2006/07/26

Kan ni höra våran sång, AIK, AIK?

Den 31a juli-06 och den 26e oktober-06- två datum som jag laddat upp för länge nu- Jag tror att jag talar för många när jag säger det; inga matcher är så hett efterlängtade som dessa! Själv köpte jag biljetter långt i förväg, vilket jag annars inte brukar.
"Superettan här kommer gnaget!" sjöng jag, och många med mig, glatt under den Allsvenska säsongen 2004. Vi jublade när råttorna rasade ner i den lägre divisionen, men en bit in på säsongen 2005 började det kännas lite tomt. Den typen av glödande antagonism som vi blåvita hyser mot de svartgula gnagarna från Solna saknar faktiskt motstycke. Kampen pågår lika mycket klacksektion mot klacksektion som på plan. I omröstning efter omröstning hamnar AIK på plats ett när blåvita supportrar tillfrågas om vilket lag de hatar mest.
Det är ingen tillfällighet att mina barn aldrig sett en match mellan AIK och IFK, under dessa matcher lämnar jag barnen hemma. Jag vet att slagorden i mångt och mycket kommer att präglas av hat, och att det dessutom kan gå rätt vilt till i och utanför arenan.

"Varför hata när man kan älska?" är en fråga som dök upp flera gånger under en diskussion som ett gäng barabenare hade över en öl innan avspark. Matchen vi skulle se innefattade inte ens AIK, ändå var det dem vi diskuterade! Inget motståndarlag väcker så mycket känslor hos oss som kallar oss Änglar. Jag minns att jag under denna diskussion försökte försvara min ståndpunkt, nämligen att hatet mot AIK är en del av vår supporterkultur, något som har funnits där så länge jag kan minnas. Att det ger en extra glöd åt matcherna och får det blåvita hjärtat att svälla extra mycket. Jag är övertygad om att råttorna håller med, varken vi eller de skulle vilja vara utan känslan av fiendeskap oss emellan.

Nu pratar jag givetvis inte om de vansinniga våldshandlingar som utspelat sig bland supportrar från båda lagen- det tar jag tydligt ställning emot. Att förstöra egendom, tex stolar och liknande på läktaren, eller skada andra människor har inget med supporterkultur att göra. Utan det jag pratar om är den extra lilla känslan som får en att känna att det skådespel som just nu pågår på plan är på liv och död- det är en känsla jag inte vill vara utan. Skämtsamma glåpord supportrar emellan är också en krydda i det hela.
AIK är laget vi älskar att hata- Forza Gbg!

21 kommentarer:

  1. Bra skrivit, matcherna mot AIK är fantastiska ,större hatkärlek finns inte.Tycker AIK alltid skall finnas i allsvenskan, de är dessa två matcherna som är roligast på hela säsongen.Det är inte som med GAIS, de kan man skicka ner i gärdsgårdsserien.

    SvaraRadera
  2. Öppna luckan och låt dom rasa ner i seriesystemet. Sen kan vi bjuda in dom till triangelseriem och döpa om den till hatserien.

    SvaraRadera
  3. Imorn ska jag förklara vart mitt aik-hat kommer ifrån.

    SvaraRadera
  4. Jag minns de där gamla knapparna med ett överkorsat gnagetmärke på som folk hade i början av 90-talet, de hade jag gärna sett en nyproduktion av.
    perfektatt ha på halsduksknuten.
    5-1segern på Råttsunda är fortfarande bästa gnagetminnet.

    SvaraRadera
  5. aldrig hata bara älska...
    så sant sålänge man inte möter AIK
    AIK är ett lag som jag bara hatar och inte älskar. Jag vet att vissa saknade matcherna mot AIK när dom låg i superettan förra året men för egen del hoppas jag dom dalar mycket längre ner än till superettan.

    SvaraRadera
  6. Jag har hellre ett IFK-märke på mig än ett "hata AIK"-märke. För mig kan "hatet" mot ett lag aldrig bli större än kärleken till IFK.

    Jag ser gärna AIK i Allsvenskan, men skulle föredra om de blir ett hopplöst mittenlag år efter år.

    SvaraRadera
  7. Är ni stolta när det vrålas "Hata Gais" från ståplats och Gaisarna skrattar åt oss? Hata är löjligt.

    SvaraRadera
  8. AIK är väl inget favoritlag precis.. :-D
    Men måste ändå säga att Jyrgården är på ohotad topp på min hatlista. Vidrigt lag med vidriga supportrar.

    SvaraRadera
  9. Ja speciellt den pinsamma GGG AAA III SSS, hata Gais. Patetiskt och inte direkt fyndigt.

    SvaraRadera
  10. maestro, du har rätt. Hatet mot ett lag kan aldrig bli större, men med tanke på hur mycket jag älskar IFK så finns det plats för rejält med aikå-hat i min kropp! Vidriga aikå, vidriga, vidriga aikå!

    De gamla hederliga knapparna fanns redan på tidigt 80-tal, rejält sköna.

    SvaraRadera
  11. Ja den där GAIS ramsan är för töntig, ännu mer tragisk blir den när man kör den under en match mellan IFK P16 och VF i en semi final i Gothia cup.
    Stod och skämdes fast jag höll mig långt borta från dom som körde den.

    Men som sagt AIK is a different story,dock förstår jag inte hatet mot AA, han ville till IFK men vi ville inte betala, så varför är det hans fel att råttorna köpte honom?

    SvaraRadera
  12. "Utan motståndarlaget så blir det ingen match."
    Om alla tänkte så skulle man bemöta både mötande lag och dess supportrar med respekt. Hata är ett starkt ord som som leder till våld i de flesta fall. Ordet hata legitimerar våld i de yngre leden, alla är inte så nyanserade och mogna som du Becka. Därför vore det på sikt klokt att fimpa hataramsorna. Lägg energin istället på att älska ditt lag.
    Men det är vad jag tycker..

    SvaraRadera
  13. sluta blogga becka

    SvaraRadera
  14. Hatet mot Anderas Andersson kommer ju från ett flertal incidenter.

    1. Det är aldrig acceptabelt för en av våra stjärnor att gå till ärkerivalen.
    2. AA gick ut i media och sa att han sedan barnsben varit AIK:are och att Thomas Wernersson tvingat honom att hålla tyst om sin kärlek till AIK under sin tid i Blåvitt.

    Sen kan ju ni så vuxna och "mogna" människor fortsätta att skämmas för det är katalysatorn i supporterrivalitet med hat på läktarna. Detta är inte fucking hockey.

    HATA GAIS.

    SvaraRadera
  15. Pinsamma Gnägget och Jag förklarar krig mot Baraben, en match i matchen tydligen.

    http://www.gnaget1891.blogspot.com/

    Baraben, gör processen kort med dem va...

    SvaraRadera
  16. http://www.youtube.com/watch?v=P2En2EZK44M

    Åhhhh hata hammarby HORA! sjunger samma sång hela matchen lång hata hammarby

    SvaraRadera
  17. hahaha patetiska e ni allihopa, soppa.

    hat e koolt, se i Alla andra lander i europa sa finns det hat men i sverige skall man alska a kramas.....gulligull

    SvaraRadera
  18. Det är morgon Frankie. Du skulle ju förklara var ditt AIK-Hat kommer ifrån? när får vi se/höra det?

    SvaraRadera
  19. senaste anonymous /
    Lika "koolt" som lunar-språk...

    bond-saxen /
    Det är inte "hatet" i sig jag skäms över, bara "hata GAIS"-ramsan.

    SvaraRadera
  20. Frågan/ Jag får väl vakna innan jag skriver... ;)

    SvaraRadera
  21. Jag kan hata spelare och domare men lag bryr jag mig mindre om. Min kärlek till IFK gör att det inte finns plats för nåt hat

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.