2006/09/18

Överklassen segrade även på fotbollsplan...

DERBYRAPPORT Första 24 minuterna mot Örgryte ikväll var en total katastrof för Blåvitt. Man började med svag press, lät Öis rulla boll och komma i våg efter våg. Magnus Kilhberg slog bort en kraftig felpassning och tvingades riva ner sin motståndare med gult kort och avstängning som följd. Sedan missade Berg ett jätteläge mitt i boxen efter pass från Vasquez för att strax efteråt se Yobe leka slalom med Lago så att denne drog på sig enfarlig frispark mot oss. Smackebonk, 0-1 på frisparken, avsändare en klubbmärkeskyssande Ola Toivonen. Som en liten extra grädde på det miserabla derbymoset drog Vasquez på sig en varning i matchminut nummer 24, vilket innebär att även han är avstängd i nästa match.

Sen vaknade Blåvitt, framåt i alla fall. Genom att putsa av den klassiska devisen "anfall är bästa försvar" skärpte man till det darriga försvarsspelet och fick till en härlig spelvändning från egen box via Alexandersson till "Svarte-Marcus" Berg som kunde feppla in bollen under Dick Last. Alexanderssons 40-meterspass som föregick kvitteringsmålet var hans elfte assist i årets Allsvenska. Men det gick inte lång tid till nästa kaosartade situation i eget försvarsområde, största problemen hade Lago och Hjalmar som upprepat missade i kommunikationen och stötte i fel lägen. Men återigen försvarade sig Blåvitt genom att anfalla. Vasquez drar i slutet av första halvlek in ett bananinlägg som slinker bakom den rödblåa försvarslinjen och duellen mellan Last och Svarte-Marcus jämnas ut en liten aning när Last reflexräddar en hård nick från litet avstånd. Vasquez inlägg kom att bli Blåvitts främsta anfallsvapen halvleken ut då han även hann hatt servera "Boom boom" Wernbloom en delikat bananmacka som denne tyvärr inte fick på mål.

Efter paus fick Öis bollen två gånger på fyra minuter. Det Blåvita försvaret ställde sig som passiva åskådare, först Lago, sedan Bjärsmyr och vipps var ställningen 3-1 till Överklassen. Blåvitt gick upp på 3-4-3 genom att byta Lago mot Wallerstedt och skapade direkt en serie av farliga målchanser. Nu, med dryga halvtimmen kvar fick Selakovic en frispark emot sig och tänkte att det riktigt brillianta nu vore att snacka till sig ytterligare en varning. Sagt och gjort, Stefan Selakovic blev den tredje spelaren i Blåvitt att varnas och likväl den tredje spelaren att vara avstängd i nästa match.

Den tidigare så dominante Magnus Kilhberg gjorde tyvärr årets sämsta match idag, vilket var en kraftigt bidragande orsak till varför Blåvitts spel inte fungerade. Vasquez levererade dock, närmare bestämt ännu ett inlägg från vänster som Svarte-Marcus mötte, tog ner på bröstet och bankade dit med vänsterfoten. 2-3 och 26 minuter kvar av matchen.
Blåvitt radade upp anfallen, oftast inläggslägen där man sökte avslut och en hel del hörnor kom ut som resultat av detta matande mot Dick Last i Överklassens mål. Wernbloom var grymt nära att kvittera från nära håll, Selakovic fick nästan skallen på en hörnskarv från Vasquez och Wallerstedt nickade strax utanför på ännu ett fint inlägg från Vasquez vänsterkant. Wernbloom sköt på pass från Wallerstedt, men Last räddade längs marken och returen från Wallerstedt täcktes utanför.

I slutet av matchen körde Ailton en "döende svanen" när Vasquez fintade upp honom på läktaren och smockan låg i luften. Alexandersson blev rasande och Selakovic fick dras bort från att inte nästan hoppa på retstickan Garnemyr (nej vi har inte glömt ditt överfall på Jonathan). Bengan flög ut över halva plan och i någon minut liknade derbyt en Brasiliansk toppmatch där känslorna svallade över. Tyvärr var detta det hetaste som hände ikväll, för de tappra som ingick i den katastrofala publiksiffran på runt 13 000 fick se Örgryte hålla undan med 3-2 och konstatera att Blåvitt snabbt förlorade de två poäng man tog in på AIK och Elfsborg i föregående match mot Häcken.

I sista matchsekunden lyckas Blåvitt dessutom kvittera efter att Wallerstedt vinner en nickskarv som Selakovic dundrar in. Men då hade domaren redan blåst av för frispark för Överklassen. En frispark som innebar förlust för Blåvitt och fortsatt lucka på sex poäng upp till serieledande AIK.

Tack vare ett minst sagt virrigt försvarsspel.