2006/09/14

Gästkrönika: Bengaler, läktarröj och ultraskulturen

GÄSTKRÖNIKA Idag låter vi en av läktarens mer tifosiinriktade personer komma till tals i en gästkrönika. "Maxen" funderar kring Ultraskulturen i allmänhet och kring Blåvitt i synnerhet. I vanlig ordning är det fritt fram att kommentera i kommentarsfältet eller att svara med egen krönika via mail. Trevlig läsning!


"Nu har det snart gått över två veckor sedan det så kallade ”skandalderbyt” på Söderstadion, då matchen fick avbrytas efter att supportrar stormat planen och pyroteknik kastats in på plan. Att stoppa en match, oavsett skäl och oavsett hur man gör det tycker jag är helt fel. Jag tycker dock det är nästan lika fel att drabbas av den enorma moralpaniken som väldigt många, journalister som Svenssons, drabbades av efter detta. För att reda ut hela händelsen så brändes det delvis bengaler uppe på läktaren och sköts handhållna raketer upp mot himlen vid ett tillfälle av matchen dessutom kastades det in några bengaler i samband med att planen stormades och att matchen stoppades. Man kan tycka vad man vill om att bränna bengaler på läktaren (kommer till mina argument kring detta längre fram i texten), men på Söderstadion är det accepterat, i alla fall runt de två uppgångarna där Ultra Boys och Söderbröder håller till. Därför kan jag inte på något sätt förstå att tidningarna hänger ut bilder på dessa grupper till rubriker som ”Huliganer”, ”Inte fotbollsintresserade”, ”bråkmakare” och dylikt. Att dessutom offentligt hänga ut vissa personer med namn är ju helt horribelt (i jämförelse kan sägas att Aftonbladet skyddar namnen på pedofiler, för att de inte vill kränka den personliga integriteten). Att fördöma planstormningen och de inkastade bengalerna tycker jag däremot är helt rätt, och även om det inte stämmer att ens dessa personer saknar kärlek till klubben eller går dit för att bråka, så rör det i alla fall inte mig så mycket i ryggen, då personerna i fråga klart passerat en gräns för vad som är acceptabelt.

Varför tar jag då upp Stockholmsderbyt på en blogg som handlar om Blåvitt? Jo, för att jag tycker bajens läktare dels kan jämföras med vår läktare, men dels också för att det handlar om en kultur som många gånger får oförtjänt mycket skit och som av otroligt många missuppfattas och kallas huliganer. Inför säsongen 2005 gick de tre stora utrasgrupperna på våra läktare ihop och skapade "Ultras Göteborg". Tillsammans har de redan infört många nya sånger och skapat några riktigt fina koreografier. Vi ska inte heller glömma att de tre grupperna redan innan sammanslagningen bidrog otroligt mycket på vår läktare genom att måla många flaggor, införa trumma och megafon och komponera nya sånger. En hel del va även aktiva i LG (Läktargruppen, Änglarnas tifosigruppering,
Red. Anmärkning) på ett eller annat sätt. Trots detta så fick främst YL och WCA otroligt mycket skit för bengalbränningarna man genomförde mellan åren 2002-2004, med 2004 som absolut största "pyro-säsongen" på vår läktare. Inför 2005 lovade grupperna att tona ner brännandet, och så skedde även, och det har fortsatt in under pågående säsong. Detta till trots har IFK gått till allt hårdare angrepp mot brännare, och allt fler blir kritiska på läktaren till bränningarna.

Jag delar mycket av ultraskulturens åsikter och anser att pyroteknik hör hemma på läktaren. Att totalförbjuda det som SvFF gjort är absolut inte rätt väg att få bort oansvariga bränningar. Om det skedde mindre olyckor i samband med bengaler innan straffen skärptes 2001 tvistas det om, men alla förstår ju ändå att riskerna för att olyckor ska uppstå blir betydligt större om brännaren måste gömma sig. Sluta bränn då, så slipper vi olyckorna tycker säkert en del då. Men varför ska man göra det? Pyrotekniken är ett naturligt inslag i läktarkulturen, och den hör hemma på läktaren. Dessutom måste det visas att SvFF: s väg med ständiga förbud är helt fel väg att gå, och att vi inte accepterar att de försöker inför ”den moderna fotbollen” på vår läktare. Om SvFF hade skapat en dialog med supportrarna istället för att bara förbjuda hade situationen på läktarna varit betydligt bättre idag. Att ansöka om tillstånd för att få bränna tycker jag inte heller är rätt väg, dels visar man SvFF att man rättar in sig i deras system, dels tror jag att det i slutändan bara leder till att mindre och mindre tillstånd delas ut, och till slut är bengalerna borta från läktaren. Dessutom ska det brännas i anslutning till läktaren, och inte på innerplan/löparbanorna som SvFF vill. Det är vi på läktaren som är kulturen, och inte pamparna på SvFF: s kansli.

Oavsett vad man tycker om bengaler i sig, jag respekterar alla, även om man delar mina åsikter eller är emot bränningar, så måste man ju klara av att inse att de personer som står för bränningarna trots allt är supportrar och ofta är väldigt hängivna och engagerade sådana.

En annan sak som blossat upp, delvis i samband med derbyt på SöS, men även innan det, är att det skulle ha blivit ett hårdare klimat på läktaren, dels genom sånger och behandlingen av medmänniskor på läktaren. Detta bör man ju kunna avfärda som totalt nonsens, då det va betydligt mer våld i samband med matcherna i slutet av 80-talet och början/mitten av 90-talet. Sångerna har definitivt blivit mer rumsrena nuförtiden också. Detta sista konstaterande kan vem som helst kolla upp, och borde vara ett bevis för att man inte alltid ska tro allt som står i tidningarna.

Jag vill avsluta med att säga att jag är för ett vänskapligt klimat på läktaren, men det är trots allt en fotbollsläktare vi står på. Man måste få uttrycka sina känslor, oavsett om det är att bua mot domaren efter ett felaktigt domslut, bua ut en motspelare som man tycker filmat, håna motståndarsupportrarna med sånger, eller bli vild av glädje när det blir mål (ja, det finns till och med folk som klagar på det!). Kärlek föder hat, men på vår läktare har och får aldrig hatet bli större än kärleken till laget. "

/"Maxen"

42 kommentarer:

  1. Det är med bengaler som det är med kärnkraft. Ju längre tid det har gått efter en olycka desto mer är folk för det.

    SvaraRadera
  2. Fortsätt gärna bränna, men stå också för att ni gör det. Att dra på IFK Göteborg böter och sen säga att det är för att ni älskar IFK Göteborg är ett resonemang jag inte förstår.

    Om ni nu älskar IFK Göteborg så mycket så borde det också vara självklart att själva ta konsekvenserna av ert brännande, dvs betala böterna.

    Det måste finnas bättre sätt att protestera mot ett, enligt er, felaktigt förbud än att göra det ni älskar illa.

    Ni säger att ni peppar spelarna med bengalerna och att ni därigenom hjälper laget att ta tre poäng. Finns det inga andra sätt att peppa spelarna på utan att IFK Göteborg för den saken skall få böter?

    Sen så känns det naivt att tro att ifall man skiter i förbudet så kommer det förr eller senare försvinna. Med tokbränningar befäster man snarare fotbollförbundets inställning till att det bör vara förbudet än tvärtom. Ni biter er själva i svansen genom att bränna i en stor folkmassa på en träläktare.

    Visa att ni är förnuftiga och ansvarstagande så kanske förbundet till slut kan tänka sig att överlägga huruvida förbudet skall hävas eller ej. Men inget sker på en dag eller ens en säsong.

    mvh

    SvaraRadera
  3. Det är väldigt stämnings höjande med bengaler ,men tyvär är det förbjudet. Lite bengaler då och då spelar ingen roll i mitt tycke utan det kan föreningen bjuda på.

    SvaraRadera
  4. Om IFK Göteborg uttryckligen inte vill bjuda på det, skall man strunta i IFK Göteborgs önskan då?

    SvaraRadera
  5. Vill bara klargöra en sak som inte framgår i krönikan, och det är att jag aldrig brännt en bengal eller på annat sätt åsamkat böter.

    För övrigt tycker jag det är tråkigt att det är tråkigt att inte frågorna och punkterna jag tar upp bemöts, utan det vanliga tjötet om bengalernas vara eller icke vara kommer igång igen istället.

    VH
    "Maxen"

    SvaraRadera
  6. Maxen: Vilka frågor är det du vill ha diskussion om? Större delen av din krönika behandlar ämnet pyroteknik på läktaren och hur fel förbundet har som försöker få bort det.

    Är det så konstigt att bengaldiskussionen dyker upp då?

    Om det är Aftonbladets uthängning av bråkstakarna på Söderstadion som är kärnfrågan i krönikan så vet jag inte vad problemet är. Personerna som sprang in på planen valde att göra det på en i TV direktsänd match. Då har man redan visat att man struntar i sin egen integritet.

    SvaraRadera
  7. Bengaler är skit, det är gemene man medveten om. Det ser inte häftigt ut, ingen cool tifo-effekt, bara en jävla massa elände som rök och fara för personer i dess närhet. Jag älskar fotboll, jag gillar läktarsång då det peppar laget, men bengaler är ju enbart till för snorungar som vill visa sig balla och ha folkhorden som skydd för att slippa åka dit.

    Begaler är skit and you know it!


    Mvh
    Fisken

    SvaraRadera
  8. En enkel sak: Visst är väl bengaler förbjudet enligt lagboken? Det är inte bara något SvFF hittat på?

    I övrigt så beundrar jag dig Maxen för ditt enträgna krigande, däremot håller jag inte med dig för fem öre.

    Bengaler skadar människor fysiskt (brännskador och astmaattacker)
    Bengaler orsakar skador på privat egendom
    Bengaler är en brandfara på en läktare, inte minst en träläktare
    Bengaler orsaker föreningen böter
    Bengaler är jävligt varma och kan lätt antända kläder och hår
    Bengaler kan bara anses vara hyfsat säkra om de antänds under kontrollerade former av godkänd personal
    Bengaler hyllas inte av en bred majoritet av klubbens fans

    Och innan någon skriver det, så förekommer jag det uttalandet. NEJ, det är inte så att de som går på fotboll får vara beredda på att få kläderna sönderbrända eller på något annat sätt ska behöva räkna med att lida för att individer anser sig ha rätt att använda pyroteknik.

    Ett legalt anordnat arrangemang = ok.
    Det som sker under namnet ultrasmentalitet = fullständigt åt h-vete, om jag tillfrågas.

    SvaraRadera
  9. håller helt med föregående, bra skrivet. Även imlägg nr 2 (anonyomous #1) är väldigt bra skrivet.

    SvaraRadera
  10. Bengaler är så jävla fjantigt så man spyr. Förhöjer inte stämningen på nåt vis. Möjligtvis för alla mini-pyromaner som inte kan räkna upp namnen i IFK´s startuppställning. Lär er sjunga och klappa i takt istället

    SvaraRadera
  11. Måste bara instämma i de festa föregående talarna. Varför stöda ett lag på ett sätt de inte vill bli stöttade på? Ni säger att det bara är ledningen som tycker så att ni läst intervjuer med spelare som säger att det ser fräckt ut. Visst vissa tycker det ser fräckt ut men ingen vill ha böterna. Hur tror ni lagen skulle ändras. Tror ni de säger -"Äh nu har de bränt så mycket så nu kan vi lika gärna legalisera det"? Tycker att så länge det skadar klubben ekonmoiskt är det fullständig idioti!

    SvaraRadera
  12. " men bengaler är ju enbart till för snorungar som vill visa sig balla och ha folkhorden som skydd för att slippa åka dit."
    Det är sådana här saker som stör mig nåt helt enormt, och anledningen är precis den samma som att jag stör mig aftonbladets sktartiklar. Man bryr sig inte om att sätta sig in i situationen, utan man bara spyr galla som nåt allvetande orakel, samtidigt som man egentligen har noll koll.


    "Om det är Aftonbladets uthängning av bråkstakarna på Söderstadion som är kärnfrågan i krönikan så vet jag inte vad problemet är. Personerna som sprang in på planen valde att göra det på en i TV direktsänd match. Då har man redan visat att man struntar i sin egen integritet."

    De personer jag pratar om misstänks att ha brännt bengaler, eller misstänks ligga bakom hetsandet av pöbeln på SöS. Alltså det är ingen som uppenbarligen är skyldig, och det är ingen som blivit fälld i en rättegång. Oskyldig till motsatsen bevisas, vad hände med det?
    Dessutom, om det är okej att hänga ut dessa personer, så är det väl okej att hänga ut t ex dig som "misstänkt" våldtäktsman? Och vart är vårt sammhälle på väg isf?
    Och som ja sa så skyddar ab pedofiler och mördare, så varför ska int en fotbollssupporter skyddas?

    /Maxen

    SvaraRadera
  13. Har man "Noll koll" i detta fallet så är det bara positivt tycker jag. Det betyder att man har vett att ge fan i sånt som inte lagen tillåter

    SvaraRadera
  14. Dessutom, om det är okej att hänga ut dessa personer, så är det väl okej att hänga ut t ex dig som "misstänkt" våldtäktsman? Och vart är vårt sammhälle på väg isf?

    Maxen, du missar att hela argumentet byggde på att puckona hoppade in i direktsänd tv, då är det svårt att kackla om namn och integritet när en tabloid hänger ut någon. Det är ju egentligen en intern debatt som bör föras på Aftonbladet, varför och när man skyddar brottslingars namn. Det enkla är ju att dra slutsatsen att en pedofil med största sannolikhet kan bli ihjälslagen om hans namn trycks medan knappt nån bryr sig om en "huligan". Sen kan man tycka vad man vill om det, men för en fotbollspublik är det inte mkt att göra åt, förutom att ge fan i att köpa kvällstidningar och att inte surfa på deras hemsidor.

    SvaraRadera
  15. Bengal - Nej!
    Bengan - Ja!

    SvaraRadera
  16. 15.39>>
    Bengaler hyllas inte av en bred majoritet av klubbens fans

    Nu är du ute på djupt vatten, visst om du läser på änglarnas forum, (där 90% av allt "mentalitetsfolk" tröttnat på att hänga) så möjligt att du har rätt. På internet klagas det en jävla massa, men på läktarn hör man ALDRIG något.

    SvaraRadera
  17. Bra som vanligt av Maxen.

    "Möjligtvis för alla mini-pyromaner som inte kan räkna upp namnen i IFK´s startuppställning. Lär er sjunga och klappa i takt istället"

    Hoppas att du skojar? Det är nog sånna här idiotkommentarer maxen vill förhindra med en krönika. Det är knappast ultras som sjunger dåligt eller klappar i otakt. Pajas!

    SvaraRadera
  18. Har inga andra tankar än det uppenbara om bengaler. Det är ingen bra idé utan en plan B, speciellt inte på en träläktare. Får föreningen dessutom betala kalaset flera gånger om så blir det väl än mer solklart. Men visst, utan öppen debatt kan ingen sinnesförändring ske. Bra argument mot nyss nämnda punkter, finns det?

    Argumentet med moderna fotbollen i mitt tycke otroligt flat använt i detta fall. Banderollförbud, flaggor som inte får hängas upp på grund av reklamskyltar överallt, begränsningar på hur, var och på vilket sätt man får röra sig och stå på läktaren, medlemskrav för att köpa biljett, splittade omgångar med matcher som flyttas till omöjliga tider för bortasupportrar, orättvisa tv-kontrakt som skapar orättvisor och förstör det sportsliga. Där har vi riktigt stora problem som har med just pampar på kanslin att göra. Dom som mest ligger bakom bengalbesluten har kläder med mycket reflexer på, en lustig hjälm på huvudet och åker runt i stora röda lastbilar som säger tut tut?

    SvaraRadera
  19. Bara för att något är del av en läktarkultur betyder det nödvändigtvis inte betydea att det är säkert. För det är det som är grejen. Att dra igång en bengal på en träläktare som Gamla Ullevi, eller övriga svenska arenor, är farligt. Och då spelar det ingen som helst roll hur hängiven man är som supporter.

    Jag är för Pyro, men inte till vilket pris som helst. Om ni vill ha förändring, gå via föreningen. Ha en öppen dialog om vad ni vill åstadkomma och vad ni vill göra. Göm er inte i klacken och bakom pinnflaggor. Att försöka tvinga bort ett förbud, går aldrig. Inte på det sättet som Ultras och övriga pyro-fanatiker vill, iallafall.

    SvaraRadera
  20. Fatta någon gång.
    Det är okej att stå på en idrottsarena och skrika att man hejar på Blåvitt och att Stefan Ishizaki sålt sig som en prostituerad. Men det är inte lagligt att börja bränna eldar mitt i en folkmassa och på en träläktare. Argumentet med stämningshöjare kan jag ju också krossa. Bara ni i "mitten" som av någon outgrundlig anledning går igång på bengaler börjar sjunga mer. Vi andra tystnar helt för att behöva andas så lite som möjligt för att slippa få in en jävla massa onödig rök i lungorna.
    Svara också på detta
    "Fortsätt gärna bränna, men stå också för att ni gör det. Att dra på IFK Göteborg böter och sen säga att det är för att ni älskar IFK Göteborg är ett resonemang jag inte förstår.

    Om ni nu älskar IFK Göteborg så mycket så borde det också vara självklart att själva ta konsekvenserna av ert brännande, dvs betala böterna."

    SvaraRadera
  21. Fatta någon gång.
    Det är okej att stå på en idrottsarena och skrika att man hejar på Blåvitt och att Stefan Ishizaki sålt sig som en prostituerad. Men det är inte lagligt att börja bränna eldar mitt i en folkmassa och på en träläktare. Argumentet med stämningshöjare kan jag ju också krossa. Bara ni i "mitten" som av någon outgrundlig anledning går igång på bengaler börjar sjunga mer. Vi andra tystnar helt för att behöva andas så lite som möjligt för att slippa få in en jävla massa onödig rök i lungorna.
    Svara också på detta
    "Fortsätt gärna bränna, men stå också för att ni gör det. Att dra på IFK Göteborg böter och sen säga att det är för att ni älskar IFK Göteborg är ett resonemang jag inte förstår.

    Om ni nu älskar IFK Göteborg så mycket så borde det också vara självklart att själva ta konsekvenserna av ert brännande, dvs betala böterna."

    SvaraRadera
  22. Beträffande att skapa en dialog med de puckon som bränner bengaler o annat skit.

    Hur för man en dialog med en pajsare som är (ibland) maskerad och som du säger, springer och gömmer sig?

    SvaraRadera
  23. Hmm, jag har fått en känsla av att folk har börjat tröttna på "ultras-mentaliteten" i klacken.. Med det menar jag, vi gör som vi vill vi är ultras vi skiter i alla andra... Alla vet att det var ultras som slängde in en bengal under aik-matchen, att personen/gruppen inte vågar erskänna det är lite skumt dock...

    Ultras i alla ära så länge det visas respekt, det gjorde det inte på läktarn mot Häcken.

    Någon skrev att det är tyst och inga klagomål på läktarn när det bränns eller liknande, inte kan du räkna med att någon vågar gå fram och säga till en samlad grupp och säga till dom...


    Notera att jag inte tar något riktigt ställningstagande...

    SvaraRadera
  24. Riktigt bra krönika! Som vanligt när maxen skriver - hög klass!

    Håller med dig i precis allt.

    SvaraRadera
  25. Hankins: Nu handlar det inte om dom som sprang in på planen, som jag sagt, utan folk som misstänks ligga bakom hetsandet eller brännandet. Tycker att en pedofils namn och ansikte absolut inte ska tryckas i tidningen, och lika lite en misstänkt brännare. Men om jag måste välja väljer jag självklart pedofilen, för jag anser att hans brott är betydligt värre, och är inte det en åsikt som alla här inne bör dela?

    Lita svårt att svara på alla då alla väljer att vara anonyma, ska försöka citera några saker som jag anser är värda att svara på...

    "En enkel sak: Visst är väl bengaler förbjudet enligt lagboken? Det är inte bara något SvFF hittat på?"
    Visst är det olagligt, men varför inte det låta vara en polissak då?

    "Har man "Noll koll" i detta fallet så är det bara positivt tycker jag. Det betyder att man har vett att ge fan i sånt som inte lagen tillåter"
    Så det är positivt att vara journalist och skriva massa skit för att man skriver om en olaglig handling. Men då skulle ju jag kunna bli journalist och hitta på massa saker om mördare och brottslingar, för jag är en sund människa som inte intresserar mig av en olaglig handling?

    excathedra: Det du nämner är också det stora hot mot fotbollen, men jag anser att bengalfrågan är en stor del. Om vi ger efter för förbudet så kommer takten mot den moderna fotbollen öka. Ser ju ändå att den tragiska utveckling som England gått igenom håller på att drabba oss, dvs dyra biljetter, ingen stämning m.m

    jolly: Det hade inte varit farligt att stå längst ner på gången vid gamla ullevi och bränna, eller hur? och det kunde man göra tidigare.

    "Beträffande att skapa en dialog med de puckon som bränner bengaler o annat skit.

    Hur för man en dialog med en pajsare som är (ibland) maskerad och som du säger, springer och gömmer sig?"
    Eftersom du tydligen känner igen en bengalbrännare klart och tydligt (14 år, inget intresse för blåvitt, står i en grupp med kompisar och försöker vara tuff, kollar mer på klacken än på matchen m.m) så borde det inte vara svårt för dig att ta en dialog med dem, eller hur?

    Baggen: Den där uppfattningen tror jag inte är i majoritet i klacken. Varför sjöng då alla med i deras nya ramsa i tisdags? Och varför klagas det när trumman inte är med? Nä, om du tycker dom skiter i alla andra så kan du gå fram och snacka med dem, de bits inte, jag lovar. Och förresten, det är en fotbollsläktare vi står på, där är det tillåtet att bli glad när det blir mål
    /Maxen

    SvaraRadera
  26. Men om jag måste välja väljer jag självklart pedofilen, för jag anser att hans brott är betydligt värre, och är inte det en åsikt som alla här inne bör dela?

    Men du missar hela poängen, det är ju just det faktum att det ÄR ett allvarligt brott som är ett argument MOT att publicera det. Vilket innebär att tidningarna genom publiceringar i grund och botten anser att detta inte är speciellt allvarligt, dock blir det fina rubriker. Då får ju folk skylla sig själva som surfar på Aftonbladet.se och som köper Aftonbladet, det är ju så de tjänar pengar på er.

    Sedan kan du ju inte på fullt allvar tycka att brottslingar ska hängas ut för att de begått "allvarligare brott", det måste väl ändå råda en rättstat. I ärlighetens namn ger jag blanka fan i Hammarbyarna som hängts ut, jag tycker principdebatten är mer intressant ur ett läsarperspektiv. Vad är moraliskt tillåtet och vad bör vara pressetiskt korrekt? Det sistnämnda påverkar ju läsarna i allra högsta grad...

    SvaraRadera
  27. Den där uppfattningen tror jag inte är i majoritet i klacken. Varför sjöng då alla med i deras nya ramsa i tisdags?

    Noteras skall väl att vare sig läktarsången eller sången i grunden är ny i Göteborg eller i Blåvita sammanhang. Kanske ny för den yngre generationen (som jag förvisso kan tyckas tillhöra...).

    Bella ciao ciao ciao!

    SvaraRadera
  28. Maxen jag klagade inte på sångerna eller något likande utan jag blev bara lite sne på alla ungar som dampade runt och som också tillslut lyckades däcka en kvinna... Det måste du ju hålla med om att det var onödig, speciellt eftersom ingen utav dom som hade dampat runt vågade gå fram och hjäpa henne utan lämnade det över till mig och någon annan där... Visst skall man bli glad när det blir mål men inte hoppades det runt endast när det blev mål...

    Klacken skall sjunga och hoppa runt men det var ju lite överdrivet när någon ramlar ihop eller?

    SvaraRadera
  29. mkt intressant Läsning jag tycker bara de som bränner o den gruppen. ska betala böterna Till IFK. de skramlas ju varje match så om man bräner typ sthlm lagen mff o gaisderbyt så. ska de nog gå ihop

    SvaraRadera
  30. Maskera sig går bra men att ha ett anonymt nick är förskräckligt

    SvaraRadera
  31. att läsa det här är ju fan bedrövligt, vi har ju ingen läktarkultur kvar i de blåvita leden.

    "maxxen" har fullständigt rätt enligt mig, gör vad som krävs för att skapa stämning runt det blåvita matcherna det har dött ut alldeles för mycket som det är idag. jämför med hur det var för ca 5år sedan.

    och allvarligt talat att klaga på att folk hoppar runt på läktarn, välj en annan läktare då för fan! du vet precis vilka delar av läktarn såna här grejer sker och om du vill stå still, vara tyst och "inte andas in någon giftig rök", ställ dig inte där då!!

    blir så jävla trött...

    SvaraRadera
  32. Bränner ni hoppas jag ni får betala för böterna IFK får. Det är ju bara fågan om hur lång tid det tar innan ni skadar någon spelare eller någon på läktarna.

    SvaraRadera
  33. Hankins: Det är ju det som är grejen, man framställer en bengalbrännare som en värre brottsling än en pedofil. Är det rätt? Och tycker inte du att om man begår pedofili bör tänka på följderna, vilka kan innebära att man får spö? Tycker alla brottslingar i princip ska få ha sin personliga integritet, och det är förkastligt när den inte tillåts. Men om en pedofil hade hängts ut, tror du inte att ett stort antal läsare hade tyckt det va fel? Och vad är det som gör det okej att hänga ut bajarna?

    För övrigt är jag väl bekant med Bella ciao, kamrat;)
    Men texten till den va ju UGs initiativ, eller hur?

    Baggen: Det är grejen, det är samma killar som kommer på den nya sångtexten och som trummar som kör "vi e tokiga" och putter på varandra. Tycker det är helt okej, och även okej att det blir kaos när det blir mål. Det får man faktiskt räkna med. Sen att putta folk på rent jävulskap är ju däremot onödigt. Angående den där kvinnan vet jag inte vad som hände, men ställer man sig mitt i UG-smeten så kanske man får vara beredd på lite kaos?

    rollo: När har jag sagt det? Sa att det va lite jobbigt att besvara inläggen, för om jag skriver "anonymous": så tror la varenda en att det är honom eller henne jag menar.

    charles banan och bugme: IFK gick indirekt med på att införa höjda böter mot pyro. Varför inte söka dialog istället?

    SvaraRadera
  34. Maxen
    1.Dålig stämning på läktarna i England? Har du varit på en match där? Kommer vi någonsin i närheten av det jag sett och hört på Celtic Park, Ibrox stadium Highbury och tom Ewood Park så är jag mer än nöjd.
    2.Kan du svara på varför man ska stöda ett lag på ett sätt de inte vill?

    SvaraRadera
  35. Maxen: Jag syftade inte på att "Vi är tokiga"-ramsan är dålig eller att liknande... Jag syftade på att det är förjävligt när folk tar sats och flyger rakt på någon man inte känner...

    Visst får man skoja å så på läktarn men man skall la inte satsa på att irritera folk och hoppa, inte knuffa hoppa, in i varandra...

    SvaraRadera
  36. Vad är det för ny och/eller gammal ramsa som kördes i tisdags?

    Elda på ni förresten.

    SvaraRadera
  37. steff: Glasgow ligger inte i england?

    Stämningen suger på många av landets arenor, t ex både Manchesterlagens. I United har många av supportrarna tröttnat för att det är så sjukt dyrt och gå och att arenan invarderas av turister varje match. I City har man t om haft inspelade publikljud som spelats upp i högtalarna för att få mer atmosfär på arenan. Klart att det finns arenor med hyffsat tryck, t ex Anfield, men många klubbar har det gått utför med. Åk till Italien eller någon av Frankrikes störra klubbar, så får du uppleva stämning.

    SvaraRadera
  38. Dishio/ Det är Mano Chaos låt "Bella Ciao" vars melodi som används.

    Knutna Nävar gjorde på -70 talet en svensk version med som hette "I alla länder".

    Bella ciao! ciao! ciao!

    SvaraRadera
  39. Din artikel har poänger. Dock kan det säkert kännas hopplöst att väcka frågor kring läktarkulturen här inne då vissa tycks skriva snabbare än de tänker...
    Gillar människor som nämner kärnkraft och bengaler i samma mening...
    Gillar människor som anser att "om ifk är emot det så MÅSTE vi lyda, så är det bara"...
    Man måste kunna ha en debatt även om saker som man inte är överens om med ifk. Vilka är egentligen ifk? -Jo det är VI, alla supportrar som är ifk.

    SvaraRadera
  40. Gillar människor som nämner kärnkraft och bengaler i samma mening...

    SNACKA om att missa poängen han har. Suck vilka dårar som söker sig hit, åldersgräns någon?

    SvaraRadera
  41. Vem har sagt att jag missat poängen? Poängen ifråga framkom med önskvärd tydlighet, vad jag tyckte var lustigt var att man lyckades få in bengaler och kärnkraft i samma mening.
    Finns väl inte någon anledning att hetsa upp sig för detta?
    Vad åldern anbelangar så förekommer du snarare din egen önskan genom att helt fräckt börja benämna människor här inne för dårar. Ett sådant språk tar garanterat död på alla former av såväl meningsutbyten som konstruktiva diskussioner som t.ex resonemanget om läktarkulturen.

    SvaraRadera
  42. Håll nivån nu killar. Pajkastning kan vi överlåta till Reinfeldt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.