att det är helt ok att misshandla en större grupp personer som reaktion. Varför skulle vår värdering av lagar och moral bli annorlunda för att vi befinner oss inne på en fotbollsarena? Se till att använda er att tillräcklig kamerabevakning för att kunna sätta dit det fåtal individer som som begår sådana grova övertramp som strider mot svensk lag och arenans föreskrifter. Tillåt inte kollektiv bestraffning mot Blåvita supportrar- fotbollsarenor är inte en fristat med egna lagar och föreskrifter! Polis (och vakter) måste kunna hållas till svars för det de gör på arenorna! Säkra rättssäkerheten för Blåvitts supportrar genom att avrusta fotbollen från våld istället för att anställa fler vakter och höja nya staket vid varje incident!

29 kommentarer:

  1. Kan inte Stellham skriva ett roligt länkinlägg för att få oss på andra tankar?

    SvaraRadera
  2. Bra text, viktigt att poängtera att föreningarna har ett ansvar för vad som sker på läktarna. För 10 år sedan hade vi inte vakter på läktarna och nästan inget bråk på läktarna heller...

    SvaraRadera
  3. Anonymous said... -Nej men för tio år sedan blev vi heller inte förnedrade av skitlag som kalmar, aik, elfsborg, etc. Därmed inte sagt att våldet för den skull blir legitimt.

    SvaraRadera
  4. Instämmer...

    SvaraRadera
  5. Därmed inte sagt att våldet för den skull blir legitimt.

    Fast utan vakterna så vem ska de besvikna slåss med? Varann? Det skedde ju en gång, Kalmar 02 och sen var det jävlgit lungt länge efter det...

    SvaraRadera
  6. Töntar och idioter går på fotboll och slåss. Lär av Elfsborg istället. Vi har sveriges bästa arena, ni har ingen, vi spelar sveriges bästa fotbol, det gör INTE ni, och vi har supportrar som ALDRIG beter sig så korkat som era gör.

    SvaraRadera
  7. Anonym> Nä det förståss... om alternativet är att bli en ellos så kanske vi ska fortsätta puckla på varandra... ;)

    SvaraRadera
  8. Men lol, Ellos har ju ingen publik.

    SvaraRadera
  9. Att du är anonym när du säger att Ellos är bäst säger ju allt

    SvaraRadera
  10. Vill man ha bort våldet så vill man ha bort känslorna. Vill man ha bort känslorna vill man ha bort supportrarna. Vill man ha bort supportrarna så vill man ha bort stämningen. Vill man ha bort stämningen vill man ha slipsnissar i bås på matcherna.

    En simpel ekvation som iaf jag tycker stämmer. Självklart behöver man inte slåss varje match eller hålla på och hetsa istället för att se på matchen. Men när vi möter AIK, när vi blir förnedrade på planen, och när folk hetsar bortaklacken i pausen, då tycker jag det är fullt förståeligt att folk blir våldsamma.

    Folk som slogs i torsdags va definitivt där för blåvitts skull, den som säger annat har ingen bra koll. När jag säger att man inte ska ta bort våldet menar jag verklige inte att våldet ska vara frekvent förekommande på matcherna, eller att det är okej med fega påhopp runt arenan eller inne på densamma, eller att blåvita slåss med varandra etc. etc. Det jag menar är att man måste kunna acceptera att nån jävla gång så rinner det över för en del, och det tycker jag nästan hör till. Första gången på flera år slagväxling utbröt på vår sektion, är det då så jävla farligt som alla vill få det till?!

    SvaraRadera
  11. Uppmaning: Hjälp till att riva gamla mot halmstad!

    SvaraRadera
  12. "Vill man ha bort våldet så vill man ha bort känslorna."

    Sà kànslor innebàr per definition alltsà vàld? hm... De som lyckades hàlla sig i skinnet pà Ràsunda, àr de typ kànslokalla dà? Det kanske àr de som inte àr intresserade av fotboll.

    En ràtt dum ekvation som inte stàmmer

    SvaraRadera
  13. Våldet går att bygga bort från arenorna. Jag menar hade det varit en mur ivägen så hade det inte varit några probelm, hade vi blivit utsläppta först och bussarna stanant precis utanför arenan, hade det aldrig varit några problem. Dock känns det sjukt att säga så.

    Iofs så är ju risken idag nästan större att åka på stryk av en av våra egna än någon annan. Jag kan inte fatta hur man kan utsätta något som man älskar för så mycket lidande. Klubben IFK Göteborg tappar sponsorer och pengar på att folk slåss och kastar bengaler. Och sedan klagar man på att det inte finns pengar till spelarköp. Nä för helvete alla n som är med på filmen längre ner. Skaffa er ett liv och vettiga verderingar. Så kanske ni växer upp och förstår vad det är ni utsätter oss andra för.

    SvaraRadera
  14. Anton: Allt våld kan inte förklaras med känslor, men det våldet som utspelade sig i torsdags kan defintivivt göra det. Jag var inte där nere i pausen, men när folk som köper korv får slag av batonger och blir sprayade i ansiktet, då är det klart man reagerar?

    SvaraRadera
  15. maxen:

    Det är idioter som du som förstör, som gör att vanliga människor inte går på matcherna.

    Genom att försvara våld på matcherna visar man att man inte har på arenorna att göra.

    Stäng av "Böset" på livstid så kanske vi får tillbaka den riktiga publiken. De pengar klubbarna får in på ligisternas inträden förlorar man mångdubbelt på ökade kostnader. Bland annat för bevakning och böter till klubbarna. För att inte tala om poängavdrag.

    SvaraRadera
  16. Blåvitt = Hetero:

    Jävligt sant. För att inte tala om alla dessa som väljer att inte gå på fotboll på grund av våldsverkarna.

    SvaraRadera
  17. "materialistisk del av en arena"??

    hehe...

    SvaraRadera
  18. "men ibland krävs extremiteter"??!?!?!

    HAHAHAHA shit Frankie, kolla upp ordens innebörd först!

    hohoho

    SvaraRadera
  19. Vad var det som hände mot Kalmar 2002 som alla snackar om?

    SvaraRadera
  20. extremiteter- utstickande delar... som att sticka ut HAKAN. lite får man la hänga med i göteborgshumorn om man ska läsa här... *himlarmeögonen*

    SvaraRadera
  21. Inget hände mot Kalmar 2002, med undantag av vilt slagsmål mellan änglar, äldre gubbar som fick stryk av ungdomsgäng, flygande soptunnor etc.

    SvaraRadera
  22. Anonymous said...

    "materialistisk del av en arena"??

    hehe...

    30/10/06 13:45


    vänsterhumor eller haha, ganska najs text när man på efterhand ser ordspelet...

    SvaraRadera
  23. blåvitt=hetereo

    Mm, jag och alla andra med mig som kallar oss supportrar. Jag vet inte om du känner mig i verkligheten, men har svårt att förstå hur du annars kan ha en bestämd bild om hur jag är. Som sagt, aldrig slagits och har aldrig ens varit delaktig i att orsaka klubben böter, vad jag vet. Så bara för att jag tycker det är förståeligt att en del spränger en grind så förstör jag fotbollen?

    Tjena aftonbladet, här har ni en ny kille som kan skriva på er sida. Allt som inte dagisungar kan deltaga i på en fotbollsmatch dödar fotbollen anser han. Han har dessutom klätt sig helt i rosa och skrivit "jag älskar fotboll" på sin egna balle.

    SvaraRadera
  24. Med slagsmålsklubb i Gbg så kanske man kunde bli av med psykfallen som blir kåta av att slåss

    SvaraRadera
  25. maxen:

    "Självklart behöver man inte slåss varje match eller hålla på och hetsa istället för att se på matchen. Men när vi möter AIK, när vi blir förnedrade på planen, och när folk hetsar bortaklacken i pausen, då tycker jag det är fullt förståeligt att folk blir våldsamma."

    Anser du att man skall slåss varannan match? Eller var tredje?

    Om man blir förnedrad på planen är det bara att svälja förtreten, det blir inte bättre att bruka våld.

    Varför måste valet stå mellan "Slipsnissar" och "White Trash"?

    Varför skall inte vanliga människor kunna se sitt favoritlag, ta med sina gamla föräldrar, sina barn, fruar/flickvänner etc.

    Min morfar tog med mig på matcherna när jag var liten, vi fortsatte att gå tillsammans så länge han levde. Nu skulle inte jag våga ta med mig småbarn och gamlingar. I alla fall inte när apflocken kommer på besök. Men det jag skäms mest för är att våra sk. fans inte alltid är bättre.

    Nej jag anser att LIVSTIDS avstängning måste användas. Inte för vilka småsaker som helst och kanske inte efter första förseelsen. Men kanske efter tredje och naturligtvis direkt vid särksilt svåra BROTT.

    SvaraRadera
  26. Ja! Hellre en slagsmålsklubb någon annan stans än på/vid Ullevi.

    Se till och gör upp med e andra firmorna enskilt också.

    Docj vill jag inte vara med och betala för eventuell sjukvård och sjukkassa. Det får ni stå för själva.

    SvaraRadera
  27. [Johannes, kan du inte hålla en sansad ton kan du lika gärna hålla käften. "Dumma jävel" osv i dagisklassen kan du bespara oss.]

    SvaraRadera
  28. Kom in i matchen...föö fan. Alla andra storlag hade pissat på oss på stan, om vi inte hade haft Wisemen. å du Elfsborgs tönt som skrev längre upp på sidan, gå o dö, skulle skämmas om vi hade såna looser supportrar som ni har....haaha attack attack.Längeleve C supporter kulturen.Lägg er DIF på söndag

    SvaraRadera
  29. blåvitt=hetero:
    När va det din morfar tog med dig? PÅ 50-talet? Om det va senare än så så lever du nog i en drömvärld... 90-talet va betydligt stökigare inne på arenorna än vad 2000-talet varit. Men man glömemr så lätt, eller hur?

    Livstids avstägning?! Ja herregud, hoppas du blir felaktigt dömd isf, det skulle väl vara roligt?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.