2006/09/07

Arne Erlandsen får sparken idag!

IFK GÖTEBORG I ett ganska oväntat läge läckte idag uppgiften ut från Kamratgården om att Arne Erlandsen får sparken av IFK Göteborg idag. Aftonbladet var först på nyheten men vi kan däremot avslöja en del av spelet bakom kulisserna. Med risk för att ta ytterligare ett steg mot kvällstidningavslöjanden diskuterar vi idag vad är det som har lett till att Arne Erlandsen kan vara på väg bort från IFK Göteborg?

Alvbåge-attacken
Tidigt under 2005 höll IFK Göteborg sin årliga vinterfest i Göteborg. Under småtimmarna så blev Arne Erlandsen ganska förfriskad och började tala väl ärligt och hånfullt om ett par av sina egna spelare. Han sågade bland annat landslagsmålvakten John Alvbåge genom att i ett rum fullt av spelare och ledare i IFK Göteborg säga:
- Om John är framtiden för svensk fotboll är det helt kört för det svenska landslaget. Har ni inga större framtidstalanger än så? (Följt av ett skratt)
När Erlandsen yttrade den här kommentaren var det ett flertal spelare som lämnade rummet i protest. En av dessa var den numera Gaisaren Mikael Sandklef som blev mycket irriterad över det inträffade. Enligt personalen på en känd Göteborgskrog som överhört samtal mellan "Sankan" och en annan före detta IFK-spelare så var irritationen över Arnes uttalanden under alkoholintag redan på ett tidigt stadium väldigt stor.
Baraben.com känner till att IFK Göteborgs styrelse diskuterade frågan och utdelade en slags officiell reprimand mot Erlandsen varpå han inte har talat negativt om sina egna spelare i festsituationer igen. Dock vet vi inte vilka eventuella konfliktkänslor denna reprimand kan ha väck mellan Erlandsen och föreningsledningen.

Alkoholryktena
På första träningslägret utomlands gick rykten bland svenska journalister att Arne Erlandsen efter flera träningspass varit rejält bakfull, till och med luktat sprit. Detta rykte gick bland kvällstidningarnas journalister och de konfronterade till och med ett par spelare i frågan men fick aldrig tillräckligt på fötterna för att skandalisera situationen. Ryktet dog efter ett tag ut för att sedan åter väckas sommaren 2006 när Arne Erlandsen kom sent till ett flertal träningar under samma vecka. Åskådare på plats för att se Blåvitt träna på Kamratgården kopplade inte detta till alkoholrykten förrän Blåvita anställda på krogar i centrala göteborg kort efter kunde avslöja att Arne varit ute på krogen dagen innan minst två av de dagar han kom försent till träningen. Vid en tisdagsträning som flera debattörer på Alltid Blåvitts forum såg- dök Arne upp minst en timme efter träningsstart.

Interna bråk
När Samuel Wowoah kritiserade Erlandsen öppet i GT fick han utstå en hel del ganska hårt kritik från oss supportrar då det råder en viss mentalitet som säger "kämpa på istället för att klaga i tidningarna". Dock är känslan som Samuel ger sken av att ha kring truppen ingen nyhet eller enskild händelse för just honom. Bortsett från den uppenbara situationen där John Alvbåge ville bort mer från sin tränare än föreningen IFK Göteborg så kan även nämnas att det varit en hel del mindre konflikter mellan spelarna i dagens trupp och Erlandsen. Laguttagningarna har delvis varit irritationsmoment där Erlandsen trots uttalade positioner (exempelvis att Jonathan Berg var uttalad ersättare på högersidan av mittfältet) inte fått chansen att spela när de ordinarie spelarna skadats eller blivit avstängda.
Erlandsen har vid ett flertal tillfällen undvikit sina egna spelare vid diskussioner och intern konstruktiv kritik för att sedan slå ifrån sig när kritik utifrån gruppen kommit om att han är konflikträdd och måste lära sig vikten av att ha en öppen dialog med sin spelartrupp.
Denna irritation har växt till att nå nästan samtliga spelare i truppen, även de unga talanger som Erlandsen lyft fram som ordinarie i startelvan, dels på grund av att man fått dubbla besked av sin tränare och även för att Erlandsen öppet kritiserat enskilda spelare efter sämre matcher i medierna.
Erlandsen hade dessutom flertalet högljudda bråk med dåvarande klubbdirektören Mats Persson. Detta i samband med utrealiseringen av Peter Ijeh efter skatteaffären. Här handlade det enligt uppgift inte bara om att Erlandsen ville ha ersättare som IFK Göteborg inte alltid kunde finansiera utan även om att det gick skilda åsikter kring om Peter Ijeh var värd att räddas kvar i föreningen.

Norge-fixeringen
Under Erlandsen har Blåvitt förvandlats till en Norge-pendlare på hög nivå. Träningsmatcher har väldigt ofta hållits på andra sidan av den norska gränsen och den enda större förespråkaren för dessa resor har varit just Erlandsen. Bland annat tvingades spelartruppen under VM-uppehållet iväg till Norge för att spela träningsmatch samtidigt som Sverige-Tyskland spelades i VM. Spelarna missade matchen på grund av att man just då reste mot Norge, en av dussintals norgeresor som fick bland annat högerbacken Adam Johansson att kritisera situationen via sin blogg på Officiella hemsidan.
Även bland supportrarna har irritation över det idoga matchandet i Norga vuxit fram då antalet tillfällen att se Blåvitt träningsspela i Göteborg minskat kraftigt sedan Erlandsen tog över rodret.

Splittring inom tränarstaben
När Stefan Landberg besökte Supporterklubben Änglarnas matchpub innan Elfsborgsmatchen kritiserade han mer eller mindre Erlandsens laguttagningar. Detta grundar sig enligt uppgift bland annat på att Landberg, med huvudansvar för B-laget inte känt att hans åsikt räknats när A-laget tagits ut. Landberg ska ofta ha kommit med rekommendationer från B-lagsspel som Erlandsen kvickt avfärdat varpå en viss irritation växt fram mellan våra tränare.

På Aftonbladets fråga kring om Erlandsen ska få sparken från Blåvitt svarar klubbdirektör Håkan Mild så här:
– Ring mig i eftermiddag så kan vi prata om det.
Styrelsens och föreningens ordförande Stig Lundström indikerar även han med en kommentar att Erlandsen sitter löst till:
– Det får vi se då. Vi sitter i ett möte just nu. Vi kan väl höras i eftermiddag.

Frågan alla ställer sig nu är: Vem ska ta över om Erlandsen tvingas bort? Första indikationen säger att Kjell Pettersson och Stefan Landberg får ta över. Men när vi har en världstränare som Roger Gustavsson redan anställd i organisationen går det inte många sekunder innan följdfrågan "har Blåvitt snackat med Roger om detta" dyker upp. Om splittring inom truppen och spelarmissnöje är huvudorsaken till att Erlandsen tvingas bort- vem vore mer optimal att samla trupperna mot en SM-guldsjakt än Roger Gustavsson?

15:00 håller IFK Göteborg presskonferens. Men redan nu ryktas det att Håkan Mild kontaktat Anders Linderoth och att Linderoth kommer ta över tränarposten efter säsongen, närmare bestämt i december.

54 kommentarer:

  1. Intressant.....

    SvaraRadera
  2. Tack Frankie för ett mycket uttömmande och intressant inlägg - mycket av detta var nyheter för mig - b la ryktena om alkoholintaget.
    O M dessa uppgifter stämmer har jag full förståelse för om Erlandsen får sparken. Som gammal Hultsfredare hoppas jag Stefan Landberg får ta över som huvudtränare - han kommer inte att göra oss besvikna på något område.

    SvaraRadera
  3. Hoppas Glenn blir ny tränare. Ta vilken du vill, bara det blir Glenn.

    Alla SKALL heta Glenn i Göteborg!

    SvaraRadera
  4. Hoppas Roger får ett finger med i spelet nu..

    SvaraRadera
  5. Jag vill se ROGER som boss i Blåvitt igen. Förra gången fick han ta över Blåvitt i vår värsta kris i modern tid och räddade oss kvar trots den otacksamma situationen.

    ROGER GUSTAVSSON SOM BLÅVIT TRÄNARE!

    SvaraRadera
  6. Stefan Landberg (eller Roland Nilsson) som huvudtränare redan nu och sedan köper vi Dusan Djuric (läs Fotbolldirekt.com) i januari - nu är vi på gång!

    SvaraRadera
  7. A.Linderoth tar över i dec

    SvaraRadera
  8. Svennis borde ju ha lite tid över numera. Han vill ju gärna tillbaka till klubbfotbollen och den dagliga kontakten med spelarna.

    SvaraRadera
  9. barabenorama/ Vänta på Baraben-artikeln om det i eftermiddag först... ;)

    SvaraRadera
  10. Roger säsongen ut sen Glenn S, Totte eller Rolle?

    SvaraRadera
  11. Humm...
    Detta var helt nytt för mig, att "Mys-Arne" satt löst i kamratgården, sedan tar jag ryktena nämnda på bloggen med en nypa salt, mest för att jag inerligt hoppas att de inte stämmer.

    Om det nu ska till en ny tränare så är väl "Totte" Nilsson ledig...?

    SvaraRadera
  12. Linderoth tar över & lockar hem pôjken sin lagom till våren 2007..?

    SvaraRadera
  13. t linderoth kommer aldrig spela i blåvitt.

    SvaraRadera
  14. Påpekas bör att om det är ngn Linderoth jag vill se i BLÅVITT så är det den yngre...

    SvaraRadera
  15. NEJ inte linderoth! Har han någonsin vunnit någonting, förutom superettan med elfsborg? Allsvensk inavel, tränarna går runt som en crackpipa i ghettot.

    SvaraRadera
  16. Torbjörn Nilsson är rätt man för jobbet. Han har hyst framgång med tidigare klubbar som tränare, kommer att ha spelarnas respekt genom att han är den störste legenden föreningen har haft (med viss konkurrens av Bebben och Glenn H...). Dessutom har han de psykologiska egenskaper som krävs för att få alla att dra åt samma håll och skapa bra stämning i truppen.

    Anders Linderoth i all ära, men jag vill ha en tränare med Blåvitt hjärta.

    SvaraRadera
  17. Blir det Linderoth så avgår jag!

    Rolle Nilsson, ja tack.

    SvaraRadera
  18. Vad sägs om ett team bestående av Totte och Rolle assisterade av Kon-Kjelle och Landberg?

    SvaraRadera
  19. Det lär bli Roger som blir räddande ängel.

    Anders Linderoth skulle kunna vara den som bygger på Arnes bidrag i processen.

    Trots andra svårigheter så har han bidragit med bättre fysisk status i truppen genom höjd träningsmängd. För stunden tom på gränsen till skadligt men en höjning har skett.

    Men nu vill vi har mer konstruktivt spel och då är Linderoth ett bra namn.

    Spännande dag det här....

    SvaraRadera
  20. för dyrt säger tyävrr jag..

    SvaraRadera
  21. "Norge-fixeringen" är bara ni som vill leka aftonbladet.

    om de andra sakerna stämmer så idiotförklarar ni våran egen klubb.

    /tjena

    SvaraRadera
  22. bruno/ Arne, jag har sagt till dig att inte surfa på internet när du ska jaga säl!

    SvaraRadera
  23. Nu är det klart!
    Arne går och Kjell blir ersättare.

    SvaraRadera
  24. Torbjörn är ju inte heller ett dumt namn.

    Minns ett av Rogers anförande på Friggagatan säsongen 99

    På frågan om Torbjörn som tränare o han svarade:

    Han sparar vi tills dess vi är på uppgång mot Champions Leuge.

    Detta sagt med tanke på Torbjörns stora framgångar som spelare.

    CL är långt borta men på något sätt finns ändå en potenial för att ta några steg framåt med en god tränare

    Som någon tidigare nämde psykologisk blick, ödmjuk, stort kunnande och har spelat själv med briljans på hög nivå.

    Ett utmärkt val med klubbhjärta!

    SvaraRadera
  25. Även om det är en utopi att tro att vi kan få Svennis skall han absolut få frågan.
    Nr 2 är GUD 2 dvs Roger G

    Angående Linderoth så var det inte många som trodde på honom i Hammarby inte ens de egna fansen men jag tycker att han lyckats väldigt bra (tyvärr).

    Men man behöver inte gå över ån efter vatten. Kjell (humle) petterson,lampan och varför inte kalla in erling? De skulle säkert göra ett kanonjobb.

    SvaraRadera
  26. Att Arne har problem med spriten är ingen hemlighet. Har polare som träffat honom ute på krogen sent på söndagar och dessutom har det ryktats att han på träningsläger sagt till spelarna att krogförbud råder för att sedan själv gå ut och ta sig några kalla. Dessutom ser man ju för fan på honom att han är alkolist. Arne kan dra åt helvete och stanna där!

    SvaraRadera
  27. Härligt jobb med den här artikeln. Och äntligen får en gammal Arne-antagonist lite vatten på sin kvarn. Och gött med ett slut på den här oförklarliga Vasquez-eran. Heja Grodan och Lampan!

    SvaraRadera
  28. Aftonbladet nu

    Sportchefen Håkan Mild:

    - Jag vill poängtera att Arne gjort ett fantastiskt arbete under sin tid i klubben och att det kan tyckas märkligt att han lämnar oss nu då vi är med i toppstriden och har en höst där vi ska spela om SM-guld. Under resans gång har vi dock upptäckt att vi drar åt olika håll och Arne har kommit till slutsatsen att det är bäst för alla parter att skiljas med omedelbar verkan. Sådant händer i många klubbar, det anmärkningsvärda i det här fallet är givetvis att det endast återstår ett par månader av säsongen och att vi står inför en höst där vi är med i den allsvenska toppstriden.

    Nöjd med juniorarbetet

    IFK Göteborg har de senaste åren successivt slussat in spelare från de egna leden i a-truppen.
    - Att det fungerat så framgångsrikt kan till stor del tillskrivas Arne, han har på två år utvecklat våra unga spelare till att i dag vara etablerade spelare i ett allsvenskt topplag. Samtidigt har det från Arne sida funnits önskemål om att även förstärka utifrån och det är framförallt där vi inte är överens. Jag och övriga i styrelsen är helt på det klara med att fortsätta satsa på egna och unga spelare och jag är övertygad om att det finns kapacitet i den trupp vi har för att vinna allsvenskan redan i år, tycker sportchefen Mild.

    SvaraRadera
  29. ""jag är övertygad om att det finns kapacitet i den trupp vi har för att vinna allsvenskan redan i år, tycker sportchefen Mild""

    det innebär att mild avgår självmant om vi inte gör det då? eller...

    SvaraRadera
  30. Jag ser gärna Linderoth som tränar, han förespråkar en snabb och konstruktiv fotboll. Dessutom vågar även han, precis som Arne släppa fram unga talanger.

    SvaraRadera
  31. Får ju säga det att Linderoth är en av de bästa tränarna i allsvenskan. Får gatulera isf. Har ju gjort hammarbys sopgäng till ett topplag. Elfsborg tog han väl till en femteplats fösta ået?!? Ena v de mest kompetenta tränarna, och han påverkas ju ite nämnvärt av ad andra tycker.

    SvaraRadera
  32. Roger Gustafsson och Torbjörn Nilsson som tränare hade inte varit fel :O

    SvaraRadera
  33. Alla dessa påståenden var totala nyheter för mig.
    Massa sjuka tankar börjar snurra runt i huvudet.
    Var det på grund av bakfylla som han alltid drack så himla mycket vatten under matcherna? Eller var det inte vatten i flaskan...

    SvaraRadera
  34. ""Har ju gjort hammarbys sopgäng till ett topplag.""

    vassa?! de har ju gjort jättebra värvningar, typ paulinho. inga sopor i det laget.

    SvaraRadera
  35. Äntligen!!!

    Motivering finns på min blogg.

    SvaraRadera
  36. näe tack sorterar hellre sockor än läser din blog.
    /mvh

    SvaraRadera
  37. Vågar man hoppas att Arnes avslutande kommentarer får Sella/Berg/Wallerstedt att vakna till lite under hösten?

    SvaraRadera
  38. Trodde inte att det här skulle röna speciellt mycket intresse utanför Sverige (och ev Norge), men se på fan:
    http://football.guardian.co.uk/breakingnews/feedstory/0,,-6064391,00.html
    Storbritanniens lätt bästa sportredaktion listar det hela, inom några timmar!

    SvaraRadera
  39. Hallå? Svennis? =)

    SvaraRadera
  40. jaa, va e de?

    SvaraRadera
  41. Det finns ingen annan än Drillo som kan ta över Blåvitt. Ni spelar mer norskt än norska lag...

    SvaraRadera
  42. Rolle Nilsson är ju självklar..!!!

    SvaraRadera
  43. Röde Roger funkar inte i dagens marknadsstyrda fotboll, den tiden är förbi.
    Ligger fortfarande sömnlös efter Rogers supervärvning när han tog tillbaka "Erra" från Häcken samt hans klassiska "-Vi talar aldrig med agenter".
    Minnet är kort hos er som vill ha tillbaka honom, han passar utmärkt bland knattarna på änglagården. Rolle är klockren!

    SvaraRadera
  44. Röde Roger funkar inte i dagens marknadsstyrda fotboll, den tiden är förbi.

    Minnet är nog JÄVLA kort om man inte förstår vilken fantastisk tränare Roger är. Svensk fotbolls klart mest meriterade tränare på alla nivåer.

    Roger Gustavsson vore så rätt så rätt. Men aldrig i slutet av en säsong, även om han räddade oss kvar genom sitt inhopp 2002.

    Han värvade Erra mfl som klubbdirektör, ett jobb han inte ville ha men tog av kärlek till Blåvitt när de inte hittade någon annan. Som tränare är han OUTSTANDING.

    SvaraRadera
  45. Outstanding, hans senaste merit är väl när han förvisso lyckades med att undvika nedflyttning och besegra frölunda i en kvalmatch till allsvenskan......men lite högre mål har vi väl ändå...han lever på en myt från en tid då fotbollen såg helt annan ut än idag, då blåvitt varje år plockade de bästa spelarna utan konkurrens, men du kanske inte var me på den tiden...tom Kjell P är mer rätt i nuläget vilket Mild också fattat

    SvaraRadera
  46. ""Har ju gjort hammarbys sopgäng till ett topplag.""

    Hammarby var ju svenska mästare när linderoth tog över så speciellt lysande är väl inte alla övre mitt placeringar som dom placerat sig på under hans tid. Förmodligen även i år efter ett kommande platt fall startad av deras fina fans, -3poäng.

    SvaraRadera
  47. "Vi talar aldrig med agenter" var väl Gunnar Larsson som slängde ur sig?

    SvaraRadera
  48. Orkar inte höra en ny version av:
    "Gustavssons blue-white army".
    Så jag röstar på Roger.

    SvaraRadera
  49. "Outstanding, hans senaste merit är väl när han förvisso lyckades med att undvika nedflyttning och besegra frölunda i en kvalmatch till allsvenskan.."

    Snacka om att du är ett spån som inte ens känner till att han enbart hoppade in de sista matcherna och RÄDDADE oss kvar i Allsvenskan. Stefan Lundin var den som satte oss i situationen.

    Kan inte någon förbjuda alla under 20 år att yttra sig här? Eller införa IQ-test som spärr på att skriva kommentarer kanske...

    SvaraRadera
  50. Socialliberal: det är väl knappast en nyhet att de flesta inläggen här görs av fjuniga barn som knappt sett någon fotboll. öh öh arne öh han e norrman öh sparka. öh alkis.

    Nollor.

    SvaraRadera
  51. "Snacka om att du är ett spån som inte ens känner till att han enbart hoppade in de sista matcherna och RÄDDADE oss kvar i Allsvenskan. Stefan Lundin var den som satte oss i situationen"

    Du verkar vara en lysande analytiker, "under 20" kan jag knappast va då jag var med i Hamburg -82 o i Milano -94....och att han tog över efter Lundin vet jag, men han hade en hel hög matcher på sig att rätta upp skutan men han lät oss landa på kvalplats...han är både passe´ och från en annan tid, undrar om du var med i en tid som var före Bossman då blåvitt regerade och vilken tränare som helst skulle fixa guld.

    SvaraRadera
  52. Frankies Hänt i Veckan
    Stackars den som avskys av HankiePankie.

    Nej jag är inte glad att Arne går
    Nej, jag gillar inte era glenns
    Nej jag tänker inte tycka som er

    Ja, jag älskar ÄNGLARNA

    Ja, ge ultras en chans
    Ja, sluta hacka på Änglarna
    love peace and understanding....

    SvaraRadera
  53. Carina är ett litet mongo
    som tänker så som de gör i Kongo
    hennes hjärna används som bongo

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.